Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Ez történik egy alkoholista agyával, amikor nem iszik
  2016-03-17 23:53:03, csütörtök
 
  Egészségmagazin.com oldalról 2016.03.15.

Ez történik egy alkoholista agyával, amikor nem iszik





Link

illusztráció

Motívációnak:

Link


Sokat tudunk arról, milyen, amikor egy alkoholista iszik. Azt is sejthető, hogy mi minden játszódik le ilyenkor az illető agyában (vagy mi nem). Ám azt tudod-e, mi történik, mikor egy alkoholfüggő abbahagyja az ivást? Tudósoknak nemrég sikerült fényt deríteni az érdekes folyamatra.
Az alkoholizmus a világ sok országában népbetegség, sajnos Magyarország ebben élen jár. A statisztikák szerint az alkoholizmus legalább 800 ezer embert érint közvetlenül, és ehhez a betegek családtagjait még nem is számoltuk bele, közvetetten tehát több millió ember szenved tőle.


Ki számít alkoholistának?

Sokan azt gondolják, egyszerű megmondani, ki az alkoholista: aki túl sokat iszik. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Sok, függőséggel foglalkozó szakember, addiktológus és a toxikológus egyezik meg abban, hogy egy ember nem feltétlenül az elfogyasztott ital mennyiségétől számít alkoholistának. Egy gyors anyagcseréjű vagy nagyobb darab embernek ugyanaz a mennyiségű ital meg se kottyan, amitől egy vékonyabb vagy lassabban emésztő társa már dalolni kezd.
Az alkoholizmus a függőségek közé tartozó betegség, ezért célszerű ebből az irányból közelíteni felé: a kulcs az, hogy az illető meg tudja-e állni, hogy igyon, vagy sem. A szakemberek szerint az számít tehát függőnek, akinek az italfogyasztás a napi rutin része, és nem tud lemondani róla. Ha most azt gondolod, hogy persze, de ez általában nagy mennyiséget is jelent, akkor nem állsz messze az igazságtól: a legtöbb függő ugyanis a betegség bizonyos szakaszában jellemzően hatalmas mennyiséget képes meginni. Ez azonban változhat: egy régóta alkoholista ember szervezete idővel annyira leromolhat, hogy már kisebb mennyiségtől is bódult állapotba kerül.


Mi zajlik le egy alkoholista agyában?

A dopamin nevű vegyület szerepe már régóta ismert az orvosok körében. Ez a hormon az agyban termelődve több funkciót is ellát, például az idegsejtek közti ingerület-átvitel egyik eszköze. Azt is tudjuk, hogy a függőségekben is van szerepe, és a jutalmazó rendszernek is fontos eleme.
A legtöbb tudatmódosító szer és drog befolyásolja a dopamin működését, így az alkohol is, amely serkenti a jutalom-érzést. A probléma az, hogy ez arra ösztönzi az embert, hogy még többet igyon, hiszen idővel csak így érez elégedettséget.


Mi történik, amikor az alkoholista abbahagyja az ivást?

Ebből más sejtheted,mi zajlik le egy függőségben szenvedő emberben, amikor abbahagyja az ivást: az absztinens időszakok valódi szenvedést is okozhatnak, hiszen hirtelen leáll az a hosszú éveken át táplált folyamat, ami az illető egész jutalmazó-rendszerét befolyásolta.
(Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan próbál leszokni a beteg: a cél a szenvedés csökkentése).

A tudósok elhunyt alkoholisták agyszövetét hasonlították össze olyanokéval, akik nem szenvedtek efféle függőségben. Az eredmények megdöbbentőek voltak: az alkoholisták agya kevesebbet tartalmazott egy bizonyos típusú dopamin-receptorból (D1), mint az ,,egészségeseké".
A dopamin az agyban a D1 receptorokhoz kötődik, az alkohol viszont befolyásolja ezt a kötődést, ami zavart okoz az idegsejtekben, amelyek receptor által érzékelt ingerületet közvetítenék.

