Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kohut Katalin: Igazság (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-04-11 21:41:34, hétfő
 
 

- Béééla! Szerinted volt valaha igazság a földön?
- Szerintem soha nem volt, de régen nyugodtan éltek a becsületes élőlények, nem zavarta őket senki, nem vonták be őket a háborúsdi játékokba...
- Mit jelent az igazság?
- Az igazság a valóság és a tudat megfelelése egymásnak. A dolgok igaz, tényleges állapota, ami arra készteti az embert, hogy mindig igazat mondjon, bár van egy jó magyar mondás: szólj igazat és betörik a fejed.
- Igen, nagyon sokszor éreztem már, milyen felháborító, amikor igazságtalanság történik velünk, vagy valaki mással...
- Igen, a szív háborog, mert benne vannak a saját törvények, ezeket senki sem hághatja át, nem űzhet belőle csúfot. Aki bocsánatot kér az igazságáért, az erőszakot követ el maga ellen.
- Mert feladja a saját belső meggyőződését, az igazságát.
- Pontosan, drága Vilma, meghasonlik önmagával ilyenkor az ember. Pedig az életben rengeteg olyan példát lehetne hozni, amikor valaki kimondja valamiről az igazságot és még meg is büntetik miatta.
- A nép mindig vágyott az igazságra, így találták ki a történeteket Mátyás királyról is, aki álruhában járta a vidéket és megbüntette az igazságtalan urakat.
- A mesékben is mindig az igaz győzedelmeskedik. Talán vigasztalást jelentettek ezek a kitalált történetek a sanyargatottaknak, de az is lehet, hogy csupán arra használták őket, hogy erkölcsi példákat állítsanak a gyerekek elé, akiknek még nagyon fejlett az igazságérzete.
- Az igazság fáj, Bélám?
- Igen, ezért nem mindegy, hogyan tálalja valaki. Lehet tapintatosan is érvelni, ráébreszteni valakit a tévedésére. Az igaz ember ezt hálásan fogadja és megköszöni.
- Az igazság a hamisság ellentétje.
- Így van, nem férhetnek meg egymás mellett súrlódás nélkül, de a világban általában a hamisságé a győzelem, mert a hazugság minden arcát egyszerre tudja felmutatni. Ilyenek a nagy hitetők.
- Az igazság mindig hiteles, bizonyított tény, ugye Bélám?
- Igen, s ahol többen gondolják valamiről, hogy igaz, annak úgy is kell lennie. Viszont ebben a fejtetőre állított világban kevés az igaz ember.
- És hiába hangoztatják az igazságot leplezve a hazugságokat, a tömeg nem képes felfogni, a hamisságot követi és neki csápol.
- Sajnos így van, drága Vilma! Aki kimondja a valóságot, nem szó szerint kövezik már meg, de lehetetlenné teszik. Aki igazul akar élni, az kivonul a világból minden időben.
- Talán ennek köszönhető a jóra, szépre várás, az állandó világ végi hírekkel, az a hit, mely erőt ad az élethez, hogy eljön az az idő, mikor a gonoszok meg lesznek büntetve.
- De hiszen nekik hozzák a törvényeket, nekik vannak jogaik mindenhez, Vilma!
- Aki igazat mond, börtönbe zárja saját magát...
- Így van, nem szabad őszintén élni.
- Egyébként is szolgalelkűség az uralkodó, annak adnak igazat, akihez érdekük fűződik. Még azt sem lehet mondani, hogy meghasonulnak magukkal, mert az ilyeneknek nincsenek igaz belső emberiességi törvényeik. A jellemtelenség alvilág fájának ágait nem lehet lemetszeni.
- Meddig támadnak még az igaz emberek ellen? Meddig fojtogatják még őket, beléjük fojtva a szót?
- Jól érzed, drága Vilma, mert az igazság mindig néma volt. A becsület és a tisztesség nem engedi a kiabálást. Az igazság tapintatos, halk és szűk szavú.
- De így, Bélám igazát hangoztatva csak a hazugság tud érvényesülni.
- Igen, ez nagyon szomorú. És aki szemet huny az igazságtalanságokkal, azt cinkosnak szokták tekintetni, legalábbis elméletben.
- Mennyire jó lenne, ha a törvény képviselői is a valódi igazságot képviselnék!
- Így álmodták meg egykor Jupitert, mint az igazság képviselőjét, valamint Justiciát, akinek a jelét most is használják a jogi szervezetek.
- A hívők arra várnak, hogy egyszer a háztetőkről is az igazságokat fogják hirdetni...
- Nemcsak a hívők, hanem minden önmagához hű, erkölcsös ember. De azt látjuk, hogy egyre kisebb a számuk, mert mindig csak a jók mennek el, vagyis egyre kevesebben vannak az igazság képviselői.
- Ezért kellene végre felemelni a szavukat, hogy érvekkel legyőzzék a hazugságokat.
- Így legyen, drága Vilma! Az igazság egyszerű és nagyszerű égisze alatt a népek egyszer majd békejobbot nyújtanak egymásnak. Akkor megnyugszik az egész világ, az ember visszakapja méltóságát.

2016. április 11.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 702
  • e Hét: 2589
  • e Hónap: 4948
  • e Év: 57214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.