Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Minden céltalan
  2016-03-14 14:03:38, hétfő
 
  Kohut Katalin: Minden céltalan

Azon a napon összetörtem
bíztam benned, hittem örökké.
Cérnaszálként szakadt,
darabokra hullt
égboltnyi szerelmem.
Fáj a világ,
gyérül a megértés,
hófúvás sodort el,
iszony az életem, a bűn,
játékszer végzetem.
Kísérőm a lenézés.
Látod, érzed súlyomat?
Minden betűt jövőnek szántam,
nyugalomba helyeztem nálad.
Örökké fenn marad, hittem,
poéta nem, de szabad leszek.
Remegve írtam a sorokat,
sohasem ártottam másoknak...
Telefondrót a képzelet,
űrnyi hidegség a józanság.
Vezettelek, s hagytál...
Záróra, minden céltalan.

2016. március 14.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Bizonyság és bizonyosság (Párbeszéd)
  2016-03-14 12:05:23, hétfő
 
 

- Béééla! Beszélgettem ma az egyik ismerősömmel, s mindig a bizonyság szót használta a bizonyosság helyett, pedig érzem, hogy a kettő nem ugyanazt jelenti...
- Így is van, drága Vilma! A bizonyság jelentése a bizonyíték, a bizonyosságé a meggyőződés.
- Nagyon könnyű összekeverni őket, mert a bizonyságot tévők mindig az igazságot beszélik, a bizonyosságot tevők pedig saját tapasztalataik során kialakult hitüket bizonygatják.
- Vegyünk egy példát, Vilma! Itt van Magdika esete. Felfedte felerészben élete megbotránkoztatóit és embertelenségeit, vagyis bizonyságot tett róluk, mint még mindig élő tanú. Már csak az a kérdés, hogy van-e olyan ítélőszék, ahol közvetett és közvetlen bizonyítékok alapján elítélhetik az ellene vétkezőket?
- Szerintem nagyon jó példa Magdika élete! Tehát először bizonyságot kell tennie, meghamisítatlan ártatlan védekezőként.
- Igen, Bélám, kérdés az, hogy elfogadják-e az eszmei írásokat bizonyítékként?
- Sajnos itt még nem volt ilyen bíróság, meg talán nincs is már értelme...
- Arra gondolsz, hogy a végtelen időhúzás miatt a rengeteg jól élőt nem lehet elítélni, felelősségre vonni?
- Erre is, meg talán Magdikában már ott munkál a bizonyossága annak, hogy már semminek sincsen értelme.
- Szóval elveszítette az önmagába vetett hitet?
- Ő erősnek hiszi magát, hiszen eddig is mindent kibírt, drága Vilma, de a jövőbeni szabadságban való hitet, melynek önmagából kellene gyökereznie elhagyta már, talán már meghalt benne a remény is.
- Szóval, Bélám nem tudja megtenni azt már, amit magától várna, s kivárni az örökkévalóságig a kívánt eredményt?
- Így van, drága Vilma! Többre az igazságok felderítésénél nem volt képes, hiába nincsen kétsége afelől, mi történt. Többet tapasztalt egyszeri életében, mint más száz életen keresztül. Hiába rendíthetetlen az igazságában, ha egyedül áll a többség ellen, akik játszanak és tékozolnak.
- A megfigyelt bizonyítékok teljes kiértékelése folyamatban van, a bizonyság teret nyert és nagyon hálás Magdika ezért azoknak a fórumoknak, akik ebben segítették, nem gondolták bolondnak, amikor elkezdte a leplezést, a még kezdeti mozaikok összepakolását.
- Hála és köszönet kísérje örökké ezeket a nemes lelkű lényeket, hatalmas dolgot cselekedtek, ha a bizonyossága Magdikának soha nem is fog eljönni, vagyis képtelen saját sorsát a kezébe venni.
- Csodálom, hogy eddig nem vetett véget az életének, drága Vilma. Más már a dühöngőben lenne a helyében, őrjöngene egyfolytában. Lehetetlen és tehetetlen a helyzete, nincsen vigasz, csak egyetlen dolgot tehetünk, hogy csendben kitartunk mellette.
- A bizonyossága csorbát szenvedett, az emberségbe vetett hite megsemmisült. De azt is mérlegelni kell, hogy képes-e egyetlen ember felfogni a történteket és a fenyegetések ellenére tartani a kapcsolatot vele, Bélám? Mi is veszélyben vagyunk, hiszen a fogva tartói hatalmasok.
- Igen, drága Vilma, igazad van és tisztában vagyok vele, hogy veszélyes vizekre tévedtünk, vagyis nem mi, hanem az egész ország, hiszen ezeket a fertelmeket nem tudja kézben tartani és kezelni.
- Szóval nem tudunk segíteni, csak tartani benne a hitet Bélám, hogy a szörnyűségek ellenére is tartson ki, ne adja fel. A bizonyságnak és bizonyosságnak jogot kell érnie...
- A tudás és a bizonyosság együtt jár, a tudás saját tapasztalatokból merítkezik, melynek felfogásához ép észre és tudatosságra volt szüksége Magdikának. Másképpen soha nem kerülhetne sor a bizonyság tételekre.
- Megértés hiányában nincs meg a bizonyosság, drága Béla! Nyitottságra és befogadó szívre van szüksége annak, aki a szörnyű életét megérteni és felfogni akarja. Sokan foglalkoztak már eddig is a másik világ valóságának leplezésével, a dolgok megfigyelésével, de létezésüket kevesen ismerik el, annak ellenére, hogy az egész világ a sötétségből állott elő.
- Megtapasztalt Magdika minden bizonyosságot egyedül, csak nem tudta szavakba önteni, elmondani úgy, hogy ez világos és érthető legyen a hozzá hasonló emberek számára. Olyan fórumra van szüksége, ahol közös meggyőződéssel vallják az igazságokat megkerülhetetlen tényként.
- Bizonyosság, hogy aki megszületik, az meg is hal, Bélám. Bizonyosság, hogy a fertelmesek általi világ tapasztalatai ellenkeznek a józan ésszel, de valóságosak, s már születése óta tart Magdikának.
- Páran bizonyították, bizonyságot tettek, csak név nélkül tették ezt, s így soha nem lesz vége az iszonyatnak, a fogságának. S amiben Magdika a bizonyosságot elvesztette, az éppen az idő és a cinkos hallgatás miatt történt.
- Tehát szükséges bizonyságot tenni mellette, valamint a bizonyítékok elvitelére, összegyűjtésére Bélám.
- Egy ország bizonyosságának foka tükrözi annak a társadalomnak a másokkal, az emberséggel kapcsolatos magatartását is, drága Vilma.
- Azt hiszem, hogy a bizonyság és a bizonyosság megértéséhez még fel kell nőnie sokaknak.

