Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Ez egy nagyon megható történet, és tanulságos is!
  2016-02-10 13:54:19, szerda
 
  Az anyám fél szemére vak volt. Utáltam ezért... szégyelltem. Egy ócskapiacon dolgozott, kisebb tárgyakat gyűjtött, és megpróbálta valamivel drágában eladni.

Emlékszem egy napra, mikor anyám értem jött az iskolában. Nagyon kínosan éreztem maga. Nem értem, hogyan tehetett ilyent? Dühösen rá néztem, majd elszaladtam, egészen hazáig. Másnap az összes osztálytársam rajtam röhögött. Azt kívántam, bárcsak ne lenne anyám. Ki is mondtam, amit gondolok: Anya, miért vagy félszemű? Miért vagy annyira csúnya? Miért nem halsz meg már végre?!

Ő nem válaszolt. Akkor kicsit rosszul éreztem magam, de ugyanakkor jól is, mert kimondtam végre, ami rég bennem volt. Lehet azért voltam ilyen, mert ő sosem büntetett meg semmiért.

Aznap este felébredtem, majd kimentem a konyhába, hogy egy pohár vizet igyak. Anya ott ült a széken, és sírt. Ránéztem, majd fogtam magam és visszamentem aludni.

Tudtam, hogy azért sír, mert megbántottam, de utáltam, mert csak egy szeme volt, és mert szegények voltunk.

Akkor eldöntöttem, hogy ha majd felnövök, sikeres ember leszek. Keményen tanultam, egyetemre mentem, jól kereső állást kaptam, végül meg is nősültem, sikerült megvennünk egy házat is, és két gyermekünk született.

Egy nap valaki kopogott az ajtón. Anyám volt az...

A kislányom nyitott ajtót. ,,Ki vagy? Nem ismerlek! - mondta, majd sírva elrohant, mert megijedt. Akkor mérges lettem. ,,Hogy képzeled, hogy idejössz, és megijeszted a lányomat. Takarodj innen! MOST!"

,,Nagyon sajnálom, lehet eltévesztettem a házszámot" - mondta.

Majd eltűnt, és én megkönnyebbültem.

Pár nap múlva osztálytalálkozóra kaptam meghívást. Azt hazudtam a feleségemnek, hogy üzleti útra kell mennem. Mivel találkozó a régi otthonom közelében volt, így gondoltam megállok és benézek. A lakás üres volt. A szomszédok szóltak, hogy anyám pár nappal ezelőtt meghalt. Nem sírtam.

A konyhaasztalon egy levél volt lerakva. Kinyitottam.

Fiam!

Úgy érzem, hogy rövidesen meg fogok halni. Megígérem, hogy többé nem foglak meglátogatni. Vajon, te meg fogsz néha látogatni? Nagyon hiányzol. Örültem, mikor megtudtam, hogy eljössz az osztálytalálkozóra, de én eldöntöttem, hogy nem fogok odamenni... mindezt a te érdekedben tettem. Mikor még nagyon kicsi voltál, történt egy baleset, amiben elvesztetted az egyik szemedet. Az orvos közölte, hogy ha akarom, az én szememet át tudják ültetni. Nem haboztam, odaadtam neked, hogy ne csúfoljanak majd az osztálytársaid.

Sosem haragudtam rád, bármit is tettél. Te jelentettél nekem mindent!

A világ összeomlott bennem. Gyűlöltem magam, ahogyan szegény anyámmal viselkedtem. Egész este csak sírtam, és a bocsánatáért könyörögtem.
facebook
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Apának lenni jó I. – Egyperces kiáltvány
  2016-02-10 13:32:42, szerda
 
  Hé, genderisták, feministák, melegjogi harcosok! Jó lenne végre abbahagyni. Minket, férfiakat és apákat békén hagyni. Mert ahogy nőnek, úgy férfinak sem könnyű sokszor megmaradni.
Pénzt keresni, döntéseket hozni, óvni és gondoskodni. Dolgozni, intézkedni, a közös jövőt építeni. Megszerelni, rendbe tenni, felemelni. Gyerekekkel foglalkozni, nevelni, tanítani, s még példát is mutatni. Nehéz teher ez. De higgyétek el, bár ti ezt sosem fogjátok megtapasztalni, édes e nyűg!
Mert nehéz, de jó érzés a gyermek előtt egyszerre szelídnek és szigorúnak lenni.

