Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Rétvári Bence szerint évi 24 ezer forinttal nőnek idén a ny
  2016-01-03 16:30:15, vasárnap
 
  " A Polt házaspár óránként keres 314.285 jó magyar forintot. ... "
Ez is elég jól hangzik.

Lehet, hogy az idén előrehozott választások lesznek?

Akkor ezer év alatt minden nyugdijas 24 millió forint plussz jövedelemre tehet szert.
Ebből akár új lakást is vehet. Ha meg aláír három gyereket és hozzáteszi a tiz milkát, akkor ez már egy szép kertes családi ház ára.
A nyugdíjvédelem jobban teljesít!
Majdnem 2.5 milliót hagynak a következő 100 évben a nyugdíjasok zsebében.

Az egybites nyuggerek az 1,6%-tól is meghatódtak. Azoknak tökmindegy, azok még a mínusz 1,6-tól is meghatódnának.

******************************

Rétvári Bence szerint évi 24 ezer forinttal nőnek idén a nyugdíjak

akiraly
POLITIKA
ma 12:25


Mennyivel jobban hangzik így, mintha azt mondta volna, hogy havi kétezer forinttal! A nyugdíjak idén 1,6 százalékkal emelkednek. (Via MTI)


http://444.hu/2016/01/03/retvari-bence-szerint-evi-24-ezer-forinttal-nonek-iden-a -nyugdijak
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Trump: Hillary és Obama hozták létre az ISIS-t
  2016-01-03 15:46:36, vasárnap
 
  Trump: Hillary és Obama hozták létre az ISIS-t


Sipiczki Barna

2016. január 3. 13:00
USA, 13:00

Az amerikai republikánusok reménysége, Donald Trump úgy odaszólt Hillary Clintonnak és Barack Obamának, hogy csak na.

A republikánus elnökjelölt éppen a Mississippi állambeli Biloxiben kampányolt mikor kijelentette:

Tisztességtelen emberek. Ők hozták létre az iszlám Államot ... Hillary Clinton és Barack Obama hozták létre az ISIS-t."

A demokraták elnökjelöltségére legesélyesebb volt külügyminiszter egy decemberi tévévitában az Iszlám Állam legjobb toborzójának nevezte Trumpot a muszlimokat ostorozó kijelentései miatt.

Trump a beszédében nem csak belpolitikával foglalkozott, hanem külpolitikai kérdéseket is érintett. Az elnökjelölt a Nimr al-Nimr síita főpap szaúd-arábiai kivégzése miatt kirobbant teheráni tüntetésről értekezett, ahol a demonstrálók megrohamozták a szaúd-arábiai nagykövetséget.

Irán el akarja foglalni Szaúd-Arábiát. Mindig is el akarta. Mert az oljajukat akarják, mindig is azt akarták megszerezni"

- jelentette ki Donald Trump.


http://888.hu/article-trump-hillary-es-obama-hoztak-letre-az-isis-t
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezek még mindig részegek! De legalább hallgatnának!
  2016-01-03 12:56:22, vasárnap
 
  Ezek még mindig részegek! De legalább hallgatnának!

Posted on 2016-01-02 by Admin
EMMI: több százezer családnak jelent segítséget az új otthonteremtési program

Több százezer családnak jelenthet segítséget az új, 10+10 millió forintos otthonteremtési program a kormány számításai szerint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy szombati budapesti sajtótájékoztatón.

novk
Novák Katalin szerint a családok nagy többsége érezheti majd, hogy jelentős kormányzati segítséget kap az otthonteremtéshez.
Aki a jogosultsági feltételeknek megfelel, és benyújtja igényét, az meg is kapja a támogatást, mert a program költségvetési kerete felülről nyitott - fűzte hozzá.
Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkár közölte: az igénylők már felkereshetik a pénzintézeteket, tájékozódhatnak és beadhatják kérelmüket.
Az államtitkárok, összegezve az új program fontosabb részleteit, egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a 10+10 millió forintos támogatást, illetve kedvezményes hitelt azok a nagycsaládosok vehetik igénybe, akik új lakást, vagy házat vásárolnak, építenek.
(MTI)
Bal-Rad komm: Ezeknek a qrmánytisztviselőknek évi 366 nap alkoholtilalmat kéne elrendelni. Itt van ez a Novák is! Tegnap reggel óta képtelen kijózanodni. És még zsurnalisztákat is összeröffent, hogy azok előtt hirdesse a hülyeségeit.

http://www.balrad.com/2016/01/02/ezek-meg-mindig-reszegek-de-legalabb-hallgatnana k/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy 50 évvel ezelőtt tartott beszéd, ami napjainkban is nagy
  2016-01-03 12:53:26, vasárnap
 
  Egy 50 évvel ezelőtt tartott beszéd, ami napjainkban is nagyon aktuális!

Posted on 2016-01-03 by Admin

De Gaule 50 évvel ezelőtt tartott beszéde napjainkban is nagyon aktuális!

A tábornokot a tények még mindig igazolják!

de
De Gaule 1962 -ben adta vissza Algériának a függetlenséget. Több mint 50 év eltelt és az ország (Franciaország) nem tudja és nem is fogja tudni integrálni a muzulmánokat. Ha azt az ominózus beszédét napjainkban tartaná meg minden bizonnyal Európa szerte lelkes támogatást élvezne.

Alábbiakban a beszéd szabad fordítása:

,,Nagyon jó dolog, hogy léteznek sárga franciák, feketék, vagy barnák. Ez azt bizonyítja, hogy Franciaország nyitott minden faj számára és egy világegyetemes szemlélettel rendelkezik. Viszont ez csak egy feltétellel lehetséges: hogy ők a lakosság egy csekély hányadát képezzék. Ha ez nem így lenne, azt jelentené, hogy Franciaország már nem lehetne Franciaország. Mindenekelőtt mi egy európai fehérbőrű népcsoport tagjai vagyunk, akiknek gyökerei a görög-latin kultúra alapjaiból erednek és keresztény a vallásuk.
Ne gyertek nekem gyermekmesékkel! Muzulmánok? Jártatok ott, hogy lássátok őket? Láttátok őket turbánjaikkal és burnuszaikkal? Teljesen nyilvánvaló, hogy azok nem franciák! Azok, akik az integrációt propagálják, kolibri eszük van, még ha nagy tudósoknak is hiszik magukat.
Próbáljátok integrálni az olajat az ecettel, öntsétek össze egy üvegbe, aztán rázzátok jól össze és mégis egy idő elteltével ismét szét válnak. Az arabok, azok arabok, a franciák pedig franciák. Valóban azt hiszitek, hogy Franciaország népessége magába tudna szívni tízmillió muzulmánt, akik holnap már húszan lesznek és holnapután negyvenen? Ha most megvalósítjuk Algéria Franciaországhoz való integrációját, ha Algéria minden arabja és berbere franciának fog számítani, hogyan fogjuk tudni megakadályozni őket abban, hogy ne jöjjenek a kontinentális Franciaországba, ahol sokkal magasabb az életszínvonal?
Szülőfalvam mostani neve Colombey-A-Két-Templomnál, hamarosan Colombey-A-Két-Mecsetnél lenne..."

