Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Szombatra Neked!
  2016-03-04 22:56:21, péntek
 
  Mai nappal elköszönök.
Kellemes olvasgatást blogomon!

Vidám Szombati Napot ! :-)




Link



Szeretettel: Anikó

 
 
0 komment , kategória:  7 Szombat  
Az Írás!
  2016-03-04 22:47:03, péntek
 
 


Link


Az írás!

Hatalmas eszköz. Idegenek szívét érintheted meg általa,
fájdalmakat törölhetsz ki magadból,
színt vihetsz mások életébe, és ugyanakkor
bárkit megsemmisíthetsz vele
egy pillanat töredéke alatt.

(.....)
 
 
0 komment , kategória:  rövid idézetek, gondolatok  
A Fríz ló standardje
  2016-03-04 22:08:30, péntek
 
 


Link


A fríz ló jellemzői és fajtastandardja

Fríz fej



Az elegancia felsőfoka - a fríz ló jellemzői

A fajta kialakulása a rómaiak idejére vezethető vissza. A ,,fríz" fajta a nevét egy germán néptörzstől kapta, akik Frízland (Frízföld) északi részén telepedtek le. Ez a törzs használt először olyan lovakat, melyek eltértek a klasszikus hidegvérűektől.




Link

Kb. 150 cm marmagasságúak voltak és az ókori leletek alapján igen mutatós, akciós mozgással bírtak. Ez a fajta lehetett a mai frízek őse, ám kinézetében még jelentősen különbözött a mai típustól. A mai nemesebb vonalakat a spanyol, illetve az arab lovakkal való keresztezés alakította ki. Többek között andalúz lovak voltak hatalmas befolyással a fajtára.

A napjainkban ismert típus a 16-17. század végére alakult ki teljesen. Az idő múlásával többször is veszélybe került a fajta fennmaradása, míg a 19. század elején a kihalás szélén lévő fajták listájára is felkerült. Szerencsére napjainkban már igen szép számban találkozhatunk frízekkel mindenhol. A fajtát a rá jellemző erős csontozat, vastag, stabil lábak illetve a kifejezett izomzat miatt gyakran sorolják a hidegvérűek közé, de valójában melegvérű típusról van szó.

A standard típust magasan illesztett, elegánsan ívelt nyak, erős mellkas, viszonylag rövid hát és kerek, izmos far jellemzi. A kifejezetten izmos, és kissé rövid hátsó lábak miatt fellépése büszke, erőt és lendületet sugároz. Jellemző a kicsi, egyenes, vékony fej és a kis fülek. A hosszú, hullámzó sörény, a dús, gyakran földig érő farok és a markáns bokaszőr a fríz lovak éke. Marmagasság az alaptípusnál 1,55 méter, a mének kissé magasabbak, elérhetik az 1,60 métert is.




Link

A szín mindig fekete, illetve ennek árnyalatai. A tartási körülmények befolyásolhatják a színtónust (nyárifekete), de a standardszín mindig egyszínű fekete. Fajtakizáróak minden esetben a fehér jegyek, mint pl.: a kesely lábak illetve jegyes fej (hóka, csillag stb.). Az egyetlen megengedett jegy a homlokon lévő max. 3 cm kiterjedésű fehér csillag. Egyedi elbírálások alá esnek a szerzett színhiányok, ezekről a szemlén a bírák szoktak dönteni.

Napjainkban, mint minden fajtánál ennél is kissé változott a tenyésztési irány. A korábbi kisebb, zömökebb, robusztusabb úgynevezett ,,barokk" vonal mellett mindinkább előtérbe kerül egy újabb, kecsesebb, finomabb vonalú ,,sport" típus. Az új vonalra jellemző a vékonyabb, kecsesebb faj, a hosszabb törzs, a finomabban izmolt test és a hosszabb, vékonyabb lábak mely a mellső végtagoknál még kifejezettebb.

Az újabb típus megjelenésével változott a hasznosítási irány is. Nyugalmuknak és megbízhatóságuknak köszönhetően minden fronton megállják a helyüket. Korábban fogatlovakként, illetve a mezőgazdasági munkában használták őket. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a sportban való felhasználás is, elsősorban fogathajtásban és díjlovaglásban találkozhatunk a fajtával.



Talán a legismertebb az előfordulásuk klasszikus díjlovaglásban, főként a barokk ágban. A küllemből sugárzó elegancia tökéletes összhangot képez a frízekre jellemző nyugodt, magabiztos, tökéletesen alkalmazkodó munkavégzéssel. A díszes, veretes szerszámok, az akciós mozgás és a nemes tartás a régi korok hangulatát hozza vissza. A sportosabb típussal egyre gyakrabban találkozhatunk díjlovas versenyeken is, ahol nagyon jó összhangot képez a látvány, a nemes mozgás és a higgadt precizitás.

A frízek egyöntetűsége lehetővé teszi, hogy szinte bármelyik két fríz egy párt alkosson a fogatban. Az akciós mozgás, típusra jellemző forma és a kis határok között mozgó méretek együttesen adják a fríz fogatok eleganciáját. A fríz ló igen sokoldalú fajta. Nemes vonásai és mérhetetlen megbízhatósága miatt bemutatók és versenyek ideális szereplője, de tökéletes társ hobbilovasoknak is.

Talpag Bálint
Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete
(A cikk megjelent a Lovas Nemzet 2008. januári számában.)

___________________________________________________________________


A Fríz ló fajtastandardja

Fajtatörténet

A fajta kialakulása a római korra vezethető vissza. Ekkor jelent meg a római birodalom területén egy német törzs, akik magukat frízeknek nevezték. Az általuk tenyészett fajta kisebb zömökebb volt a mai típusnál, de az alapvető fajtajegyeket már magán hordozta. Az ekkor mintegy 150cm marmagasságú lovat erős testfelépítés, burkolt izomzat és ívelt formák jellemezték. Az évszázadok alatt sok változáson esett át a típus. Sokat alakítottak a felépítésen a spanyol, andalúz és az arab lovakkal végzett keresztezések. A napjainkban ismert fríz-típus a XVII. század végére alakult ki teljesen.




Link

Fajtaleírás

Harmonikus testfelépítés, tökéletesen arányos ló. Nemes fej, intelligens szemek, kicsi, éber gyakran összeforduló fülek. Nem túl rövid, finoman ívelt nyak. Jól izmolt ház hát, mely nem túl rövid és gömbölyű farban végződik. Válla erős, kellően hosszú, meredek szögelésű. A mellkast meglehetősen hosszú bordaívek jellemzik, magas boltozattal. Lábai erősek, szárazak stabil talajfogással. Könnyed, akciós, fenséges járás, melyet a kellően hosszú csüd, a lehulló sörény és tömött, hosszú farok még jobban kihangsúlyoz. Három éves korban éri el az ideális kb.160 cm marmagasságot. Szín tekintetében a szurokfekete az ideális.

A fajtát a kifejezett erős testalkat miatt gyakran a hidegvérűek közé sorolják, de valójában melegvérű típusról van szó. A standard típust magasan illesztett, elegánsan ívelt nyak, erős mellkas, viszonylag rövid hát és kerek, izmos far jellemzi. A lábak kissé rövidek, erős csontozatúak, kis, kerek patákban végződnek. A rövid hátsó lábak miatt fellépése büszke, erőt és lendületet sugároz. Előnyben részesítik a kicsi, egyenes, vékony fejet és a kis füleket.