Minden cselekedettel igazságosnak és részlehajlás nélkülinek maradni. A lánygyermeket szeretni és védeni, a fiút szeretni és felkészíteni. Mindkettejüknek egészséges férfiképet mutatni. De néha földöntúli erő kell türelmesnek maradni, ápolni, egyengetni, ha kell irányt mutatni, de sohasem kényszeríteni. Csak hagyni nőni, fejlődni, cseperedni, lélekben gazdagodni. Megmutatni neki mi a jó és a rossz. Bebizonyítani, hogy létezik még helyes és helytelen. Hogy vannak ártó és építő szándékok. A cselekvés pedig nem mindig hozza el a kívánt eredményt, nem mindig vezet sikerre. De egy férfinak, egy apának akkor is ki kell tartania, ha ez nem mindig diadalmenet. Meg kell maradnia embernek, férfinak, apának.

De nem kell szégyellni a gyengeséget sem. Tudni kell bocsánatot kérni, hibákat kijavítani. Sírni, szomorúnak lenni, ugyanakkor a jövőbe bizakodva nézni, sohasem feladni. Mert a férfi sosem adhatja fel. Ha mégis, hát elárulja önmagát, férfiasságát, apaságát, feleségét, gyermekeit és a családját. És akkor a genderistáknak, a feministáknak, a melegjogi harcosoknak lesz igazuk. Mert meghal az igazi férfi, elpusztul az igazi apa. Pusztul vele pedig az egész család. Marad a másság, a tébolyodott magány, a fertő és egy értékek nélküli mocsár, melyben elsüllyed a férfi és a nő egyaránt.
Férfiként, apaként, egy tiszteletteljes kérésem lenne csak hozzátok. Ha a feleségem, gyerekeim, családom, rokonaim, barátaim nem elégedetlenek, ti se legyetek azok velem. Ha pedig mégis, azt majd mi, a családi tűznél ülők megoldjuk.

Nyersebben szólva, takarodjatok el abnormális és gyűlölködő gondolataitokkal a családom szellemi szentségéből. Ne akarjátok megmondani, hogy mitől nő egy nő, s mitől nem férfi egy férfi. S végül arra sem vagyunk kíváncsiak, hogy szerintetek, miért középkori egy hetero férfi, ha családfőnek nevezi magát. Pedig, ha hiszitek, ha nem, ő is tanul pelenkázni, szeret babát fürdetni, nem hagy mindent a nőre; szokott az ovissal társasjátékozni, nem csak bekapcsolja neki a tévét; a nagyobbal pedig nem csupán birkózni, vagy focizni, hanem beszélgetni is szokott. És persze szereti, tiszteli és óvja szerelmét, a feleségét.

És mindezektől a férfi még csöppet sem gondolja különbnek, vagy többnek magát a nőnél. Csupán másnak: férfinak és apának. Amit ti, genderisták, feministák, melegjogi harcosok, sosem fogtok megérteni, mert az irántunk táplált gyűlöletetek elvakítja az amúgy is rövidlátó szemeiteket. Pedig ha nem kötözködnétek folyton, ha nem sutyorognátok ellenünk, s ha nem tartanátok minket legyőzendő lénynek - még boldogan is együtt élhetnétek velünk.
Első közlés: Polgár Portál
2016. február 8.
 
 
0 komment , kategória:  mások tollából  
Kapucinusok a pápával a katedra oltárnál
  2016-02-10 10:04:11, szerda
 
 


Ferenc pápa homíliája a kapucinus rend tagjaival együtt bemutatott szentmisén
Kapucinusok a pápával a katedra oltárnál -

Pio és Lipót atya, az irgalmas gyóntatás nagy szentjei földi maradványainak a jelenlétében mutatott be szentmisét Ferenc pápa kedd reggel fél nyolckor a Szent Péter bazilika katedra oltáránál.
A szentmisére Ferenc pápa meghívta a világ összes kapucinus rendtagját, hogy együtt mutassák a be legszentebb áldozatot, két jeles rendtársuk testi közelségében. A pápai szentmise, minthogy a bazilika legelső részében zajlott, a főoltár mögötti térben, nem akadályozta, hogy közben a hívek folyamatosan elhaladjanak a két szent kristálykoporsója előtt, közbenjárásukat kérve.