Itt az eredeti francia nyelvű szöveg:
>> « C'est très bien qu'il y ait des Français jaunes, des Français noirs, des Français bruns.
>> Ils montrent que la France est ouverte à toutes les races et qu'elle a une vocation universelle. Mais à condition qu'ils restent une petite minorité. Sinon, la France ne serait plus la France . Nous sommes quand même avant tout un peuple européen de race blanche, de culture grecque et latine et de religion chrétienne.
>> Qu'on ne se raconte pas d'histoire ! Les musulmans, vous êtes allés les voir ? Vous les avez regardés avec leurs turbans et leurs djellabas ? Vous voyez bien que ce ne sont pas des Français. Ceux qui prônent l'intégration ont une cervelle de colibri, même s'ils sont très savants. Essayez d'intégrer de l'huile et du vinaigre. Agitez la bouteille. Au bout d'un moment, ils se sépareront de nouveau. Les Arabes sont des Arabes, les Français sont des Français. Vous croyez que le corps français peut absorber dix millions de musulmans, qui demain seront vingt millions et après-demain quarante ? Si nous faisions l'intégration, si tous les Arabes et les Berbères d'Algérie étaient considérés comme Français, comment les empêcherez-vous de venir s'installer en métropole, alors que le niveau de vie y est tellement plus élevé ? Mon village ne s'appellerait plus Colombey-les-Deux-Églises, mais Colombey-les-Deux-Mosquées..
CHARLES DE GAULLE
(B-R olvasó. Köszönjük neki.)
A görögországi Korinthosz migránstáborában tegnap lázadás tört ki. Megorrintották ugyanis a migránsok, hogy nem akarják őket továbbengedni Európa felé, hanem visszatoloncolni szándékozzák őket Törökországba.
Emiatt tört ki a ramazuri. Vagy harminc kanmuszlim gyújtogatni kezdte a szálláshely matracait, a biztonságiakat pedig kövekkel dobálták.
A fölfordulásnak a hatóságok viszonylag gyorsan véget vetettek. A tüzeket eloltották, a fölforgatók meg sebeiket nyalogatva várják a menetparancsot.

http://www.balrad.com/2016/01/03/egy-50-evvel-ezelott-tartott-beszed-ami-napjaink ban-is-nagyon-aktualis/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezért állnak olyan sokan az ételosztásoknál
  2016-01-03 12:48:17, vasárnap
 
  NEM STADIONOKAT ,KISVASÚTAT KÉNE ÉPÍTENI,MEG ÚJABB INGYENÉLŐKET KINEVEZNI!
az a 4-6 millió nélkülöző ember nem vészes... ennyi áldozatot egy nemzetnek kell vállalni, ez a minimum, hogy nemzetünk nagyjai megkapják ami nekik jár. Stadiont a telek végébe, kikötőt a Balatonon, amerikai tanulást a gyereknek, saját városokat, falvakat, kisvasutakat, végtelen termőföldeket; ellopott, elsikkasztott, hűtlen kezelt ezer és ezer milliárdokat, ibizai, dubai luxusbulikat... luxusvadászatokat, és a lista végtelen... Nekünk a jámbor népnek kötelességünk nyomorgni, hogy ők ezeket élvezhessék.. ez a dolgok rendje... ha egy nép ilyen idióta lúzer, hogy eltűri mindezt, az meg is érdemli... hajrá orbanisztán hajrá abszurdisztán


********************************


Ezért állnak olyan sokan az ételosztásoknál

január 1., 17:38

Tíz nap alatt tízezer adag főtt ételt osztottak szét Nyíregyházán a START Nonprofit Kft. étkezdéiben - a Népszabadság pedig elment megkérdezni, hogyan és mennyiből élnek a szegények a mai Magyarországon, miért kényszerülnek arra, hogy sorba álljanak a bablevesért és más ételekért. A szegénységben élők egy része dolgozik, és szívfacsaró élettörténeteket mesél.

Kovács János például nettó 58 ezer forintból él egy lakókocsiban, a testvére házának a telkén húzza meg magát:

Sajnos tönkrement a családom, elváltam, és van egy beteg gyerekem, Down-szindrómás, de nem szégyellem. Most egy lakókocsiban lakom, az enyém, százezer forintért vettem. (...) A lakókocsim annak a háznak az udvarán parkol, ahol a nővérem és a családja lakik albérletben, így hát hozzájuk járok át zuhanyozni. Mire kifizetem a tulajnak az udvar bérleti díját, megveszem a havi bérletet, letudom a villanyszámlát, a vízdíjat, és félreteszem a kajapénzt, addigra legfeljebb nyolcezer forint költőpénzem marad egy hónapra. (...) Nagyon szép karácsonyom volt, mert a nővéreméknél voltam. Bent a házban.

Imre Margó három rákon és számos baleseten van túl:

Megküzdöttem három rákkal, volt két buszbalesetem, eltört a nyakcsigolyám, két bordám, de a Jóisten kegyelméből még mindig élek. Hívő vagyok, református, hiszek a Jóistenben, mert mindig megsegít. (...) Most már hatvankét éves vagyok, idén húsz éve, hogy kiestem a forgalomból a betegségek és a balesetek miatt, rokkantnyugdíjas lettem, de legalább újra megtanultam járni, hála a Jóistennek. Annyit feküdtem a műtőasztalon, hogy elég volt egy életre, mondtam is a múltkor, akkor is sok lett volna, ha egy jó hapsin feküdtem volna annyit. Látja, fel van dagadva a lábam, fáslizni kell, de azért járok, és dobozolok. Alumíniumdobozokat gyűjtök, akár sörös, akár kólás, jöhet. De nem kukázok, nehogy azt higgye, én nem nyúlok bele a kukába!