A fríz lovak egyik legbüszkébb éke a hosszan leomló, sűrű, hullámos sörényük. Ehhez párosul a dús farok, illetve a kifejezett bokaszőrzet. Színük minden esetben fekete, illetve ennek árnyalatai. A tartási körülmények befolyásolhatják a színtónust (nyárifekete), de az alapszín mindig egyszínű fekete. Korábban a vonalkeresztezésekből megjelentek sötétpej egyedek is, ám ezeket kizárták a tenyésztésből. Kizárandóak továbbá azon egyedek is, melyeknél fehér jegyek találhatóak a testen mint pl.: a kesely lábak illetve jegyes fej (hóka, piszra, stb.). Az egyetlen megengedett jegy a homlokon lévő max. 3 cm kiterjedésű fehér csillag.

Napjainkban, mint minden fajtánál ennél is kissé változott a standard típus. A korábbi kisebb, zömökebb, robusztusabb úgynevezett ,,barokk" vonal mellett mindinkább előtérbe kerül egy újabb, kecsesebb, finomabb vonalú ,,sport" típus. Az új vonalra jellemző a vékonyabb, finomabb faj, a hosszabb törzs, a kecsesebb, izmolt test és a hosszabb, vékonyabb lábak mely a mellső végtagoknál még kifejezettebb.



Link


Típushibák
A leggyakrabban előforduló hiba a szín tekintetében szokott előfordulni. Mint azt már korábban említettük a fríz ló fekete és jegytelen. Sem a kesely lábak, sem pedig a jegyes fej nem megengedett. A legkisebb fehér folt- kivéve a fejen lévő apró csillag - fajtakizáró ok!

Gyakran találkozhatunk lábállásbeli hibákkal, illetve nemkívánatos nyakillesztéssel is. A túl erős, burkolt izületek illetve az alacsonyan illesztett nyak nemkívánatos fajtajegyek. A csapott far korábban negatív megítélés alá esett, ám napjainkban az új típus megjelenésével mindinkább előtérbe kerül.

Mindig pozitív elbírálás alá esik a dús, ápolt, tömött sörény illetve farok, bár e tekintetben nincs standard előírás. Mivel a leomló sörény a fríz lovak éke, így érthető hogy szívesen látják a bírák a kifejezettebb szőrzetű egyedeket.



A fríz lovak helyzete Magyarországon

Napjainkban Magyarországon kb.150-200 egyed található. Számuk folyamatosan bővül. Az impozáns látvány és a kifogástalan habitus együtt járulnak hozzá a fajta szélesebb körben való elterjedéséhez. 2007-ben újraszerveződött a Magyarországi Fríz Lótenyésztők Egyesülete. Az Egyesület eredetileg 2002. október 31-én alakult és célja a magyarországi fríz lovak tenyészértékének megőrzése és növelése illetve a tenyésztés-koordinálás volt. Az új Magyar Egyesület a Holland Királyi Egyesület helyi kirendeltségeként működik. A Holland Központ Egyesületünket bízta meg az itthoni állománnyal kapcsolatos adminisztratív dolgokkal, ezáltal nagyban leegyszerűsítve a távolságból adódó nehézségeket. A 2007. szeptember 10-én megrendezett szemle mérföldkőnek bizonyult az itthoni frízes életben. A holland delegáció elismeréssel nyugtázta a hatalmas érdeklődést és a kiugróan magas állatlétszámot, és bár a szemlén meglehetősen szigorúan bíráltak, biztosították az Egyesületet a teljes körű segítségnyújtásról.

Mivel a Holland egyesület koordinálja a tenyésztést az egész világon, minden egyes tulajdonosnak illetve tenyésztőnek egyesületi tagnak kell lennie, hisz a folyamatos minőségkontrollnak ez alapfeltétele. A zárt tenyésztést mi sem példázza jobban, hogy az egész világon megközelítőleg száz holland fríz tenyészmén van. Ezek az állatok egy nagyon szigorú több hónapos vizsgán esnek át melyben a küllem, a mozgás, a teljesítmény és egyben a habitus is bírálatra kerül.

Ezzel biztosítják, hogy csak a legjobbak-legjobbjai kaphatják meg a tenyészengedélyt. A Magyar Egyesület célul tűzte ki, hogy az itthoni tenyészállomány számára a tenyésszezonban biztosítani fogja a kellő mennyiségű és minőségű szaporító anyagot, hisz e nélkül lehetetlen a színvonalas tenyésztés kivitelezése. Sajnos ma hazánkban nincs engedélyes tenyészmén, így ez csak import szaporítóanyaggal valósítható meg. Terveink között szerepel a magyar frízállomány összegyűjtése és regisztrációja is.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Fríz ló fajtaleírása  
Bírák 1:1-5-ig terjedő fejezetei
  2016-03-04 21:05:17, péntek
 
  Bírák könyve

Bírák 1:1-5-ig terjedő fejezetei

1És Józsué halála után Izrael fiai megkérdezték Jehovát: ,,Ki menjen fel közülünk elsőként a kánaánitákhoz, hogy harcoljon ellenük?" 2Jehova erre ezt mondta: ,,Júda menjen fel. Íme, a kezébe adom azt a földet." 3Júda ekkor ezt mondta testvérének, Simeonnak: ,,Gyere fel velem a sorsvetés által nekem jutott területre, és harcoljunk a kánaániták ellen, és én is elmegyek veled a sorsvetés által neked jutott területre." Simeon pedig elment vele.

4Júda tehát felment, Jehova pedig a kezükbe adta a kánaánitákat és a perizitákat, így hát megverték őket Bézekben, tízezer embert. 5Amikor Bézekben rátaláltak Adoni-Bézekre, harcoltak ellene, és megverték a kánaánitákat meg a perizitákat. 6Amikor Adoni-Bézek megfutamodott, üldözőbe vették, és miután elfogták, levágták kezeinek hüvelykujjait és a nagylábujjait. 7Adoni-Bézek ekkor így szólt: ,,Hetven király szedegetett ételt asztalom alatt, akiknek le voltak vágva kezeik hüvelykujjai és a nagylábujjai. Ahogyan én cselekedtem, úgy fizetett meg nekem Isten." Azután elvitték Jeruzsálembe, és ott meghalt.

8Azután Jeruzsálem ellen háborúztak Júda fiai, elfoglalták azt, lakosait kardélre hányták, és lángba borították a várost. 9Azután lementek Júda fiai, hogy a hegyvidéken, a Negebben és a Sefélán lakó kánaániták ellen harcoljanak. 10Júda tehát kivonult a kánaániták ellen, akik Hebronban laktak (Hebron neve azelőtt Kirját-Arba volt), és megverték Sésait, Ahimánt és Talmait.

11Majd onnan felvonultak Debir lakosai ellen. (Debir neve azelőtt Kirját-Széfer volt.) 12Káleb ekkor ezt mondta: ,,Aki csapást mér Kirját-Széferre, és elfoglalja azt, annak feleségül adom a lányomat, Akszát." 13És Otniel, Kenáznak, Káleb öccsének a fia foglalta el azt. Káleb ezért neki adta a lányát, Akszát feleségül. 14Miközben a lány hazafelé tartott, unszolta férjét, hogy kérjen az apjától földet. Aztán tapsolt, míg a szamáron ült. Káleb erre így szólt hozzá: ,,Mit szeretnél?" 15Az pedig ezt mondta neki: ,,Adj nekem áldást, mert déli földet adtál nekem, add nekem Gullót-Maimot is." Neki adta Káleb Felső-Gullótot és Alsó-Gullótot.

16És a kenitának — akinek Mózes volt a veje — a fiai felmentek a pálmafák városából Júda fiaival Júda pusztájába, mely Arádtól délre fekszik. Elmentek tehát, és letelepedtek ott a néppel. 17Júda viszont továbbvonult Simeonnal, a testvérével, megverték a kánaánitákat, akik Cefátban laktak, és pusztulásra adták azt. Ezért Hormának nevezték el azt a várost. 18Júda ezután elfoglalta Gázát és annak területét, Askelont és annak területét, meg Ekront és annak területét. 19Jehova továbbra is Júdával volt, úgyhogy az birtokba vette a hegyvidéket, de nem tudta elűzni a völgyben lakókat, mert azoknak vaspengével felszerelt harci szekereik voltak. 20Miután odaadták Kálebnek Hebront, ahogy Mózes megígérte, ő kiűzte onnan Anák három fiát.

