Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Mrs. Czunyi’s last chance (Czunyiné utolsó esélye)
  2016-04-30 21:42:42, szombat
 
  Mrs. Czunyi's last chance (Czunyiné utolsó esélye)

Posted by karoligaspar - április 17, 2016
Mrs Balogh-Czunyi


Czunyiné kiesett a pixisből. Miniszter akart volna lenni, de már államtitkár se lett. A semmire se vezető pedagógus-kerekasztal-tárgyalásokon azonban még rendületlenül ott ül Balog Zoltán balján. Számára Balog az utolsó szalmaszál a politikai karrierhez. Ha mind az oktatásügy, mind az egészségügy terén megbukott miniszter államfő lesz, Czunyiné számára is eljöhet a feltámadás. És - valljuk be - a rosszemlékű báb-elnök, Schmitt Pál ideális utódja Orbán számára nem a fejét olykor-olykor óvatosan felemelő Áder János, hanem a buta és feltétlenül engedelmes Balog Zoltán. - A szerk.

Írta: Református Identitás

2017-ben lejár Áder János államfői mandátuma. Orbán nem kedveli Csorna és Győr-Sopron-Moson megye díszpolgárát, mivel az két balinozás vagy horgászverseny között néha visszaküld egy-egy különösen brutális törvényjavaslatot. Bár Áder ugyanolyan proliparaszt miliőből származik, mint Orbán vagy Kövér, de jogilag némileg kikupálódott apósa, a nemzetközileg elismert alkotmányjogász, Hercegh Géza akadémikus mellett. Míg a másik két “főméltóság" magához hasonlóan első generációs értelmiségi évfolyamtársat választott házastársnak, tehát a családi összkulturális szint a kiindulóponthoz képest nem emelkedett semmivel.

Áder önismerete persze ettől nem lett különb, komolyan gondolta magáról, hogy a nyelvismerete és egyéb tulajdonságai alapján ENSZ-főtitkár is lehet. A pontyok, sügérek és süllők nagyon drukkoltak is neki, de mivel a halaknak nincsen szavazati joguk, ez sem döntötte el a kérdést.

-Sto gyelaty? - tette fel magának a ruszkikat kiűző, majd Putyin lábához térdeplő géniusz a kérdést és rögtön a Lacihoz fordult, Kövér Lacihoz, aki az ő legfőbb politikai tanácsadója. Ezt pesti értelmiségi szempontból ugyan nehéz megérteni, hiszen “Laci" háromszor is megbukott római jogból, de a fideszesek “különös emberek", ahogy Lenin Lajos, a margitszigeti Nagyszálló főpincére szokta mondogatni. Szóval Orbán azt akarta, hogy Kövér legyen az államfő, hiszen ő olyan példásan megtestesíti “a nemzet egységét". Hát csakugyan, a vöröskatona nagypapával, a Szocialista Hazáért kitüntetett papával Kövér úr “alkatilag" és családilag is ismeri a szocialista mentalitást, sőt a “nemzetére rontó" komcsikét is. Ezt ki is fejezte erőteljesen szép szavakkal 2016. április 11-én, stílusosan a költészet napján a magyar parlamentben.

Szóval Orbán felkérte Kövért, hogy legyen ő az államfő, ő képviselje hazánkat szerte a világban. Ez nagyon is testhez álló feladat neki, jól emlékszünk, hogy pár éve a kneszetből is kitiltották, miután Nyirő hamvaival egy Tesco-szatyorban turnézott Erdély-szerte.

Kövér viszont nem vállalta a felkérést. Nos, ez sötét személyének legkülönösebb oldala: bizonyos dolgokban nemet mond. A jóindulatú “értelmiségiek" úgy gondolják, Kövér “belátja", hogy ő egy megosztó személyiség. A magunk részéről ezt kevéssé tartjuk valószínűleg, jellemétől, intellektusától (?) messze van bármiféle belátáshoz hasonló kognitív és emocionális művelet. A másik vélemény - ez a kevésbé jóindulatúaké - hogy Kövér “látja", mekkora bűncselekményeket követnek el pártja vezetői és “tiszta" akar maradni. Bár Kövér kifejezetten spártai életmódot folytat a palotákat rekviráló, stadionokat és vasútvonalakat építő Orbánhoz képest, ezt sem tartjuk valószínűleg. (Azonkívül azt is tudjuk, hogy a Kövér családban Szilárd öcsike felelős a financiális ügyek unortodox intézéséért, lásd a MAHIR privatizálását.)

Mindegy: Kövér nem vállalta, de javasolt maga helyett egy minden szempontból pompás jelöltet: Balog Zoltán Hold utcai lelkipásztort és EMMI minisztert. Balog persze vállalta az “elhívást", hiszen ő már régóta Orbánt szolgálja az Örökkévaló helyett. Régi ismerősei, köztük külföldiek is nem győznek csodálkozni, mennyire megváltozott Balog, a hajdani jogvédő, tisztességes pap jelleme a Fideszhez való csatlakozása után. Orbánnak csak egy kételye(???) volt, nem baj-e, hogy akkor ő mint miniszterelnök meg az államfő is református lenne, avagy mit szólnak ehhez a pápisták, név szerint Erdő Péter bíboros?

Az furcsa módon nem jutott Orbán eszébe, hogy ebben az esetben nemcsak ő meg az államfő lenne református, hanem mind a három főméltóság, hacsak nem akarja leváltani “a Lacit", márpedig erre kevés jel mutat. Ugyanis Kövér mostanában feltűnően gyakran fényképezkedik Steinbach dunántúli püspök oldalán, látogat el református templomokba és ott öntudatosan jelenti ki, hogy őt “reformátusnak keresztelték". Ez ugyan kevéssé valószínű a vöröskatona nagypapa meg a szochazás párttitkár (MSZMP!) apuka ismeretében, de miért ne higgyünk neki. Szóval akkor 2017-ben igazi református diktatúra lesz Magyarországon. A történészek tudják, volt már ilyen, mégpedig Tisza Kálmán miniszterelnöksége alatt. Akadémiai elnök, főrendiház elnöke nem lehetett ezekben a dicsőséges napokban más, csak kálomista. Orbán nagyon tiszteli a Tiszákat, nem véletlenül állíttatta vissza Tisza István kivételesen szörnyű szobrát, a már szenilis Zala György ocsmányságát a Kossuth téren mind a 16 (!!!!) mellékalakkal együtt. Bizonyos (arisztokrata származású) pesti értelmiségiek ugyan azt állítják, hogy a Tiszáknak még az intézője se állt volna szóba ilyen ordas bugrisokkal, mint a mostani “főméltóságok", de ez legyen az ő bajuk.