Egy havi nyolcvanezret kereső takarító, akinek a felesége szintén visz haza valamennyi pénzt az édesanyja ápolása révén, így foglalja össze:

Megmondhatom a véleményem? Leírja? Tényleg? Akkor írja le: aki azt mondja, hogy Magyarországon nincsen szegénység, az hazudik.

http://propeller.hu/itthon/3181607-ezert-allnak-olyan-sokan-etelosztasoknal?utm_s ource=mm-2016-01-01&utm_medium=email&utm_campaign=Ez%C3%A9rt%20%C3%A1llna k%20olyan%20sokan%20az%20%C3%A9teloszt%C3%A1sokn%C3%A1l
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"Fő funkciójuk, hogy átváltják a közpénzt magánvagyonná"
  2016-01-03 11:58:54, vasárnap
 
  "Fő funkciójuk, hogy átváltják a közpénzt magánvagyonná"

2016. január 03., vasárnap, 07:00

Szerző: Pálmai Erika

A korrupció ma már nem nokiás dobozról, borítékokról és néhány millióról szól - véli Jancsics Dávid. A korrupciókutató szerint aki most kap állami megrendelést vagy milliárdos, vissza nem térítendő támogatást, annak cserébe az előre megjelölt sportszövetséget kell finanszíroznia, vagy egy megnevezett közreműködőknek kell megbízást adnia a piaci ár sokszorosáért. Interjú.

Év végén törvényt alkotott a parlament arról, hogy politikusok rokonai is pályázhatnak a közbeszerzéseken, ehhez csupán a lakcímkártyájukat kell kicserélniük. Meglepte ez a szabály?

Jancsics Dávid: Törvénybe iktatták a nepotizmust - így is értelmezhetjük a történteket. Elvben éppen az különbözteti meg a modern demokráciákat a korábbi feudális rendszerektől, hogy igyekeznek elválasztani a privát szférát az üzletitől, a hivatalitól. Civilizáltabb országokban összeférhetetlen, ha a közbeszerzés két oldalán lévő szereplők rokoni kapcsolatban vannak egymással, nehogy kísértésbe essenek. Magyarországon most ezt a különválást szüntették meg hivatalosan is.

Jancsis Dávid

Fotó: hvg

Elképzelhetőnek tartja, hogy ez a jogszabály még elvérezhet az Alkotmánybíróságon?

J. D.: Az Egyesült Államokban a menekültválsággal sokkal könnyebben címlapra került Magyarország, mint például az emlékezetes kitiltási üggyel. Viszont annak, hogy az amerikai nagykövet Budapesten kérte a korrupt személyek bíróság elé állítását, mégiscsak van üzenetértéke. Én úgy látom, hogy nagymértékű és rendszerszintű a korrupció Magyarországon, ami nemcsak azt jelenti, hogy a deviánsból mindennapivá vált, hanem már a törvényeket is a korrupt szereplők érdekeihez szabják. A legtipikusabb példa erre a trafikmutyi ügye, ahol az oknyomozó újságírók több száz személyes kapcsolatot, barátit, rokonit, még szomszédit is találtak az állami oldal és a koncessziókat elnyert privát szféra szereplői között. Csekély az esélye annak, hogy ez a véletlen műve lenne, vagyis több száz, több ezer szereplőt érintő korrupciós ügyről beszélhetünk. Az a tény, hogy mindez gyakorlatilag átsuhant az állami gépezeten, és nem akadt fenn sem a rendőrségen, sem az ügyészségen, sem a bíróságon, sem az Alkotmánybíróságon, azt jelzi, hogy a rendszer minden egyes ponton zöld utat ad egy-egy ilyen ügynek.

Ön a doktori értekezésében azt igyekezett megmutatni, hogy az egyes társadalmi rétegek milyen eszközöket, erőforrásokat használnak, milyen kapcsolati hálókat mozgatnak. Milyen következtetésekre jutott?

J. D.: Főleg Kelet-Európában, a posztszocialista országokban az emberek előszeretettel használnak különböző cserékre mindenféle informális hálózatokat, amelyek átszövik a társadalmat. Én segítek neked a hétvégi házad felépítésében, te segítesz a gyerekemet berakni a középiskolába. Egyrészt a szocialista múlt, másrészt nagyon sok esetben a gazdasági-szervezeti kényszer terelgeti az embereket arra, hogy az ilyen kisebb-nagyobb stikliket alkalmazzák. Az már egészen más, amikor ezeket az informális hálózatokat tudatosan használják abból a célból, hogy pénzt vegyenek ki a rendszerből. Elkezdenek formális szervezeteket, cégeket létrehozni korrupciós célból, professzionális ,,brókereket" használni, akiknek csak az a dolguk, hogy profi módon, főállásban, korrupt hálózatokat kapcsoljanak össze. Ezek nagyon sokszor ügyvédek, ügyvédi irodák: az ő dolguk olyan szerződési struktúrákat kreálni, amelyeken keresztül kiveszik a pénzeket a rendszerből.
Jancsics Dávid

Ismert punkzenészből lett szociológus, a budapesti ELTE-n szerzett diploma után, 2006-ban ösztöndíjasként az amerikai Indianai Egyetemen fél évig szervezetszociológiát hallgatott. Egy évvel később kiköltözött New Yorkba, ahol a városi egyetemen kezdte el a doktori iskolát, disszertációjának témájául pedig a magyarországi korrupciót választotta. 2013 és 2015 között a New York-i Városi Egyetem kutatója volt. A 42 éves gazdaságszociológus jelenleg a Rutgers Egyetem Közszolgálati Iskolájának tanára. Szakterülete a korrupció, a közigazgatás, a rendszerelmélet, a posztkommunizmus. A korrupciót és annak résztvevőit elemző publikációi több neves tudományos folyóiratban jelentek meg. Az ELTE szociológia tanszékének egyetemi docensével, Jávor Isvánnal közösen írt, a korrupció működését tudományosan elemző dolgozatát a szervezetszociológia területén mértékadó tudományos intézmény, az Academy of Management a legjobb 2013-as tanulmányért járó díjjal ismerte el.

Mindez kizárólag a mostani kormánytöbbség kétharmados hatalmi túlsúlyának a sajátja?

J. D.: Van különbség a korábbiakhoz képest. A korrupció, mint mondtam, már intézményesült, a napi rutin része, azaz nem egy-egy deviáns esetről beszélhetünk. Már nem nokiás dobozról, borítékokról és néhány millióról beszélünk. Ma a direkt pénzvisszaosztásoknál is sokkal finomabb mechanizmusokkal manipulálnak. Ez most így néz ki: kapsz állami megrendelést vagy milliárdos, vissza nem térítendő támogatást, cserébe az előre megjelölt sportszövetséget vagy klubot kell finanszíroznod. Vagy megrendelést kapsz óriási, többmilliárdos beruházásra, de a megnevezett közreműködőknek kell megbízást adnod a piaci ár sokszorosáért, képzésre, tanácsadásra, szoftverfejlesztésre. Így cirkuláltatják a pénzeket ide-oda a különböző szereplők között, ami nehezen megfogható; ráadásul gyakorlatilag a szabályokat betartva áramlik ki elképesztően sok erőforrás. Az összegekről nem tudunk mit mondani. Óriási programok futnak 20-30-40 százalékkal túlárazva. Az is látszik, hogy a korábbi kormányzatiakhoz képest ezek a programok, beruházások meg is valósulnak. Nincsenek már másfél méteres kilátók, semmibe vezető autósztrádák - ez azt is jelenti, hogy kifinomultabb és profibb a módszer, így abba nem lehet belekötni, hogy teljesen fals dolgokra költötték a pénzt. Azzal pedig egy átlagember nem tud, az ellenőrzésre elvben hivatott intézmény pedig nem akar semmit kezdeni, ha a 8 milliárdos terv 9,5 milliárdból valósul meg. Az állami fizetésből élők megmagyarázhatatlan vagyoni gyarapodása, a csodálatos több száz milliós vagyonok azért különösen érdekesek, mert nem egy-egy minisztériumi főosztályvezetőről, közép- vagy felső szintű államhivatalnokról beszélünk, hanem a politikai elit csúcsáról.