21Benjámin fiai nem űzték ki a Jeruzsálemben lakó jebuszitákat. A jebusziták mind a mai napig Benjámin fiaival laknak Jeruzsálemben.

22Időközben József háza is felment Bétel ellen, és Jehova velük volt. 23József háza kikémlelte Bételt (a város neve azelőtt Lúz volt), 24és megláttak a kémek egy férfit, aki jött kifelé a városból. Ezt mondták neki: ,,Mutasd meg, kérünk, hogy juthatunk be a városba, mi pedig kedvesen cselekszünk majd veled." 25A férfi pedig megmutatta nekik, hogyan lehet bejutni a városba. A város lakosait kardélre hányták, de a férfit és az egész családját elengedték. 26A férfi ezután elment a hettiták földjére, felépített egy várost, és Lúznak nevezte el. Ez annak a neve mind a mai napig.

27Manassé nem vette birtokba Bét-Seánt és alárendelt városait, Taánakot és alárendelt városait, Dór lakosait és alárendelt városait, Jibleám lakosait és alárendelt városait, sem Megiddó lakosait és alárendelt városait, mert a kánaániták ragaszkodtak ahhoz, hogy ott lakjanak azon a földön. 28Izrael pedig megerősödött, és kényszermunkára fogta a kánaánitákat, de nem űzte el őket teljesen.

29Efraim sem űzte el a Gézerben lakó kánaánitákat, hanem a kánaániták továbbra is ott laktak közöttük Gézerben.

30Zebulon sem űzte el Kitron lakosait és Nahalól lakosait, hanem a kánaániták továbbra is ott laktak közöttük, és kényszermunkások lettek.

31Áser sem űzte el Akkó lakosait, valamint Szidónnak, Ahlábnak, Akzibnak, Helbának, Afiknak és Rehobnak lakosait. 32Áser fiai ott laktak az azon a földön lakó kánaániták között, mert nem űzték el őket.

33Naftali sem űzte el Bét-Semes lakosait és Bét-Anát lakosait, hanem ott lakott az azon a földön lakó kánaániták között, és Bét-Semes meg Bét-Anát lakosai a kényszermunkásai lettek.

34Az amoriták pedig a hegyek közé kényszerítették Dán fiait, és nem engedték, hogy lejöjjenek a völgybe. 35Az amoriták tehát ragaszkodtak ahhoz, hogy ott lakjanak a Heresz-hegyen, Ajjalonban és Saálbimban. Ám József házának keze olyannyira rájuk nehezedett, hogy kényszermunkára fogta őket. 36Az amoriták területe az Akrabbim emelkedőjétől, Szelától fölfelé húzódott.

2.fejezet

1Ekkor Jehova angyala felment Gilgálból Bókimba, és ezt mondta: ,,Kihoztalak titeket Egyiptomból, és behoztalak titeket arra a földre, mely felől megesküdtem ősatyáitoknak, majd ezt mondtam: »Sosem szegem meg a veletek kötött szövetségemet. 2 De ti se kössetek szövetséget ennek a földnek a lakóival. Oltáraikat romboljátok le.« Ti azonban nem hallgattatok szavamra. Miért tettétek ezt? 3Ezért én ezt mondom: »Nem űzöm ki őket előletek, hanem csapdák lesznek számotokra, isteneik pedig kelepcéül lesznek nektek.«"

4Amikor Jehova angyala e szavakat mondta Izrael valamennyi fiának, a nép felemelte hangját, és sírni kezdett. 5Ezért elnevezték azt a helyet Bókimnak, és áldoztak ott Jehovának.

6Amikor Józsué elbocsátotta a népet, Izrael fiai elmentek, ki-ki a maga örökségébe, hogy birtokba vegyék a földet. 7És a nép Jehovát szolgálta Józsué életének minden napján, és a vének minden napján, akik tovább éltek Józsué után, és látták mindazokat a hatalmas tetteket, melyeket Jehova véghezvitt Izraelért. 8És meghalt Józsué, Nún fia, Jehova szolgája, száztíz éves korában. 9Eltemették az ő örökségének területén, Timnát-Hereszben, Efraim hegyvidékén, a Gaás-hegytől északra. 10Az az egész nemzedék szintén atyái mellé került, és egy másik nemzedék támadt, mely nem ismerte Jehovát, sem azt, hogy mit tett Izraelért.

11És Izrael fiai olyasmit tettek, ami rossz Jehova szemében, és a Baálokat szolgálták. 12Elhagyták tehát Jehovát, atyáik Istenét, aki kihozta őket Egyiptom földjéről, más isteneket követtek, a körülöttük levő népek istenei közül valókat, meghajoltak előttük, és ezzel bosszantották Jehovát. 13Elhagyták hát Jehovát, és Baált meg az Astóret-képmásokat kezdték szolgálni. 14Jehova ekkor haragra gerjedt Izrael ellen, és a fosztogatók kezébe adta őket, akik aztán kezdték fosztogatni őket. A körülöttük levő ellenségeik kezébe adta őket, és nem tudtak többé megállni ellenségeik előtt. 15Amerre csak kivonultak, Jehova keze ellenük volt, veszedelmet hozva rájuk, amint megmondta Jehova, és amint megesküdött nekik Jehova; így hát nyomorúságos helyzetbe kerültek. 16Jehova pedig bírákat támasztott, és azok kiszabadították őket fosztogatóik kezéből.

17De bíráikra sem hallgattak, hanem más istenekkel erkölcstelenkedtek, és meghajoltak azok előtt. Hamar letértek arról az útról, amelyen ősatyáik jártak, akik engedelmeskedtek Jehova parancsolatainak. De ők nem így cselekedtek. 18Amikor Jehova bírákat támasztott nekik, Jehova a bíróval volt, és kimentette őket ellenségeik kezéből a bíró életének minden napján, mert Jehova megszánta őket, hallva az elnyomóik és a szorongatóik miatti sóhajaikat.

19De amikor a bíró meghalt, eltértek, és még romlottabban cselekedtek, mint atyáik, mert más istenek után jártak, hogy azokat szolgálják, és meghajoljanak előttük. Nem hagytak fel szokásaikkal és makacs magatartásukkal. 20Jehova végül haragra gerjedt Izrael ellen, és ezt mondta: ,,Mivel ez a nemzet áthágta szövetségemet, melyre ősatyáikat köteleztem, és nem hallgatott a szavamra, 21én sem űzök ki többé előlük egyetlen nemzetet sem, melyet hátrahagyott Józsué, amikor meghalt, 22hogy próbára tegyem általuk Izraelt, vajon megmaradnak-e Jehova útján, azon járva, miként ősatyáik, vagy sem." 23Így hát Jehova meghagyta ezeket a nemzeteket, és nem űzte el őket gyorsan, és nem adta őket Józsué kezébe.

3.fejezet

1Ezek azok a nemzetek, amelyeket Jehova meghagyott, hogy próbára tegye általuk Izraelt, mindazokat, akik nem tapasztalták a kánaáni harcokat 2(ez csak azért volt így, hogy Izrael fiainak a nemzedékei tapasztalatra tegyenek szert, és tanítsa őket hadakozni, de csak azokat, akik még nem tapasztaltak ilyesmit): 3a filiszteusok öt szövetséges fejedelmét, az összes kánaánitát, a szidóniakat és a Libanon-hegyen lakó hivvitákat, Baál-Hermon hegyétől egészen Hamát széléig. 4Arra szolgáltak ők, hogy próbára tegye általuk Izraelt, és megtudja, engedelmeskedik-e Jehova parancsolatainak, amelyeket atyáinak parancsolt Mózes által. 5Így hát Izrael fiai a kánaániták, hettiták, amoriták, periziták, hivviták és jebusziták között laktak. 6És azok lányait vették el feleségül, a saját lányaikat pedig az ő fiaiknak adták, és kezdték az ő isteneiket szolgálni.

