Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Csíksomlyó télen
  2016-02-01 23:31:46, hétfő
 
  Nagyobb kép Link

...... ........

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Magányos fenyőfa Erdélyben
  2016-02-01 23:29:36, hétfő
 
  ...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Ferenczes István: Hull a hó a Hargitán
  2016-02-01 23:16:46, hétfő
 
  Nagyobb kép Link

...... ............


Örökzöldre, szálfenyőkre
hull a hó a Hargitán,
zúzmara s dér ül a tájra,
pártában a jégvirág.

Pipacsoknak téli párja,
jégből szakadt sóhajág,
fehér, fehér, fehér virág,
fölötted most varjú száll.

Csodaszarvas szemöldökén,
agancs ágon gyúlsz te ki,
benned égnek fagyos lánggal
szelíd őzek gyöngyei...

Csönd van, csönd van, hófehér csönd,
mintha Holdból hullana,
lebegve száll le a Tejút
milliomnyi csillaga -

Mintha valakinek fájna
száz hiány, jaj de tisztán,
ó, de csöndben szakad a hó,
jaj, hogy hull a Hargitán...
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
2016 nyári olimpiai játékok aug. 3 - aug. 21.
  2016-02-01 21:11:28, hétfő
 
  ...... ........... ........... ......


Wikipedia és programok Link

2016 Rio videó Link

Forrás: Nemzeti Sport.
Pályázat. A NOB 121. kongresszusán döntött arról, hogy a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság után Rio de Janeiro rendezheti meg a 2016-os nyári olimpiát. A brazil metropolis a végső szavazáson Chicagót, Tokiót, legvégül pedig Madridot előzte meg, a spanyol fővárost 66:32-es szavazati aránnyal utasította maga mögé. A helyi támogatottság a szavazás idején 89 százalékos volt a szavazók körében, ráadásul Joao Havelange és Pelé is a pályázat mellé állt.
Ez lesz a negyedik eset, hogy egy országban rendeznek fél olimpiai cikluson belül olimpiát, illetve labdarúgó-vb-t. 1968-ban Mexikóvárosban volt az olimpia, 1970-ben a vb, 1972-ben Münchené az olimpia, 1974-ben az NSZK-é a világbajnokság, míg 1994-ben az Egyesült Államok rendezhette a legnagyobb labdarúgó-seregszemlét, Atlanta pedig 1996-ban az ötkarikás játékoknak adott otthont.
Jelszó: Live your passion! (Éld át a szenvedélyt!)
Logó. Az olimpiai logót - amely nem azonos a pályázati folyamat során használttal - egy brazil cég, a Tatil Design tervezte, 139 ügynökség pályázata közül került ki győztesen és 2010. december 31-én hozták nyilvánosságra. A jelkép három, a brazil nemzeti színeknek megfelelő alakot ábrázol, amely ölelésbe fonódva a Cukorsüveg-hegyet szimbolizálja (lásd jobbra!).
Kabalafigurák. Azaz Vinicius és Tom, akiket a Birdo Producoes animációs cég tervezett. A figurák neveiről közönségszavazás döntött, és 2014. december 14-én hozták nyilvánosságra. A szervezők tájékoztatása szerint a figurák a világ ötödik legnagyobb országának flóráját és faunáját hivatottak szemléltetni, kialakításukban pedig a pop-art és az animációs filmek is közrejátszottak.

Az olimpia jelképe egy macskára emlékeztet és a zenész Vinicius de Moraesről kapta a nevét, míg a paralimpia figurája egy falevélfrizurás állatka. és szintén zenész a névadója, Antonio Tom" Jobim
.........



Pénzügyek. A 2009-ben tervezett 28.8 milliárd realnál már biztosan legalább harminc százalékkal többe, 36.7 milliárd realba (3648 milliárd forint) kerül az olimpia. A szervezők 2014-es tájékoztatása szerint az infrastrukturális fejlesztésekre 24.1 milliárd realt költenek, ami 25 százalékkal magasabb az eredetileg becsültnél. Ebből az összegből összesen 27 városfejlesztési és tömegközlekedési beruházást valósítanak meg, köztük Rio új, negyedik metróvonalát is megépítik. Ugyanakkor az is kiderült utóbb, hogy a központi költségvetésbe több tervezett beruházás nem fér bele, így a riói nemzetközi reptér fejlesztése sem. Az infrastrukturális kiadások 57 százaléka országos, állami és helyi önkormányzati forrásokból származik, a többi magánpénzekből.

