Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Csőben sült padlizsános egytál
  2016-03-05 23:20:26, szombat
 
  Csőben sült padlizsános egytál

Hozzávalók 4 személyre:
4 közepes padlizsán
4 paradicsom
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg zsemlemorzsa
5 evőkanál olaj
1 csipet oregánó

Elkészítés

Előkészítés: A padlizsánt és a paradicsomot megmossuk, szárazra töröljük. A padlizsán szárát levágjuk, húsát héjával együtt kb. 2 cm-es karikákra vágjuk. Megsózzuk, egy zománcozott szűrőbe tesszük, és hagyjuk lecsepegni. A paradicsomot 3-4 db széles karikára vágjuk, gyengén megsózzuk. A hagymát, a fokhagymát apróra vágjuk.

Elkészítés: A hagymát, fokhagymát összekeverjük 2 evőkanál olajjal, a zsemlemorzsával, kevés vízzel, oregánóval. Jól kikeverjük a masszát, hogy lágy legyen, de ne folyós. A padlizsánt folyó víz alatt leöblítjük, és szárazra töröljük. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, és a padlizsánok mindkét oldalát átsütjük. A sütőt 220 fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, és beleterítjük a padlizsánokat. Rárakjuk a paradicsomkarikákat, beterítjük a hagymás masszával, sózzuk, borsozzuk. A sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.





Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva
1 adag: 350 kcal

Megjegyzés

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csirkehúsos saláta főtt tojással
  2016-03-05 23:18:34, szombat
 
  Csirkehúsos saláta főtt tojással

Hozzávalók

60 dkg csirkemellfilé

2 ek olívaolaj
1 fej római saláta
1/4 fej cikória vagy endívia
3 szelet szardellafilé
4 db tojás
1/2 cs csíra
Az öntethez:
15 dkg joghurt
1 db citrom leve
frissen őrölt bors

Elkészítés

1. Főzzük keményre és tisztítsuk meg a tojásokat. Locsoljuk meg a húst az olajjal, és helyezzük tűzálló tálba. Süssük 190 fokra elmelegített sütőben 25 percig, majd még melegen vágjuk csíkokra. Tegyük tálba, és hagyjuk kihűlni.

2. Az öntethez keverjük össze a citrom levét a joghurttal, sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint, és öntsük az előkészített húsra. Pácoljuk 5 percig.

3. Szedjük levelekre a salátákat. Főzzük a tojásokat 5 percig, majd tisztítsuk meg, és hosszában vágjuk félbe őket. Osszuk el a salátát négy tányéron, kanalazzuk rá a húscsíkokat, majd ültessünk a tetejükre 2-2 tojásfelet. Locsoljuk a salátalevelekre a maradék öntetet, hintsük meg frissen őrölt borssal, és díszítsük csírával és a szardellacsíkokkal.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Mákosguba torta madártej krémmel
  2016-03-05 23:16:17, szombat
 
  Mákosguba torta madártej krémmel

Hozzávalók

A mákosgubához:
10 db kifli
1 liter tej
10 dkg vaj + 1 ek a kenéshez
3 db tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg cukor
15 dkg darált mák
5 dkg mazsola
1 kk őrölt szegfűszeg
1 db citrom reszelt héja
A krémhez:
4 db tojássárgája
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
4 dl tej
15 dkg vaj
A tetejére:
3 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1-2 evőkanál porcukor
1 ek mák a díszítéshez