7Izrael fiai tehát azt cselekedték, ami rossz Jehova szemében, és elfeledkeztek Jehováról, az ő Istenükről, és a Baálokat meg a szent rudakat szolgálták. 8Ekkor felgerjedt Jehova haragja Izrael ellen, és eladta őket Kusán-Risataimnak, Mezopotámia királyának a kezébe; Izrael fiai nyolc éven át szolgálták Kusán-Risataimot. 9És Izrael fiai kezdtek Jehovához kiáltani segítségért. Jehova ekkor megmentőt támasztott Izrael fiai számára, hogy megmentse őket: Otnielt, Kenáznak, Káleb öccsének a fiát. 10Ekkor rászállt Jehova szelleme, és Izrael bírája lett. Amikor kiment a csatába, Jehova a kezébe adta Kusán-Risataimot, Szíria királyát, úgyhogy keze legyőzte Kusán-Risataimot. 11Ezután negyven évig nyugalom volt az országban. Végül Otniel, Kenáz fia meghalt.

12De Izrael fiai ismét azt cselekedték, ami rossz Jehova szemében. Jehova ekkor hagyta, hogy Eglon, Moáb királya megerősödjön Izraellel szemben, amiért azt cselekedték, ami rossz Jehova szemében. 13Ráadásul Eglon összegyűjtötte ellenük Ammon és Amálek fiait is. Azok pedig elmentek, megverték Izraelt, és birtokba vették a pálmafák városát. 14Izrael fiai tizennyolc éven át szolgálták Eglont, Moáb királyát. 15Majd Izrael fiai kezdtek Jehovához kiáltani segítségért, Jehova pedig megmentőt támasztott számukra, a benjáminita Ehudot, Gera fiát, aki balkezes férfi volt. Izrael fiai idővel sarcot küldtek az ő keze által Eglonnak, Moáb királyának. 16Ehud pedig készített magának egy kétélű kardot, egykönyöknyi hosszút, és felkötötte azt a ruhája alá, jobb oldalra, a csípőjére. 17Azután elvitte a sarcot Eglonnak, Moáb királyának. Eglon pedig nagyon kövér ember volt.

18Miután odaadta a sarcot, azon nyomban elbocsátotta azokat az embereket, akik a sarcot vitték, 19ő pedig visszafordult a Gilgálnál levő kőbányáknál, majd ezt mondta: ,,Titkos beszédem van veled, ó, király." Az erre így szólt: ,,Hallgass!" És azzal kimentek előle mindazok, akik körülötte álltak. 20Ehud pedig odament hozzá, amikor az a saját hűvös tetőszobájában ült. Ehud ezt mondta: ,,Isten beszédét hoztam neked." Erre az fölkelt a trónjáról. 21Ehud ekkor kinyújtotta bal kezét, kihúzta a kardot jobb oldalról, a csípőjéről, s beledöfte annak hasába. 22Még a markolata is belement a penge után, úgy, hogy a háj körülfogta a pengét, ugyanis nem húzta ki a kardot a hasából, és kezdett kijönni a bélsár. 23Azután Ehud kiment a szellőzőnyíláson. A tetőszoba ajtajait viszont behúzta maga mögött és bezárta. 24Ő maga tehát kiment.

Annak szolgái pedig jöttek, hogy körülnézzenek, de a tetőszoba ajtajai be voltak zárva, ezért ezt mondták: ,,Bizonyára szükségét végzi a hűvös belső szobában." 25És vártak, míg végül már zavarba jöttek, és lám, senki sem nyitotta ki a tetőszoba ajtajait. Ekkor fogták a kulcsot, kinyitották az ajtókat, és lám, uruk ott feküdt a földön holtan!

26Ehud azonban elmenekült, míg késlekedtek, elment a kőbányák mellett, és Szeirába menekült. 27Amikor odaért, megfújta a kürtöt Efraim hegyvidékén, és Izrael fiai lementek vele a hegyvidékről, ő pedig az élükön haladt. 28Ekkor ezt mondta nekik: ,,Kövessetek, mert Jehova a kezetekbe adta ellenségeiteket, a moábitákat!" Azok pedig követték őt, elfoglalták a Jordán gázlóit a moábitákkal szemben, és nem engedték, hogy bárki is átmenjen. 29És akkor levágtak a moábiták közül mintegy tízezer embert, akik mind erős és vitéz férfiak voltak; egy sem menekült meg közülük. 30Moáb tehát meghódolt azon a napon Izrael keze alatt, és az ország nyugalomban volt nyolcvan esztendeig.

31Őutána következett Sámgár, Anát fia, aki hatszáz filiszteus férfit vágott le egy ökörösztökével. Ő is megmentette Izraelt.

4.fejezet

1 Amikor pedig Ehud meghalt, Izrael fiai újra kezdték azt tenni, ami rossz Jehova szemében. 2Jehova ezért eladta őket Jábinnak, Kánaán királyának a kezébe, aki Hácorban uralkodott. Az ő seregének a vezére Sisera volt, aki a nemzetek Harósetében lakott. 3És Izrael fiai kezdtek Jehovához kiáltani, mert amannak kilencszáz, vaspengével ellátott harci szekere volt, és húsz éven át keményen sanyargatta Izrael fiait.

4Abban az időben Debóra prófétanő, Lappidót felesége bíráskodott Izrael felett. 5Ő Debóra pálmája alatt lakott Ráma és Bétel között Efraim hegyvidékén; Izrael fiai pedig felmentek hozzá ítéletért. 6Debóra elküldött Bárákért, Abinoám fiáért, elhívatta Kedes-Naftaliból, és ezt mondta neki: ,,Hát nem parancsolta meg Jehova, Izrael Istene: »Menjetek, szóródjatok szét a Tábor-hegyen, és vigyél magaddal tízezer férfit Naftali fiai és Zebulon fiai közül! 7Én pedig kihozom neked Kison völgyéhez Siserát, Jábin hadseregének a vezérét, harci szekereit és seregét, és a kezedbe fogom adni őt.«"

8Erre Bárák ezt mondta neki: ,,Ha velem jössz, elmegyek, de ha nem jössz velem, én sem megyek." 9Debóra erre így felelt: ,,Elmegyek veled, de akkor a dicsőség nem a tied lesz az úton, amelyen mész, mert egy nő kezébe adja Jehova Siserát." Azzal Debóra fölkelt, és elment Bárákkal Kedesbe. 10Bárák pedig összehívta Zebulont és Naftalit Kedesbe, és tízezer ember ment fel, követve a lépteit. Debóra is fölment vele.

11A kenita Héver pedig elvált a kenitáktól, Hobábnak a fiaitól (akinek a veje volt Mózes), és a nagy fa közelében verte fel sátrát Caánannimban, ami Kedesnél van.

12Ekkor jelentették Siserának, hogy Bárák, Abinoám fia felment a Tábor-hegyre. 13Sisera azon nyomban összehívta egész szekérhadát — a kilencszáz, vaspengével ellátott harci szekeret, és az egész népet, mely vele volt — a nemzetek Harósetéből a Kison völgyéhez. 14Debóra ekkor ezt mondta Báráknak: ,,Kelj fel, mert ez az a nap, amelyen Jehova a kezedbe adja Siserát. Hát nem Jehova vonul előtted?" És Bárák lement a Tábor-hegyről, mögötte a tízezer emberrel. 15Jehova pedig összezavarta Siserát, annak összes harci szekerét és az egész tábort kard élével Bárák előtt. Sisera végül leszállt a szekérből, és gyalog menekült. 16Bárák egészen a nemzetek Harósetéig üldözte a harci szekereket és a tábort, és Siserának egész táborát kardélre hányták. Egy sem maradt meg közülük.