Mert mi azt is tudjuk, hogy mi a célja Orbánnak Balog államfővé emelésével. Az, hogy megint fideszes motor kerüljön aláírási helyzetbe, ahogy a felejthetetlen “álamfő", a plagizáló Schmitt mondotta (és tette). Azonkívül gondolhatta azt is - már ha persze a gondolkodás nem lenne alkatilag idegen a személyiségétől -, ha a a németeknek megfelel szövetségi elnöknek egy luteránus pap, neki is jó lesz. Joachim Gaucknak azonban nem ez az első, nagy megbecsülést hozó megbízatása. Nem véletlenül lett ő a titkos STASI-akták rendszerezésére és hozzáférésének biztosítására kirendelt hivatal elnöke 1992 és 2000 között, melyet még ma is Gauck-Behördének hívnak a németek. Gauck hajóskapitány apját az NDK-ban bebörtönözték, maga pedig evangélikus lelkészként csakugyan ellenálló tevékenységet fejtett ki az NDK embertelen rendszere ellen. (Nem csak hazudja ezt, mint Balog Zoltán a hivatalos életrajzában!) 2003 óta pedig Gauck az elnöke a Felejtés ellen - a demokráciáért (Gegen Vergessen - Für Demokratie) egyesületnek. Gauck a holokauszt bűnét német emberként így élte meg: ,,Megoldhatatlan feladatnak tűnt számomra Auschwitz után hinni Istenben. Nem is tudom, hányszor veszítettem majdnem el a hitemet és hogyan, mikor találtam meg mégis". (J. Gauck: Freiheit. Ein Plädoyer. München: Kösel-Verlag, 2012, 32.) A kanti felelősség-erkölcs alapján álló, Luther veretes, mégis elegáns német nyelven megírt könyvében leírja, egész lelkészi tevékenysége során tudatosan elkerülte, hogy prédikációjának tárgyául tegye a 1Móz 1,27 bibliai textust: ,,Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt". Nem akarta elfogadni, hogy az Isten képére teremtett ember képes legyen embertársai céltudatos, tervszerű, ipari méretű irtására. Végül teológusként úgy oldotta fel a maga számára a dilemmát, hogy az embert “a felelősségvállalás nagyszerű képességével megáldott" teremtményként gondolta el.

Nos, ha Balog lesz az államfő, őtőle nem ilyen erkölcsi és irodalmi színvonalú, de semmilyen könyveket nem várhatunk. A németül segédesztergályosként megtanuló Balog nem hogy könyvet nem ír, de nem is olvas. Kapjuk majd tőle államfőként is azt, amit eddig is: gyors, felelőtlen locsogást, a baloldal ekézését, szemét álszent frázisokat és istenverte baromságokat. Ezt tette EMMI miniszterként is. Államfőként bizonyára hasonlóan szerencsés kézzel választja meg a munkatársait. Miniszterként a Károlin Tenke Sándor rektor szeretőjeként mindenféle erkölcstelenségben kitanult szakemberként mozgó tudatlan és aljas Czunyiné Bertalan Juditot választotta államtitkárnak, akinek proli pimaszsága és ordító hozzánemértése váltották ki a mai napig tartó pedagógus ellenállást, s akinek bűzhödt kipárolgása ma is belengi az államtitkárság termeit. Szegényügyi szakemberként a triplatokás Cziberét választotta, akinek feneketlen pofátlansága csak szociális érzéketlenségével áll arányban. A kultúráért az egyházi zenész Hoppál Péter államtitkár felel, a számos hangszeren egyaránt dilettánsan nyiszorgó zenebohóc. Balog legfőbb tette a Szabó András - Petrőczi Éva házaspár helyzetbe hozása volt: meggyalázta József Attila emlékét azzal, hogy a róla elnevezett díjat odaítélte a károlis idióta fűzfapoetesszának, míg az egész ország előtt hitelét vesztett doktorandusztolvaj, okirathamisító és csaló férjet beültette a Magyar Akkreditációs Bizottságba. Az egészségügyet vezetők változatos sorát nem is említjük. Mi tehát Balog miniszteri teljesítménye? Tönkretette pár év alatt a köz- és felsőoktatást, az egészségügyet és a kultúrát.

De nyilván maradt még olyan terület, ami eddig megmenekült a hérosztratoszi bohóc pap gyilkos tombolásától. Ha államfő lesz, az egész országot lángra gyújthatja. De talán éppen ez Orbán és Kövér titkos célja Balog államfővé emelésével. És a pusztító hatású károlis indíttatású Czunyiné ismételt helyzetbe hozása...




https://jhnnsclvn.wordpress.com/2016/04/17/mrs-czunyis-last-chance-czunyine-utols o-eselye/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kövér lépése alkotmányellenes - bíróságra mennek a kitiltott
  2016-04-30 21:37:53, szombat
 
  2016 Április 29

Kövér lépése alkotmányellenes - bíróságra mennek a kitiltott újságírók

Ellehetetleníti a sajtó munkáját és alkotmányellenesen korlátozza a sajtószabadságot a hat újságíró kitiltása a parlamentből a Társaság a Szabadságjogokért szerint. Ezért a szervezet ingyenes jogsegélyt kínált a NOL, a HVG, a 24.hu és az Index munkatársainak, akik ezzel a lehetőséggel élve az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai bíróságához fordulnak.

Kép: Huszár Attila

A TASZ szerint nincs igazolható indoka annak, hogy megtiltsák a fénykép és videofelvétel készítését az Országház termeinek többségében.
Kövér László nem húzhatja meg a sajtószabadság határait - A TASZ képviseli a kitiltott újságírókat

Az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) annak a hat újságírónak az ügyében, akiket április 25-én tiltottak ki a parlamentből.

