|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2016-03-26 22:49:00, szombat
|
|
|
Nagy László - Pirosodik Húsvét
Tél veszíti ingét,
pirosodik Húsvét,
hamarosan hazamegyek,
boldog leszek ismét.
Kötél meg nem köthet,
szél vissza nem lökhet,
aki velem összeveszik:
porba höntöröghet.
Nagycsütörtök: átok,
szeget kalapáltok,
Isten ellen készülődtök
ácsok és kovácsok.
Nagypéntek: habos vér,
működik a hóhér,
Jézus meghal bűnösökért,
jószagú ringyókért.
Feketednek felhők,
bőjtölnek a bendők,
harangnyelvek megbénulnak,
szólnak fakereplők.
Nagyszombat sugároz
a feltámadáshoz,
selyem-zászlók akadoznak
bimbózó faághoz.
Alkonyatkor festek
piros tojást, kéket,
borozgatva megköszönünk
égi üdvösséget.
Tél veszíti ingét,
pirosodik Húsvét,
hamarosan hazamegyek,
boldog leszek ismét.
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
2016-03-26 22:13:00, szombat
|
|
|
Bálint Sándor: Karácsony, húsvét, pünkösd - Nagyszombat
(részlet)
Az ősegyházban a nagyhét három utolsó napján Krisztus halálának emlékezetére eloltották a gyertyákat és csak a föltámadás ünnepére gyújtották meg újra.
Az újtűz nagyszombati kultuszát előmozdította a pogány szakralizmus hagyatéka is. A germánok isteneik tiszteletére tavaszi tüzet gyújtottak, hogy elégessék a tél, sötétség, pusztulás démonait, és így földjeiknek termékenységét biztosítsák. Bonifác, a németek apostola, ezt az ősi szokást a nagyszombati tűzszenteléssel, és annak egyházias értelmezésével helyettesítette. Az egyházi szimbolikában a kialvó, majd újra fellángoló tűz jelképezi Krisztust. Más magyarázat szerint a kovakő, amelyből tüzet csiholnak: Krisztus, a tűz pedig: a Szentlélek, amelynek útját, kiáradását a Megváltó előkészítette.
A liturgikus gyakorlat ma is él: a gyertyát, a feltámadó Krisztus jelképét megszentelt tűz lángjánál gyújtják meg. Ez általában úgy történik, hogy a tavaly szentelt barkára tüzet csiholnak, és ennél gyújtják meg a gyertyákat, illetőleg az örökmécset. A templomi hagyománynak sajátos népi fejleményeként az istensegítsi asszonyok pimpóval, vagyis virágvasárnap szentelt ággal gyújtanak tüzet az elkészítendő húsvéti eledelek alá.
"Mellyen függött valaha..." (Fotó: Legeza Dénes István)
Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
2016-03-26 21:52:21, szombat
|
|
|
Nagyszombat
A nagyszombat a húsvétot megelőző nap a keresztény naptárban.
"Amikor elmúlt a szombat, Mária Magdolna, Mária, Jakab anyja és Szalóme drága keneteket vásároltak, és elmentek, hogy megkenjék Jézus holttestét. A hét első napján, kora reggel, amikor a nap felkelt, a sírhoz mentek. Ezt mondták egymásnak: ,,Ki fogja nekünk elhengeríteni a követ a sír bejárata elől?" De amikor odanéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve, pedig igen nagy volt. Bementek a sírba, és egy fehér ruhába öltözött ifjút láttak, amint ott ült jobb felől. Megrémültek, de az megszólította őket: ,,Ne féljetek! Ti a keresztre feszített názáreti Jézust keresitek. Feltámadt, nincs itt! Nézzétek, itt van a hely, ahová temették. Siessetek, és mondjátok meg tanítványainak és Péternek: Előttetek megy Galileába. Ott meglátjátok majd őt, amint megmondta nektek."
- Mk 16,1-7
Az anglikánok Easter Even-nek, Low Saturday-nek, a fülöp-szigetekiek Fekete Szombatnak vagy Sabado de Gloria-nak hívják, Csehországban az elnevezése Fehér Szombat. Magyar elnevezése a nagyhétre utal, nagyszombat maga is része a Szent Háromnapnak (triduum sacrum): nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat. Nagyszombaton a katolikus egyház papsága a hívekkel együtt Krisztus sírjánál elmélkedik az Úr szenvedéséről és haláláról. Az oltárt ezen a napon minden felszerelésétől megfosztják. Nem tartanak szentmisét sem.