17Sisera pedig gyalog menekült Jáhelnek, a kenita Héver feleségének a sátráig, mert béke volt Jábin, Hácor királya, és a kenita Héver háznépe között. 18Jáhel ekkor kiment Sisera elé, és ezt mondta neki: ,,Térj be ide, uram, térj be hozzám. Ne félj." És ő betért hozzá a sátorba. Az asszony később betakarta egy takaróval. 19Majd Sisera így szólt hozzá: ,,Kérlek, adj egy kis vizet innom, mert szomjas vagyok." Az kinyitott egy bőrtömlőt, amiben tej volt, és adott neki inni, azután pedig betakarta. 20Sisera ezt mondta neki: ,,Állj a sátor bejáratához, és ha valaki jön, és megkérdezi tőled: »Nincs itt egy férfi?«, akkor mondd azt: »Nincsen!«"

21Jáhel, Héver felesége pedig fogott egy sátorcöveket, és kezébe vette a kalapácsot. Majd belopódzott, és miközben az a fáradtságtól mélyen aludt, ő beverte a cöveket annak halántékába, a földhöz szegezve őt, és az meghalt.

22És íme, odaért Bárák, aki Siserát üldözte. Jáhel ekkor kiment eléje, és ezt mondta neki: ,,Jöjj, megmutatom neked a férfit, akit keresel." Az pedig bement hozzá, és íme, Sisera ott feküdt holtan, a cövekkel a halántékában.

23Így hódoltatta meg Isten azon a napon Jábint, Kánaán királyát Izrael fiai előtt. 24 És Izrael fiainak a keze egyre jobban ránehezedett Jábinra, Kánaán királyára, míg le nem vágták Jábint, Kánaán királyát.

5.fejezet

1Dalra fakadt aznap Debóra Bárákkal, Abinoám fiával együtt, így szólva:

 2,,Mivel szabadon lenghet a haj Izraelben a harcra,
Mivel a nép önként ajánlkozott,
Áldjátok Jehovát!

 3Halljátok, királyok, füleljetek főemberek:
Én Jehovának, igen, én neki énekelek.
Dalt zengek Jehovának, Izrael Istenének.

 4Jehova, amikor kijöttél Szeirből,
Mikor kivonultál Edom mezejéről,
Rengett a föld, csepegett az ég,
A fellegek is víztől csepegtek.

 5A hegyek szétfolytak Jehova színe előtt,
Ez a Sínai is Jehovának, Izrael Istenének színe előtt.

 6Sámgárnak, Anát fiának napjaiban,
Jáhelnek napjaiban nem jártak az ösvényeken,
S akik úton voltak, kerülő utakon mentek.

 7Eltűntek a nyílt vidéken lakók, eltűntek Izraelben,
Míg én, Debóra, fel nem keltem,
Míg fel nem keltem, mint egy anya Izraelben.

 8Új isteneket választottak,
De aztán volt is harc a kapukban!
Nem lehetett látni pajzsot és lándzsát
Még negyvenezernél sem Izraelben.

 9Szívem Izrael vezéreivel van,
Akik önként ajánlkoztak a népből.
Áldjátok Jehovát!

10Ti, kik sárgásvörös szamárkancán jártok,
Ti, kik drága szőnyegeken ültök,
És ti, kik úton jártok,
Gondoljátok meg!

11Vizet osztók hangja a vízmerítő helyeken,
Ott beszéli az el Jehova igazságos tetteit,
A nála lakozóknak igazságos tetteit a nyílt vidéken, Izraelben.
Akkor Jehova népe lement a kapukhoz.

12Kelj fel, kelj fel, ó, Debóra!
Kelj fel, kelj fel, zengj éneket!
Kelj fel, Bárák, vezesd el foglyaid, Abinoám fia!

13Akkor az életben maradtak lejöttek a fenségesekhez;
Jehova népe lejött hozzám az erősek ellen.

14Efraimból származtak a völgyben levők,
Veled együtt voltak, ó, Benjámin, a te néped között.
Mákirból jöttek a vezérek,
És Zebulontól azok, akik az írnoki eszközökkel bánnak.

15Issakár fejedelmei Debórával voltak,
És mint Issakár, olyan volt Bárák.
A völgybe küldetett gyalog.
Rúben csoportjai között hosszasan kutatták a szíveket.

16Miért ültél le a két nyeregtáska közé,
Hogy hallgasd a nyájakat hívó sípszót?
Hisz Rúben csoportjai között hosszasan kutatták a szíveket.

17Gileád a Jordán túloldalán élt.
Dán miért időzik a hajókon?
Áser ott ücsörög a tengerparton,
Kikötőinél lakozik.

18Zebulon oly nép, mely lelkét megvetve még halálra is adta azt,
Naftali is a mezőség magaslatain.

19Királyok jöttek, harcoltak;
Akkor harcoltak Kánaán királyai
Taánakban Megiddó vizeinél.
Semennyi ezüstöt sem zsákmányoltak.

20Az égből harcoltak a csillagok,
Pályájukról harcoltak Sisera ellen.

21Kison patakja elmosta őket,
A hajdankor patakja, Kison patakja.
Ó, én lelkem, lementél letiporni az erőseket!

22Akkor kapáltak a lovak patáikkal,
Mert ménjei csak vágtattak és vágtattak.

23»Átkozzátok Mérozt — mondta Jehova angyala —,
Átkozzátok lakóit szüntelen,
Mert nem jöttek segíteni Jehovának,
Segíteni Jehovának a hatalmasokkal.«

24Jáhel, a kenita Héver felesége felettébb áldott az asszonyok közt,
Az asszonyok közt a sátorban felettébb áldott.

25Az vizet kért, ő tejet adott;
Nagy fejedelmi csészében aludttejet hozott.

26Majd kezével a sátorcövekért nyúlt,
Jobb kezével a munkások sulykáért.
Ütötte Siserát, átszúrta fejét,
Szétzúzta, szétverte halántékát.

27Az lábainál leroskadt, összeesett, ott hevert;
Lábai előtt leroskadt, összeesett;
Ahol leroskadt, ott esett össze legyőzötten.

28Az ablakból kinézett egy asszony,
Siserát várta anyja a rostély mögül:
»Miért késlekedik harci szekere?
Miért késik szekereinek lódobogása?«

29Előkelő udvarhölgyei közül a bölcsek így feleltek neki,
De bizony ő maga is hasonlókat mondott magában:

30»Vajon nem zsákmányra találtak, és most azon osztozkodnak?
Egy anyaméh, két anyaméh minden életerős férfinak,
Festett kelmék zsákmánya Siserának, festett kelmék zsákmánya,
Egy hímzett ruha, festett kelme, két hímzett ruha
A zsákmányolók nyakára.«

31Így vesszen el minden ellenséged, ó, Jehova,
De akik szeretnek, olyanok legyenek, mint a nap, mikor teljes fényében tündököl!"

Az ország azután nyugalomban volt negyven esztendeig.