Elkészítés

Először elkészítjük a mákosgubát: az enyhén szikkadt kifliket felkarikázzuk, a mazsolát kevés vízbe áztatjuk.
A tejet és a vajat összemelegítjük. A tojássárgákat kikeverjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, és a langyos, vajas tejhez öntjük.
Lassú tűzön egy kicsit besűrítjük. A darált mákhoz hozzáadjuk a szegfűszeget, a citromhéjat és a cukor másik felét, majd összekeverjük. Egy nagy tálban a kiflikarikákra öntjük a tejet, egy szűrőn lecsepegtetjük, majd alaposan megszórjuk az ízesített mákkal, a lecsepegtetett mazsolával, és jól összeforgatjuk.
Egy 28 centiméteres, kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és belenyomkodjuk a mákosgubát, majd 170 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
A madártejes krémhez a tojássárgákat jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vanília aromával és a pudingporral. Felforraljuk a tejet, amiből egy keveset merünk a tojássárgás krémhez, majd a többit is hozzáadjuk és sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük, és a vajjal jól kikeverjük. Ezt a krémet simítjuk a szintén kihűlt mákosguba tetejére és néhány órára a hűtőbe tesszük.
A tejszínhabot felverjük a porcukorral és a habfixálóval. Egy habzsák segítségével tetszőlegesen díszítjük a torta tetejét, és megszórjuk egy kevés mákkal, hogy még csodásabb legyen!





Megjegyzés

Mákrajongóknak kötelező elkészíteni! Ez az édesség tortaként elkészítve még finomabb, mint a hagyományos változat. Még egy jó tanács: ha nem cukrozott a tejszínhab, akkor természetesen több cukrot is adhatunk hozzá, hogy édesebb legyen.
Malmos Szilvia

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Baconbe göngyölt pulykamell aszalt szilvával
  2016-03-05 23:13:36, szombat
 
  Baconbe göngyölt pulykamell aszalt szilvával


Hozzávalók

A húshoz:
1 kg pulykamell
25 dkg bacon
6-7 gerezd fokhagyma
2 tk provencei fűszerkeverék

bors
A töltelékhez:
40 dkg gomba
2 db vöröshagyma
3 ek olivaolaj
1 db zsemle
1 db tojás
5 dkg füstölt sajt
1 csokor petrezselyemzöld

bors
A sütéshez:
25 dkg aszalt szilva
5 dkg szárított vörösáfonya
3 db alma
3 db lilahagyma
3 dl száraz fehérbor

Elkészítés

A megmosott és szárazra törölt pulykamellet felvágjuk, és kiterítjük egy nagy téglalappá. A körülbelül másfél centiméter vastag húst óvatosan kiklopfoljuk anélkül, hogy kilyukadna. Ezután fűszerezzük sóval, borssal és provencei fűszerkeverékkel. A zúzott fokhagymát elkenjük a hús tetején, majd félretesszük.
Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított gombát apróra vágjuk. A hagymát finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük, ezután hozzáadjuk a gombát, megsózzuk és megborsozzuk. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő. Ha kihűlt, egy tojással és egy vízbe áztatott zsemlével (amit előtte alaposan kinyomkodunk) és az apróra vágott petrezselyemzölddel összekeverjük. A sajtot kockára vágjuk és a gombatöltelékhez keverjük.
A befűszerezett pulykán egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd óvatosan, mint a rétest, feltekerjük. A tetejét befedjük baconszeletekkel és hústűkkel rögzítjük, majd egy nagyobb tepsibe helyezzük. A lilahagymát félbevágjuk és felszeleteljük. Az almát nagyobb szeletekre vágjuk, majd mindent az aszalt szilvával és a vörösáfonyával együtt a hús köré szórjuk. Aláöntjük a bort, alufóliával lefedjük és körülbelül két órán át sütjük 200 fokon. (Ebből én egy órát légkeveréses fokozaton sütöttem). Félóránként megnézzük, ha elfőtt a bor, pótoljuk.
Akkor van készen, amikor a gyümölcsök összesültek, a bor némileg elpárolgott és már a bacon is pirulni kezdett a fólia alatt. A végén fólia nélkül sütjük még néhány percig, hogy szép piros legyen. Az isteni húst a gyümölcsökkel és burgonyapürével tálaljuk.