Az alázatos pap bűnösnek érzi magát és nagy megbocsátó lesz a gyóntatószékben
Ferenc pápa homíliájában a gyóntatás nagyszerűségéről beszélt: ,,A ti hagyományotok, a kapucinusoké a gyóntatás hagyománya. Megannyi derék gyóntató van köztetek, mert bűnösnek érzitek magatokat. Ők tudják, hogy bűnösek Isten nagysága előtt és ezért állandóan imádkozzák: Hallgass meg, Uram és bocsáss meg nekem! És mert így imádkoznak, tudnak megbocsátani.

Ellenben amikor az ember elfelejti, hogy ő maga megbocsátásra szorul, lassanként elfelejti az Istent és elfelejt bocsánatot kérni és nem tud megbocsátani. Az alázatos ellenben bűnösnek érzi magát és nagy megbocsátó lesz a gyóntatószékben. Azok pedig, mint a törvény doktorai, akik tisztának és mesternek érzik magukat, azok csak ítélkezni tudnak.

Aki gyónni jön, az megerősítést keres, megbocsátást és békét akar a lelkében
Testvérként szólok hozzátok, mint gyóntatókhoz, különösen is most az Irgalmasság évében: a gyóntatószék a megbocsátásért van! Ha nem tudsz feloldozást adni - tegyük fel - akkor legalább ne ostorozz! Aki gyónni jön, az megerősítést keres, megbocsátást és békét akar a lelkében. Egy atyát keres, aki átöleli őt és azt mondja neki: ,,Az Isten szeret téged". Nem szívesen mondom, folytatta a pápa, de a többség itt biztosan hallott már ilyet: ,,Én többé nem megyek gyónni, mert egyszer ezt kérdezte tőlem a pap...". De ti, kapucinusok, rendelkeztek az Úr különleges adományával és ez a megbocsátás. Arra kérlek benneteket, soha nem fáradjatok bele a megbocsátásba!

Történet a ,,túl sok" megbocsátásról
Ferenc pápa ezután elmondott egy történetet: Egy másik egyházmegyében megismert egy papot, aki elöljáró, gvárdián lett egy kegyhelyen. Hosszú sor kígyózott a gyóntatófülkéje előtt és jött hozzá mindenféle ember, papok, gazdagok és szegények, mindenki! Nagy gyóntató volt, mert mindig talált megoldást a feloldozásra vagy legalább arra, hogy a lélek békében menjen el, egy öleléssel... Egyszer elmentem hozzá és ezt mondta nekem: Te püspök vagy és te megmondhatod nekem: ,,Azt hiszem, hogy vétkezem, mert túl sokat megbocsátok és ezért aggodalmaskodom. De miért? Nem is tudom hogyan, de mindig megtalálom, hogy megbocsássak". Én erre megkérdeztem tőle, hogy ilyenkor mit csinál, amikor ezt érzi? Bemegyek a kápolnába, felelte, a tabernákulum elé és ezt mondom az Úrnak: ,,Bocsánat, Uram, bocsáss meg nekem, mert túl sokat bocsátottam meg. De Uram te voltál az, aki ezt a rossz példát adtad nekem!" Íme, legyetek hát a megbocsátás, a kiengesztelődés és a béke emberei.

A megbocsátásnak sokféle a nyelvezete
,,A megbocsátásnak sokféle a nyelvezete - folytatta a pápa. A szó nyelvezete, aztán a gesztusoké. Ha valaki gyónni jön, mert valami súlytól szeretne szabadulni, de nem tudja elmondani, akkor maga az, hogy eljön gyónni azt jelzi, hogy meg akar változni, nem akarja azt többé csinálni és ezt elmondja azzal, hogy eljön gyónni. Nem, nem kell szükségképpen kérdezgetni! - ajánlotta a pápa. Ha valaki eljön, jön mert nem akarja a rosszat tovább folytatni. De sokszor nem tudják, mert, pszichikai körülmények tartják kötésben, az életük, a helyzetük... ,,Ad impossibilia nemo tenetur" - tette hozzá: ,,Lehetetlenre senkit nem lehet kötelezni!".