 
 
0 komment , kategória:  Bírák könyve  
Ildykókám is járt nálam :-)
  2016-03-04 19:37:24, péntek
 
  Ildykó is járt nálam :-)20160304


Tücsök-Ildykó (#1) 2016-03-04 18:01:00




Link







Link

Szia Drága Anikám!
Mindent szívből köszönök!!!
Kívánok nagyon szép és tartalmas hétvégét neked és Szeretteidnek!
Ölellek és sok puszit küldök szeretettel, Ildykó



 
 
0 komment , kategória:  b 1vargaildykómtól JELENIDŐ  
Ditke Hozta Ma Örömömre 20160304
  2016-03-04 19:15:51, péntek
 
  Ditke Hozta Ma Örömömre :-)

Gabfe 1) 2016-03-04 13:58:50


Szia Kis barátnőm!! Látom azért a kedvenced maradtak csak a kutyusok jobban.. Köszönöm a blogba hogy voltál többször is, és ne haragudj ha én nem érek ide sokszor alig van időm , rohanok mindenfele.. De most szép napot, és estét


Link




Link




kellemes hétvégét,


Link




Link
kívánok neked sok szeretettel!ezt a képet csak alapba irtam én, nem tudok mozgót irni, egy ismerősöm tette rá...



 
 
0 komment , kategória:  b Ditkémtől JELENIDŐ  
Drótszőrű Német Vizsla standardje
  2016-03-04 11:36:22, péntek
 
  Drótszőrű német vizsla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Drótszőrű német vizsla (Deutsch Drahthaar)


Fajtagazda ország Németország

Osztályozás
Csoport VII. Vizslák
Szekció 1. Kontinentális vizslák
Típus 1.1 Kontinentális típusú vizslák


Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 2000
Wikimédia Commons





Link


A drótszőrű német vizsla világszerte az egyik legismertebb német vadászkutya. Habár Magyarországon a rövidszőrű változata elterjedtebb, azért a drótszőrű sem mondható ritkának. Érdekesség, hogy az anyaországban fordított a helyzet, ott a drótszőrű fajtaváltozatot választják előszeretettel társként az emberek. Németországi fajta klubjának több mint 11000 bejegyzett tagja van, ezzel pedig az előkelő első helyen áll a vadászkutya fajta klubok közt. A német vizsláknak az évek folyamán négy változata alakult ki: a rövidszőrű, a drótszőrű, a hosszúszőrű és a szálkásszőrű német vizsla. Tágabb értelemben a weimari vizsla is a német vizslák csoportjába van sorolva (hisz német fajta!).

Tartalomjegyzék
1Története
2Külleme és jelleme
3Alkalmazása
4Rokon fajták
5További információk
6Forrás


Története
Már a 17. századból is maradtak vissza leírások a német vizslákról, azonban mégis a fajta kialakulását a 19. század végére datálják. Ugyanis akkor kezdték el szelektálni a fajtát szőrváltozatok szerint. Az 1800-as évek elején Németországban, amint hanyatlott a feudalizmus, több nagyobb földbirtok, amely egykor a nemeseké volt, a köz javára került. Európában a feltörekvő középosztályban, nagyobb volt a jólét, mint addig valamikor is. A középosztály megteremtette a lehetőségét, hogy ezeken a valaha nemesi tulajdonban lévő birtokokon vadásszon, és részesüljön a sportvadászat privilégiumában, amely addig csak a nemeseknek adatott meg.

Mivel a középosztálynak nem volt meg a területe és a forrása, hogy hatalmas kenneleket tartson fenn az egyes vadászkutyafajtákból, valamint a vadászati kultúra fejlődése, előmozdították az igényt, egy olyan vadászkutyára, amely nemes- és dúvad vadászatára egyaránt alkalmas. A németek ekkor határozták el, hogy leválnak az angol módszerről, a két kutyával való vadászatról (egy elhozó és egy mutató kutyát alkalmaztak), és egy mindenes használati vadászkutyát szerettek volna kialakítani, amely megállja helyét úgy a mezei, erdei, mint a vízi munkában.

Munkájuk az Albrecht zu Solms und Braunfels herceg által is megfogalmazott ,, Teljesítménnyel a típushoz!" (,,durch Leistungsfähigkeit zum Typus") elv jegyében zajlott, igazi német precizitással és célszerűséggel. Ezen mondat mai napig a német vizsla tenyésztők jelszava maradt. 1873-ban kerül Solms herceg udvarába, egy fiatal, lelkes holland vadász és tenyésztő, Eduard Karel Korthaals. A herceg, megbízza kennelje és tenyészete vezetésével. Ez volt akkoriban Németország egyik leghíresebb vadászkutya tenyészete, melyben főleg angol vizslák (pointerek) voltak, ugyanakkor engedélyezte a fiatal Korthaalsnak, hogy griffonok tenyésztésével is foglalkozzon. Korthaals-nak sikerül végeredményben stabilizálni és letisztítani egy kutyafajtát, amelyet ma drótszőrű griffon néven ismerünk.


Eduard Karel Korthaals griffon típusú kutyáival 1860-ban


Link
A griffon elismerése önálló fajtaként, végül is Franciaországban valósul meg. Válaszként a griffon elismerésére, mint francia kutyafajta, a németek elhatározzák, hogy kitenyésztenek egy igazi, 100 százalékban német, vizslafajtát. Lelkes tenyésztők, Freiherr Sigismund von Zeidlitz und Neukirch, ismertebb nevén dr. Hegewald vagy Hegewald mester, vezetésével a következő években kidolgoznak egy tenyésszabályzatot, egy teljesítmény bírálattal összefűzve, amelyet most Nemzetközi Hegewald néven ismerünk (német nevén Hegewald Zuchtprüfung). Ezen tenyészvizsga keretében, melyet mai napig megrendeznek évente Németországban, elbírálják a kutyák vadmegálló képességét, az elhozást, a nyomkövetést (csapázást), a vízi munkát, a kooperációs készséget, valamint a kutyák küllemét. Hegewaldot tartják tulajdonképpen a drótszőrű német vizsla ,,lelki atyjának", de nevéhez fűződik a pudelpointer kialakítása is. 1902 májusában megalakul a Drótszőrű Német Vizsla Szövetség (Verein Deutsch Drahthaar vagy VDD), egyesület mely akkoriban magába foglal más durva szőrű fajtákat is, az egyesület első elnökévé pedig Alexander Lauffst választják. A vezetése alatt egy maroknyi odaadó tenyésztő, Koch, Meier és Kohlhase, kezdte el azt a nehéz munkát, hogy a meglévő génállományba, belevitték a szálkásszőrű német vizsla génállományát. Az így létrejött egyedeket majd Hegewald pudelpointerével keresztezték. A testméret (a létrejött kutyák túlságosan magasak voltak) és az aljszőrzet javítására pedig a korthals-griffont is bevonták a tenyésztésbe, majd végezetül pedig, a fedőszőrzet, az orrjóság és a keresési stílus stabilizálására pedig a rövidszőrű német vizsla is hozzájárult a fajta kialakulásához.

Ezek az emberek idealisták voltak, és sokat áldoztak fel az új fajta fejlesztéséért. Együtt dolgoztak, e mottó alatt: ,,a legjobb kutyám van, csak még nem elég jó", és ezzel elindították a drótszőrű német vizsla komoly tenyésztését. Ez a szervezet sok vihart kavart szakmai berkekben. A szaksajtóban arról cikkeztek, hogy elérhetetlen igényekkel szeretne létrehozni egy ,,fantomkutyát". - Sokáig nem kezelték és el sem ismerték külön szőrváltozatként a drótost. A német Vadászkutya Szövetség az 1900-as évek elején felismerte, a drótszőrűben rejlő értékeket. A kutyáknak és a tenyésztőknek is lehetőséget adtak bizonyítani a rátermettségüket. Ekkor kezdték el regisztrálni a fajta egyedeit, mint német mindenes használati vadászkutyát.

A következő említésre méltó szakasz talán a drótszőrűek életébe a II. világháborút követő időszak. Ekkor kezdett igazán ismertté válni és honosodott meg a világ minden táján. Azóta is töretlen népszerűségnek örvend, mind anyaországában, mind a nagyvilágban.