Az Országgyűlés elnöke a 9/2013. házelnöki rendelkezésben szabályozta az országházi sajtótudósítás rendjét. Ebben rendkívül szűkre szabta azokat a területeket a Parlamenten belül, ahol az újságírók felvételt készíthetnek munkájuk közben. Ennek eredményeként a képviselők különösebb nehézség nélkül kerülhetik el a média kameráit az Országgyűlésben. Ezt a szabályt sértették meg a 24.hu, az index.hu, a hvg.hu és a nol.hu munkatársai, amikor az MNB alapítványokról kérdezték a képviselőket az Országház olyan termeiben is, ahol a rendelkezés szerint nem lett volna szabad.
Emiatt a videó miatt tiltottak ki Kövérék

Az MNB-botránnyal kapcsolatban próbáltunk kérdéseket feltenni hétfőn a Parlamentben Kövér Lászlónak és Orbán Viktornak. A fideszes vezetők elmenekülését bemutató videót itt nézhetik meg >>>

A TASZ azért kínált ingyenes jogsegélyt ezeknek az újságíróknak, mert mind a házelnöki rendelkezés, mind pedig az azon alapuló kitiltás alkotmányellenesen korlátozza a sajtószabadságot. A média feladata, hogy tájékoztassa a polgárokat a közéleti eseményekről. A házelnöki rendelkezés gyakorlatilag ellehetetleníti a sajtó munkáját az Országgyűlés épületén belül. Nincs igazolható indoka annak, hogy megtiltják a forgatást a média munkatársainak az épület termeinek többségében. Alapjogot - mint a sajtószabadság - azonban csak kényszerítő indokok esetében lehet korlátozni. A tegnap nyilvánosságot kapott érvek, miszerint ,,alkalmatlan időpontban alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselőket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni" nem igazolhatja a sajtószabadság korlátozását, hiszen a sajtó munkatársainak éppen az a dolga, hogy ellenőrizzék a hatalom gyakorlóit. Ha a képviselőket kényelmetlen helyzetbe hozza egy, az MNB alapítványokkal kapcsolatos kérdés, akkor a képviselőnek magában, és nem a sajtót munkatársaiban kell keresnie a hibát.

Formai szempontból is aggályos a tudósítási szabályokat előíró házelnöki rendelkezés, mert bár az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény felhatalmazza a házelnököt, hogy feladat- és hatáskörének gyakorlása során házelnöki rendelkezést adjon ki, a sajtószabadság fizikai korlátainak megállapítása biztosan nem tartozik Kövér László feladat- és hatáskörébe. Alapjogot korlátozni csak törvényben lehet az Alaptörvény és az Alkotmánybíróság évtizedes gyakorlata alapján egyaránt, így a rendelkezés formailag is alkotmányellenes.
Válaszolt a Népszabadság

,,Az utóbbi időben munkánk gyakorlását a végletekig szűkített térre korlátozzák, ami ellehetetleníti az alapvető szabadságjogok egyikét, a sajtószabadság érvényesülését." Murányi András főszerkesztő válaszlevelét itt olvashatják >>>

Az Országgyűlés épületéből kitiltott újságírók:

Bakró-Nagy Ferenc, index.hu
Fábián Tamás, index.hu
Fekete Norbert, hvg.hu
Kaufmann Balázs, 24.hu
Kovács Klára, nol.hu
Mándli Iván, nol.hu


http://www.zoldhirado.hu/birosagra-viszik-kover-kitiltasat-az-ujsagirok.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki hitte volna
  2016-04-30 21:09:34, szombat
 
  Ki hitte volna, hogy 2016-ban egy ország lesz kénytelen a kommunista Vasasnak szurkolni, csak hogy kiessen a Ceaușescu FC?  
 
0 komment , kategória:  Általános  
224 magyar facebookozóról kértek ki adatokat Orbánék
  2016-04-30 21:05:49, szombat
 
 
224 magyar facebookozóról kértek ki adatokat Orbánék

2016. április 29., péntek, 14:51 Utolsó frissítés: tegnap

Szerző: hvg.hu

A Facebook egyre nagyobb arányban teljesíti a magyar kormányzati szervek kéréseit. Személyes adatokat, IP címet és üzeneteket is kiadnak.

A tavalyi év második félévben 178 alkalommal összesen 224 felhasználó adatait kérték ki a magyar állami szervek - olvasható a Facebook által közzétett átláthatósági jelentésben. Érdekesség, hogy a tavalyi első félévben pontosan ugyanennyi facebookozó után kíváncsiskodtak a magyar kormányzati szervek.

A riportból kiderül, a Facebooknál 75 esetben - a kérések 42,13 százalékában - találták megalapozottnak és jogszerűnek a magyar igényt, és küldték meg a bekért adatok egy részét vagy mindet. Az ilyenkor kiadott információ vonatkozhat a felhasználóra, annak IP cím szerinti tartózkodási helyére, illetve tartalmazhatja az általa küldött vagy fogadott üzeneteket is.

Egy korábbi cikkünkben megnézheti, milyen értesítést mutat a Facebook annak, akinek a fiókját valamilyen kormányzati szerv megfigyeli, illetve próbálja feltörni.

http://hvg.hu/tudomany/20151019_facebook_kormanyzati_megfigyeles

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

http://hvg.hu/tudomany/20160429_facebook_magyar_kormanyzati_szervek_adatkeres_atl athatosagi_jelentes/nyomtatas
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha szakad a Jobbik, még jobb lesz Vona Gábornak
  2016-04-30 20:45:08, szombat
 
  MI VAN A JOBBIKKAL?!

Rengeteg régi harcostárs és barát keresett most meg, hogy mégis mit gondolok arról, hogy Vona szép lassan, de biztosan körön kívülre taszítja a nem elég simulékony vagy túl harcos elemeket a pártban. Bár 2013-ban tényleg kiléptem a politika keretei közül, azért ez olyan fontos kérdés, ami mellett nem mehettem el teljesen szó nélkül. Velem egyébként pontosan 4 éve ugyanezt megcsinálták, igaz akkor még nem volt elnöki vétó, pont az én esetem után jött rá, hogy mily kényelmes megoldás lenne! Egyszerűen nem lehettem hivatalos alelnök-jelölt, mert állítólag nem volt meg a jelöléshez szükséges 20% (micsoda demokrácia...), csak 19,2!
wink hangulatjel
Hogy milyen módszerekkel érték ezt el, azt megírtam már egyszer, ne bolygassuk a múltat.

Ami biztos, hogy Vona nem akar sem radikális pártot, sem radikális fordulatot, 2010 óta következetesen halad a "néppártiság" felé. Talpnyalókkal és bólogató emberekkel szereti körülvenni magát, akik nem kérdeznek vissza, csak végrehajtanak. Így kerültek súlytalan figurák pozícióba a pártba, miközben a karakteresek szépen kiszorulnak. Sem szókimondásra, sem határozottságra nincs szükség, csak simulékonyságra...

Lenhardt Balázs

**********************




Ha szakad a Jobbik, még jobb lesz Vona Gábornak
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Kósa András - Kovács Áron

- 2016. április 21. 14:48


A Jobbikot csak a radikálisok leválasztása után hajlandók partnerszámba venni az üzleti körök és Magyarország fontos külpolitikai partnerei - információink szerint több ilyen jelzést is kapott a szándékai szerint kormányzásra készülő Vona Gábor. A Jobbik választói a felmérések szerint inkább középre tendálnának, mint a szélsőjobbra, Vona lépése ennyiben racionálisnak tűnik.