A tudósoknak sikerült bebizonyítani, hogy az alkohol a dopaminon keresztül a jutalmazás-érzésben okoz zavart, vagyis egy idő után a betegnek folyamatosan folytatnia kell az ivást, hogy fenntartsa az elégedettségét.
Ezután a kutatócsapat magát a folyamatot is szerette volna felderíteni, amihez alkoholfüggő patkányokon végeztek kísérleteket. Azt persze nem tudjuk, hogy ők tették-e függővé szegény jószágokat vagy eleve függőket sikerült-e találniuk, de annyi biztos: az alkoholmegvonást követkő 6 napban kimutathatóan csökkent a dopamin szintje az állatok agyában.

3 hét után azonban felfedezték, hogy a patkányok dopamin-szintje valójában emelkedett, a receptorok viszont romlottak, így az állatok agya hasonlóvá vált az elhunyt alkoholista emberekéhez, miközben a patkányok is az alkohol utáni vágy nyilvánvaló tüneteit mutatták.
Kérdések persze még bőven vannak, de az bebizonyosodott, hogy az alkohol tartós és káros változást idéz elő a függő beteg agyában, és a többi tünet mellett ez is tovább súlyosbítja a helyzetét, és nehezíti a leszokást.

Ezért nagyon fontos, és nem tudjuk eleget hangsúlyozni: ésszel és mértékkel fogyassz alkoholos italokat! Hiszen most már tudod, hogy az agyadat is megváltoztathatja...

Link
 
 
0 komment , kategória:  :(függőség-alkohol  
Napiszöveg 2016 03 18 péntek
  2016-03-17 23:29:40, csütörtök
 
  20016. március 18., péntek Napiszöveg

Íme, az Isten Báránya,
aki elveszi a világ bűnét!
(János 1:29).

Jézus azt mondta, hogy ő nem
azért jött, hogy neki szolgáljanak,
hanem hogy ő szolgáljon, és hogy
lelkét váltságul adja cserébe soka-
kért(Máté20:28).


Link
Ám a sokakért
kifejezés nem csak a bűnbánó zsi-
dókra vonatkozott. Isten azt akarja,
hogy mindenfajta ember megmentésben
részesüljön, hiszen a vált-
ság, a világ bűnét veszi el(1Timó-
teusz2:4-6akinek az az akarata, hogy mindenfajta ember megmentésben részesüljön, és az igazság pontos ismeretére jusson.5Mert e g y Isten van, és e g y közvetítő Isten és emberek között: egy ember, Krisztus Jézus,6aki megfelelő váltságul adta magát mindenkiért erről fognak tanúskodni a meghatározott időben.)


Link.Az első századi tanítványok
bátran tanúskodtak Jézusról
(Cselekedetek5:30-32-Ősatyáink Istene feltámasztotta Jézust, akit ti megöltetek, oszlopra akasztva őt.31Ezt az Isten felmagasztalta mint Főközvetítőt és Megmentőt az ő jobbjára, hogy megbánást adjon Izraelnek, és a bűnök megbocsátását.32Mi pedig tanúi vagyunk ezeknek a dolgoknak, és a szent szellem is, melyet az Isten azoknak adott, akik engedelmeskednek neki mint uralkodónak.").


Link Úgy 27 évvel
i. sz. 33 pünkösdje után elmondható
volt, hogy a jó hír igazságát az ég
alatt levő egész teremtésben prédikál-
ták, zsidóknak és nem zsidóknak
egyaránt (Kolosszé1:5,23-a reménység miatt, amely fenn van tartva számotokra az egekben.Erről a reménységről hallottatok korábban azon jó hír igazságának elmondása által,

(Kolosszé1:23) feltéve persze, hogy megmaradtok a hitben, szilárdan állva az alapon, és rendíthetetlenül, el nem mozdulva annak a jó hírnek a reménységétől, melyet hallottatok, s melyet az ég alatt levő egész teremtésben prédikáltak. Ennek a jó hírnek lettem én, Pál, a szolgája).