Az így létrejött vadászkutya igen kemény, az idő viszontagságait jól tűrő, sokoldalú, igazi ,,mindenes" fajta. Kialakulása tehát bizonyos pontig megegyezik a rövidszőrű német vizslával, de végeredményben egy teljesen különálló fajtáról van szó. A drótosoknak nagyfokú a kijelölt feladataik iránti szenvedélyük, - ami nem más, mint a vadászat eredményességét segíteni - nagy kitartással képesek megvalósítani a feladatokat, mindamellett temperamentumuk kézbentartható marad marad munka közben is.

Külleme és jelleme



Link


Ki mozog, mi mozog?



Link
Általános megjelenés
A rövidszőrű német vizslához hasonló, nemes megjelenésű, közepes nagyságú kutya. Szőrzete durva, összességében energiát sugároz, mozgása térölelő, harmonikus. Törzshosszúsága megegyezik a marmagassággal, de a szukák lehetnek valamivel hosszabbak. A kanok marmagassága 61-68 cm, a szukák alacsonyabbak 57-64 cm. Súlya kb. 25-32 kg.

Jelleme
Erőteljes, intelligens vadászkutya, élénk, de nem ideges vérmérséklettel. Határozott, kiegyensúlyozott, jó önuralommal. Nem lehet sem félénk, sem agresszív, sem lövésfélő.Az időjárás viszontagságait jól tűri.

Fej
Markáns, erős, arányosan igazodik a testnagysághoz. Az arcorri rész megfelelően fejlett, az ajkak jól zárnak. Az orrtükör nagy és barna. A szemek közép nagyok, nem túl mélyen ülők, a lehető legsötétebb barnák. A szemhéjak jól zárnak. A jellegzetes lelógó fülek magasan tűzöttek, széles alapokkal, a fejhez simulnak, végük enyhén lekerekített.

Nyak
A középhosszú nyak jól izmolt, enyhén ívelt, erőteljes, anélkül hogy durvának tűnne. A nyak legyen minél szárazabb, toka nélkül.

Törzs
A mar jól izmolt, a hát rövid. A mellkas nagy, széles, a bordák dongásak, szépen íveltek. Az ágyéktájék egyenes, izmos, rövid. A far meglehetősen hosszú, széles és enyhén lejt. A középmagasan tűzött farok erőteljes, de nem vaskos, két ötödére kurtítják. Izgalmi állapotban a hát vonalának szintjén hordott. A végtagok erőteljes csontozatára masszív izomzat épül. A lapockák hosszúak és dőltek, térölelő mozgást biztosítanak. A mancsok kerekdedek, ívelt, erőteljes ujjakkal.

Szín és szőrzet
Kemény, drótos, testhez simuló és sűrű. A fedőszőr kb. 2-4 cm hosszú. Sűrű, víztaszító aljszőrzet kívánatos. A hosszabb szőrzet nem takarhatja el a test körvonalait. A keménysége és sűrűsége lehetőleg jó védelmet nyújtson az időjárás viszontagságai és a sérülések ellen. A lábak alsó felén és a has tájékán legyen a szőr rövidebb, de ugyanakkor sűrű, fejen és a füleken rövidebb ám egyúttal sűrűbb, de nem puhább szőrzettel fedett. Kifejezett szemöldök és egy erőteljes, de nem nagyon hosszú ám meglehetősen kemény szakáll növeli az energikus arckifejezést. Farkát kurtítják.
Színváltozatok:

barnán spriccelt, folttal, vagy anélkül
feketén spriccelt, folttal, vagy anélkül
barna fehér mellfolttal vagy anélkül
világos spriccelt


Hibák
A durva vagy túl finom felépítés, a nehéz burkolt fej, a logó, laza szemhéjak, hibás harapás, rövid nyak, laza hát, magasan hordott farok, nem egyenes végtagok, laza mancsok, rossz szögelések, ideges vagy limfatikus alkat, lövésfélés.

Alkalmazása




Link
A drótszőrű német vizsla sokoldalú, univerzális vadászkutya.

A klasszikus angol vizslázásnál , az angol vizslák feladata a vad felkeresése és megmutatása a vadász számára. A keresés szagnyomok alapján történik, általában légszimattal. Mikor a kutya a vad szagát megtalálja, óvatosan, valósággal macska módjára, igyekszik hozzá közeledni, mintegy ,,ráhúz" a vadra. Biztonságos távolságban, anélkül hogy felzavarná, viszont megáll és a kutya kimerevedik. Ezt a jellegzetes jelzést, mikor a kutya felemelt mellső lábbal kimerevedik és az orra a vad irányába mutat, egész teste megfeszül, hívja a vadásznyelv vadmegállásnak, vagyis a ,, kutya állja a vadat". Ezáltal a vadász időt nyer, felkészül a lövésre, és nyugodtabban tud a vadhoz közeledni, mivel az a kutyára figyel. Ekkor parancsra, vagy a vadász közeledtére, a kutya felkelti a vadat és hasal, majd következik a lövés. Szerencsés esetben a lövés talált, de az angol vizslák feladata ezzel véget is ért, ugyanis a vad megtalálása és elhozása már a retrieverek feladata. Az angol vadászmódszerek szerint két kutyára van szükség az apróvad vadászatához.

A németek praktikusan közelítették meg a kérdést: ,,Egy lövéshez két kutya...?!". Miért ne lehetne olyan kutyafajtát kitenyészteni, mely nemcsak több feladatot képes egyszerre ellátni, ezáltal több vadászati módszerhez használható, ugyanakkor szükséghelyzetben meg tud felelni olyan kihívásoknak is, melyek nem tartoznak szorosan a munkakörébe? Nos, így született meg a német vizsla, amely a fentebb leírt dolgokon kívül, elvégzi a retriverek feladatát is, vagyis megkeresi és terítékre hozza az elejtet vadat, úgy szárazon, mint vízből is, majd azt szájában tartva, míg gazdája el nem veszi, ülve átadja.

De lévén sokoldalú vadászkutya, véreb feladatokat is ellát, vagyis sebzett nagyvad utánkeresése, megtalálása és a kimúlt vad jelzése (,,dermedtre csaholás"), vagy a még nem kimúlt vad megállítása (,,állóra csaholás").

Feladatkörei evvel sem merülnek ki, mert intelligens, tanulékony kutyák lévén mindenre megtaníthatók, a kotorékozás kivételével, ennek fizikai okai vannak ( nagy testű kutyafajta ), amit csak a vadászat megkíván.

A vadászaton kívül, gyakran találkozunk velük más kutyás sportokban is , mint az agility, obedience, dog dancing, valamint a flyball és frizbi.

Igazán csak vadászoknak való, akiknél kiélheti vadászösztöneit.



Link



Rokon fajták:
rövidszőrű német vizsla
hosszúszőrű német vizsla
szálkásszőrű német vizsla
weimari vizsla
korthals-griffon


A leírás forrása:
Link
 
 
1 komment , kategória:  k Német vizsla standard  
Jó Reggelt Neked!20160304
  2016-03-04 02:27:01, péntek
 
  Kukucs!

Szép Jó Reggelt Kívánok!









Link





 
 
1 komment , kategória:  7 Jó reggelt!  
Gordon szetter fajtaleírása
  2016-03-04 01:57:41, péntek
 
  Gordon szetter standerdje /fajtaleírása/



Fej



Link



Felépítés



Link


Mezei munka közben



Link


Bár a fajta származása legalább a XVII. század elejéig nyúlik vissza, a gordon szetter igazi kitenyésztőjének Alexandert (1743-1827), Gordon negyedik hercegét tekinthetjük. A herceg önálló skót vadászkutya fajtát akart kialakítani, melyet a nehéz felföldi terepviszonyok között is megbízhatóan lehet alkalmazni. Alapvetően ennek köszönhető, hogy egy igazi gordon szetter még napjainkban is erőteljesebb felépítésű, vastagabb csontozatú, mint egy ír vagy angol szetter. Alexander olyan vadászkutyát akart, mely kevésbé kecses és elegáns, de jóval ellenállóbb, kitartóbb, és sokoldalúbban használható, mint a többi szetter fajta. Egy korabeli skót szerző, Markham már az 1600-as években a legkeményebben dolgozó vadászkutyaként dicséri a fekete-kese szettereket.