Hivatalos honlap: Link
Facebook: Link
Twitter: Link
YouTube: Link
Aktuális hírek: a Nemzeti Sport Online legfrissebb hírei a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáról Link
Magyarország a 2016. évi nyári olimpiai játékokon Link
 
 
0 komment , kategória:  Olimpia  
A Dal 2016 - Második elődöntő
  2016-02-01 20:56:01, hétfő
 
  Videó Link

A Dal 2016 szombati második elődöntőjében ismét 10 előadó mutatkozott be, közülük hatan jutottak a középdöntőbe. A fesztiválhangulatú nyitószám után a C.E.T. előadásában a Free, Gáspár Lacitól a Love And Bass, a Group'N'Swingtől a Szeretni fáj, a Karmapolistól és Szécsi Böbétől a Hold On To, a Kállay Saunders Bandtől a Who We Are, a Maszkura és a Tücsökrajtól és Siska Finuccsitól a Kinek sírjam, Oláh Gergőtől a Győz a jó, a Passedtől a Driftin, Patai Annától a Colors, Vásáry Andrétól pedig a Why című dal hangzott el - nem ebben a sorrendben. A mai elődöntő extra produkciójaként az Ocho Macho lépett színpadra.

A megmérettetésen végül a Kállay Saunders Band, Oláh Gergő, Vásáry André, Gáspár Laci és a Karmapolis Szécsi Böbével jutottak tovább. A közönség hatodikként a Passedet küldte az elődöntőbe
Videók .Link

Ilyen volt A Dal 2016 második elődöntője percről-percre Link
 
 
0 komment , kategória:  A dal 2013/14/15/17/18/19  
Február 2.: ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél
  2016-02-01 20:31:56, hétfő
 
  Február 2.: ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél
Február 2-a Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A mondás szerint Gyertyaszentelőn, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél.
........


Marad ellenben a hideg, ha ezen a nevezetes napon fényes az idő. Újabb keletű megfigyelések szerint, ha az előbújó medve ezen a napon meglátja az árnyékát, visszabújik még a barlangjába. Egy másik megfigyelés szerint jó idő esetén ameddig a Nap besüt a tornácra, addig később még bever oda a hó is.
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Február 2. - Medve monda
  2016-02-01 20:23:03, hétfő
 
  Forrás: http://mta.hu/

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik. Ezen a napon szentelik meg a szentmiséken az erre szánt gyertyákat. Ehhez a naphoz a fenti keresztény ünnep mellett számos néphiedelem is kötődik: Ekkor osztották a papok a "Balázs-áldást", mely minden torokbetegségtől megvédte az áldást kérőt.
Úgy vélték, hogyha február másodikán jó idő van, akkor későn tavaszodik. Ahogy a mondás is tartja: ,,Gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a Nap süssön".
A másik, legismertebb néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek.
E népi hiedelem gyökere Erdélybe vezet vissza és onnan is tovább Jókai Mórhoz, mert egyes nézetek szerint a ,,Nagy Mesemondó" fantáziájában, pontosabban az ,,Az új földesúr" című regényében született meg az időjós medve alakja, melyben így ír:
Van aztán egy napja a télnek, aminek gyertyaszentelő a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van! Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavasz kék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve - visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; - mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.
Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy mármost örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok! - Ha jégcsap hull a fenyők zúzmarás szakálláról; ha a farkas ordít az erdő mélyén: akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek. Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőlteti haragját, annál hamarább vége lesz. S a medvének mindig igaza van.
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Balla Miklós: A gyopár
  2016-02-01 20:10:59, hétfő
 
  Forrás: fsz.bme.hu
...... .............


A bérctetőn a hófehér gyopárka
Vágyódva néz a termő völgybe le,
Hol lágy szellőben ért kalász hullámzik
S a rét ezer virággal van tele.

Alatta zúg a fenyves koronája -
Tekintete a lombokon pihen,
És kis szívéből égre száll a sóhaj:
Mi szép lehet az erdő mélyben!

Kicsiny virág, te halvány szép gyopárka,
Miként a sas, oly biztos, oly szabad,
Ne vágyj a völgybe dús kalászok közé,
Se fenyvesárnyba ne kívánd magad!

Az aranykalász az embereknek rabja,
Hosszú életre mind hiába vár,
S a lombok alján el satnyul a rózsa,
mert nem jár hozzá fénylő napsugár.

Maradj meg ott fenn, büszkén a magasban,
A völgy csupán egy óriás sirgödör -
Emeld fejedet a felhőkön keresztül
Csak az a fenséges ami égbe tör!

...... .....

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Valentin_szerelem_szeretet fája
  2016-02-01 20:07:16, hétfő
 
  ...... ........... ........... .....



...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Valentin napra  
Boldog pár
  2016-02-01 19:30:35, hétfő
 
  ...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Valentin napra  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 61 db bejegyzés
e év: 1908 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8101
  • e Hét: 19731
  • e Hónap: 52885
  • e Év: 286632
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.