Hónapok óta készült Vona Gábor arra, hogy végleg leszámoljon a Jobbikon belüli szélsőséges táborral - mondta a VS.hu-nak egy a párt belső életét ismerő forrásunk. Vona Gábor szerdán váratlanul megüzente három elnökségi tagnak (Apáti Istvánnak, Novák Elődnek és Szávay Istvánnak), valamint Hegedűs Lórántnénak, hogy ne induljanak el a tisztújításon elnökségi posztokért. Vona Gábor később az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy kormányra szeretnének kerülni, a Fideszt pedig más úgysem tudja leváltani, de ennek végrehajtására az érintettek nem alkalmasak.

A Jobbik ,,mérséklődése" már a 2014-es választási kampány idején megkezdődött. Igaz, ebbe rendszeresen belezavart, hogy az érintettek köztudottan nagyon szoros kapcsolatot ápolnak hazai szélsőjobboldali szervezetekkel. Vona Gábor ezektől akar teljesen elszakadni, és egyre inkább egy kiszámítható, tárgyalóképes, néppárti vezetőként fellépni. Már idézett forrásunk szerint Vona Gábor számára egyértelműen Aleksandar Vučić szerb kormányfő a példa. A politikus a 90-es években még bosnyákok megölésére buzdított a parlamentben a Szerb Radikális Párt tagjaként, ma már azonban a Szerb Haladó Párt elnökeként bármely európai vezető számára elfogadható partner, és az ország uniós csatlakozásán dolgozik.
Nincs annyi idő

Vona Gábor persze ezt a transzformációt Vučićhoz képest sokkal rövidebb idő alatt próbálja végrehajtani. Információink szerint a pártelnök már a 2014-es választások előtt is kereste a kapcsolatot a legfelsőbb hazai üzleti körökkel, köztük erősen kormányközeli vezetőkkel is, és ez a kísérlet nem volt sikertelen. (Igaz, miután a Fidesz kétharmaddal nyert ismét, az érdeklődés a megkeresettek részéről erősen visszaesett.)
Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán
Isten ajándéka a magyar gyermek, Konferencia, nemzeti népesedési konferencia, Novák Előd,

Választhat: vagy megy, vagy egy lesz a párttagok között

A Jobbik potenciális kormányra kerülésével információink szerint már néhány nálunk is leányvállalattal rendelkező multicégnél is reális opcióként számolnak középtávon. Volt már olyan cég, amelyik tanulmányt is rendelt egy ismert elemzőintézettől egy lehetséges Jobbik-kormány gazdaságpolitikájáról. Talán ennek is köszönhető, hogy Volner János egyik beszédében nyugtatni igyekezett a magyarországi autógyárakat, mondván, ha kormányra kerülnek, nyugodt, kiszámítható gazdaságpolitikát folytatnak majd.

Ennek a folyamatnak a része az is, hogy - több forrásból származó információink szerint - Vona Gábor az utóbbi hónapokban igyekezett kapcsolatot keresni nyugati országok diplomáciai testületeivel is. A Jobbik évek óta tart (minden évben kétszer) egy budapesti luxusszállodában fórumot a budapesti diplomáciai képviseletek vezetőinek. Erre minden nagykövetet meghívnak, mindeddig azonban az uniós országok és az Egyesült Államok követsége bojkottálta ezeket a fórumokat. Főleg ázsiai, afrikai országok nagykövetei jelentek meg, az EU-ból egy-egy skandináv ország képviseltette magát a lehető legalacsonyabb szinten. (Egy forrásunk szerint volt olyan, hogy követségi gyakornok vett részt a fogadáson.)
Kéne egy gesztus

Az elmúlt hónapokban Vona Gábor ezen is megpróbált változtatni. (Ennek egy apró jele, hogy a Jobbik immár rendszeresen küld angol nyelvű ismertetőt a párt álláspontjáról külpolitikai kérdésekben a nagykövetségeknek.) Úgy tudjuk, több, a magyar külkapcsolatok szempontjából fontos ország követségével megpróbálták felvenni a kapcsolatot, de egyelőre elutasításban részesültek. Az ok éppen az volt, hogy Vona nem számolt még le látványosan a pártbeli szélsőjobboldaliakkal. Az érzetet ráadásul erősítheti, hogy több forrásból származó információink szerint is a jelenlegi baloldali ellenzék esélyeit nagyjából reménytelennek látják legfontosabb partnereink.
Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint
jobbik, új magyar gárda, hazatérés temploma

Lejárt az idejük a Jobbikban?

,,Vona Gábornak éppen ebből a szempontból mindegy, hogy mit kezdenek magukkal a pártvezetésből kiszorítottak: elfogadják, hogy mostantól marginális helyzetbe kerülnek, és nem vesznek részt a Jobbik politikájának alakításában, nem jelennek meg a nyilvánosság előtt, vagy látványosan szakítanak, és otthagyják a pártot. Vona tudja, hogy egy ilyen gesztust várnak tőle, hogy a személye elfogadhatóvá váljon, és most meg is próbálja tenni. Ebből a szempontból szinte még jobb is lenne egy formális szakítás" - mondta már idézett forrásunk.

Szerinte a pártelnök felmérte, hogy Novák Elődék legfeljebb a tagság kisebbik részét tudnák csak leválasztani a Jobbikról, a nyílt szélsőséges politizálással pedig csak kisszámú választót tudnának megszólítani a politikai paletta legszélén.
Mit gondol a Fidesz?

A jobboldali pártok tipikus betegségének nevezte a Fidesz kommunikációs stábjának egy tagja a jobbikos alelnökök kiszorítását. Ezzel arra utalt, hogy korábban ehhez hasonló események történtek olyan meghatározó jobboldali pártoknál is, mint az MDF és a kisgazdapárt. A konfliktusok idővel a pártok széteséséhez, eljelentéktelenedéséhez vezettek.

A Fidesz belső felmérései azt mutatják, hogy a Jobbik néppárti fordulata nem annyira sikeres, mint amire az ellenzéki párt számított. A Jobbik támogatottsága nem nőtt, a korábbi radikális szavazóik egy részét viszont elveszítették. A Fideszben kifejezetten hibának tartják, hogy a Jobbik hátat fordított a korábbi radikális bázisnak, úgy vélik, ez akár a párt eljelentéktelenedéséhez is vezethet.

De a Fidesz szerint nem túl hitelesek a Jobbik kritikái sem, amelyek a különböző kormányzati korrupciós ügyekre próbálják felhívni a figyelmet. A kormánypárt ezekre a vádakra azzal vág vissza, hogy a Direkt36 cikkei nyomán kiderült: a Jobbik vezetői a saját rokonaikat hozzák helyzetbe. A frakció pénzéből a pártvezetés tagjainak több hozzátartozója is kapott már megbízást.

