|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 33
|
|
|
|
2016-04-11 20:40:00, hétfő
|
|
|
Az egészséges életmód, melynek fontos részét képezi a megfelelő táplálkozás, az egyik legfontosabb tényező a pajzsmirigy egészségének megőrzésében. Az elsődleges ok, amiért a pajzsmirigy betegek változtatni akarnak étrendjükön az az, hogy nem elégedettek testsúlyukkal és szeretnének lefogyni. Ez különösen jellemző azoknál, akik pajzsmirigy alulműködésben vagy Hashimoto thyroiditis betegségben (autoimmun pajzsmirigy betegség) szenvednek.
Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás minden hatásos és tartós fogyókúra alapja. Ezt a folyamatot azonban megnehezítheti a pajzsmirigy betegség, sokszor a betegek képtelenek veszíteni testsúlyukból.
Sok esetben az elhízás mögött hormonális egyensúlyzavar áll, s ez gátolja meg a fogyást.
Egészséges táplálkozással csökkenthetjük vércukorszintünket, ennek következtében csökken a "nyomás" a hasnyálmirigyen, így javul az emésztés, erősödik az immunrendszer és teljes egészségi állapotunk javulhat.
Az első néhány hét
A tapasztalat azt mutatja, hogy az életmódváltás, s így táplálkozási szokásaink megváltoztatása is az első 21-30 napban a legnehezebb. Ez az első 3-4 hét tehát a legfontosabb időszak különösen azoknak, akik korábban kifejezetten egészségtelenül étkeztek (gyorséttermi ételek, nasik, csoki, chipsek, cukros üdítők, stb.). Ha sikerül ,,túlélni" ezt a periódust, utána már minden könnyebben fog menni.
Mielőtt elkezdené a ,,pajzsmirigy diétát", érdemes naplót vezetnie és leírnia egy hétig mindent, amit megeszik és megiszik. De fontos, hogy ne csak a főétkezéseket jegyezze fel, hanem minden falatot, amit a szájába tesz.
Pajzsmirigy alulműködés és pajzsmirigy túlműködés
Természetesen a pajzsmirigy betegségek eltérőek, ezért joggal gondolhatnánk, hogy egy pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegnek alapvetően más étrendre van szüksége, mint annak, aki pajzsmirigy túlműködésben szenved. De ez csak az alkalmazott gyógynövényekre és étrend-kiegészítőkre igaz.
Az ételek esetében más a helyzet. Ott alapvetően arra kell figyelni, hogy pajzsmirigy túlműködésben fogyasszunk megfelelő mennyiségben a goitrogéneket tartalmazó ételeket, mivel azok képesek gátolni a pajzsmirigy működését.
Goitrogéneket tartalmazó ételek: brokkoli, karfiol, nem fermentált szója.
A pajzsmirigy étrend fontos jellemzője, hogy kerüljük a glutén tartalmú ételeket (kenyerek, tészták, stb.), csökkentsük minimálisra a tejtermékek fogyasztását.
A pajzsmirigy étrend legfontosabb szabályai
1, minimalizáljuk vagy teljes egészében iktassuk ki étrendünkből a magas feldolgozottságú ételeket és a finomított szénhidrátokat, cukrokat
Ezek az ételek ugyanis gyors vércukorszint emelkedést provokálnak, ami hosszabb távon megterheli a hasnyálmirigyünket.
2, soha ne hagyjuk ki a reggelit
Fontos, hogy mindenképpen fogyasszunk reggelit, s ezzel stabilizáljuk vércukorszintünket közvetlenül ébredés után. A reggeli inkább fehérjében bővelkedjen, kerüljük a magas szénhidráttartalmú reggeliket.
3, többször fogyasszunk kisebb adagokat
Ha naponta több alkalommal étkezünk, s az egyes étkezések között csak néhány órát hagyunk, vércukorszintünk egész nap stabilan fog mozogni egy szűk intervallumban, s ez csökkenti legjobban a hasnyálmirigyre nehezedő terhelést, ami az egészséges fogyás fontos tényezője.
