Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó álmokat!
  2016-02-14 23:40:10, vasárnap
 
  Szeretettel kívánok kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Boldog Bálint napot!
  2016-02-14 20:18:26, vasárnap
 
 





 
 
1 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Balassi Bálint-emlékkard
  2016-02-14 19:49:28, vasárnap
 
  Balassi Bálint-emlékkard

A Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj, amely a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket, valamint a magyar költészetet - köztük Balassi verseit - fordító idegen anyanyelvű külföldi irodalmárokat tünteti ki. Maga a díj egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya, amelyet kitüntetésként az arra érdemes költőknek adnak át.

A díjat hagyományosan a budai Gellért szálló gobelintermében február 14-én, Bálint napján adják át az itt tartott átadási ceremónián, ahol a mindenkori honvédelmi miniszter engedélyével eddig tizennégy alkalommal szerepeltek a 32. Budapesti Őr- és Díszezred, később a Támogató Dandár, legújabban pedig a Magyar Honvédség - Budapest Helyőrség Dandár katonái, így ez az irodalmi ünnep az európai katonai hagyomány részévé is emelkedett.

A kitüntetést 1997 óta adományozzák. Az akkor megfogalmazott küldetés szerint Balassi Bálint példája a XXI. században is fölemelő. Szükség van olyan költőkre, akik Balassi szavaival élve ,,Emberségről példát, vitézségről formát" tudnak adni.

A szablyát a bonyhádi Fazekas József[1] Balassi-érmes kardkovács, a díszokleveleket pedig a Balassi-érmes Vincze László[2] szentendrei nyomdász készíti kezdettől fogva.

2002 óta a világhírű Herendi Porcelánmanufaktúra egy erre a célra készített Balassi-szoborral is megajándékozza a költőket.

2006 óta, előzőleg országos versenyen, a Molnár Pál által elindított Balassi-kard borseregszemle néven nevezett borversenyen kiválasztott, "Balassi-kard" védjeggyel ellátott bort is kapnak az érintettek, utalva a Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk verssorra.

A díjazottak:

1997 - Tóth Bálint
1998 - Döbrentei Kornél és Wass Albert életműdíjként
1999 - Nagy Gáspár (a díjátadáskor Sinkovits Imre mondta el Balassi és a kitüntetett költő verseit)
2000 - Buda Ferenc és posztumusz Gérecz Attila
2001 - Utassy József
2002 - Farkas Árpád és Ernesto Rodrigues portugál műfordító
2003 - Kiss Benedek és Tereza Worowska lengyel műfordító
2004 - Vári Fábián László és Armando Nuzzo olasz műfordító
2005 - Ferenczes István és Tuomo Lahdelma finn műfordító
2006 - Csoóri Sándor és Lucie Szymanovska cseh költő, műfordító
2007 - Csokits János és Dursun Ayan török műfordító (az év elején elhunyt Nagy Gáspár Balassi-kardos költő Esztergomi apokrif című versét Lőte Attila mondta el a díjátadáskor)
2008 - Serfőző Simon és Jurij Guszev orosz műfordító
2009 - Tari István és Daváhügijn Ganbold mongol műfordító
2010 - Ágh István költő és John Ridland amerikai műfordító
2011 - Tamás Menyhért és Ivan Canev bolgár műfordító
2012 - Tornai József és Gabriel Zanamaku Olembe kongói műfordító
2013 - Kalász Márton és Jean-Luc Moreau francia műfordító
2014 - Kulcsár Ferenc és Sander Liivak észt műfordító
2015 - Kiss Anna és Muzafer Dzaszohov oszét költő

2016 - Agócs Sándor és Harada Kijomi japán műfordító kapta a Balassi-emlékkardot

"A költészet helyzete ma sem rózsás, de a versíró kezében mindig ott van a szó feletti hatalom."





MTI Fotó: Kovács Tamás

Harada Kijomi japán műfordító átveszi a Balassi Bálint-emlékkardot Zettwitz Sándortól, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatójától (b) a Gellért szállóban 2016. február 14-én. Az irodalmi díjat minden évben egy magyar költő és egy külföldi műfordító kapja.

Agócs Sándor költő és Harada Kijomi japán műfordítónő vehette át vasárnap Budapesten a Balassi Bálint-emlékkardot. Az irodalmi díjat minden évben egy magyar költő és egy külföldi műfordító kapja.

