Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Érdekességek
  2016-03-29 13:13:09, kedd
 
 



TE MEGÁLLSZ NÉHA?

Rohanó világunkban egyre kevesebb az időnk lassítani, csendességben lenni, elgondolkodni igazán mély kérdésekről.
Mintha a világrendszer szeretne megfosztani bennünket a nyugalomtól, a szemlélődéstől, attól, hogy észrevegyünk különleges dolgokat magunk körül és magunkban.
A folyamatos zaj, rohanás, stressz fokozatosan eltompítja az ember elméjét, átalakítja értékrendjét és kiépíti a megszokottságot a szívünkben.
A megszokottság pedig egy idő után közönségessé teszi mindazokat a személyeket, értékeket, tapasztalatokat, felismeréseket, amelyek utat mutathatnának nekünk az annyira áhított ÉLET felé...

Az alábbi történet talán jó példa erre:


"Hideg januári reggel volt, amikor egy ember megállt egy Washington DC-i metróállomáson és hegedülni kezdett. Hat Bach darabot játszott összesen negyvenöt percen keresztül. Ez alatt több mint ezer ember fordult meg az állomáson. Három perc múlva egy középkorú férfi észrevette a zenészt. Lelassított, és egy pillanatra meg is állt, majd továbbsietett. Egy perccel később a hegedűs megkapta az első egydollárosát, egy nőtől anélkül, hogy megállt volna. Néhány perccel később valaki a falhoz támaszkodva kezdte el a zenét hallgatni, de kis idő múlva az órájára nézett, és továbbsietett. Legjobban egy hároméves kisfiú figyelt fel a zenére. Anyukája kézen fogva vezette, de a fiú megállt a hegedűst nézni. Nemsokára az anyuka továbbhúzta. A negyvenöt perces előadás alatt csak hat ember állt meg zenét hallgatni. Nagyjából húszan adtak pénzt, de le sem lassítottak. Harminckettő dollár gyűlt össze. Amikor vége lett a zenének, és elcsendesedett az állomás, senki sem vette észre a változást. Senki sem tapsolt. A járókelők ugyanis nem tudták, hogy a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszotta a zenetörténelem legnehezebb darabjait egy három és fél millió dollár értékű Stradivari-ján. Két nappal a metróállomásbeli előadás előtt egy telt házas bostoni színházban lépett fel, ahol a jegyek átlagosan száz dollárba kerültek."
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-03-29 13:04:55, kedd
 
 




A modern ember számára már semmit nem jelentenek a tények abban az esetben, ha nem egyezik az eddig tanult elméletekkel.
Előfeltevések alapján éljük az életünket, amelyek eleve meghatározzák világképünket és megakadályozzák a logikus gondolkodást.
Az ember analitikus (elemző) gondolkodását megfertőzték és így gátolják a logika útján történő következtetések levonását és az összefüggések felismerését.

Mit tehetünk?

Nyissunk egy tiszta lapot, dobjuk el az eddig tanultakat és a logika szabályainak megfelelően vizsgáljuk meg a valóságunkat.
Nem előfeltevések alapján, hanem őszintén keresve a válaszokat.

- Honnan van az élet?
- Honnan van az erkölcs?
- Honnan van a tudás és honnan tudhatjuk, hogy amit tudunk, az helyes?
- Mi a célja és értelme az életünknek?

Ha ezekre a kérdésekre még nincs válaszod, ne nyugodj bele!
Az emberi agy éppen elég csodálatos "szerkezet", hogy képessé tegyen bennünket a logikus, elfogulatlan, objektív gondolkodásra!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-03-29 12:49:40, kedd
 
 



HOGYAN KERÜL IDE EZ A BOLYGÓ?