Fotó: Fazekas István

A Transparency International nevű szervezet becslése szerint a versenykiírások, pályázatok legalább 90 százalékát túlárazzák vagy direkt testre szabják. Egyetért ezzel?

J. D.: Valóban jellemző, hogy magát a tervet is kitalálják valaki számára. Az uniós pénzekkel az a legnagyobb probléma, hogy az odaítélésüknél és az elosztásuknál a nem korrupt szereplők is óriási nyomás alatt vannak, hogy az irdatlanul nagy összegek időben érkezzenek az országba, növeljék a GDP-t, a fizetéseket és a foglalkoztatást is. Ez olyan szintű prioritás, hogy még az esetleg nem korrupt résztvevőknek is belefér, hogy kicsit túlárazzák az adott tervet, hiszen az a lényeg, hogy valahogy el lehessen költeni a pénzt. Ez megint csak a kisebbik rossz ahhoz képest, mint ha valahol megakadna a rendszer, és nem jönne külső pénz. Ezért mindenki abban lesz érdekelt, hogy hadd szóljon, óriási tempóban pályázzunk, és osszuk a pénzt. Az pedig, hogy nincs igazi verseny, rendkívüli módon növeli a korrupciós kockázatot.

Hogyan lennének lebuktathatók az igazi nagyhalak?

J. D.: Az ilyen fentről mozgatott korrupt rendszernek rengeteg gazdasági strómanra van szüksége. Ezek papíron tiszta cégek és azok tulajdonosai, akikkel szerződést lehet kötni. A fő funkciójuk, hogy átváltják a közpénzt magánvagyonná. Mivel a korrupt szereplő és a stróman között hivatalosan nincs kapcsolat, nagyon nehéz felderíteni és lebuktatni az ilyen struktúrákat.

Mit lehet tudni a multik szerepéről ezekben a struktúrákban?

J. D.: A multik nagyon alaposak, és direktben ritkán folynak bele ilyen ügyekbe - tanácsadókat, disztribútorokat használnak, akik kvázi elvégzik a piszkos munkát helyettük. A Siemens-botrány viszonylag kivételes eset volt ebből a szempontból. Ám ez például óriási kaliberű cég, senkinek sem érdeke, hogy tönkremenjen vagy megrogyjon. Ilyen esetekben fizetnek néhány millió vagy milliárd dollár bánatpénzt, lemondatnak néhány vezetőt, támogatnak ilyen-olyan antikorrupciós konferenciákat, és ezzel el van intézve. Hivatalosan a korrupció megáll a középszintű hivatalnokok megvesztegetésénél - ez tükröződik a felderített esetekben és az antikorrupciós stratégiában is. Polt Péter legfőbb ügyész személye pedig önmagában is problémás, hiszen ő a mai kormánypárt tagja és képviselőjelöltje volt, ami szintén erősíti azt a vélekedést, hogy a politika ott is szerepet játszik, ahol nem kellene. Ráadásul az ügyészség félkatonai szervezetként működik, benne az ügyészek valószínűleg parancsteljesítő katonák. A politika próbál befolyást gyakorolni a bíróságokra is, sugallni döntéseket, de mégis azt gondolom, hogy a bíróság nem direktben kontrollált. Jó szabályozással létre lehetne hozni antikorrupciós intézményrendszert, amely kiszűrné a deviáns szereplőket. De nálunk nincs, aki őszintén harcolna a korrupció ellen, vagyis a szabályoktól nem várhatjuk el, hogy segítsenek. Ez azt is jelenti, hogy a korrupció elleni harc átcsúszik a civil szféra, a társadalmi mozgalmak, a sajtó oldalára.

És mit segített, hogy a sajtó feltárta a trafikmutyit?

J. D.: Azoknál az ügyeknél lehet eredményt elérni, ahol ténylegesen vannak vesztesei a dolognak. Ilyen a trafikmutyi és a földtender is. Valószínűleg az ellenzék impotenciája miatt nem sikerült ezeket a vesztes szereplőket úgy megmozgatni, aktivizálni, hogy igazán komoly nyomást lehessen kifejteni a kormányra. Amikor Sheldon Silvert, New York állam egyik legbefolyásosabb demokrata politikusát korrupció miatt elkapják, az jelzi, hogy az amerikai ügyészség a politikától független szereplője az intézményrendszernek. El tudja valaki képzelni ma Magyarországon, hogy az ügyészség elvisz mondjuk egy minisztert vagy egy kormányon lévő párt valamelyik vezetőjét?

http://hvg.hu/gazdasag/201601_valaszol_jancsics_david_korrupciokutato_fo_
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán milliárdos jóbarátja vette meg a Kopaszi-gátat
  2016-01-03 11:49:27, vasárnap
 
  Nekem álmatlan éjszakáim voltak már hosszú ideje, amiért a Kopaszi-gát nem "hazai tulajdonban" volt.
Nem az szamit, hogy valami milyen tulajdonban van, hanem hogy a nyereseget hol fekteti be. Jobb egy portugal tulajdonos ha itthon invesztal, mint egy magyar, aki tolja a penzt a svajci bankba...

"kormány legújabb programja, amiben jómódú, sokgyerekes családok (új)lakásvásárlását fogják 10 millió és még 10 millió forinttal megtámogatni, jelentősen növeli majd a keresletet az új építésű lakások iránt."

lam lam, aki eddig nem ertette volna, kiknek ad 20 millat a kurmany, annak itt van: mint mindig a legszegenyebb, legraszorultabb csaladoknak!... oh wait!





Orbán milliárdos jóbarátja vette meg a Kopaszi-gátat

kasnyikm
gazdaság
január 2., szombat 19:30


Garancsi István - Orbán Viktor jóbarátja, Videoton FC-tulajdonos, MET-érdekelt - érdekeltségébe tartozó Market Asset Management Kft., valamint a River Dunainvest Kft. veszik meg a Kopaszi-gátat. Az 56 hektáros földterület eddig három portugál cég, a Mota-Engil, a Finibanco és az Estia tulajdonában volt.