Egy ma már nehezen ellenőrizhető anekdota szerint a herceg juhászának volt egy fekete-fehér collie szukája, mely olyan jó vadkereső kutya volt, hogy befedeztették a herceg vadászkutyáival, és így alakultak ki a korabeli fekete-fehér szettetek. Alexander idegen kutyák vérvonalait is használta, például Earl of Leicester kennelének kanjaival is gyakran fedeztetett. Mindkettőjüknek sok tricolor kutyája volt, mert jobban kedvelték a fekete-cser színezetű ebeknél a fehér folttal is rendelkező példányokat, mert ezek jobban látszottak a mocsaras vidékeken zajló vadászatok során. Alexander 1827-ben bekövetkezett halála után örököse, George csak 9 évig birtokolhatta a kastélyt, mert Gordon ötödik hercege 1863-ban távozott az élők sorából. E néhány év alatt azonban erőteljesen lecsökkentette az állományt, sok kutyát barátainak és vadászainak ajándékozott. 1836 júliusában, Tattersall híres aukcióinak egyikén 11 gordon szettert kínáltak eladásra; nyilván a kennel maradék kutyáit. Ezen kutyákról pontos lista maradt fenn, korukról, színezetükről, és hogy ki, mennyiért vette meg őket. Egy vörös-fehér példány kivételével, mindannyian fekete-cser vagy fekete-fehér-cser színűek voltak. A legtöbb pénzt egy Young Regent nevű kanért adtak, őt Lord Chesterfield vette meg 72 guinea-ért, míg két négyhónapos kölyökért 15-15 guinea-t adott Lord Douglas és Mr. Robertson.

George halálával kihalt a gordoni hercegi ág, a birtok az ötödik herceg unokaöccsére, Richmond hercegére szállt, aki később Richmond és Gordon hercege lett. A herceg visszavásárolta az árverésen eladott Juno nevű kant, vett mellé egy Bess nevű szukát és Diver névre hallgató retrievert, és újjáélesztette a Gordon Castle kennelt.

Kutyái elsősorban tricolor színezetűek voltak, a kisebb arányú fekete-cser mintázat később teljesen el is tűnt, ugyanis amikor 1907-ben Isaac Sharpe, a Stylish Gundog kennel tulajdonosa felvásárolta Castle Kennel összes maradék szetterét, a dokumentáció szerint mindegyik kutya háromszínű volt.


Akkoriban a gordon szettereket kizárólag munkára tenyésztették. A párosításokat a vadászok tervezték, de persze mindenről be kellett számolni uruknak. Kedvencként egyáltalán nem tartottak szettereket, csak falkában, mint manapság - illetve a rókavadászat betiltásáig - a nagy kopófalkákat. A nem megfelelő egyedeket egyszerűen lelőtték. A XIX. század elejétől, a kutyakiállítások térhódításával azonban egyre szélesebb körben tartottak csak kedvencként akár vadászkutyákat is. 1959-ben, a minden idők első kutyakiállításaként számontartott Newcastle-i versenyen a szetterek első díját egy gordon szetter nyerte, Mr. Jobling Dandy nevű kutyája. 1863-ban pedig, az első Field Trial vadászkutya verseny mindhárom helyezett kutyája gordon szetter volt, melyet akkoriban csak fekete-cser széttérnek neveztek. Mikor 1873-ban megalakult a Kennel Club, hivatalosan is fekete-cser elnevezést kapta a fajta, ugyanis közismert tény volt, hogy sok olyan fekete-cser szetter létezett, melyeknek semmi közük a Gordon Kastély kutyáihoz. Csupán 1923-tól kezdték gordon szetter néven regisztrálni a fajta egyedeit. Ami a fajtaklubokat illeti, az 1888-ban alakult amerikai és az 1891-ben létrehozott angol is a gordon szetter nevet használta. Mivel Gordon hercege Skóciában élt, skót fajtaként regisztrálták a gordon szettert.


XIX. és XX. században a híres és nagy szetter kennelek tulajdonosai nemesek és földbirtokosok voltak, de velük párhuzamosan kezdtek kialakulni az ún. kereskedelmi kennelek.

A mennyiséget tekintve akár szaporítóknak is nevezhetnénk őket, azonban e kennelek tulajdonosai nem disznóólakban, méltatlan körülmények között tartották a kutyákat, hanem fizetett alkalmazottak, szakemberek gondoskodtak az állományról, mint napjaink profi tenyészeteiben. E kereskedelmi kennelek egyike, valószínűleg az első a maga nemében, volt Isaac Sharpe Stylish Gundog tenyészete. Sharpe kereskedelmi társaságot hozott létre, titkárnőt tartott, aki nemcsak az irodában ücsörgött, hanem a kutyákat felügyelte Sharpe távollétében.

A Stylish kennel kb. 200 szetter, labrador, pointer és springer spániel élt egyidőben. Sharpe nemcsak tenyésztéssel foglakozott, hanem vadászszezonban bérbe is adta a kutyákat, két hétre vagy akár egy teljes szezonra. Igény esetén teljes falkát is tudott biztosítani, megfelelő személyzettel együtt. Idővel mát két telepen, Douglas Brae-ben és Inglewoodban is volt kennele.

Egyik híres kutyája, Stylish Ranger 1900-ban született, s egyévesen már megnyerte a Kennel Club Derbyt, 1902-ben pedig a Kennel Club All Age Stake versenyét; később Norvégiába adták el. Ranger egyik fia, Billie, fajtája nagyon szép képviselője. J. Bishop, elismert vadászkutya bíró írta róla, hogy nagyon szép típusú, jó fejű, kompakt, szép színű példány. Isaac Sharpe 1938-ban halt meg, nem sokkal a második világháború kitörése előtt, így már nem élhette meg, hogy Stylish Stagestruck CC címet nyert a Cruft's-on. Nemsokkal ezután Amerikába került, a Blakeen Kennelbe.



Amerikába egyébként Gordon kastélyából érkezett az első pár gordon szetter, 1842-ben importálta George Blunt a Rake és Rachel nevű kutyát. A korabeli rajz szerint Rake egy nagyjából fehér, göndör szőrű kutya volt, fekete nyereggel. Rachel fekete-cser színű volt, és később Daniel Websternek adták el.




Az Egyesült Államokban a nemzeti fajtaklub munkájának köszönhetően, nem alakult ki a fajtán belül az ún. show és munka típus. A kiállítási győztesek sokszor a munka champion címet is megszerzik, és fordítva. Európa nagy részében, így hazánkban is a gordon szettert elsősorban kedvencként tartják. Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Svájc, Franciaország és Szlovákia rendelkezik nagyobb állománnyal. Hazánkba is több import kutya érkezett, Angliából is, de a magyar állomány még mindig nagyon heterogén képet mutat. Viszonylag kis létszámú, de nagyon jó minőségű a belga és holland populáció.



A gordon szetter kedves, barátságos, eleven kutya. Lakásban is tartható, de mint (egykori) vadászkutya, nagy a mozgásigénye. Szőrzete rendszeres ápolást igényel, hogy ne alakulhassanak ki csomók, elfilcesedett területek.

forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  k Gordon szetter standard  
Kívánom Legyen Szép Napod20160304
  2016-03-04 00:30:17, péntek
 
  Legyen Szép Napod!




Link



Anikó



Link

 
 
0 komment , kategória:  7 Szép napot!  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 1175 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 680
  • e Hét: 2094
  • e Hónap: 3707
  • e Év: 42197
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.