Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Idézetek
  2016-04-24 21:00:33, vasárnap
 
 




Képes idézetek


Mottó:


"Az élethez három dolog szükséges: a Nap, a Hold, és Te. A Nap a szép napokra, a Hold a szép estékre, Te pedig mindörökre!"























































































 
 
0 komment , kategória:  Idézetek birodalma  
Ibolyaszörp
  2016-04-24 20:00:07, vasárnap
 
 







IBOLYASZÖRP


60 dkg kristálycukor
1,5 l víz
1 púpos ek citromsav
1 db citrom, darabokra vágva
5 nagy marék Ibolyavirág, kézzel szedve

Kevesen tudják, de a bodzához hasonlóan, az éppen szezonban lévő ibolyából is készíthető remek, igazán ízletes szörp. Szinte bárhol találhatunk ibolyát. Akár parkokban, erdőkben, kertekben, habár kissé munkaigényes elegendő mennyiséget szedni belőle, de higgyék el, megéri, és eddig ismeretlennek hitt nedűvel villoghatunk a barátaink és a családtagjaink előtt!

A cukrot a vízzel és a citromsavval forraljuk fel, forrás után főzzük 5-6 percig, míg a szirup egy kicsit besűrűsödik. Húzzuk le a tűzről és azzal a mozdulattal dobjuk bele a felkarikázott citromot
és az ibolyát. Azonnal fóliázzuk le alaposan az edényt, hogy ne tudjanak kiszökni az értékes aromák! Éppen ezért a fedő nem megfelelő, alóla ugyan is távoznak a gőzök, amire itt most nagy szükség van.

Tehát a lefóliázott ibolyás cukorszirupot hagyjuk állni harminc percet, ez idő alatt kiáznak az ízek és az ibolya összetéveszthetetlenül gyönyörű lilás színe is! Amíg pihen a szörp, tegyünk 130 °C fokos, előmelegített sütőbe száraz, tiszta üvegeket. Ha letelt a fél óra, szűrjük le a szörpöt és forraljunk egyet rajta. Tűzforrón töltsük a sütőből kivett, szintén tűzforró üvegekbe, majd zárjuk le és fektessük vissza őket a sütőbe, a sütőt pedig kapcsoljuk le! Hagyjuk másnapig a sütőben, ez idő alatt természetesen kihűl, és egy mozdulattal meg is dunsztoltuk őket.

Rendkívül parfümös illatú, virágízű szörp, ugyanakkor kevésbé decens, sokkal szelídebb, mint pl. a bodza. Több hónapig eláll, de arra úgysem lesz ideje.










 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
Vitaminbombák
  2016-04-24 19:30:26, vasárnap
 
 




VITAMINBOMBÁK


Vitaminbombák: medvehagyma és rebarbara


A téli hónapokban kialakult vitamin- és ásványianyag-hiány pótlására a szakemberek két tavaszi ,,sztárt" javasolnak. Ráadásul ezek nemcsak az egészségünkre vannak jó hatással, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatóak.










Medvehagyma


Gyógyhatása:
A tavaszi méregtelenítés főszereplője. Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, sőt, a nehézfémeket (pl. ólom) is segít eltávolítani a testből. Fokozza az étvágyat, a szív és az emésztőrendszer működését, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet, ugyanakkor fokozza az agyműködést, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére is használják. Külsőleg borogatásként alkalmazható, jótékonyan hat egyes gombás fertőzésekre azáltal, hogy csökkenti a gyulladást és megindítja a bőrben a gyógyulási folyamatot. Illata és íze a fokhagymáéra emlékeztet, hatóanyagai azonban tízszer erősebbek.

Felhasználása:
Mivel leginkább nyersen fejti ki hatását, akár vajas kenyér mellé is elrágcsálható, vagy sajttal saláta készíthető belőle. Kerülhet kefirbe, joghurtba, szendvicsbe, palacsintába és omlettbe. Levesként, főzelékként, krémként is elkészíthető, tehető tésztára pesto szószként, vagy húsok mellé, a köretbe aprítva. Teához pedig egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni.

Tárolása:
Frissen szedve nem tartható el sokáig, ám kiszárítva, fűszerként hónapokig felhasználható. Megmosva, felszeletelve, sóval és olívaolajjal meglocsolva, hűtőben hosszabb ideig is eláll.







Rebarbara


Gyógyhatása:
Vitaminjai közül említést érdemel a niacin (B3), a pantoténsav (B5), a karotin, a folsav (B9), a C-, a B1-, a B6-, az A-, a K- és az E-vitamin. Értékes ásványi anyagai a kalcium, a kálium, a cink, a vas, a mangán és a magnézium. A rebarbara továbbá gazdag élelmirostforrás. A zöldség kisebb mennyiségben likopint és flavonoidvegyületeket is tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásúak, csökkentik a szervezetben felhalmozódott káros szabadgyökök mennyiségét, így az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A levélnyelek nyersen fogyasztva fokozzák a bélmozgást, segítik a salakanyagok kiürülését. Különféle, gyógyszertárban megvásárolható kivonatokat is készítenek belőle máj- és epebetegségek, valamint aranyeres panaszok enyhítésére.