"A költészet helyzete ma sem rózsás, de a versíró kezében mindig ott van a szó feletti hatalom" - fogalmazott a díjátadón Agócs Sándor, aki az elmúlt évtizedekben könyvkiadóként is tevékenykedett. Harada Kijomi műfordításában 2006-ban Ady Endre Új versek című kötete, tavaly József Attila verseinek válogatása jelent meg japán nyelven.

Az idén huszadik alkalommal odaítélt irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot Molnár Pál újságíró alapította, és eddig 37 költő és műfordító vehette át.





MTI Fotó: Kovács Tamás

Agócs Sándor költő és Harada Kijomi japán műfordító, miután átvették a Balassi Bálint-emlékkardot a Gellért szállóban 2016. február 14-én. Az irodalmi díjat minden évben egy magyar költő és egy külföldi műfordító kapja.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából és http://www.ma.hu/kulturport.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Balassi Bálint, a szerelem költője
  2016-02-14 19:36:08, vasárnap
 
  Balassi Bálint, a szerelem költője





Balassi Bálintra, az első világirodalmi rangú magyarul verselő költőre is emlékezünk Szent Bálint ünnepén. 1997 óta minden esztendő február 14-én adják át a Balassi-kardot egy magyar és egy külföldi költőnek. A kuratórium az elmúlt években olyan jelentős személyiségeinek ítélte oda a kitüntetést, mint Nagy Gáspár vagy Csoóri Sándor.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Bálint napja
  2016-02-14 19:28:16, vasárnap
 
  Csokonai Vitéz Mihály: Bálint napja
(részlet)






De meg csak azt mondom, hogy igyunk, vígadjunk,
A borból holnapra egy cseppet se hagyjunk.
De most már jó volna azt is említeni,
Hogy Bálintot miként kelljen köszönteni.
Kezdjük hát: élj, Bálint, sokáig, sokáig,
A szőlőt plántáló Noénak napjáig,
Annyi napig, ahány kövekkel kirakják
A Vármegye-utcát, ha ugyan kirakják.
úgy kerűlje a kár, bánat házad táját

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Barátok nevenapja
  2016-02-14 19:26:10, vasárnap
 
  Ágh István: Barátok nevenapja
(részlet)






február 14
kinek egészség vala neve, Bálint,
éjjele érő meggy, a nappala
epesárga, borfény az alkonya,
olyan fény amiért
nem ad pénzt, se babért,
hazai késeket visel,
kézben táskát, zsebében tejjegyet,
fönt fejet, mely hasítható,
visszacsináljuk,
február 14

Forrás: jelesnapok.oszk.h
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Bálint napra
  2016-02-14 19:23:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Jelkép-kalendárium - Bálint
  2016-02-14 18:19:16, vasárnap
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium





Erőt, egészséget!

A farsang és a böjt egyik, névadásban ma is igen népszerű határ - szentje Bálint (latin Valens, jelentése ,,erős, egészséges"). Névünnepe gyertyaszentelő ,,tizenkettedén", február 14-én volt. Volt - mondom -, mert a szigorú zsinat mint ,,történelmietlen" szentet, őt is megfosztotta a glóriájától. Az állítólagos Bálint püspök volt, s egy személyben orvos (ezért volt ,,egészséges"). akit hitéért 269-ben nyakaztak le. Alakja egybemosódott egy másik Bálintéval, aki ugyancsak szent püspök volt, és kultusza Bajorországban, Tirolban és Ausztriában bontott virágot. A mi Bálintunknak tulajdonított érdemek jó része eredetileg a bajorok Bálintjának glóriáját fényesítette (az ő ünnepét egykor január 7-én ülték).

Mindkét Bálintot lelki betegség, nyavalyatörés és szédülés esetén hívták segítségül. Az első keresztény íróktól ismerjük az egyház rosszalló véleményét a világi mulatságokban főszerepet játszó táncról, sokat azonban nem tehetett ellene, mert farsangkor a papok is ,,járták a bolondját". A középkori embert azonban időről időre egy sajátosan ördögi betegség szállta meg: a táncdüh (táncpestis, tánctéboly), ami különösen a pestisjárványok idején szedte nagy számban áldozatait. A forrásokból kisejlik, hogy a táncban nemcsak feledést kerestek, hanem a pestistől való szabadulást is tőle remélték. Tény azonban, hogy a tömegpszichózis és halálfélelem kiváltotta táncőrületből nem mindenki gyógyult ki, sokan életre szólóan nyavalyatörősek lettek tőle. A tánctéboly ellen Szent Vitust (jún. 15.) hívták segítségül, a Bálintoknak viszont a táncot kiváltó lelki betegség és a következmények: szédülés és nyavalyatörés gyógyítása volt a dolguk, amiből jutott elég kettőjüknek is farsang idején. (Látni fogjuk, a nyárközépi Vitus sem tétlenkedett!)

