Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A kék blézer titka
  2016-04-25 09:53:17, hétfő
 
 

Egyik ismerősöm azt kérdezte, hogy van-e olyan ruhadarab, ami szerintem minden nő ruhatárában ott kell, hogy legyen.

Nos, a ,,kell" számomra az öltözködésben (is) nehezen értelmezhető, bár a dress code-ok, formaruhák létjogosultságát én is elismerem, de nem szeretem, mert nem veszi (veheti) figyelembe az egyéni különbségeket, gondolok itt elsősorban a különböző színtípusokra és alkattípusokra.

Ha azonban a kérdés úgy szól, hogy van-e olyan ruhadarab, melyet minden nő az alapruhatára hasznos darabjának fog tartani, az a KLASSZIKUS SÖTÉTKÉK BLÉZER.



Persze jó, ha már az elején tisztázzuk, hogy most nem egy bizonyos blézerről beszélünk, hiszen sokféle sötétkék létezik, mint ahogy a klasszikus blézerek szabásvonala is számtalan.
Mindenki választhat a testalkatának és a színtípusának megfelelő változatot. Kezdjük is ezzel!

Létezik olyan kék szín, mely minden színtípusnak jól áll?

A tengerészkék világosabb, vagy sötétebb formában minden színtípus palettáján megtalálható.

A sötét (tél, ősz) és a hideg (tél, nyár) színtípusba tartozók viselhetnek sötét tengerészkéket, esetleg zafírkéket.

A meleg (ősz, tavasz) és a világos (tavasz, nyár) színtípusba tartozók egy közepes telítettségű tengerészkék árnyalatot válasszanak.

Az élénk színtípusba tartozók (tél, tavasz) is választhatnak sötét tengerészkék blézert, de az élénkebb áfonya kék, vagy a királykék is jó választás

Végül a lágy típusba tartozók (nyár, ősz) számára a kicsit pasztelebb tengerészkéket, vagy a zafírkéket ajánlom.

Mivel viseljük?

A tengerészkék tehát semleges színnek mondható, mindenki viselheti, de oda kell figyelni arra, hogy milyen színekkel párosítjuk.

A hideg, élénk, sötét színeket magában foglaló tél színtípus csoport számára a sötét tengerészkék mellé a kontrasztos és/vagy élénk hideg színek jöhetnek számításba. Emellett a sötét színekkel
(például önmaga, fekete, sötétlila) érdemes kombinálni.



A meleg, világos, élénk színeket alkotó tavasz színtípus csoport számára ezzel szemben az élénk, meleg és a tengerészkékkel kontrasztot alkotó színek javasoltak.



A lágy, világos és hideg színeket magában foglaló nyár színtípus család számára a kevéssé kontrasztos hideg árnyalatok a megfelelőek a tengerészkékhez (is).



A meleg, lágy, sötét színvilágot alkotó ősz színtípus család számára szintén a kevésbé kontrasztos megoldásokat javaslom meleg és pasztell színekkel. Sötétebb színekkel is lehet próbálkozni, például barnákkal khakivel, vagy terrakottával.



Milyen szabásvonalakat válasszunk?

A klasszikus angol szabású blézer elvileg minden testalkat számára viselhető lehet, feltéve, hogy méretre szabott, vagy viselőjének tökéletes konfekció méretei vannak. Ez a legritkább eset.

A blézervásárlásnál nem csak arra kell ügyelnünk, hogy begombolva sem szűk, sem bő ne legyen.
Ennél lényegesen több szempontot kell figyelembe venni.

Ha begombolod, a blézer pontosan illeszkedjen a válladhoz. (Ne lógjon túl rajta, ne legyen nagyon feszes, szűk). Ha A alkat vagy előfordulhat, hogy a válladhoz tökéletesen idomuló blézer a csípődön szűk. Ha ezt tapasztalod, keress másik fazont, vagy ha végképp nem találsz olyan szabást, mely mindenhol illeszkedik a testedhez, inkább hordd kigombolva, vagy válassz gomb nélküli, nyitott szabású megoldást, de semmiképpen ne válassz olyan blézert, melynek vállvonala túlnyúlik a válladon! Természetesen mindez csak a bevarrt ujjú szabásvonalakra vonatkozik.
Az ejtett vállú, raglán fazonoknál nincs vállvonal.