A parkot "változatlan feltételekkel" üzemeltetik majd tovább, de "az eddig használaton kívüli területeken pedig lakó- és irodaövezet kialakítását tervezik", áll a közleményben. Ez utóbbi célra a Market külön céget hozott létre, Property Market Kft. néven.

A Property Market vezetője, Árendás Gergely szerint Dél-Buda most nagyon keresett a lakás- és irodakeresők között, és az "új, multifunkcionális városnegyed" nagyon jól bekapcsolódik majd Budapest "vérkeringésébe".

Sokan arra számítanak most, hogy a kormány legújabb programja, amiben jómódú, sokgyerekes családok (új)lakásvásárlását fogják 10 millió és még 10 millió forinttal megtámogatni, jelentősen növeli majd a keresletet az új építésű lakások iránt.

Mindezt egyébként azzal a címmel hozta le az állami hírügynökség, hogy "Újra hazai tulajdonba került a Kopaszi-gát".

(MTI)

http://444.hu/2016/01/02/orban-milliardos-jobaratja-vette-meg-a-kopaszi-gat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sűreje
  2016-01-03 11:36:59, vasárnap
 
 
Sűreje


2016-01-03 06:29:00


N. Kósa Judit

A harmadik körös fideszesek már valóban a szó legszorosabb értelmében veszik a ,,pártcsalád" kifejezést. Számukra a párt nem politikai értékközösség vagy egy eszköz, amellyel polgári demokratikus úton jobbá lehet tenni a világot. Ez egy család, amely kifelé összezár, mindennél előbbre valónak tekinti a saját közössége érdekeit, belül viszont szigorú hierarchia szerint épül fel, és jaj annak, aki nem tudja, hol van a helye.
hirdetés

Az egyik vág, a másik választ - ez a javak elosztását lefestő, ridegen racionális mondat mindig azzal a másikkal együtt jut eszembe, amelyet ugyancsak apámtól hallottam, amikor először mesélt nekem arról, hogyan éltek a háború után. Félárvák voltak, folyton éhesek és teljességgel nincstelenek, hiszen a végtelen vándorlásban elveszítették mindenüket. A kollégiumban pedig a szobaparancsnokok voltak az urak: ebédkor a levesestálból is ők szedhettek maguknak elsőként.

Napok óta ez a két mondat jár az agyamban, amióta csak elolvastam azt az interjút, amelyet Lampé Ágnes készített a 168 Órában Németh Szilárddal. A volt csepeli polgármester és örökös rezsibiztos, egyben immáron a Fidesz alelnöke, a Lázár János által kívánatosnak tartott fiatalítás kapcsán mondotta a következőket:

,,A Fidesz a legnyitottabb párt, még az elnökségben is. A főnök a legidősebb, én ötvenegy évesen a második legidősebb vagyok, és bekerült a fiatal Gulyás Gergely. Ez így van rendjén. Amikor apám úgy döntött, hogy nekem adja át a felelősséget a családban, onnantól kezdve én szedtem először a levest, nem ő. Ez a pártban is fontos üzenet."

Vérmérséklettől függ persze, mit olvasunk ki ebből a passzusból: az archaikus társadalom móriczi mélységeit-e vagy pedig egy maffiaállam tűpontos leírását. De tény, hogy ennél egzaktabbul még senki sem fogalmazta meg, mivé vált egy szűk emberöltő alatt az a párt, amelyik huszonöt évvel ezelőtt, a rendszerváltás idején a maga vadóc szabadságkultuszával, kérlelhetetlen liberalizmusával és polgárközpontú politizálásával tökéletes ellenpontja volt a szétzüllött kádári gerontokráciának.

hirdetés

A nyolcvanas évek közepének Politikai Bizottsága tűnik fel egy ilyen leírásban - a törleszkedés és könyökharc oldalra, s a feltétlen odaadás versengő kinyilvánítása felfelé. Az ember szinte hallja, ahogy a pártkongresszus szünetében, a mosdó félhomályában összesúg a harmadik-negyedik vonal:

ti tudjátok, kit szeret legjobban ,,az Öreg"?

De Németh Szilárd példája arról is árulkodik, hogy a hozzá hasonló harmadik körös fideszesek már valóban a szó legszorosabb értelmében veszik a ,,pártcsalád" kifejezést. Számukra a párt nem politikai értékközösség vagy egy eszköz, amellyel polgári demokratikus úton jobbá lehet tenni a világot. Ez egy család, amely kifelé összezár, mindennél előbbre valónak tekinti a saját közössége érdekeit, belül viszont szigorú hierarchia szerint épül fel, és jaj annak, aki nem tudja, hol van a helye. Közösen képviselik az érdekeiket, együtt szereznek, szigorúan belső körben osztozkodnak. Mindig a magasabb sarzsi szed előbb a levesből, a sűrejét maga elé meri, de hagy az alatta lévőknek is, mert ezt diktálja a közös érdek.

A talpasok pedig megosztoznak maguk között. Az egyik vág, a másik választ.


Innen nézve válik érthetővé, hogyan lehetséges az, hogy

huszonöt év alatt bezárult a kör.

A nyolcvanas évek közepének elvtelen szétesettségéből eljutottunk a kétezer-tízes évek közepének elvtelen szétesettségébe. A rendszer rohad, a politikai elit cinikus és tehetetlen, az országban a romló életszínvonal okozta általános fásultságot csak fokozza a bornírt sikerpropaganda és a választási lehetőség hiánya.

Ha a gyors és akadálytalan érvényesülés a legfőbb cél, talán valóban csak így lehet elviselni ezt a helyzetet. Mint annak idején a kádárizmusban - elfogadja az ember, hogy ez a rendszer, ebben adatott élnem, hát akkor itt fogok karriert csinálni. Misére járok, konzervatív lesz az értékrendem, Ákost hallgatok, belépek az MMA-ba, párttag leszek, trafikért kérincsélek, ráhúzom a kormányt az út szélén baktató menekültre, és igen, meglesz mindennek a jutalma, mert most még másodikként szedek a tálból, de talán egyszer nekem jut a sűreje.

2016 tétje leginkább az, hogy évtizedekre belakhatják-e a világunkat ezek a járási párttitkárok.