Fizikai ismeretünk bővülésével egyre inkább nyilvánvalóvá lett előttünk, hogy mennyire különleges hely a világegyetem.
A világegyetemet makro és mikro méretekben egyaránt fizikai erők, törvények irányítják. Ezek a törvények mind finoman hangoltak arra, hogy ebben a világegyetemben értelmes élet létezhessen. Egyrészt nem szabad elfeledkeznünk arról a tényről, hogy ezek a törvények egyáltalán léteznek.
Mi lenne, ha nem lenne gravitációs erő?
Nem lennének égitestek.
Mi lenne, ha nem lenne elektromágneses kölcsönhatás?
Nem lenne fény, nem lennének atomok, nem kaphatnánk energiát a Napból.
És a sort még folytathatnánk.
Másrészt, nem szabad félvállról vennünk, hogy ezek a törvények megismerhetőek és logikusak. Az alapvető fizikai törvényeket le lehet írni egyetlen lapra és mindegyik törvényszerűség nagyon egyszerű formát ölt.
A törvényeket csak egyetemes állandók használatával tudjuk leírni. Ismeretünk növekedésével egyre több olyan fizikai állandót ismerünk meg, amelyek nagyon pontos értéke szükséges ahhoz, hogy a világegyetem olyan legyen, amilyen és képes legyen az élet létrehozására.
Ezen állandók között külön megemlíteném azt a 26 univerzális állandót, amelyeket dimenzió nélküli állandóknak ismerünk. Mindezen állandók pontos hangoltságának nincs fizikai magyarázata.
Például, ha az erős kölcsönhatás csatolt állandója csak 2%-ban térne el jelenlegi értékétől, jelentősen különbözne világegyetemünk, és valószínűleg élet nélküli lenne.
Ha csak a gravitációs állandóra gondolunk, még egy kicsiny módosítás is teljesen más világegyetemhez vezetne.
Ha nagyobb lenne, akkor minden nagyobb testet összeroppantana, ha kisebb, akkor nem állnának össze az égitestek.
Azt találjuk tehát, hogy egy olyan világegyetem létrejöttének valószínűsége, amely képes életet hordozni nullához közelít...
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-03-29 12:46:25, kedd
 
 



MIÉRT ÜRES JÉZUS SÍRJA?

Húsvétkor Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük. De csakugyan feltámadt?
Ez a kérdés teljesen jogos, tekintve, hogy egy olyan eseményről beszélünk, amely enyhén szólva sem nevezhető szokványosnak.

Josh McDowell több, mint 700 órát tanulmányozta ezt a kérdést, mélyrehatóan megvizsgálta a rendelkezésre álló anyagokat, majd kijelentette:

"Jézus Krisztus feltámadása vagy az egyik leggonoszabb, legelvetemültebb, legkegyetlenebb tévedés, melyet valaha is az emberek gondolkodásába csempésztek, vagy a történelem legnagyszerűbb ténye."

Jézust három alapvető dolog teszi hitelessé:

1. Életének hatása, amelyet csodái és tanítása által a történelemre gyakorolt.
2. Az életében beteljesült próféciák.
3. Feltámadása.

Krisztus feltámadása és a kereszténység együtt áll, vagy bukik!
Egyszer az egyik egyetem diákja megkérdezte Mr. McDowelltől: "Tanár úr, miért nem tudja megcáfolni a kereszténységet?"
"- Nagyon egyszerű okból!- felelte. - Nem tudok más magyarázatot adni egy történelmi tényre Jézus feltámadására, mint azt, hogy valóban megtörtént."
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-03-29 12:35:24, kedd
 
 



ÁLLATI ÉRDEKES...

Zivko Kustic: A méhek rejtjeles tánca

Az erdő szélén egy virágmezőre talált a méhecske.
Visszasietett a kaptárba, és tájékoztatta társai: - "Figyelem!
Nagyon sok édes eleséget találtam 625 méternyire a mi
kaptárunktól, vagyis a napsugarak irányától 35 fokra balra."
Ha ezt nagymama mesélte volna unokáinak, azt mondanánk, a modern nagymama matematikai adatokkal korszerűsítette az állatmesét. És eszünk ágába se jutna, hogy komolyan vegyük. Pedig modern természettudósok támasztják alá a tényeket. Hogy az adat még meghökkentőbb és pontosabb legyen, elmondjuk, hogy a méh üzenete kifejezéséhez szavak helyett rejtjeleket használ, s ezek igénybevétele olyan matematikai, ábrázoló mértani és asztronómiai
ismereteket feltételez, amelyekre minden középiskolás büszke lehetne.

Két tudós, a német von Frisch és a francia Rémy Chauvin felfedezte, hogy ha a méh dús legelőre lel, visszarepül kaptárába. Ott a raj minden tagja előtt rejtjeles táncot lejt. A gyors tánc közben mintha nyolcas számjegyeket írna le. A tánc sebességével adja a többiek tudtára, milyen távolságra van az eleség. A szög
pedig, amelyet a nyolcas főtengelye és a napsugarak zárnak be egymással, jelzi az eleség helyének irányát. A méhek rögtön "megértik" ezt az üzenetet, és pontosan a táplálék helyére repülnek. A rejtjeles tánc olyan szabályos és pontos, hogy az ember, aki megfigyeli, nagyon gyorsan megtanulhatja a méhek "nyelvét", és jómaga is meghatározhatja a helyzetet pontos szögmérôvel és valamilyen optikai műszerrel, amellyel a méh
"nyolcas" táncának a sebességét méri. Ezzel szemben a rajhoz tartozó méhek műszer nélkül fejtik meg az üzenetet. Még a raj legfiatalabbjai is, akiket senki nem tanított erre, azok is pontos irányba repülnek.