Link
w14 7/15 4:7-8

Emlékünnepi bibliaolvasás:
(Niszán 9-e eseményei [naplemente után])
Amikor Betániában volt a leprás Simon házában, és ott feküdt étkezéshez telepedve, odament egy asszony, akinél egy alabástrompalackban illatos olaj volt, igazi nárdusolaj, nagyon drága. Feltörte az alabástrompalackot, és Jézus fejére kezdte önteni az olajat.4Erre némelyek felháborodásuknak adtak hangot maguk között:,,Miért kellett az illatos olajat így pazarolni?5Hiszen ezt az olajat el lehetett volna adni több mint háromszáz dénárért, és azt oda lehetett volna adni a szegényeknek!"És nagyon mérgesek voltak az asszonyra.6De Jézus ezt mondta: ,,Hagyjátok békén! Miért próbáljátok háborgatni őt?Hiszen jót tett velem.7Mert a szegények mindig veletek vannak, és amikor csak akartok, mindig tehettek velük jót, de én nem vagyok mindig veletek.8Ő megtette, amit tudott: előre hozzálátott, hogy illatos olajat öntsön a testemre a temetésre.9Bizony mondom nektek, bárhol prédikálják is a jó hírt az egész világon, amit ez az asszony tett, azt is elmondják majd az ő emlékezetére."
(Márk 14:3-9)

Link
 
 
0 komment , kategória:  .Napiszöveg jw.org  
Napiszöveg 2016. március 17., csütörtök
  2016-03-17 18:19:17, csütörtök
 
  2016. március 17., csütörtök Napiszöveg

Alázatossággal úgy vélekedve,
hogy a többiek felettetek állnak
(Filippi 2:3).

Mindannyian szeretjük, ha az em
berek egyértelműen, de tapinta-
tosan elmondják, mit akarnak. Ho-
gyan lehetünk mi is udvariasak a
szolgálatban? Sok helyen az szere-
tik az emberek, ha már a beszélge-
tés elején megmondjuk a jövetelünk
célját. Az igaz, hogy az üzenetünk
nagyon fontos. De tegyük fel, hogy
be sem mutatkozunk a házigazdá-
nak, hanem egyből ezt kérdezzük:
Ha hatalmában állna, az emberiség
melyik problémáját oldaná meg elő-
ször? Mi tudjuk, hogy a kérdésünk-
nek az a célja, hogy lássuk, hogyan
gondolkodik a házigazda, és aztán
szeretnénk megmutatni neki a Bib-
lia válaszát. Viszont lehet, hogy
az ő fejében ez jár: Ki ez, és miért
kérdez tőlem ilyet? Mit tehetünk?
Az a fontos, hogy úgy prédikáljunk,
ahogy azt a mi környékünkön a leg-
szívesebben veszik.w 14 5/15 2:14-16




Link

Semmit sem cselekedve perlekedésre
való hajlamból, vagy önhittségből, hanem
alázatossággal úgy vélekedve,
hogy a többiek felettetek állnak.
(Filippi 2:3)
 
 
0 komment , kategória:  .Napiszöveg jw.org  
Napiszöveg 2016 március 16., szerda
  2016-03-17 18:17:55, csütörtök
 
  2016 március 16., szerda Napiszöveg

,,Rátörök azokra,
akik háborítatlanul élnek
(Ezékiel 38:11)

Rövidesen eljöhet az az idő,, ami
kor látszólag veszélybe kerül az éle-
tünk. Amikorra a nagy nyomorúság
eléri a tetőpontját, a kormányzatok
már nálunk nagyobb vallásokat is
meg fognak semmisíteni (Jelenések17:16
Jehova egy próféciában leíratta,
hogy mennyire védtelenek leszünk.
Nyílt vidék földjének nevez min-
ket, akik falak nélkül laknak mind-
nyájas és még reteszük és ajtóik
sincsenek (Ezékiel38:10-12,14-16).Em-
beri szemmel nézve úgy tűnhet
majd, hogy semmi esélyünk sincs az
életben maradásra. Mit fogsz tenni
akkor? Nem kell, hogy meginogjon a
hited. Miért nem? Mert Jehova meg-
jövendölte, hogy támadás fogja érni
a népét, és azt is, hogy mi lesz en-
nek a kimenetele: Ez lesz azon a na-
pon, amely napon Góg bevonul Iz-
rael földjére: feszáll dühöm az
orromba - ez a legfőbb Úr, Jehova
kijelentése. Felindultságomban, és
bősz haragom tüzében fogok beszélni
(Ezékiel 38:18-23). Isten majd meg-
semmisíti népének az ellenségeit.
w14 4/15 2:17-18