(Szabó András)

Bár a Jobbik már egy ideje stabilan a második legerősebb párt, a részletesebb közvélemény-kutatások szerint nincs egyszerű helyzetben. Az öt nagy kutató cég felméréseinek átlaga - ezt csütörtökön publikálták a kozvelemenykutatok.hu portálon - azt mutatja, hogy a párt támogatottsága 2015 második negyedévéig felívelőben volt, de a trend azóta megfordult: miközben a Fidesz vissza tudott erősödni a mélypontról, a Jobbik szavazókat vesztett.

Kik a Jobbik-szavazók?

Závecz Tibor épp csütörtökön, egy konferencián számolt be saját cégének kutatási eredményeiről, amelyek szintén aggasztóak lehetnek a Jobbik vezetése szempontjából. Záveczék kutatási adatai azt mutatják, hogy a Jobbik szavazótáborának csak 53 százaléka tekinthető ,,magnak", vagyis nagyon elkötelezett szavazónak, miközben a Fidesz esetében ez az arány 77, az MSZP-nél pedig 75 százalék.

Mivel csak 600-700 ezer emberről lehet elmondani, hogy biztosan a Jobbikra szavazna, a párt számára nem annyira az új szavazók megnyerése, hanem a meglévő támogatók megtartása a legnagyobb feladat - mondta Závecz. A kevésbé elkötelezett, a kutatásban ,,gyűrű" és ,,periféria" névvel illetett választói csoportok nagyobb része ugyan nem lát más alternatívát, de körülbelül 20-27 százalékuk átpártolhat a Fideszhez, sőt 20 százalékuk akár az LMP-hez is.

Fotó: Christos DOGAS
Orbán Viktor az EU csúcson

Vona Gábor is szívesen beállna közéjük?

A Závecz Research kutatása szerint a Jobbik magjának tekinthető választó tipikusan fiatal (30 év alatti), bért és fizetést kap, amelyből beosztással jön ki, vagyis félretenni nem tud, az alsó középosztályba vagy a középosztályba sorolja magát, és kisvárosban vagy községben él. A Jobbiknak leginkább a közvélemény-kutatásokban titkolózóként megjelenő, vagyis pártpreferenciájukat el nem áruló választók közt lehetnek jelentősebb tartalékai.

Kmetty Zoltán, a Nézőpont Intézet munkatársa ugyanezen a konferencián arról beszélt, hogy a Jobbik tábora ideológiai szempontból egyáltalán nem egységes, nehéz eltalálni, pontosan milyen politikát támogatna. Ha a választókat a bal-jobb és a liberális-konzervatív meghatározások mentén csoportosítják, akkor az derül ki, hogy nem a Jobbik-szavazók tartják magukat leginkább jobboldalinak, hanem a Jobbik és a Fidesz közt ingadozók, sőt, a Jobbik tábora inkább középen áll az egyértelműen Fidesz-támogatók csoportjához képest is.
Novák Előd úgy érzi, Vona hátbaszúrta
Fotó: MTI / Soós Lajos

Kovács Áron

- 2016. április 21. 14:15
Közélet Belpolitika HÍR Jobbik novák előd Vona Gábor
2 PERC

A Jobbik alelnöke arra kéri Vona Gábort, hogy gondolja meg magát, és engedje elindulni őt és radikálisnak tartott társait. Utal arra is, hogy az elnöki vétó ellenére csak azért is elindulnak, mert ,,az egész nemzet sorsáról van szó".

,,Mindnyájan leválthatók vagyunk, de a tisztességes versenyhez ragaszkodom" - írta saját Facebook-oldalán csütörtökön Novák Előd, a Jobbik alelnöke, aki egyike azoknak a ,,radikálisoknak", akiket Vona Gábor pártelnök a kormányzóképesség megteremtése érdekében megpróbál kiszorítani a pártvezetésből. A Jobbik szóvivője szerdán jelentette be, hogy élni kíván az alapszabályban biztosított vétójogával, és így három jelenlegi alelnök - Novák mellett Apáti István és Szávay István - a következő tisztújítás után nem lesz tagja a pártvezetésnek.

Novák az erről a kuruc.info oldalon megjelent cikket osztotta meg Facebook-oldalán, és ehhez írt hosszú kommentárt. Úgy fogalmazott: váratlanul érte a döntés, a bejelentéssel Vona egyenesen hátba szúrta őt és társait. Bár nagyon fáj neki, tiszteletben tartja, hogy az elnök másokkal kíván együtt dolgozni, ugyanakkor arra kéri Vonát, hogy gondolja meg magát, és ,,biztosítsa a szabad megmérettetést mindenkinek". Novák elismeri, hogy sok kérdésben szabad kezet kell kapjon az elnök, ,,de az egész pártot nem formálhatja a maga képére, nem távolíthatja el a másként gondolkozókat, pláne azokat, akik az Alapító nyilatkozatunkhoz hűek."

,,Lehet, hogy egyik alelnök helyett jobb volna egy másik, de ennyit biztosan nem ér egy ilyen inkorrekt eljárás, hogy már pártszakadásról cikkezzenek" - írja Novák, aki szerint az elnöki vétó lehetőségét csak vis maior esetre, vagyis rendkívüli, váratlan történésekre biztosítja az alapszabály, nem használható tömegesen. Az alelnök úgy érzi, Vona kirekeszti a pártból ,,a magunkfajtákat", és azt is feltételezi, hogy az elnökségből való kiszorítása után a következő lépés az lesz, hogy a parlamenti frakcióból akarják majd kitenni. ,,Most nemcsak rólunk van szó, hanem a nemzeti radikalizmus, s egész nemzetünk jövőjéről. Együtt kell dolgozzunk!" - írta Novák, utalva arra, hogy csak azért is elindulnak majd a tisztújításon.


http://vs.hu/kozelet/osszes/ha-szakad-a-jobbik-meg-jobb-is-lesz-vona-gabornak-042 1#!s10
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MNB alapítványi 260 milliárd forint:
  2016-04-30 20:34:55, szombat
 
  MNB alapítványi 260 milliárd forint:
Kálmán Olga: Önök ezt megpróbálták eltitkolni.
Kovács Zoltán: De sikerült?

http://coub.com/view/c5iwj
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Délelőtt Mészáros Lőrinc kávézik a földárveréseket felügyel
  2016-04-30 19:55:51, szombat
 
  azé a föld aki jó helyen kávézik

Micsoda szar egy ország ez!
Hogy történhetett meg, hogy a Népszabadság újságírója csak úgy szabadon mászkálgat a városban? Hogy lehet, hogy oda tud menni Mészároshoz? Hol van a testőrség? És egyébként is, miért nem titkosak a földárverések?
Az kimaradt, hogy azért marad bérlő, mert már a család összes tagja elérte a megvásárolható maximumot.
Az egész kormány meg minden kliense azt üzeni a népnek hogy beleszarnak a pofájába. És ha tehetik jól is teszik. Jó étvágyat magyarország.
Az államtitkárnak nincs is joga, lehetősége beleavatkozni a független, nyílt árverésekbe, és az az állítás is hamis, hogy bármiféle ismeretei lennének konkrét ügyekről, ezek közt az eladandó földek lajstromáról. Mondotta a kormányszóvivő Kovács Zoltán és közben egy könnycseppet törölt ki szeme sarkából.
Bizonyára annyira röhögött, hogy még a könnye is folyt. Mint az MNB titkosításánál.