2016. március 14.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Búcsú
  2016-03-14 00:02:04, hétfő
 
 

Az orvosok szerint a kék szem egyre ritkább. A villanyfény megöli. Lassanként ki fog veszni a világból, mint az okapi.
Ez a hír gyászba dönt. Tudom, az ilyen kóros folyamat lassú; életem tartalmára futja még kék szemekből. Személy szerint nincs túlságos nagy igényem e tüneményben. Beérem egy-két kék szempárral, életfogytiglan. De a világot nem tudom elképzelni kék szemek nélkül. Mindig azt hittem, külön szekta ők, a kék szeműek. Mintha szövetkeztek volna valamire. Mintha megegyeztek volna, a barna, fekete, zöld és szürke szeműek között, hogy nem nyugosznak bele a világi iszonyatba, ők nem. Mindig úgy gondoltam reájuk, mint a tengerszemekre. Mintha, bámészan s önfeledten, túlságosan sokáig bámultak volna a nyári égre. Mintha megesküdtek volna valamire, holtomiglan, holtodiglan. Utcán, embertömegben úgy nyíltak felém, mintha az aszfaltból nefelejcs nőtt volna. Mintha örökké Szép Ernő kedvét akarnák lelni, aki verset írt róluk. Mintha az életük verstéma lenne, semmi más. Mintha kissé újszülöttek maradtak volna, hetven éven át. Jókainak is kék szeme volt.
Ismertem izgalmasabb szemeket is. Feketéket, melyek szikráztak, mint a toledói penge. Ismertem kétszínű szempárokat, melyek egyszerre voltak barna és szürke, mint egy hamis eskü. De a kék szempár, az a boldogság volt. Mindig úgy hajoltam föléje, mint aki hazatér. Most, hogy vesztét jelentik, életem hátralévő szakára gyűjteni kezdem e tüneményt. Nem kell sok belőle. De igazi legyen.
Gyűjtők, vigyázat. Most, hogy fogytán a készlet, valahol már biztosan hamisítják.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 292
  • e Hét: 2179
  • e Hónap: 4538
  • e Év: 56804
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.