A jeruzsálemi Szent Sír fölé emelt kápolna belseje, a hagyomány szerint erre a márvánnyal borított kőpadkára fektették Jézus testét, amelyet azután olajokkal és illatszerekkel kentek be a temetés előtt
Hans Holbein ifj.: Jézus Krisztus teste a sírban
Nagyszombat a húsvéti örömünnep kezdete. A katolikus liturgia szerint este kezdődik az ünnep a tűzszenteléssel, a tűz Krisztus jelképe, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházak, ezt követi a keresztvíz-szentelés.
A jeruzsálemi Szent Sír templomban minden év nagyszombatján éjfélkor megismétlődik a Szent Láng szertartása
Régente az új tűz, amellyel a keresztények a húsvéti ételeiket főzték, a nagyszombati, megszentelt tűz parazsától vagy szenétől lobbant lángra. A nagyszombati szertartás keretében jönnek vissza a harangok Rómából. 7 olvasmány van, majd a prédikáció után 12 egyetemes könyörgés. Ebben a világ embereiért és vezetőiért, valamint a papságért könyörögnek. Az áldoztatás után a pap - az asszisztencia vezetésével - elindul egy körmenetre. A visszaérkezés után áldást mond, és elbocsátja a híveket. A következő mise általában éjfélkor kezdődik, de egyes egyházközségekben hajnalkor. Ez már Jézus feltámadását jelzi, ez a vigilia-mise.
Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
2016-03-26 01:20:11, szombat
|
|
|
Vegán falafel humusszal
Hozzávalók
400g csicseriborsó (száraz)
20 g petrezselyem
5 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
1 ek római kömény
1 kk fűszerpaprika (édes)
1 kk koriander
1 kk szegfűszeg
1 kk só
kevés bors
A humuszhoz:
400g csicseriborsó (konzerv)
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kk római kömény
1 ek tahinikrém (helyettesíthetjük mogyoróvajjal is)
0,5 kk chiliszósz (elhagyható)
só, bors
Elkészítés
A csicseriborsót bő vízben beáztatjuk, és minimum fél napig állni hagyjuk.
Lecsepegtetjük, majd aprítóba tesszük. (Használhatunk botmixert is.) Hozzáadjuk a petrezselymet, a vöröshagymát, a fokhagymát és a fűszereket.
Alaposan összedaráljuk. Ha botmixert használunk, ügyeljünk, hogy ne legyen túl darabos!
Egy lefedett edényben hűtőbe tesszük minimum 8-10 órára, de a legjobb, ha egy egész napon át pihentetjük.
Golyókat formálunk belőle, majd kellően forró olajban kisütjük.
A humusz összetevőit szintén aprítóba tesszük, és összemixeljük. A csicseriborsó levéből is használjunk egy 0,5 dl-nyi mennyiséget, különben túl száraz lesz.
Pitával és zöldségekkel tálaljuk.
Kirsch András
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2016-03-26 01:18:24, szombat
|
|
|
Klasszikus mézes krémes
Hozzávalók
A tészta:
5 dkg vaj
35 dkg liszt
8 dkg cukor
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 evőkanál tej
6 dkg méz
A krém:
3 tojás sárgája
3 evőkanál vaníliás cukor
3 evőkanál liszt
5,5 dl tej
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 evőkanál rum
4 evőkanál tej
1 evőkanál rum
Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj
Elkészítés
A vajat, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összeolvasztjuk. Levesszük a tűzről, és pár percig kavargatva hűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és sima tésztává gyúrjuk. 3 cipóba osztjuk, és még melegen késpenge vastagságúra nyújtjuk, majd sütőpapírral borított 30x34-es sütőlapon, vagy egy tepsi hátán,180 fokos sütőben, 8-10 perc alatt megsütjük. Aranybarna színűre kell sülnie, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd jön hozzá a liszt, és a tej. Jól kikeverjük, és kis lángon, sűrű, sima krémet főzünk, majd kihűtjük.
Amíg ez krém hűl, addig a vajat kikeverjük a porcukorral, és a rummal. A krémhez keverjük a tojássárgából főzött krémet. Jól kidolgozva fényes, selymes krémet kapunk.
A megsütött mézes lapokat megkenjük a 4 evőkanál tejben elkevert 1 evőkanálnyi rummal, hogy ne kelljen egy napot várni, hogy megpuhuljon a sütemény, majd a krémmel megkenjük, és egymásra rétegezzük őket.
Gőz felett a csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd a sütemény tetejére kenjük, és ha kihűlt, hűtőbe tesszük, és tálalásig ott tároljuk.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2016. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
2929 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 947
- e Hét: 3161
- e Hónap: 17066
- e Év: 146773
|
|
|