A blézer gallérja ne álljon el a nyaktól, simuljon szépen a hátadra és a tarkód alatt a nyakadra.
Az sem szép, ha szűk a blézer háta és ezért ráncot vet a gallér, vagy a vállak alatt.
Ez a hiba gyakori a V alkatúaknál, mert széles a válluk.

Vess egy pillantást a blézer ujjára is. Ha oldalról nézed a tested, a blézer ujjának szépen ki kell simulnia, nem lehet ráncos, vagy bő. Az ujj hossza is fontos. A klasszikus hosszú ujjú kiskabát a tenyér közepéig érhet. Vannak azonban háromnegyedes ujjú fazonok is.

A vékony I testalkatnál az a célunk, hogy a mell és a csípő méretét optikailag kissé megnöveljük. Legjobb derékban testhez simuló, karcsúsított fazont választani, amely a mell és a csípő vonalában redőzött, rakott. A súlyosabb, vastagabb anyagok, mint például a vászon, vagy a bársony jó tartást és formát ad. Az I alkatúaknak jól állnak a sokgombos blézer megoldások is. Ha rövid blézert választunk, a nadrág, vagy a szoknya semmiképpen ne legyen szűk fazonú.

A H alkat is egyenes, vagyis a mell és a csípő nem sokkal nagyobb körméretű, mint a derék.
Itt azonban nem feltétlenül vékony a test, kicsit lágyabb vonalakat ad, mint az I alkat.
Az egyenes fazonú blézereket, a derékban enyhén karcsúsított, vagy enyhén "A" vonalú kiskabátokat javaslom ehhez a testformához. A lágyabb, könnyebb anyagok itt előnyt élveznek a merev, nehéz szövetekkel szemben.

Az X testalkatra mondják, hogy szuper nőies. Vékony derék, széles csípő és nagy mellek jellemzik.
Aki ebbe a testalkat típusba tartozik bátran válogathat a fazonok közül. Egy dolgot kell csupán szem előtt tartania: a derekat mindig hangsúlyozni kell, ha ugyanis bő szabású ruhák, blézerek mögé rejti a derekát, garantáltan 2 mérettel nagyobbnak fog hatni.

Az O testalkat számára a derék tájon bővebb, egyenes, vagy "A" szabású blézerek a legmegfelelőbbek. Jó megoldás a gomb nélküli fazonok közül választani. Mindenképpen lágyabb, könnyebb anyagból készült blézert válassz, ha ebbe a testalkat típusba tartozol. A blézer hossza lehet bármilyen, de a sok keresztirányú osztást kerülni javaslom. A blézer ne záródjon magasan, az O testalkatúakon a mélyebben dekoltált szabásvonalak például a sálfazonok állnak szépen.

Az A alkatúak széles csípővel és kisebb mellekkel, esetleg keskenyebb vállakkal rendelkeznek.
Cél, hogy a csípő-mell arányt kiegyensúlyozzuk az öltözetünkkel. Ennek érdekében a dúsabb gallérú blézerek kerülnek előtérbe, melyek a mell felett redőzöttek, rakottak. A keskeny vállakra váll-lapos blézert, vagy kisebb válltömést javaslok. A blézer alól kilátszó fodros blúz is remek megoldás.

Végül, de nem utolsó sorban a V testalkathoz választunk blézert. Itt a széles váll, vagy a nagy mell és a viszonylag keskeny csípő egyensúlyát igyekszünk megteremteni. A hosszabb blézerek mindig legyenek karcsúsítottak, deréktól "A" vonalúak. A rövid szabású szpenszerek lehetnek egyenes vonalúak is. A rövid blézerekhez válasszunk bővebb, "A" vonalú-, vagy hordószoknyát, bő szárú nadrágot. Jó, ha a blézer anyaga könnyű, lágy esésű.

Remélem sikerült kedvet csinálnom a klasszikus tengerészkék blézerhez, melyet szinte minden alkalomra és minden évszakban bátran viselhetünk, különösen tavasszal...ami hamarosan újra beköszönt. :)

Forrás: kommunikacio-stilus.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szépség, fitness  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 36 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 303
  • e Hét: 711
  • e Hónap: 12416
  • e Év: 51417
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.