Megtörténhet-e, hogy a parlamenti ciklus második felében ,,a család" képes lesz még rá is erősíteni a szépen kialakított ,,porlik, mint a szikla" imázsra, megkerülhetetlen nemzetvédelmezőként, egyben a javainkkal okkal és joggal sáfárkodó jó gazdaként mutatja fel önmagát.
Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Mert ha ez a hazug propaganda végképp gyökeret ereszt, a lehetetlent kísérli majd meg, aki a rendszerváltás értékrendjével próbálja meg felvenni vele a harcot. Nevetséges mitugrász, libbancs ködlovag lesz irtózatosan hamar mindenki, aki az 1990-ben a tárgyalóasztalnál kivívott szabadságjogokat kéri számon a kormányzó eliten. Soroljuk? Egyenlő munkáért egyenlő bért; a köz pénzéből mindenkinek az igényei szerinti, jó oktatást; érvényesülési lehetőséget, az állam javainak a köz üdvére való felhasználását; törvény előtti egyenlőséget, azonos esélyeket a manipulációtól mentes politikai választásokon... Már most is furcsán hangzik mindez, nem?

Az elmúlt öt évben úgy süllyedt bele az ország ebbe a zsigerileg ismerős, paternalista és álszent dagonyába, hogy közben egy elégedetlen mukk sem hangzott el. Az okokat ezerszer végigrágtuk, a rendszerváltás utáni egzisztenciális csalódás és az éltanulóból felzárkózóvá való kínos visszacsúszás az egyén és a közösség szintjén is érthetővé teszi a - kimondatlan, de mégis tetten érhető - kádári nosztalgiát.

Az azonban felfoghatatlan, hogy mindazok, akik a saját életükben beváltatlan ígéretnek élik meg 1989-90-et, azt is tétlenül nézik, hogy a gyerekeik is elveszítik a boldogulás esélyét.

Hogyan nem üti át az ingerküszöböt a romló színvonalú, a jövő megválasztásának lehetőségét végletesen korlátozó oktatás?

Hogyan vált ki mindössze bágyadt tiltakozást az életveszélyes egészségügy, miközben világi hívságokra igenis, sőt, piszkosul látványosan van pénz? Hogy lehet szellemi és cselekvési rabságban tartani tömegeket a jogkorlátozó közmunkával, és hová lesz az elemi szolidaritás, amikor egész régiók maradnak jövedelem nélkül, mert a munkanélküli-ellátás után a szociális segélyeket is kénye-kedve szerint osztja a rászorulóknak a hatalom? Vagy ha nem is az együttérzés, de könyörgöm, hová lesz az egészséges irigység, amikor a vak is látja, hogy trafik, föld, állami megrendelés és uniós pénz kérlelhetetlen következetességgel csak ott landol, ahol egy családtag várja tárt zsebekkel?

Vége lesz ennek valaha?

Ha 2016 is ebben a fád bénultságban telik el, talán soha. Akkor már senki sem fogja elhinni, hogy a jelkép erejű történetek másként is véget érhetnek, mint Németh Szilárd olvasatában. Hogy esetleg nem törvényszerű az érzéketlenség, a kapari önzés, sőt léteznek olyan családok is, ahol ha az apa átengedi a felelősséget a fiának, akkor a fiú tiszteletből továbbra is neki szed elsőként a sűrejéből.

Vagy mint apám emlékeiben, melyek szerint hamar kitelt a becsülete az olyan szobaparancsnoknak, aki többet, jobbat szedett, mint ami járt. Hiszen ezért lett vezető, a többiek bizalmából.

http://nol.hu/belfold/sureje-1582633
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt a lista: több Orbán-hű rendőr, ügyész és bíró is milliók
  2016-01-03 11:30:31, vasárnap
 
 
2015. dec 30.

Itt a lista: több Orbán-hű rendőr, ügyész és bíró is milliókat keres
írta: Spectra

Pár napja a Hagyó-ügy egykori nyomozójáról, Nagy Zsoltról is kiderült, hogy jelenleg milliókat keres havonta a BKV-nál. Nem ő az egyetlen azonban, aki a BKV-ügyben nyújtott az Orbán-rezsimhez hű szolgálataiért cserébe most kiemelt bérezéssel járó pozícióban ülhet. Holott azóta nyilvánvalóvá vált, hogy
finoman fogalmazva is elég sok szakmai hibát követtek el.

226.jpg

A vád már egyértelműen összeomlott. A vádlottak és tanúk kényszervallatással kicsikart hamis vallomásokról beszéltek a bíróság előtt. Balogh Zsolt pedig már két és fél éve visszavonta a nokiás dobozokról szóló meséjét. Sőt, idén márciusban ezt megerősítve bocsánatot is kért az érintettektől a hazug vallomás miatt. Végül az ügyészség is elismerte, hogy bizonyíthatatlan a korrupciós pénzről szóló történet. Ez azonban nem volt akadály: a politikai érdekeknek megfelelően tevékenykedő rendőrök, ügyvédek, ügyészek, és bírák mind megkapták a jutalmukat.
Nagy Zsolt - BKV-ügy nyomozója

Szerepe a BKV ügyben:
Nagy Zsolt nyomozóként részt vállalt a Hagyó-ügy finoman szólva is megkérdőjelezhető szakmaiságú nyomozásában.

Jutalma:
A BKV-nál jelenleg betöltött pozíciójában Nagy Zsolt vállalatbiztonsággal foglalkozó szakemberként elsősorban a hatósági engedélyezést végzi, illetve "a nemzetgazdasági érdekek közvetlen szolgálatát látja el, különös tekintettel az EU-s források legnagyobb mértékű lehívására". Teszi pedig mindezt
1,1 millió forintért havonta.

E mellé persze 40 százalékos pré­mium, egy saját használatú Skoda Octavia és mobiltelefon is jár.
Pető György - Tarlós jobbkeze

Szerepe a BKV ügyben:
Pető György Tarlós István jobbkeze, az MSZP belháborúiban Hagyó ellenlábasának számított. Éppen ezért érdekes, hogy pont az ő kezébe került a BKV-ügy 2009-ben, amikor elkezdett dolgozni a BRFK-nál. Hagyóval való ismert konfliktusa új megvilágításba helyezi a BKV-s nyomozás bizonyítékait.

Jutalma:
2010 októberében a főpolgármesteri hivatalhoz tartozó, frissen alapított Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) és a Fővárosi Közterület-felügyelet (FKF) élére került Tarlós felkérésére. Jelenleg is több - a titkosszolgálat és a rendőrség között szoros kapcsolatot tartó - exkollégájával, így Hagyó kihallgatását végző Halász Ottóval is újra együtt dolgozhat.
Halász Ottó - Hagyó kihallgatója

Szerepe a BKV ügyben:
Halász 2010. május 14-én részt vett Hagyó Miklós kihallgatásán, de Bielek Péter volt FKF-vezérigazgató és Kovács Lajos volt Főtáv-vezér kihallgatásán is ott volt. Sőt, Halász részt vett Demszky Gábor volt főpolgármester egyetlen ügyében tartott tanúkihallgatásán is.

