Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Zselatin
  2016-02-03 18:07:23, szerda
 
  DuBarry
Zselatin lehúzómaszk az arcszőrzet eltüntetésére

A nők puha, szőrtelen arcot akarnak, és a borotválkozás nem megoldás. A végleges szőrtelenítés drága. Így készíthetsz házi maszkot, ami a gyantához hasonlóan eltávolítja az arc szőrzetet, ami lassabban, vékonyabban fog visszanőni.

hozzá valók

1 kanál átlátszó, ízesítés nélküli zselatin
2-3 kanál tej
Pár csepp citromlé vagy levendulaolaj

Elkészítése:

Keverd össze a zselatint és a tejet. tedd a mikróba 15 másodpercre, utána csepegtesd bele a citromlét vagy a levendulát. Melegen tedd az arcodra, várj, míg megszárad, majd egyszerűen húzd le.
 
 
0 komment , kategória:  Ötletek.  
A tüdőrák tünete
  2016-02-03 15:34:32, szerda
 
  DuBarry

A tüdőrák figyelmeztető jelei és tünetei, amelyekre ne legyints!

Az egyik legagresszívabb rákfajta a tüdőrák A diagnosztizált betegek egyharmada éli csak túl 3 év elmúltával a betegséget. Minden rákhalálozás egy harmada tüdőrákból fakad.

Különböző környezeti ártalmak, környezetszennyezés, de főleg a dohányzás komoly rizikófaktor.

Íme a tünetei:

krónikus köhögés

A megfázásos vagy bronchitises köhögés esetében van valami egyéb tünet, ami gyulladásos folyamatra utal, Az elhúzódó, krónikus, több hétig tartó köhögés esetében ki kell szűrni a rák eshetőségét, akkor is, ha lehet, egyszerű allergiáról van szó

Légszomj, nehézlégzés

A fent említett tünet jelezhet szív- vagy tüdőbetegséget egyaránt. ha semmi oka nincs (túlzott testmozgás), akkor a légszomjjal azonnal orvoshoz kell fordulni.

Mellkasi fájdalom

A tüdőrák tünete lehet az éles mellkasi, válltáji vagy hátfájdalom. Szívbajt is jelezhet, de lehet pszichés eredetű. érdemes megnézetni orvossal, de nem kell minden hátfájás esetében rögtön rákra vagy infarktusra gyanakodni, ám jobb az óvatosság.

Hirtelen fogyás

A rák sok esetben fogyással jelez, a tüdőrák esetében ez fokozottan igaz, ugyanis a tüdő problémái minden esetben fogyással járnak, akkor is, ha nem rákról van szó. Az oxigénellátás csökkenése nehezíti a sejtanyagcserét.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Egy levelet kaptam
  2016-02-03 14:10:33, szerda
 
  Egy levelet kaptam: Bocs, hogy zavarlak! Nem tudom, hallottál-e róla, hogy -állítólag több iskolában is, de a Mórában biztosan- rüh-járvány van.
Hirdetés

Az iskolai védőnő azt mondja, hogy a fertőzött gyerekeket nem küldhetik haza, így körbefertőzik az iskolát

Az igazgatónő már szólt az ÁNTSZ-nek, de nem ők tesznek semmit. A lappangás 2-6 hét. A múlt héten szóltak az első előfordulásokról, azóta a gyerekek legnagyobb része, több tanár, sőt a Máltai szeretetszolgálat szállítójárművén utazók közül is többen elkapták.

A rühatka közvetlen érintkezéssel és a közös használatú tárgyak megérintésével terjed, de testen kívül 3-7 nap alatt elpusztul. Az orvosi ajánlás az, hogy a fertőzött személy ne menjen közösségbe, és mindent alaposan fertőtlenítsenek le, miközben a gyógyszeres kezelés is folyik. Az iskolába nem csak értelmileg akadályozott, hanem több, komoly betegséggel küzdő gyermek is jár. Ennek ellenére senki nem tesz érdemben semmit. A betegség lefolyásából adódóan a leglogikusabb megoldás az lenne, ha 7 napra bezárnák az iskolát, miközben egy alapos fertőtlenítést végeznének benne, ezalatt pedig az otthon maradt gyerekeket (és családjukat) lekezelnék, függetlenül attól, hogy jelentkezett-e már a betegség. Amiért ezt a litániát leírtam neked, az az, hogy szeretném megkérdezni a véleményedet, hogy vajon mit tudnánk tenni, hová forduljunk, ha az ÁNTSZ sem segít. Természetesen nem szeretnék a terhedre lenni, ha valamilyen (bármilyen, és tényleg nincs harag!) okból nem tudsz segíteni, megértem. A válaszodat előre is köszönöm! Timi"