Tágas, megbocsátó szív kell, Isten simogatása kell a gyóntatáshoz
Tágas, megbocsátó szív kell, mert a megbocsátás egy mag, Isten simogatása. Bízzatok Isten bocsánatában! És ne essetek a pelagianizmusba, mely így szól: ezt és ezt kell csinálnod! De hiszen a tiétek a megbocsátás karizmája! Vegyétek elő, újítsátok meg! Aki nem tud megbocsátani, az úgy végzi, mint a törvény doktora, és nagy vádló lesz. És ki a nagy vádoló a Bibliában? A sátán! Tehát vagy Jézus hivatalát végzed és megbocsátasz, vagy az ördögét és akkor elítélsz és vádolsz! Én nem tudok nektek mást mondani. Kérem mindehhez az Úrtól a kegyelmet minden gyóntató számára, mindnyájatok számára, de magam számára is" - zárta homíliáját Ferenc pápa kedd reggel a kapucinus atyákkal együtt bemutatott szentmise homíliájában.
 
 
0 komment , kategória:  Szent Pio atya  
,Hamvazószerda jele
  2016-02-10 10:00:34, szerda
 
  HAMVAZÓSZERDA
,,Hamvazószerda jele, szürke hamuja arra figyelmeztet, ami sorsunkban törékeny, emberségünkben esendő. Arra, hogy halandók vagyunk. Mivel csak így, ennek teljes tudomásulvételével érthetjük meg azt a másik ,,gyengeséget", ,,isteni gyengeséget", amire hamvazószerdán fölkészülünk: Krisztus halálát.
A nagyböjt első napja nem véletlenül a halandó emberé, ahogy az utolsó se véletlenül a sírba fektetett Istené. Krisztus halandóságunkban adhatott nekünk egyedül halhatatlan találkozót, ahogy ezt a József Attila-sorok szándékuk ellenére is megfogalmazzák: ,,Aki halandó, csak halandót / szerethet halhatatlanul". Ez az isteni szeretet legmélyebb titka, mely épp veszendőségünket választotta örök találkozóhelyül.
A hamu keresztjéről a kereszt halottjáig egyenes út vezet, egyazon út különböző stációin át. Minden állomás veszendőségünk egy-egy fejezete: tökéletes osztozkodás Isten és ember közt - halálban és halhatatlanságban.
Ezt az utat a szeretet írta elénk, végigjárni is egyedül a szeretet képes hát. A kölcsönös szeretet és a kölcsönös szenvedés: Isten és ember kölcsönös szeretete és kölcsönös szenvedése. Mivel ahogy Istennek szenvedés volt halálunk és bűneink vállalása, nekünk se lehet eljutnunk Isten tökéletes halhatatlanságába és tökéletes ártatlanságába, egyedül szenvedések árán, s egyedül a szeretet erejével. (S. Weil.)
A nagyböjt tehát lényege szerint a szeretet legmélyebb titkaiba való beavatás. A halál burka alatt itt érik a legvakítóbb fény, Isten és ember közös hajnala."
(Pilinszky János: Kölcsönös szeretet - kölcsönös szenvedés)
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
3 érdekesség, amit nem tudtál a hamvazószerdáról
  2016-02-10 09:54:36, szerda
 
  A hagyomány szerint a télűző farsangi időszak utáni első szerdát nevezzük hamvazószerdának, amely a karácsony, a vízkereszt, a húsvét és pünkösd mellett szintén jeles egyházi ünnepnek számít. Hamvazószerda a megtisztulás napja, hiszen ekkor kezdődik a húsvét előtti 40 napos böjti időszaka.

1. Miért hamvazószerda?
Az ünnepnap furcsa elnevezése egy ősi szokásra vezethető vissza. Őseink bűneik megbánása jeleként és vezeklésként hamut szórtak a fejükre. A különleges szertartást az egyház a 11. század végén vette át és hamvazkodásnak nevezte.
A katolikus gyülekezetek hamvazószerdai megemlékezésein a szertartást évről évre elvégzik. Szentelt hamuval az atya keresztet rajzol a hívő homlokára, miközben az ,,Ember, emlékezz rá, hogy porból vagy és porrá leszel" szöveget mondja.

2. Mit jelképez hamvazószerda hamuja?
A templomokban természetesen nem közönséges hamut használnak hamvazószerdán. Az előző évben elégetett barkák hamuját szentelik föl, és ezt az egyházi tevékenységet nevezik hamvazásnak. A hamuval hintés ősi szertartás, a bűnbánatot jelképezi, hiszen a hamu előretekintés az elmúlás és a halál felé vezető úton.