***********************

Délelőtt Mészáros Lőrinc kávézik a földárveréseket felügyelő államtitkárral → délután kikerül az eladandó földek közül az, amit jelenleg Mészáros cége bérel

Botos Tamás
POLITIKA
ma 16:07


Első tény

A Népszabadság fotósa és újságírója szerda délelőtt szúrta ki, hogy Széchenyi téri Gresham szállóban beszélget a felcsúti polgármester-milliárdos az agrárminisztérium földárveréseket felügyelő államtitkárával, Bitay Mártonnal. A szállodát elhagyó Mészáros Lőrinc az újságírókérdése azt felelte, hogy csak

kávézgattak Bitayval.

Második tény

Az Átlátszó szúrta ki, hogy jól sikerülhetett a kávézás, mert még aznap visszavont a Nemzeti Földalap három földárverési árverési hirdetményt. Ezek egyike az, amit jelenleg a felcsúti polgármester testvérei, és cége, a Búzakalász 66 Kft. bérel. Tehát a 165 hektárt mégsem ad el az állam, hanem tovább használhatja a jelenlegi bérlő, az az Mészáros Lőrinc.


http://444.hu/2016/04/30/delelott-meszaros-lorinc-kavezik-a-foldarvereseket-felug yelo-allamtitkarral-delutan-kikerul-az-eladando-foldek-kozul-az-amit-jelenleg-mes zaros-cege-berel
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Leváltották azt az ügyészségi vezetőt, aki nem tudta, hogy P
  2016-04-30 19:53:41, szombat
 
  Éreztem én, hogy nincs azzal minden rendben, ha az ügyészségen ismerik a Btk. szövegét.

**************************


2016-04-27

Írta csikaszbrigitta

Leváltották azt az ügyészségi vezetőt, aki nem tudta, hogy Polt Péter ki akarja fogni a szelet a Jobbik vitorlájából




Nem tudhatta egy vezető pozícióban lévő ügyész, hogy a Jobbik mennyire idegesítheti főnökét, Polt Péter legfőbb ügyészt a vácszentlászlói fagyállós gazda ügyével kapcsolatos folyamatos érdeklődéssel, ami miatt pillanatok alatt leváltották - értesült az Átlátszó ügyészségi forrásokból. A Legfőbb Ügyészség szerint indoklás nélkül le lehet váltani a vezetőket, és most is ez történt.





A fagyállós gazda, V. Pál Gyula nem védte a borát, hanem magánmegtorlás eszközeként használta fel, amikor fagyállót kevert bele, amitől az italt elfogyasztó tolvaj meghalt, ezért Takács Győző fővárosi fellebbviteli főügyész-helyettes szerint a férfi tette nem minősíthető megelőző jogos védelemnek. De ez nem abból következett, hogy visszavonták a fellebbezést.

Ezzel a sajtóban már megjelent érveléssel vonta vissza Takács Győző azt az ügyészségi fellebbezést, amely az emberölésért első fokon hét év börtönre ítélt borosgazda számára enyhébb büntetését kért. A férfira kiszabott szabadságvesztést ugyanis az ügyész egyáltalán nem találta szigorúnak, annak enyhítésével pedig végképp nem értett egyet.

Ismert, V. Pál Gyulát az ügyészség még az eljárás elején életveszélyt okozó testi sértés elkövetésével vádolta. A férfi azért keverte a fagyállót a borba, hogy kiderítse, ki dézsmálja a készletét. Arra számított, hogy a tolvaj az italtól kórházba kerül, és akkor saját maga tudja lebuktatni őt. Sz. Sándor azonban belehalt a - szakértők szerint - halálos adag háromszorosának megfelelő mennyiségű fagyállót tartalmazó bor elfogyasztásába.

A Budapest Környéki Törvényszék nem jogerős ítéletét sokan felháborítónak találták, mondván, a gazda saját tulajdonát védte. Ezzel érvelt a Jobbik is; a párt politikusa, Szilágyi György tavaly novemberben az ügy miatt bírálta az igazságszolgáltatást. Úgy látszik, mindezek miatt engedett az ügyészség és kérte az enyhítést a vádlott javára a bíróságtól.

Csakhogy - információink alapján - a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség egyik vezetője, Takács Győző nem értett egyet a döntéssel. A testület büntetőjog szakági helyettese lépett és visszavonta kollégájának az ítéletre vonatkozó enyhítési kérelmét. Mint írtuk fentebb, úgy látta, hogy a vácszentlászlói férfi fagyállós borpancsolása nem megelőző jogos védelem, mert a fagyállóval elkevert borával kapcsolatban tudta, hogy a tolvaj elviszi és megissza, az emberi élet kioltása vagy veszélyeztetése pedig nem szolgálja ezt a célt.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy Takács Győző lépése vihart váltott ki. A Jobbik is újra akcióba lépett és az országgyűlés ülésein is szóvá tették a boros gazda esetét. Staudt Gábor konkrétan úgy fogalmazott, hogy az ügyészség hátat fordított a férfinak. ,,Név szerint melyik vezető ügyész felelőssége, hogy az ügyészség visszavonta az enyhítésért bejelentett fellebbezést és hamut hintve a fejére sajnálkozik, hogy nem súlyosbítást kért?" - szólt az ellenzéki politikus kérdése.

Ez odáig vezetett - ügyészségi forrásaink szerint -, hogy a fővárosi fellebbviteli főügyész-helyettest azonnal leváltották. A Legfőbb Ügyészség a történtekre vonatkozó megkeresésünkre azt közölte, hogy a törvény alapján a legfőbb ügyész jogosult visszavonni bármely vezető kinevezését indokolás nélkül, és ebben az esetben is erre került sor.