Mi vonható le mindebből?

Vajon a méh okosabb, mint az ember? Azt kell-e hinnünk, hogy a méhek matematikai és geometriai ismeretekkel születnek? Higgyük-e, hogy e képesség a méhek véletlen táncának során alakult ki? Vagy tudományosabb volna elfogadni a méhraj valamilyen kollektív intelligenciáját, amelyben az egyes méhek célszerű szolgálatot teljesítenek, mint ahogy a szervezet egyes sejtjei az egész szervezet érdekében végzik feladatukat?

Nem egyszerűbb, ésszerűbb az emberiség általános felfogásával összhangban elismerni, hogy a természetben az Alkotó Elme nyilvánul meg?
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-03-29 12:20:14, kedd
 
 



EGY NAGY MŰVÉSZ AZ ÁLLATVILÁGBÓL!

Mélységesen elgondolkodtató, hogyan képes ez a kis hal mértani pontosságú alakzatokat létrehozni a tengerfenék homokjában!
Ez a bonyolult térbeli ábra még egy ember számára sem lenne könnyen létrehozható.
Mindenképpen előzetes tervezést igényelne, nem beszélve a precíz kivitelezésről.
Ez a kis hal azonban nem rendelkezik intelligenciával, sem végtagokkal, ráadásul a mérete sem ideális egy ekkora alkotáshoz.

Halkan kérdezzük: vajon az evolúció tudattalan folyamata ruházta fel ezzel a képességgel?
Érdekes, hiszen eddig úgy tudtuk, hogy véletlen folyamatok nem rendelkezhetnek céllal!
Viszont a kis hal párosodási céllal építi önmagához képest hatalmas alkotását.
Akkor, hogy is van ez?
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség egy hosszan tartó............
  2016-03-29 12:12:00, kedd
 
 



A SZERETET EGY DÖNTÉS!


A pályaudvaron egy idős bácsi a feleségét várja.
Mikor a nénike megérkezik, megölelik egymást:
- De jó, hogy végre megjöttél, úgy hiányoztál! - szól a bácsi.
- De jó, hogy végre látlak, olyan hosszú volt ez a két nap. - válaszol a néni.
A közelben álldogáló fiú, aki a barátnőjét várja meghatódik a jelenet láttán és odalép hozzájuk:
- Ne tessék haragudni, önök mióta házasok?
- Éppen 50 éve. - hangzik a válasz.
- Remélem mi is ilyenek leszünk ötven év múlva a kedvesemmel - mosolyog a fiú.
A bácsi odalép hozzá, megfogja a vállát és azt mondja:
- Fiatalember, maga ezt ne remélje. Maga ezt döntse el!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-03-29 12:03:03, kedd
 
 



Valójában a hazugság azért tud megnyugtató lenni, mert egy időre lecsendesíti a lelkiismeretünk vádló hangját, amely az igazságra figyelmeztet minket!
Végül aztán mindig az derül ki, hogy valójában az igazság sokkal megnyugtatóbb, mint a hazugság, amely borzalmasan kényelmetlenné tud válni
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-03-29 12:01:27, kedd
 
 



HOGYAN JÖTT LÉTRE AZ UNIVERZUM?

A modern kozmológia biztos benne, hogy a világegyetem nem örökkévaló, hanem volt egy kezdete. (Ősrobbanás elmélet)
Minden, ami elkezdődött, rendelkezik egy okkal, amely elindította, létrehozta.
Ez nem pusztán filozófiai szükségszerűség, hanem tapasztalati is!
Minden dolgunknak, sőt még a gondolatainknak is van egy oka.

Az ok-okozati törvény, azaz a kauzalitás kizárja, hogy az okozat önmaga oka legyen.
Semmi sem képes létrehozni önmagát, hiszen akkor már azelőtt léteznie kellett volna, mielőtt nekilátott önmaga létrehozásának!

E szerint a világegyetemnek van egy oka, amely létrehozta.
Isten lehet egy ilyen ok!
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-03-29 11:48:00, kedd
 
 



A DNS CSODÁJA

Valójában minél többet tanulmányozzák az élő sejtet, annál több közös jellemzőt mutat az emberi intelligencia legbonyolultabb csúcstechnológiai termékeivel, a számítógépekkel- kivéve, hogy a sejt információ-feldolgozási kapacitása messze meghaladja mindazt, amire a mai számítógépek képesek.
És ahogy a számítógép sem működhet szoftver nélkül, a sejt sem működhet a DNS-ben kódolt információ nélkül.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 156 db bejegyzés
e év: 2980 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 752
  • e Hét: 1275
  • e Hónap: 10458
  • e Év: 63166
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.