Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Írókról, alkotókról, alkotásokról, fizetőképes keresletről..
  2016-04-11 10:22:33, hétfő
 
  A KÖLTÉSZET NAPJÁN
https://www.facebook.com/mariailona.bona/posts/1019163664786296
*
Tavaly írtam egy kirakat-szervezetről... Megírtam az MVSZ történetét... Minden egyes Világtalálkozó kapcsán egy kis korrajzot kerekítettem köré. Az egészet az irodalom népi-urbánus-ellentétre hegyeztem ki.
*
Csoóri Sándor lett az 1992-ben újjáalakult MVSZ-nek az elnöke 2000-ig. Amiért folyamatában aktív részese voltam a szervező munkának, figyelemmel kísérhettem hogyan lett a népinek indult Csoóriból urbánus...És hogyan lett pl. a népiségbe skatulyázott Illyésből - Aczéllal baráti kapcsolatot tartó - izzig-vérig urbánus...
*
Feltételezhető, hogy amiért megszűnt az osztálytársadalom, vele halt a munkásosztály és a népiség is; és a szoc. realizmus, mint műfaj már csak a történelmi múltban létező valami...
*

A néprajz, viszont folyamatos, mint a népek élete... A néprajzról eszembe jutott egy főiskolai dolgozatom. Ebben Geertz egy nagyon érdekes hasonlata, mely szerint:
*"Az antropológia ...szociálantropológia művelői néprajzot (ethnography) írnak.... Néprajzot művelni annyit jelent, mint kapcsolatot megállapítani, adatközlőket kiválasztani, szövegeket átírni, családfákat felvenni, mezőket feltérképezni, naplót vezetni és így tovább.. Az antropológiát, azonban nem ezek a technikák és készen kapott eljárások határozzák meg, ... hanem az, - a sűrű leírás"... "a "ritka leírás" és a "sűrű leírás" közötti különbséget tárgyalva, megállapítja: maga a mű, az alkotás, a produktum... (a sűrű leírás), és az erről szóló elemzés a (ritka leírás).
*
Elgondolkodtató, hogy magyarországon mennyire nincs kultusza az antropológiának.
*
Azt is szomorúan hallom tanároktól, hogy a mai tanulók azt hiszik, hogy: - ,,...ma már nincsenek írók és költők. Mert azok már mind meghaltak!"
*
*
És itt jött számomra a képbe a kortárs-művészet és a kortárs fizetőképes "műélvező-műértő kereslet", vagyis a fogyasztó!!!
Mert a művész éhenhalhat, ha nincs fizetőképes kereslet a műveire.
*
József Attilát sem tudták eltartani az olvasók...
József Attila esete: ő, 1937-ben feküdt a sínekre. Akkoriban is a sznob középszert kellett volna ,,kiszolgálni". ,,...az igazat mondd ne csak a valódit;" -gondolatával árulja el magát. (Thomas Mann üdvözlése)
Azt, hogy mennyire elege lehetett a ,,valódi" úrhatnám polgárból és dolgokból!
*
József Attilát az a szörnyű ambivalencia kergette az őrületesen elviselhetetlen életérzésbe, hogy nem kaphatta meg Flórát!!!
*
Kristálytisztán átélhető minden gyötrelme, amit megírt Illyés Gyuláné a ,,József Attila utolsó hónapjairól" c. könyvében.

József Attila hatalmas intellektualitása sehova ,,nem fért be"! A ,,proletárok" is kiverték maguk közül, amikor szemináriumot akart tartani nekik Csepelen. (Csengey is megjárta ezzel.) Az ,,uraknak", viszont nem volt elég úri... A munkaadóknak, pedig túlontúl okos volt. A verseit sem tudta úgy megjelentetni, hogy az folyamatos megélhetést biztosított volna számára. Egy ilyen ,,lángoló" elmének elfogadhatatlan az a vegetálás, amire élete utolsó időszakában kényszerült testvére balatoni nyaralójában...
*
https://sites.google.com/site/olvasokoer/kulisszatitkok-nagyjainkrol-tema--es-oet lettar/illyes-gyulane-jozsef-attila-utolso-napjairol

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 152 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 282
  • e Hét: 1119
  • e Hónap: 9723
  • e Év: 45664
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.