Valóban Timi hírét meg tudjuk erősíteni számos iskolában megtörtént a gyerekek átvizsgálása, s akiknél találtak fertőzést, azokat le is kezelték. Jól tudja Timi, nincs joga az oktatásból kizárni sem a tetves, sem a rühes gyereket az iskolának. Azonban a szülőknek célszerűbb 3-4 napig valóban nem közösségbe engedni a fertőzött gyereket. A használt ruháit négy napig nylon zsákba elzárni, majd ha lehet fertőtlenítő főzőmosásban kifőzni. Lehetőség szerint néhány napig az ágyát sem használja, nehogy visszafertőződjön, új helyen aludjon a gyerek, majd a lappangási idő után jó alaposan tisztítsák át a kárpitját is.

A rühesség sem szégyen, hanem egy kellemetlen fertőzés, amelyet viszonylag könnyen el lehet kapni,így nem szégyenleni kell, hanem kezelni...

Íme, néhány tanács:

Előfordulás

A leggyakoribb parazitás bőrfertőzések egyike. Különösen a hajléktalanság magyarországi megjelenése óta alakul ki egyre gyakrabban, gócokban, helyi járványszerűen. Erősen fertőző, ezért idős otthonokban, gyermekintézményekben hamar elterjed az egész közösségben.

Tünetek

A rühesség legjellemzőbb tünete az erős viszketés, amely éjszaka a legkínzóbb. Ha a fertőzés megtörtént és az atkák kezdenek elszaporodni, az első tünet, melyet okoznak, a viszketés, amely különösen este élénkül meg, mivel az atkák ilyenkor a legaktívabbak.
Ha egy nőstény atka az emberi bőrre jut, csakhamar befúrja magát a felhámba és ferdén lefelé haladva annak mélyebb, nedvdúsabb rétegéig, onnan aztán a bőr felületével párhuzamos irányban halad előre. Így jönnek létre az úgynevezett atkajáratok, melyek keskenyek, 1-2 cm-nyi hosszúak, néha még hosszabbak, legtöbbször kacskaringósan futnak. Szabad szemmel általában nem láthatók, külső nyílásuk a belé jutott piszoktól sötétebb, belső, vakon végződő végükben pedig egy fénylő fehér pontocska ül - ez az atka.
Különösen kedvelt tartózkodási helyei az atkáknak azon bőrrészek, amelyek bizonyos egyenletes nyomásnak vannak kitéve, így például ülő foglalkozásúaknál az ülőgumók, ezen kívül különösen a hónalj és kezek. A járatok a leggyakoribbak a kéztőízület felett, az ujjak között, a csukló, a könyök, a hónalj táján, az emlőbimbókon, a férfi nemi szerveken, az övvonalban, és a farpofák alsó részén; a viszketés is itt a legerősebb. Az arc ritkán fertőzött, kivéve a kisgyermekeket, akiken vizes hólyagocskák formájában jelenhet meg a betegség. A járatok később már nem láthatók jól, mivel ekcémás tünetek, gyulladás vagy vakarásnyomok fedhetik el.
Kiterjedt vagy régóta fennálló esetben az egész testfelszínt borítják tünetek, felmaródott, 1-2 mm átmérőjű papulák (kidomborodó, apró, piros bőrelváltozások), amelyek elszórtak, nem tömörülnek szorosan egymás mellé. Az atkák a zsírosabb arcbőrt kerülik, de ritkán, főleg nedves klímájú területről érkező beteg esetén a fejbőr is fertőzött lehet.