Jutalma:
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél elit biztonsági igazgatóságának csapat főnökhelyettese lett. (Az elit bizottság tagjai közül több olyan exnyomozó is akad, akik részt vettek a 2010-es fővárosi közműcégek nyomozásaiban).
Tóth Gábor - rendőrfőkapitány

Szerepe a BKV ügyben:
Tóth Gábor rendőr-főkapitánysága alatt folyt a BKV-ügy nyomozása és kényszervallatásai. Tóth annak ellenére kezdeményezett büntetőeljárást, hogy két belső vizsgálat is kimondta, minden rendben van. Továbbá névvel vállalta annak a ,,szökés szándékára utaló adatnak" a létezését, amire hivatkozva előzetes letartóztatásba helyezték Hagyót, és amelyről utólag derült ki, hogy nem is létezik.

Jutalma:
A Fidesz 2010-es hatalomra jutása után Tarlós Tóth Gáborra is igényt tartott. A Fővárosi Önkormányzat közbiztonsági munkacsoportjának vezetőjévé tette, ahol Tóth szintén több régi kollégájával, rendőri vezetőkkel dolgozhat együtt.
Szabó Iván - A nokiás Balogh ügyvédje

Szerepe a BKV ügyben:
Szabó Ivánt a Fidesz ügyvédjeként emlegetik, mivel ügyvédi irodája a fideszes pécsi önkormányzat jogi képviselőjeként részt vett a Pécsi Vízművek visszavételében. Továbbá a Magyar Fejlesztési Bank cégfoglaló akcióiban. Nem csoda, hogy ő vállalta el a pénzzel tömött nokiás dobozokat kitaláló Balogh Zsolt jogi védelmét is.

Jutalma:
Az állami megrendelései mellett Szabó Ivánt kinevezésekkel és kitüntetésekkel is megjutalmazta Orbán kormánya. Szinte felsorolni is sok: a Szerencsejáték Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke és az Országos Választási Bizottságban a KDNP delegáltja, később a Tettye Forrásház Zrt. igazgatóságának tagja, és a Magyar Víziközmű Szövetség Jogi Bizottságának Társelnöke lett. Kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével. 2013-ban pedig a Magyar Fejlesztési Bank felügyelő bizottságának tagja lett.
Keresztes Imre - főügyész

Szerepe a BKV-ügyben:
A Központi Nyomozó Főügyészség főügyészeként szerepe volt abban, hogy Hagyó Miklóst előzetes letartóztatásba helyezték, majd fogvatartását háromszor is érdemi indoklás nélkül, összesen 9 hónapra hosszabbították meg.

Jutalma:
A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta meg jutalmul ,,a közérdeklődésre számot tartó, kiemelkedően bonyolult tényállású és jogi megítélésű ügyekben folytatott nyomozások során nyújtott teljesítménye, továbbá eredményes ügyészi és vezetői pályafutása elismeréseként."
Győri György ügyész

Szerepe a BKV-ügyben:
Győri ügyészként átfogalmazta az egyik tanú vallomását. Az eredeti mondat ugyanis nem volt elég "hihető", így át kellett fogalmazni, hogy "kerek" legyen az amúgy hazugságokra épülő terhelő vallomás.

Jutalma:
A XI. és a XXII. kerületi ügyészség vezető-helyettes ügyésze lett.
Szabadváriné Dr. Vámos Katalin - Hagyó előzetesbe küldője

Szerepe a BKV-ügyben:
A Fővárosi Főügyészség Kiemelt és Gazdasági Ügyek osztályvezetőjeként kulcsszerepe volt a BKV-ügyben és a többi fővárosi céget érintő 2010-es nyomozásokban. Amikor Tarlós 2009-ben a legfőbb ügyészhez fordult a BKV-s végkielégítések kapcsán, azonnal Szabadvárinéhez kerül a BKV-ügy. Szabadváriné és kollégái kezdeményezték a BKV-ügy letartóztatásait. Sőt Szabadváriné személyesen írta alá Hagyó Miklós letartóztatásának dokumentumait. Egyébként az ő kezébe került a többi fővárosi cég peres ügye is.

Jutalma:
A vádemelések után Tarlós egyik főtanácsadója lett kiemelt bérezéssel és juttatásokkal. E pozícióját azonban már férje nevén látta el, mintha titkolni próbálná korábbi tevékenységét. Szabadváriné
havi 800 ezres fizetése mellett azóta évente többször is igen magas jutalomban részesült.

2013-ban csupán pár hónapja felvett munkatársként először 800 ezer, majd 900 ezer forintos jutalmat kapott. 2014-ben pedig szintén bezsebelhetett Tarlóstól félmillió forint jutalmat.
Szívós Mária bíró, alkotmánybíró

Szerepe a BKV-ügyben:
Szívós Máriának a Fővárosi Bíróság tanácselnökeként, később pedig az Alkotmánybíróság tagjaként többször is szerepe volt a BKV-ügy menetének alakulásában. Döntési szerepe volt a vádlottak kétes indokú előzetes letartóztatásában és azok automatikus meghosszabbításában. Határozatainak következményeként több vádlott került elfogadhatatlan körülmények közé előzetes fogvatartása során. Alkotmánybíróként pedig különvéleményeivel hátráltatta a per törvényes bírósághoz való jogának érvényesülését.

Jutalma:
Hiába erősítette meg Strasbourg is, hogy Szívós szakmai hibákat követett el a BKV-ügy kapcsán. 2011 júniusában a kétharmados fideszes országgyűlés az Alkotmánybíróság tagjává választotta. Kinevezésének köszönhetően elkerülte nyugdíjazását, ami hónapokon belül esedékessé vált volna. Sőt, az alkotmánybírák nyugdíjkorhatárának eltörlésével további 4 évet nyert, és ezzel plusz
66 milliós fizetést is.

Ennek hála még a 2022-es választások idején is hozzáfűzheti majd különvéleményeit minden fontos alkotmánybírósági döntéshez.

http://egyenlito.blog.hu/2015/12/30/itt_a_lista_tobb_orban-hu_rendor_ugyesz_es_bi ro_is_milliokat_keres
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem családbarátak, hanem középosztály- és szegényellenesek a
  2016-01-03 11:20:49, vasárnap
 
  Nem családbarátak, hanem középosztály- és szegényellenesek a 2016-os változások

JámborAndrás
2016. január 1. péntek, 16:04

Lassan csordogálnak a számok arról, mit jelentenek a kormány új intézkedései, a családbarát támogatási rendszerek, a minimálbérmelés, az SZJA-csökkentés, kinek jut pluszjövedelem, és megint azt láthatjuk, hogy a kormány azokat támogatja, akiknek e nélkül is biztosított a megélhetésük, akik pedig rászorulnának, azok alig kapnak valamit. Ez főleg annak fényében érdekes, hogy a Fidesz saját magáról azt állítja, a népességcsökkenés ellen küzd. Pedig családi kedvezményei igazából csak pár tíz-, maximum százezer embernek nyújtanak valódi segítséget.