Csikász Brigitta

https://blog.atlatszo.hu/2016/04/levaltottak-azt-az-ugyeszsegi-vezetot-aki-nem-tu dta-hogy-polt-peter-ki-akarja-fogni-a-szelet-a-jobbik-vitorlajabol/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Matolcsynak ég a háza - óriási botrány alakul
  2016-04-30 18:59:31, szombat
 
 
Matolcsynak ég a háza - óriási botrány alakul

2016. április 30. - 09:06
Belföld


Vizsgálja ki a Pallas Athéné alapítványok pénzköltését a KEHI - kérte tegnap a hivatal elnökétől a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az atlatszo.hu.

Forrás: hirhatar.com

A civil szervezetek szerint az MNB alapítványai az alaptörvényt is megszegték, amikor százmilliókat, illetve milliárdokat adtak közpénzből magánszemélyeknek, vállalkozásoknak. Eközben Kovács Zoltán kormányszóvivő az ATV-ben azt firtatta, visszaadták-e a fizetésüket a Vs.hu felmondott újságírói.

Több mint kérdéses, hogy az MNB által létrehozott Pallas Athéné alapítványok az alaptörvénynek, valamint a nemzeti vagyon törvény rendelkezéseinek megfelelően használták fel a közpénzt, ezért az ügyben a KEHI-nek vizsgálatot kell indítania. Erre tegnap szólította fel a Transparency International Magyarország (TI), a K-Monitor és az atlatszo.hu. Gaál Szabolcs Barnát, a hivatal elnökét. Az átláthatóságért küzdő három civil szervezet levelében Gaált az Alkotmánybíróság határozatára emlékeztette, amelynek értelmében az MNB alapítványok közpénzzel gazdálkodnak és közfeladatot látnak el. Ehhez képest százmilliós, sőt, akár milliárdos nagyságrendű összegeket adtak magánszemélyeknek, vállalkozásoknak és más szervezeteknek. Ráadásul közbeszerzések nélkül, ami önmagában is törvénysértő. Miután az alapítványok az MNB-től "elkülönült jogalanyok", így azokat vizsgálhatja a KEHI - figyelmeztettek a civilek, akik szerint a hivatal a norvég pénzek vizsgálatakor már jártasságot szerzett az effajta ügyekben, vétek lenne ezt a jártasságot nem kihasználni - fogalmaztak. A TI kedden a Közbeszerzési Hatóság elnökéhez fordult az ügyben, ám ha a hatóság nem lép, ezt Brüsszel megteheti.

Eközben az MNB felügyelőbizottsága megállapította, jogszerűek voltak az Értéktár program keretén belül végrehajtott vásárlások. Az fb a műtárgyvásárlási program végrehajtása során nem talált szabálytalanságot. A Pallas Athéné alapítványok pedig tudatták, múlt pénteken a hatályos jogszabályok előírásainak megfelelve hozták nyilvánosságra a közérdekű adatokat, azt viszont az információs szabadságról szóló törvény, de a bírósági gyakorlat sem teszi lehetővé, hogy a támogatásban részesülő magánszemélyek adatait nyilvánosságra hozzák. véleményük szerint erre Péterfalvi Attila sem szólított fel, az adatvédelmi hivatal elnökének állásfoglalásából a médiumok szándékosan és félrevezetően ragadtak ki olyan szövegrészeket, amelyek ennek ellenkezőjét sugallták.

"A Vs újságírói vissza fogják adni azt a pénzt, amiért lemondtak? Egy csomóan ugye felmondtak. Most azt hallom a politikai cirkusz jegyében, hogy egy csomóan ugye felmondtak. Visszaadják az addig felvett pénzüket?" Kovács Zoltán számára talán ez volt a legfontosabb, amikor csütörtök este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kálmán Olgával beszélgetett. Az azonnal legendássá vált interjúban a kormányszóvivő dicsérte a jegybank munkáját, amikor pedig a műsorvezető felvetette: "Önök el akarták titkolni az MNB alapítványainak gazdálkodását" visszakérdezett: "De sikerült?". Arra a kérdésre, hogy szerinte rendben van-e közpénzből egy unokatestvérnek félmilliárd forintot adni, a kormányszóvivő közölte, majd az arra hivatottak megállapítják, hogy szabályos volt-e. "Nem az újságíróknak fogok elsőre hinni" - tette hozzá.

Kétszáznyolcvanezer forintos négyzetméteráron gyártatott le szőnyegeket a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány. Ezt írta tegnap az Index. Az alapítvány ezt a lapnak egyebek között azzal indokolta, hogy a békésszentandrási szőnyegek megrendelésével a hazai kézműipart, illetve a kistérség foglalkoztatást támogatják. Arról viszont hallgattak, hogy hány 280 ezer forintos négyzetméteráron legyártott szőnyeget vásároltak és összesen mennyiért.

Matolcsy György a magyar gazdaságtörténet legjobb jegybankelnöke Szijjártó Péter szerint. A külgazdasági és külügyminiszter az M1 tegnap reggeli műsorában ezt azzal indokolta, hogy az MNB elnökei közül Matolcsy szolgálta leginkább a magyar nemzeti érdeket. Az pedig "teljesen megfelel" az európai gyakorlatnak, hogy az MNB alapítványai kutatási tevékenységet folytatnak és kiadványokat publikálnak.

Deutsch beszólt

Facebook-bejegyzésben tette helyre tegnap a parlamentből kitiltott újságírókat Deutsch Tamás. "Drága, selfie botra szerelt okostelefonnal hadonászó parlamenti &187;sztárújságírók&171;. Szerintetek miért nem készülnek ilyen sajtószabadsági stílusbravúrok (poénkodó kérdéseket az orra alá motyogó &187;újságíró&171; a parlamenti folyosón koslat a képviselő mellett) az amerikai, a francia, a német, az angol vagy a spanyol parlamentben? Mert TILOS azokban a parlamentekben (is!) a sajtómunkásoknak mérgezett egérként össze-vissza kószafaszálni a törvényhozás épületében. Az arra kijelölt helyen kérdezhetik a képviselőket, máshol meg nem. Ennyi." - írja posztjában a Fidesz EP képviselője.

Forrás: Sztárklikk - Népszava Szerző: Fazekas Ágnes / sztarklikk.hu

http://civilhetes.net/matolcsynak-eg-a-haza-oriasi-botrany-alakul
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Orbán-kormány elárulta, hogy semmibe veszi a tanárokat
  2016-04-30 18:39:33, szombat
 
 
Az Orbán-kormány elárulta, hogy semmibe veszi a tanárokat


2016-04-30 10:46:19



Boda András

Nem sokkal az országos tanársztrájk után, az érettségi időszak előtt, a jegybankbotrány kellős közepén érezte időszerűnek a kormány a bejelentést: jelentős változtatás készül a közoktatásban. A szakmai szervezetek megrökönyödtek az eljáráson és a terveken. Folytatódik az államosítás, és jön a ,,menedzsmentkörnyezetre" épített új Klik.
hirdetés

Világossá vált, hogy

a kormány véletlenül sem kíváncsi a szakma véleményére.