3. Mikorra esik 2016-ban hamvazószerda?
Mivel hamvazószerda a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, és a húsvét mozgóünnep, ezért hamvazószerda is minden évben más napra esik. A húsvét időpontját a telihold állásából számítják, hamvazószerda pedig mindenkor a húsvétot megelőző 40. nap. Ahogyan már szó esett, ezen a napon kezdődik a negyvennapos böjt.

2016-ban hamvazószerda rendkívül korai napra, február 10-re esik. Ez a lehető legkorábbi dátum, és bizony előfordulhat, hogy a hagyományt felrúgva hamvazószerdára előbb kerül sor, mint farsangi ünneplésekre.
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
Hamvazószerdával kezdődik a nagyböjti készület húsvétra
  2016-02-10 09:53:30, szerda
 
 
2016. február 10.

Hamvazószerdán idén, február 10-én veszi kezdetét a negyvennapos böjt, melynek során a keresztények húsvétra, Jézus Krisztus föltámadásának ünnepére készülnek. Hamvazószerdán és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg, vagy kis kereszt alakú hamujellel jelöli meg a pap, miközben hagyományosan a következőket mondja: ,,Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!" vagy: ,,Tartsatok bűnbánatot és higgyetek az evangéliumban!".

Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét meghirdető bullájában ráirányította a figyelmet az irgalmasság testi és lelki cselekedeteinek fontosságára: ,,Fedezzük fel az irgalmasság testi cselekedeteit: jóllakatni az éhezőket, megitatni a szomjazókat, felöltöztetni a ruhátlanokat, befogadni a jövevényeket, ápolni a betegeket, meglátogatni a rabokat, eltemetni a halottakat. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg az irgalmasság lelki cselekedeteiről sem: jó tanáccsal ellátni a bizonytalanokat, tanítani a tudatlanokat, inteni a bűnösöket, vigasztalni a szomorkodókat, megbocsátani a bántásokat, türelemmel elviselni a kellemetlen embereket, imádkozni élőkért és holtakért." (Misericordiae Vultus, 15)

A Szentatya nagyböjti üzenetében is konkrétan ajánlja, hogy a keresztények most különösképpen gyakorolják az irgalmasság testi és lelki cselekedeteit: ,,Ha a testi szükségleteiken keresztül megérintjük Jézus testét rászoruló testvéreinkben, akiknek ételt, ruhát, szállást adunk, akiket meglátogatunk, a lelki szükségleteik - tanácsadás, tanítás, megbocsájtás, figyelmeztetés, imádkozás - közvetlenebbül megérintik bűnös voltunkat. ... Ne vesztegessük el a nagyböjt alkalmas időszakát, amely a megtérésünket szolgálhatja!"

A hamu jelképezi ezt a bűnbánatot a megtérésére és persze magát az elmúlást. Eleinte a hamuval való megszórás csak nyilvános bűnbánók szertartása volt. A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. Az Egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. E két napon és nagyböjt többi péntekén 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az Egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. A kérés mögött persze az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt révén az áldozatvállalás lelkülete segíti a hívő embert abban, hogy az igazi Áldozattal, Jézus Krisztussal tudjon jobban lelkileg egyesülni.

A nagyböjt liturgikus színe a lila, amely jelképezi a liturgiában a bűnbánatot. Ugyancsak a bűnbánat jeleként marad el a nagyböjt egész folyamán a szentmisékben az alleluja, amely a liturgiában az öröm legközvetlenebb kifejeződése; a templomot ez időszakban nem díszíti virág. Az Egyháznak sajátosan a nagyböjthöz kötődő szertartása a keresztúti ájtatosság, amelyen a hívek mintegy végigkísérik Krisztust a kereszthalála felé vezető úton.
A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés fontosságát állítja középpontba, kifejezi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az érte való áldozatvállalását, melynek fontos részét képezik a mindennapi életben tett jócselekedetek. Az irgalmasság rendkívüli szentévében ezt most leginkább a már említett irgalmasság testi és lelki cselekedetei fejezik ki.

Erdő Péter bíboros február 10-én Esztergomban a Bazilikában 17 órakor szentmisét mutat be.
Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke február 10-én 6.30 órától a szombathelyi Boldog Batthyány-Strattmann László-templomban (Oladi új templom) nagyböjti stációs szentmisét mutat be.
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 669
  • e Hét: 2153
  • e Hónap: 8525
  • e Év: 59316
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.