Kórlefolyás

Az esetek legnagyobb részében a rühesség jól kezelhető. Az atkára illetve ürülékére csökkent érzékenységet mutató beteg bőrén hosszan fennálló, kezeléssel dacoló gennyes beszűrődés alakulhat ki (scabies nodosa), amelynek elemi jelenségei tulajdonképpen 5-10 mm-es papulák, alkalmanként járattal a tetejükön. Speciális, súlyos forma a csökkent reakcióképességű illetve toleráns betegen a scabies norvegica sive crustosa: több ezer atka jelenléte mellett fokozott szaruképződés és a váladékozás miatt test szerte vaskos pörkösödés jellemzi. Immunszupresszáltakon, akiknél az immunrendszer csökkent működőképességével kell számolni, alultápláltakon vagy AIDS betegeken alakulhat ki. Nagyon fertőző folyamat, a környezetét erősen veszélyezteti.

Ezzel ellentétben áll a másik véglet, amikor fokozott testápolás mellett alig látható egy-egy bőrhorzsolás, felmaródás (scabies larvata). A sikeres kezelés ellenére (amikor élő atka már nincs), olykor a viszketés tovább tart (postscabies pruritus), sőt a kezelés túlzásba vitele révén irritatív dermatitis alakulhat ki, kipirosodott, gyulladt foltokkal, heves viszketéssel.

Diagnózis

A jellegzetes tünetek láttán, a viszketés és járatok együttese alapján állítja fel a rühesség diagnózisát az orvos. Kaparékot is vehet a járatokból, és mikroszkóp alatt ellenőrizheti az atkák jelenlétét. Kétes esetben fontosak az anamnesztikus adatok, mint például az esti órákban a viszketés fokozódása, és a beteg környezetében hasonló panaszok előfordulása.

Kezelés

A rüh gyógykezelésében a legelső feladat természetesen az atkák és petéik megsemmisítése. A rühesség gyógyszertárban kapható chlor-ciclohexan tartalmú emulzió vagy zselé, ill. benzil-benzoát oldattal (Linimentum scabicidum) megszüntethető. Zuhanyozás után, majd fél órával később megismételve az egész testet le kell kenni a nyaktól a lábujjakig. A fertőzött bőrnek 24 órán keresztül bekenve kell maradnia, lemosás nélkül. Makacs fertőzés esetén a kezelést még kétszer meg kell ismételni. A viszkető bőrfelület vakarása olyan sebeket ejthet a bőrön, amelyek elfertőződhetnek, ezért a vakarást meg kell próbálni elkerülni. Ha nagyon erős a viszketés, kortikoszteroidos krémet alkalmaznak csillapítására. Ha valamennyi atka elpusztult, úgy a bőrön jelenlevő elváltozások általában maguktól rövid idő alatt eltűnnek. Ha kiterjedt, elhanyagolt a fertőzés, vagy ha nagyon érzékeny bőrű a beteg, akkor a tulajdonképpeni rüh-kezelés befejezése után hátra van még a következményes elváltozások, például az elvakart, felülfertőzött, gyulladt bőr kezelése, amely sokszor hosszú időt vesz igénybe.

Megelőzés

A rühatka azon fertőzések közé tartozik, amelyet gyakorlatilag bárki elkaphat, a legteljesebb testi higiénia mellett is előfordulhat például tömegközlekedési eszközökön, gyermekintézményekben, felnőtt közösségekben, sokak által használt tárgyak közvetítésével. A gyakori kézmosás, a felismert esetek mielőbbi kezelése, a ruhák és az ágynemű gyakori mosása, a beteg környezetében az alapos fertőtlenítés megakadályozhatja a továbbterjedést.

Hasznos tudnivalók

A családtagokat és a közvetlen bőrkontaktusban élőket (beleértve a szexuális kapcsolatot is) egyidejűleg kell kezelni. Az ágynemű és a ruházat alapos - forró vizes mosással, vasalással történő - tisztítása vagy fertőtlenítése igen fontos. A három napig nem használt ruhanemű már nem fertőz, mert az atka a gazdaszervezeten kívül nem marad életben három napnál tovább. Ilyenkor az alaposan kiszellőztetett, kirázott ruházat (pl. télikabát) egy hét után már biztosan újra használható. Ha gyermek is elkapta a fertőzést, a gyógyulásig ne menjen közösségbe.

Oszd meg barátaiddal
 
 
0 komment , kategória:  Népi hagyományok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 211 db bejegyzés
e év: 2872 db bejegyzés
Összes: 40885 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 199
  • e Hét: 6692
  • e Hónap: 87853
  • e Év: 1427360
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.