Szja csökkentés

Január elsejétől 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó. Csakhogy a személyi jövedelemadó csökkentésével a Fidesz szokása szerint annak oszt vissza többet a közösből, aki így is jobban keres. Nem nehéz kiszámolni: aki 120 ezer forintot keres, annak ez havi 1200, míg aki 600 ezer forintot keres, annak havi 6000 forint kedvezményt jelent (vagyis az előbbi ötszörösét!). Ugyanígy: az általános, sáv nélküli nyugdíjemelés megint csak nem a kisnyugdíjasoknak fog segíteni.

Az 1,6%-os nyugdíjemelés a 60 ezer forintból élő kisnyugdíjasnak havi 900 forintot, míg a 300 ezres nyugdíjból élő nyugdíjasnak havi 4500 forintot fog jelenteni. Vajon melyiküknek van rá nagyobb szüksége, kinek múlik ezen az összegen a fűtésszámlája, és kinek csupán pluszjövedelem?

Családi adókedvezmény

Változik a családi adókedvezmény adóalapja is. Eszerint aki például 111 ezer forint bruttót keres, az ha egyedülálló, nettó 73 ezer forintot vihet haza jövőre, viszont háromgyermekesként már 106 ezret. De sokkal jobban jár itt is, aki jobban él. Aki bruttó egymillió forintot keres és gyermektelen, az nettó 665 ezer forintot kap kézhez, ha viszont három gyereke van, már 797 ezret tehet zsebre. Tehát 122 ezer forint családi adókedvezményt, többet mint a minimálbér összege, az állam négyszer annyival támogatja a kilencszer annyit kereső családokat.


adokedvezemeny.jpg

Vajon nettó 106 ezer forintból, vagy nettó 797 ezer forintból lehet jobban felnevelni három gyereket? Miért érdemel több támogatást egy gazdagabb szülő, mint egy szegényebb? Hova kéne támogatás, hogy csökkentsük a társadalmi különbségeket, a gyerekszegénységet? Vajon be tudja-e hozni valaha is a szegényebb család 3 gyereke azt a különbséget, amit a külföldi utazás, a számítástechnikai eszközök, a magántanárok, a rendszeres étkezés, a jobb iskola, a jobb egészégügyi szolgáltatás, a jobb életminőség ad a tehetősebbek gyerekeinek már születésük pillanatától kezdve? És vajon nem az lenne a dolga az államnak, hogy ezeket a különbségeket csökkentse ahelyett, hogy növeli őket?

Miközben pedig nézzük a családi adókedvezmény számait, ne feledjük el: a nem a magasabb fizetéshez kötött, a minden gyerek után ugyanolyan összeget nyújtó támogatások, mint például a családi pótlék 2008 óta nem növekedtek!

Családi otthonteremtési kölcsön, avagy 10 plusz 10 millió

A nagyon beígért otthonteremtési támogatásról is érkeznek a hírek. Kezdjük azzal, hogy a nem házasokat, például a gyereküket egyedül nevelőket, akiket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata leginkább érint Magyarországon, nem is vehetik igénybe a támogatást. De ugyanígy munkanélküliek se kaphatnak ahhoz plusz összeget, hogy legalkább lakhatást szerezzenek, vagy a komfortot növeljék, ami mondjuk az egyik legfontosabb segítség (lenne) a munkába való visszatéréshez.

Az összegek pedig így néznek ki: egy gyerek esetén 600 ezer, kettő esetén 2,6 millió, míg 3 vagy több gyerek esetén jár a 10 millió vissza nem téríntendő támogatás, ehhez jön hozzá a 3%-os kamatra 10 milliós hitel, amihez hitelképesnek kell lenni. És ugye vállalni kell a 3 gyereket. Használt lakások esetén viszont ez az összeg már csak két és fél millió forint...

Használt lakás esetén, a jelenlegi, kifejezetten magas ingatlanárakkal nem csak Budapest, hanem több vidéki város is kiesik, nem csak a 2,6 milliós, hanem a 2,6 milliós plusz 10 millió hiteles konstrukcióból. Új épitésű lakás esetén az telekárak és az építési költségek miatt hasonló a probléma. Persze nem állítjuk azt, hogy ne lenne nagy segítség egy ilyen konstrukcióban adott összeg, de valójában sokak számára, akik nem akarnak kisvárosba költözni, még a hitellel együtt is bőven kell önrészt rakni hozzá, nem beszélve arról, hogy pont a középosztálybeli, alsó-középosztálybeli családoknál már a hitel bevállalása is kockázatnak számít jelenleg, még akkor is, ha a megfelelő lakhatás jó befektetés.

Ki jár jól?

Miközben a KSH számításai szerint az ország fele kevesebb mint egy főre jutó bruttó 80 ezer forintból, a középosztály pedig a statisztikai hivatal adatai szerint egy főre jutó bruttó 55 és 125 ezer forint közötti összegből él, a Fidesz családi támogatásaival azok járnak jól, akik ennél nagyobb keresettel és megtakarításokkal rendelkeznek. Az évek óta változatlan fix támogatások mellett pedig folyamatosan olyan kedvezményeket ad a kormány, amiket a tehetősebb családok tudnak igénybe venni.

A biztos megélhetéssel rendelkező felső-középosztálybeli családok magasabb támogatása nem csupán a Fidesz népességnövekedési szólamaival van ellentmodásban, hanem azzal a józan elvárással is, hogy egy közösség, mint a magyar állam, próbálja meg csökkenteni a különbségeket egy szegényebb és egy gazdagabb családba születő gyerek között már a megszületésük pillanatától. Jelenleg ennek épp az ellenkezője zajlik: a Fidesz családi kedvezményeivel azok járnak jól, akiknek nem okoz gondot, vagy kevésbé okoz gondot a gyerekük felnevelése, és pont a kisebb keresetűek, a középosztálybeliek, alsó-középosztálybeliek és a szegények járnak a legrosszabbul a kormány családpolitikájával.


http://kettosmerce.blog.hu/2016/01/01/nem_csaladbaratak_hanem_kozeposztaly-_es_sz egenyellenesek_a_2016-os_valtozasok
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2015.12 2016. Január 2016.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 488 db bejegyzés
e év: 5039 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 122
  • e Hét: 2382
  • e Hónap: 19175
  • e Év: 152092
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.