Megjegyzés

Különlegesen finom, ünnepi, karácsonyi fogás, de bármilyen más jeles alkalomra is szívesen készítem! Tipp: ha nem párolog el a bor kellőképpen, akkor merjük ki és sűrítve, néhány perc alatt összeforralva pecsenyeszószként tálalhatjuk az ételhez.
Malmos Szilvia

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Maceszgombócleves
  2016-03-05 23:11:42, szombat
 
  Maceszgombócleves



Hozzávalók:
A leveshez:
1 libaaprólék és 1 libahátulja (a húsa a ludaskásába kerül)
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
fél karalábé
1 cikk zellergyökér
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 húsleveskocka

5 szem bors
1 mokkáskanál köménymag
1 babérlevél
1 kiskanál szerecsendió-virág
2 szem szegfűszeg
1 evőkanál rum
A gombóchoz:
3 nagy vagy 4 kicsi tojás
2 evőkanál libazsír

késhegynyi reszelt szerecsendió
25 dkg pászka (macesz) megdarálva
hideg víz

Elkészítés

Elkészítés: A libahúsról lehetőleg minél több zsírt lebontunk, ezt majd töpörtyűnek kisüthetjük. A megtisztított csontos húst 3 liter hideg vízzel leöntjük, és a meghámozott zöldségfélét belerakjuk. A fűszereket is hozzáadjuk, a szegfűszeget legjobb, ha a hagyma oldalába szúrjuk. A húsleveskockát hozzáadva, fedő alatt, kis lángon addig főzzük, amíg a hús a csontról leválik.

Utána a levest leszűrjük és kihűtjük, majd a tetején összegyűlt zsírt leszedjük.

Közben a gombóchoz a tojást a libazsírral alaposan kikeverjük, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd a pászkadarát apránként beledolgozzuk. Annyi hideg vízzel lazítjuk, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. 1,5 óráig pihentetjük.

A leszűrt levesből 1,5 liternyit felforralunk (de éppen csak gyöngyözzön), és a rumot beleöntjük. A macesztésztából vizes kézzel gombócokat formázunk, és a levesbe rakva, kis lángon, 15-20 percig főzzük. 15 perc múlva egyet kettévágva megkóstoljuk, hogy mennyire főtt át a közepe.

A leszűrt zöldséget melegen, de külön tálban adjuk hozzá, hogy ki-ki kedve szerint szedhessen belőle a levesébe.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szilvalekváros-mákos házi kifli
  2016-03-05 23:09:52, szombat
 
  Szilvalekváros-mákos házi kifli

Hozzávalók

30 dkg burgonya
3 dkg élesztő
12 dkg porcukor + a kovászhoz

70 dkg liszt + a kovászhoz
1 db tojás
1,8 dl langyos tej + a kovászhoz
5 dkg vaj
30 dkg szilvalekvár
1-2 db tojás a kenéshez
mák szóráshoz

Elkészítés

A burgonyát főzzük meg héjastul, hámozzuk meg, és krumplinyomón préseljük át. Futtassuk fel az élesztőt 1 tk cukorral, 1 ek liszttel és néhány ek tejjel.
Olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni a vajat. Dolgozzuk össze a liszttel, a cukorral, a tejjel, 1 csipet sóval, a tojással, a még langyos burgonyával, és a felfuttatott élesztővel. Kelesszük a tésztát meleg helyen.
Osszuk három részre a tésztát, és nyújtsuk őket kör alakúra, majd vágjuk mindet 8-8 cikkelyre. Osszuk el rajtuk a szilvalekvárt, majd a háromszög alapjától a csúcsa felé tekerjük fel őket.
Helyezzük a kifliket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és pihentessük 15 percig. Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a mákkal és süssük meg 170 fokos sütőben.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Kellemes hétvégét!
  2016-03-05 14:05:58, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1507
  • e Hét: 4379
  • e Hónap: 9417
  • e Év: 139124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.