Link

Így szól a legfőbb Úr Jehova
azon a napon majd az történik,
hogy gondolatok ötlenek fel szívedben,
és veszedelmes tervet gondolsz ki
11ezt mondod: Földindulok a nyílt
vidék földje ellen rátörök azokra,
akik háborítatlanul élnek, biztonságban
lakoznak, és falak nélkül laknak
mindnyájan, akiknek még reteszük és
ajtóik sincsenek12Mindez azért, hogy
nagy zsákmányt szerezz és sokat
rabolj, hogy kezedet visszafordítsd
az újra benépesített romokra, és a
nemzetek közül egybegyűjtött népre,
amely vagyont és birtokot gyűjt,
akik a föld közepén lakoznak.
(Ezékiel38:10-12)




Link
Azért hát prófétálj, ó embernek
fia, és mondd meg Gógnak: Így szól
a legfőbb Úr, Jehova Nemde azon a
napon, amikor népem Izrael bizton-
ságban lakik, megtudod majd?15
Bizony eljössz majd a helyedről,
észak legtávolabbi részeiről,sok nép
kíséretében; mindnyájan lovon
nyargalnak, nagy gyülekezet, népes
hadsereg.16Rátörsz az én népemre,
Izraelre, mint a felhők, hogy be-
borítsd azt a földet. A napok befe-
jező részében következik ez be,
én pedig elhozlak országom ellen,
hogy megismerjenek engem a
nemzetek, amikor megszentelem
magamat rajtad a szemük láttára
ó, Góg!(Ezékiel 38:14-16)





Link
18Ez lesz azon a napon,
amely napon Góg bevonul Iz-
rael földjére: felszáll dühöm az
orromba - ez a legfőbb Úr,
Jehova kijelentése -19 Fel-
indultságomban, és bősz ha-
ragom tüzében fogok beszél-
ni. Azon a napon bizony
20. Reszketni fognak miattam
a tenger halai és az egek repde-
ső teremtményei, a mező vadjai
és minden csúszó-mászó állat,
amely a földön mászik, és min-
den ember a föld színén; a he-
gyek leszakadnak, a meredek
ösvények leomlanak, és a föld-
re omlik minden fal -
21. Elhívom ellene a kardot
mindenfelől egész hegyvidé-
kemen - ez a legfőbb Úr, Je-
hova kijelentése. - Saját testvé-
re ellen fordul mindenkinek a
kardja. 22. Törvénykezni fo-
gok vele járványos betegséggel
és vérrel; szakadó esőt és
jégverést, tüzet és ként bo-
csátok rá és csapataira meg a
vele levő sok népre. 23 Föl-
magasztalom és megszentelem
magamat, és megismer-
tetem magamat sok nemzet
szeme láttára; és megtudják,
hogy én vagyok Jehova.
(Ezékiel 38:18-23)
 
 
0 komment , kategória:  .Napiszöveg jw.org  
Szeretettel Várlak Legközelebb!
  2016-03-17 00:13:25, csütörtök
 
  Kedves Látogató! Ismerősöm, Barátom!

Köszönöm, és örülök, hogy nálam jártál!
Szeretettel várlak leg közelebb!


Link

Anikó
 
 
0 komment , kategória:  Látogatóimnak  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1175 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1646
  • e Hét: 4014
  • e Hónap: 8392
  • e Év: 46882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.