Tipikus étrend pajzsmirigybetegeknek
Reggel 6 óra: gyümölcs smoothie (áfonyával, eperrel), 2 csésze tisztított víz, lenmagolaj, 1 főtt tojás, paradicsom, paprika, uborka
Reggel 8 óra: egy alma
Délelőtt 10 óra: fél csésze tökmag
Ebéd: grillezett csirkemell salátával
Délután 2 óra: saláta és egy protein szelet
Délután 4 óra: gyümölcs smoothie
Este 6 óra: csirke vagy pulykamell vagy lazac, 1-2 adag párolt zöldség
Este 8 óra: fél csésze mandula vagy dió
Természetesen ez csak egy minta étrend, alapvetően az a fontos, hogy fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. valamint jó minőségű fehérjét, magas szelén és jód tartalmú ételeket: halat, fehér húsokat. Kiválóak az olajos magvak és az olíva olaj, tökmagolaj, lenmagolaj. Kerüljük a gabonaféléket és a magas szénhidráttartalmú ételeket, cukrokat.
Forrás : drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2016-04-11 17:56:28, hétfő
|
|
|
A húgysavról negyven éve még azt gondoltuk, hogy véd a koronária (szív koszorúér) betegségekkel szemben. Aztán minden megváltozott. A hetvenes években több mint ötezer embert vizsgáltak meg és arra keresték a választ, hogy a húgysav érték és a szív-, és érrendszeri halálozás között milyen összefüggés van.
Az első nyilvános adatközlés 1995-ben volt, amiből kiderült, hogy ha nőkben a húgysav szint meghaladja a 416 mikromol/l értéket, a szív koszorúér betegség talaján kialakult halálozás négyszeresére nő azokhoz képest, akiknél a húgysavszint 260 mikromol/l alatt van.
A férfiak vonatkozásában ez az összefüggés ennyire nem volt riasztó, de náluk is 77%-kal nőtt meg a halálozás a normális húgysav szintűekhez képest (a hölgyeknél a növekedés mértéke 400% volt).
Ezt követően került sor a Rotterdam vizsgálatra, melyben szintén majdnem ötezer ember vett részt, és itt is azt a tanulságot vonták le, hogy a nők számára a magas húgysavszint sokkal komolyabb veszélyeztető tényező, mint a férfiak esetében. Pedig tudjuk, hogy a férfiak átlagos húgysav szintje meghaladja a hölgyekét.
A magas húgysavszint egyik legfőbb oka az elhízás, a fokozott alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás és a magas koleszterin szint.
Azóta még hét nagy tanulmányt végeztek el (Coop Res., Work site, PIUMA, SHEP, Syst China, Syst EU, Koupio) és a hétből hatnál a magas húgysavszint önálló rizikó faktornak bizonyult mindkét nemben (a Coop Res. study során ez csak a nők vonatkozásában igazolódott).
Mai tudásunk szerint a magas húgysavszint éppen olyan súlyos rizikótényező, mint a megnövekedett has körfogat, mindkét nemet érinti, de a nőket sokkal súlyosabban.
Ellene hatékonyan védekezhetünk megfelelő diétával, alacsony húgysav tartalmú étrenddel, fogyással (ez mindennél fontosabb), az alkohol fogyasztás mérséklésével. Csak megjegyezném, hogy az alkohol a nőkre nézvést sokkal károsabb, mint a férfiakra, és ebben sok egyéb mellett nem kis szerepet játszik jelentős húgysav emelő hatása is.
A lúgosító étrend és lúgosító étrend-kiegészítők fogyasztása szintén kedvezően hat a magas húgysavszintre.
Forrás:drtihanyi |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/4 oldal
|
Bejegyzések száma: 33
|
|
|
|
2016. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
700 db bejegyzés |
e év: |
4199 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 7885
- e Hét: 16667
- e Hónap: 48153
- e Év: 252854
|
|
|