2016-01-05 15:26:11, kedd
|
|
|
Hozzávalók 24 szelethez:
800 g savanykás alma
3-4 ek. citromlé
250 g finomliszt
100 g étkezési keményítő
1 kk. (5 g) sütőpor
250 g lágy vaj/margarin
200 g porcukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
só
4 tojás
2 kk. mézeskalácsfűszer
2 kk. kakaópor
1/2 kk. őrölt fahéj
100 g sárgabaracklekvár
2 ek. alma- vagy barackpálinka
Ennek a finom süteménynek a hazája Bajorország, ahol legendásan ízletes
almák teremnek, és egész éven át előszeretettel használják nemcsak a fahéjat,
hanem a mézeskalácsfűszereket is. Lassan éppen itt az idejük...
Fotó: Hemző Károly
Fűszeres-almás
szelet
Hozzávalók 24 szelethez:
800 g savanykás alma
3-4 ek. citromlé
250 g finomliszt
100 g étkezési keményítő
1 kk. (5 g) sütőpor
250 g lágy vaj/margarin
200 g porcukor
1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
só
4 tojás
2 kk. mézeskalácsfűszer
2 kk. kakaópor
1/2 kk. őrölt fahéj
100 g sárgabaracklekvár
2 ek. alma- vagy barackpálinka
1. Egy 20x35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, és kivágjuk a magházukat. Minden almanegyedet további 3-4 gerezedre vágunk, tálba tesszük, meghintjük a citromlével (hogy meg ne barnuljanak).
2. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport összekeverjük. Fehérre-habosra verjük a vajat/margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral és 1 csipet sóval (15 perc!). Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként beleszitáljuk a lisztkeveréket.
3. A masszát elfelezzük. Az egyikbe beledolgozzuk mézeskalácsfűszert és a kakaót, a másikba a fahéjat. A kétféle masszát 2 csőrbetét nélküli habzsákba vagy nejlonzacskóba szedjük, és kivágjuk a hegyüket úgy, hogy 2 ujjnyi vastag hurkákat tudjunk nyomni belőlük.
4. A kétféle masszából hosszanti irányban, felváltva 3-3 dundi csíkot nyomunk a tepsibe, majd beleállítjuk-nyomkodjuk a lecsepegtetett almagerezdeket és a sütő közepére betolt rácson 1 órán át sütjük (tűpróba!).
5. A lekvárt felforrósítjuk, szitakanálban áttörjük, elkeverjük a pálinkával, és vékonyan bevonjuk vele a sütőből kivett, forró sütemény tetejét. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd sütőpapírostul rácsra emeljük, és hagyjuk egészen kihűlni. Úgy vágjuk fel, hogy minden szeletben legyen kakaós és fahéjas tészta is. Mélyhűthető! |
|
|
0 komment
, kategória: édes sütik |
|
|
|