Felhasználása:
Vastag, húsos szára kora tavasszal fogyasztható nyersen, később viszont a spárgához hasonlóan vékonyan meg kell hámozni, és rövid ideig főzni. A megfőtt rebarbarából készíthető mártás, kompót vagy torta. Kiváló rétestölteléknek, jellegzetes savanykás, frissítő ízű édességek alapanyaga lehet, de lekvárnak is alkalmas. Leveléből bor és szörp készülhet, ízesítésére legjobb a vanília, a fahéj és a gyömbér.

Tárolása:
A hűtő aljában legfeljebb 4-5 napig tartható, mert hamar elveszti nedvességtartalmát. Megpucolva a mélyhűtőben tovább eláll.












 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk érdekében...  
A bolondos hónap
  2016-04-24 18:30:31, vasárnap
 
 













A BOLONDOS HÓNAP







Az április jeles nappal kezdődött: ki ne tudná, hogy elseje a bolondok napja - akit ezen a napon átvernek/rászednek, az lett április bolondja. Bár több országban is ismerik a bolondok napját, a néprajz kutatók sem tudják biztosan az eredetét.

Mindenesetre vigyázni kell, mert ezen a napon nehéz különbséget tenni a tréfa és a valóság között, és előfordult, hogy a tréfának szánt hírek pánikot keltettek, a valós híreket pedig tréfaként fogták fel.

A krónikák szerint, amikor 1946. április 1-jén egy földrengés után 150 áldozatot követelő szökőár söpört végig Alaszkán és Hawaii szigetén, az áldozatok magas számában közrejátszott, hogy akadtak, akik álhírnek vették a vészjelzést.

Az április 1-jei tréfa ellenkező hatását egy 1891-es magyarországi adat is példázza: egy vidéki városban egy anya és leánya öngyilkos lett, mert egyik ismerősük április elsején levelet írt nekik Budapestről, hogy a katonai szolgálatot teljesítő fia, illetve bátyja haditörvényszék elé került, ahol halálra ítélték, mert lekopott a cipősarka.

Hogy mennyire is bolondos hónap az április, erre talán mégis a legjobb példa az áprilisi időjárás. Mig a hónap derekáig igen kedvező, szinte már nyárias időjárás volt, mindez mára már álom, mert bizony esővel, lehüléssel és viharos széllel indult ez a hét. Sokfelé viharossá fokozódott az északnyugati szél, a hőmérséklet pedig jelentősen visszaesett.

A bolondját járatja velünk az időjárás!!!







Juhász Gyula: ÁPRILIS BOLONDJA


Benned születtem, édesbús, szeszélyes
Tavaszi hónap, felleges derűs,
Mikor a rétek lelke már fölérez
S brekeg a vízben száz bús hegedűs.

A Tisza partján ringatott a bölcsőm,
Holdtölte volt - tavaszi anda hold -
S a szőke fényben az éjet betöltőn
A vizek népe mind nászdalt dalolt.

Én hallgattam e furcsán bánatos dalt,
Mely egyhangún szép és gyönyörbe olvad
És sírvavigad, mint a honi ének.

Mások világgá zengő zongoráját
Én nem irígylem. A magad cigányát
Lásd bennem, ó magyar, ki neked élek!







Kányádi Sándor: ÁPRILIS HÓNAPJA




Bolondos egy hónap
április hónapja,
hol kalap a fején,
hol báránybőr sapka.

Hiába próbálnád
kilesni a kedvét,
túljár az eszeden,
mire észrevennéd.

Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkőztet:
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol ősznek.

Búsnak teszi magát,
szeme könnyben ázik,
mindegyre lehunyja
sűrű szempilláit.

Aztán gondol egyet,
fülig fut a szája,
s ránevet a fényben
hunyorgó világra.


Kányádi Sándor: Április hónapja /Koncz Zsuzsa/

Link








Szilágyi Domokos: ÁPRILISI MONDÓKA...


Április elseje,
bolond nap,
kedvére tesz minden
bolondnak.
Április elseje
csodás nap -
kerítsük sorját a
csodáknak:
Este kél föl a nap,
nem máskor,
elalszik az eb-ól
kutyástól.
Kakukk költ fészkében
verebet,
macskára vadásznak
egerek.
Vakondék vízparton
napoznak,
gímszarvas kopót űz
naphosszat.
Sündisznó sündörög
le és föl:
megretten minden kis-
egértől.
Meggyúl a hó,
ég nagy lánggal,
makkot terem
árvalányhaj.
Liliomot
nyit a kőris,
dorombol a
macskakő is.
Kemence megy
kódorogni,
kutyatejet
legel Bodri.
Róka búvik
tacskólyukba,
tűzre rossz fát
nem tesz Jutka.
Farkast lenyúz
göndör bárány,
cukrot vesz az
irha árán.
Méz vadászik
medvére,
nyalogatja
kedvére.
Csillog-villog
a sötét,
puskát lődöz
a sörét.
Szilvát érlel
a kopár
sziklatetőn
a gyopár.
Nyúl ebédel
agarat,
pocegér sas-
madarat.
Pulit terel
a birka,
leckét magol
az irka.
Szakácsot főz
az ebéd,
gazda szolgálja
ebét.
Vérest süt a
vérmedve,
alma búvik
féregbe.
Galamb elejt
vércsét,
pondró, csimasz
jércét.
Horgászt fog a
harcsa,
hogy a vízben
tartsa.
... Lám, egymást érik
a csodák!
Szerencse, hogy csak egy
napon át.
















 
 
0 komment , kategória:  Évszakok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 4838 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 116
  • e Hét: 5748
  • e Hónap: 28236
  • e Év: 206111
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.