Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Ha elkészül, újra elmegyek
  2016-02-01 05:09:39, hétfő
 
  Látogatóközpont épül a 301-es parcellánál

Látogatóközpont létrehozásával kíván méltó keretet teremteni az ünnephez és a megemlékezéshez a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a Rákoskeresztúri új köztemetőben lévő nemzeti emlékhelyen - mondta el a Magyar Időknek Radnainé Fogarasi Katalin.

Az intézet elnöke hozzátette: a látogatóközpont első üteme 2014 júniusában készült el a 298-as, 300-as és 301-es parcellák környezetének megújításával. Tájékoztatása szerint a látogatóközpont beruházását a kormány már korábban kiemelt beruházásnak nyilvánította. A kétszázmillió forintos fejlesztést a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. bonyolítja le a Nöri szakmai felügyeletével. Nyílt közbeszerzési eljárás alapján választják ki a kivitelezőt. A terveket már korábban, széles konszenzus mentén, az '56-os szervezetekkel jóváhagyatva elkészítette a Nöri.

A központ az elképzelés szerint kvázi ablakként fog rányílni a 300-as parcella Jovánovics György által tervezett nyitott sír kompozícióra, ezért a terveket vele is szignáltatták, aláíratták - ismertette az elképzelést az intézet vezetője. A Nöri a központ tematikájának kialakításához tízfős bizottságot állított fel. Az irányító testület elnöke Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, a szakmai, történeti grémium elnöke Földváryné Kiss Réka történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke lesz, a Nöri pedig szervezőként működik közre. - Nem egy múzeumot tervezünk. A cél az, hogy az odalátogató 12-18 éves fiatalok megismerhessék az itt eltemetett mártírok életrajzát és a szomszédos Kisfogház, az egykori Budapesti Fegyház és Börtön történetét, ahol az áldozatokat kivégezték, ráadásul mindezt XXI. századi technikával, érintőképernyőkön - számolt be a tartalmi elképzelésről Fogarasi Katalin. Az intézet vezetője ennek kapcsán megjegyezte, hogy a Kisfogházról a múlt év végén készült egy 55 perces dokumentumfilm is, amit a kommunizmus áldozatainak emléknapján, február 25-én az MTVA jóvoltából a szélesebb közönség is megismerhet. A film díszbemutatója a nemzeti gyásznapon, tavaly november 4-én volt az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Megtudtuk: most készül a film angol nyelvű feliratozása, aminek nemzetközi bemutatója június 16-án, Nagy Imre kivégzésének és a mártír miniszterelnök és társainak újratemetésének emléknapján lesz.

A Nöri az '56-os emlékév feladatain túl kegyeleti építészetünk, a nemzet nagyjai sírhelyeinek egyik legfőbb ápolója is. Tavaly a Kossuth-mauzóleumot és a körösladányi Wenckheim-kriptát is rendbe hozatta az intézet. Idén többek között az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, Batthyány Lajos nyughelye, a Batthyány-mauzóleum is megújul a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Nöri elnöke szívügyének és az egyik legnagyobb feladatnak az elhanyagolt Salgótarjáni utcai zsidó temető rendbetételét tartja. - A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével együttműködve, a zsidó vallás előírásait messzemenőkig betartva akarjuk felújítani, sőt világörökségi helyszínné emelni, de az első és legfontosabb biztonságossá tenni a területet, megfékezni az elburjánzott növényzetet, elhárítani a közvetlen életveszélyt - összegezte a feladatokat Fogarasi Katalin.

In.: magyaridok.hu
2016.01.31.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kiállítók
  2016-02-01 05:00:42, hétfő
 
  Tegnap összegyűjtöttem az alkotók nevét, akik a február 17-ei Ötvenhatunk vásznon és papíron című kiállításunkon valamilyen alkotásukkal szerepelni fognak. Ebben az írók, költők nincsenek benne. Így is 33 személy kisebb,nagyobb alkotásáról van szó. Íme:

Kiállítók

Ács János, Mány
Bardócz Judit, Kreatív Alkotók Köre
Bencsics Dorina, Gulyás Lajos Kollégium
Csölleyné Ellenrieder Erzsébet, Kreatív Alkotók Köre
Éder Vilmos, Kaposfő
Gondár Zsuzsa, Mosonmagyaróvár
Horváth Attila, Jánossomorja
Komáromy Péterné Ági, Kreatív Alkotók Köre
L. Burda Zsuzsanna, Jánossomorja
Magyar Tamás, Kanada
Magyarné Julianna, Kreatív Alkotók Köre
Matusz Péter, Mosonmagyaróvár
Márton Gézáné Etelka, Kreatív Alkotók Köre
Móczi Sándor, Kreatív Alkotók Köre
Móra Ferenc Általános Iskola
Murányi Imre, Mosonmagyaróvár
Nagy Mária, Mosonmagyaróvár
Nády Mária, Szivárvány Kör
Németh Gyöngyi, Mosonmagyaróvár
Orosz Réka, Lébény
Pintér Éva, Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület
Polgár Ildikó, Budapest
Rácz Rebeka, Gulyás Lajos Kollégium
Romanek Inka, Budapest
Rudnyákné Németh Csilla, Szivárvány Kör
Sántháné Kovács Éva, Kreatív Alkotók Köre
Simon Zsuzsanna, Gulyás Lajos Kollégium
Suba György, Kiskőrös
Székely Kornél, Budapest
Tutkovics György, Aszaló
Varga Csilla, Gulyás Lajos Kollégium
Vecsei László Ezékiel, Újrónafő
Vitéz Vilmos, Mosonmagyaróvár



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 662
  • e Hónap: 5543
  • e Év: 27596
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.