A mi Bálintunk napjára azok, akiket a frász tört, életre szóló böjtöt fogadtak, ami nem rótt elviselhetetlen terhet a betegre, mivel február 14-e már gyakran a nagyböjtbe esik. Bálint mégis inkább a farsang szentje. Nyugat-Európában Bálint és a medveember (Valentin und Urson) nem hiányozhatott a karneváli maszkák sorából (l. id. P. Brueghel: A Farsang és a Böjt viadala c. képe). Régi szokás szerint Európa-szerte a farsang a párválasztás ideje (ez a húshagyói vénlánycsúfolásnak, a húshagyóig el nem kelt lányok csúfolásának az alapja). A hagyomány ezt elsősorban Bálinthoz köti. Már a római Lupercalia is az ifjúság párba állásának napja volt - Bálint-nap dátum szerint a Lupercalia vigíliájára esik. A francia és a horvát néphit szerint például a madarak is ezen a napon tartják menyegzőjüket. Angol hagyomány szerint Saint Valentine napjának reggelén az első másnemű személy, akibe az utcára lépő belebotlik, lesz a jövendőbelije, angolul ,,valentine"-ja. Valentine-nak hívják azokat a cédulákat, amikre régi szokás szerint a leányok a fiúk, a fiúk pedig a leányok nevét írták, s amelyek közül jövendőbelijük nevét remélték kihúzni. Ugyancsak valentine a neve a Bálint-napon küldött szerelmi ajándéknak vagy üdvözlő kártyának, szerelmes versnek, egyáltalán mindennek, ami a kritikátlan szerelmi hódolat tanújele. (A nálunk újabban terjedő ,,valentinozás" viszont a kritikátlan anglománia és Amerika-imádat, illetve a szokás teljes elüzletiesedésének a tanújele.) Valentine-nap estéjén babérlevelet dugnak párnájuk alá az angol hajadonok, hogy megálmodják, ki lesz a mátkájuk. (Apollón szent növényének, a babérnak leveleire régen azért is pályáztak, mert úgy hitték, rágcsálásuk szerelmi ,,ihletet" ébreszt.)

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Galambpár
  2016-02-14 18:15:50, vasárnap
 
 


Galambpár (fotó: Moizes Gábor)

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Ünnepi kalendárium
  2016-02-14 18:14:32, vasárnap
 
  Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
(részlet)






Bálint. Akiről e napon emlékezik meg az Egyház, itáliai ókeresztény vértanú volt. Legendáját az Érdy-kódex adja elő. Eszerint egy pogány fejedelem azt mondotta neki, hogy hisz, ha vak leányát meggyógyítja. Erre Bálint püspök imádságod tevén, megvilágosojtá ő vak leányát.

Volt azonban egy másik Bálint is, szintén szent püspök (jan. 7), akinek ereklyéi a passaui székesegyházba kerültek, és így a passaui egyházmegye társpatrónusa is lett. Németországban, Ausztriában, ott is Tirolban különösen nyavalyatörősök bizakodnak a segítségében. A nyakukban hordott bálintkereszt, frászkereszt (Valentinskreuz, Fraisenkreuz) a betegség elriasztását célozza. Ezt a kapcsolatot a Valentin és Fall szavak hasonló hangzása is segített megteremteni.

A két szent alakja főleg a germán népek tudatában eggyé olvadt. Így történhetett aztán, hogy Bálint jeles februári ünnepe és hagyományvilága voltaképpen a passaui székesegyház szentjét idézi. Így van ez hazánkban is.

Bálint már középkori naptárainkban, misekönyveinkben előfordul, ünnepét tehát őseink számontartották. Népszerűségét kereszt- és családnévként való sűrű előfordulása is mutatja már a középkor végén. Így az 1522. évi egyházi tizedjegyzék tanúsága szerint a legkedveltebb szegedi keresztnevek közé tartozik, sőt törzsökös helybeli családnévvé is válik. Ebből és hasonló székely jelenségekből föltétlenül arra kell következtetnünk, hogy magyar népünk körében is vagy liturgikus hagyomány, vagy néphiedelem fűződött hajdan Bálint alakjához.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 298 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 5008
  • e Hónap: 18913
  • e Év: 148620
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.