A látszategyeztetésekkel húzták az időt az érettségiig, a közelgő nyári szünetig, mert ekkor már kisebb ellenállásra számíthatnak - értékelte az ígért közoktatási reformokat és bejelentésük időzítését Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Nem volt kevésbé indulatos Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, aki a folytatódó államosításról, a helyhatóságok kiszorításáról szólva úgy vélekedett: ,,Tényleg nem lehet már szavakat találni a kormányzati dúlásra. Egyeztetés nélkül bedobnak ötleteket, melyek alapján végképp szétzilálják az oktatást". A Pedagógusok Szakszervezeténél (PSZ) az önkormányzati ingatlanok einstandolásától tartanak.



Az érdekvédelmi szervezetek dühét az váltotta ki, hogy nem sokkal az április 20-i országos pedagógus­sztrájk után - és nem mellesleg: a jegybankbotrány kellős közepén - bejelentette a kormányzat a közoktatás jelentős átalakítását. Az időzítés mellett különös az is, hogy nem az oktatási államtitkárság, hanem Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter adott hírt először a reformtervekről még csütörtökön: egyebek mellett arról, hogy 2018-ra új Nemzeti alaptanterv készül, és - ,,mivel a vegyes, állami fenntartású és önkormányzati működtetésű intézményi modell megbukott" - több mint 500 önkormányzati működtetésű iskolát államosítanak.

Palkovics László államtitkár (balra) és Pölöskei Gáborné Klik-vezető szerint folytatódik az államosítás
Palkovics László államtitkár (balra) és Pölöskei Gáborné Klik-vezető szerint folytatódik az államosítás
Földi D. Attila / Népszabadság

Egy pénteki háttérbeszélgetésen viszont már Palkovics László oktatási államtitkár és Pölöskei Gáborné Klik-elnök bonthatta ki az elképzeléseket.

Az államtitkár szerint a folytatódó államosítás tiszta viszonyokat teremt,

hirdetés

hiszen jó az, ha egy kézben van a fenntartás és a működtetés. A vegyes modellben a települési önkormányzat a saját tulajdonában lévő iskolaépületet üzemelteti, működteti, a fenntartó a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérét finanszírozza. A Nemzeti alaptantervről szólva Palkovics László elmondta, hogy meghatározzák majd a ,,nemzeti minimumot", arról pedig az iskolák maguk dönthetnek, azon felül mire és milyen mélységben helyezik a hangsúlyt. Ezzel a gyerekek terhelése differenciáltan csökkenhetne már rövid távon. Az államtitkár szerint eddig 10 százalékban lehetett eltérni az alaptantervtől, de most 30 százalékra bővítenék a mozgásteret.

Pölöskei Gáborné a Klik július 1-jére ígért megszüntetéséről, átalakításáról elmondta, hogy

hat különböző modellt mutattak be a kormánynak, s bár döntés még nincs, ,,mind a hat vállalható".

Kevés konkrétumot árult el, de azt nem cáfolta, hogy hatvan-hetven kisebb egység jön majd létre. Ennél azonban szerinte lényegesebb része lesz az új rendszernek a ,,jogosultsági szintek" pontos meghatározása, és az, hogy ,,menedzsmentburkot, -környezetet hozzanak létre". Az új, ,,pénzügyi és HR-tevékenységet folytató menedzsmentközpontok" segítik, támogatják majd az iskolákat. Az új rendszerbe 2017 januárjában vonnák be azt a mintegy 500 iskolát, amelyet ma még önkormányzat működtet.

Az újabb államosítást ellenző Gémesi György - Lázár János szavaira utalva - azt mondta, tévedés, hogy a vegyes működtetésű modell bukott volna meg, egyedül a Klik vallott kudarcot. Éppen ezért nem szűkíteni, hanem tágítani kellene az önkormányzatok lehetőségeit: több évtizedes tapasztalat mutatja ugyanis, hogy a helyhatóságok - ellentétben a Klikkel - jó gazdái az iskoláknak. Gémesi megjegyezte azt is: érthetetlen, hogy ha alapítvány, egyház, állam lehet fenntartó, akkor olyan önkormányzat miért nem, amely szakmai tapasztalattal és forrásokkal is rendelkezik.
hirdetés

Mendrey László PDSZ-elnök szerint azzal, hogy totálissá teszik az államosítást, és az ígéretekkel ellentétben legfeljebb ezen a néven szűnik meg a Klik, egyértelművé vált: teljes mértékben pártpolitikai céloknak rendelték alá az oktatás ügyét. Az újonnan felálló állami intézményfenntartó meghatározónak mondott szervezeti egységeiről, a ,,menedzsmentközpontokról" Mendrey László úgy fogalmazott: ,,Már elnézést a kifejezésért, de ez nem más, mint parasztvakítás!" A szakember úgy vélekedett: bár a részletek még nem ismertek, ,,borítékolható az újabb csődtömeg".

A forma változik, a lényeg marad

Népszabadság/archív

Távolságtartással fogadta a kormányzati terveket a Pedagógusok Szakszervezete. Szüdi János, a PSZ oktatás szakértője érdeklődésünkre úgy fogalmazott: joganyagot még nem láttak, a kormányzati tervek napvilágra került elemei pedig meglehetősen általánosak. Annyit azért leszögezett: a PSZ azt szerette volna, és a sztrájkbizottság erről tárgyalt is a kormánnyal, hogy azok az önkormányzatok, amelyeknél van erre lehetőség, iskolafenntartóvá válhassanak. Ehhez képest most a kormány épp ennek az ellenkezőjét tenné: minden önkormányzattól elvenné a működtetés jogát. Ezzel egyébként az a veszély is fennáll - mutatott rá Szüdi János -, hogy

az állam egyszerűen einstandolja a ma még önkormányzati tulajdonú épületeket.

Ami a 2018-ra ígért Nemzeti alaptantervet illeti: az oktatási szakértő szerint már most kétséges, hogy milyen lesz ez a szakmai anyag, ha ilyen rövid idő alatt akarják ,,összedobni". A PSZ szerint egyébként szükségtelen új alaptantervet készíteni, hiszen az előző ciklusokban kidolgozott alaptanterv tökéletesen megfelel az elvárásoknak.

http://nol.hu/belfold/klik-volt-menedzsmentkozpont-lesz-1613571
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2016.03 2016. április 2016.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 339 db bejegyzés
e év: 5039 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 2439
  • e Hónap: 19232
  • e Év: 152149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.