Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát, csodás álmokat!
  2016-05-10 23:45:04, kedd
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Tavaszi virágaim
  2016-05-10 22:11:19, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz
  2016-05-10 22:04:56, kedd
 
  Zöldséges, csicseriborsós kuszkusz


Hozzávalók

Hozzávalók
4 ek ghí (vegán változatban kókuszzsír)
1/4 kk aszafoetida (hing, amit üvegesre párolt hagymával helyettesíthetsz)
2 tk frissen reszelt gyömbér
1 morzsolt kis szárított csili
1 tk kurkuma
1 csipet fahéj
4 sárgarépa
3,5 dl víz
45 dkg karfiol
2 cukkini
1 konzerv csicseriborsó (vagy előző este áztatott és frissen főzött)
3 ek petrezselyem

25 dkg előfőzött kuszkusz
2,5 dl forrásban lévő víz
5 dkg vaj


Elkészítés

A sárgarépát megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. A karfiolt megtisztítjuk és rózsáira szedjük. A cukkiniket vastagabb darabokra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk.
A csicseriborsót alaposan megmossuk folyóvíz alatt egy szűrőben. Egy edényben felhevítjük a ghít, majd beletesszük az aszafoetidát. Hozzáadjuk a kurkumát, a csilit, a gyömbért, a fahéjat és összekeverjük, hogy kijöjjenek az ízek.
Hozzáadjuk a sárgarépát és felöntjük a vízzel, fedő alatt felforraljuk. Majd takarékon 5 percig főzzük a répákat.
Amikor kezdenek puhulni hozzáadjuk a karfiolt és a cukkinit, majd körül-belül 10 percig főzzük kis lángon. Belekeverjük a csicseriborsót és a petrezselymet, majd fedő nélkül főzzük cirka 5 percig, hogy minden megpuhuljon. A végén ízlés szerint sózzuk.
A kuszkuszt egy tálba helyezzük és leöntjük a forró vízzel, majd néhány percig állni hagyjuk. Hozzákeverjük a vajat, ízlés szerint sózzuk.
Kiszedjük a tányérokra, a tetejére teszünk a csicseriborsós zöldségekből.

Megjegyzés

A kuszkusz az észak afrikai konyhák nélkülözhetetlen alapanyaga, de nem egy külön gabonafajta, hanem búzadarából és búzadaralisztből készítik. A búzadarás keverékből készítik az apró gyöngyöket és legtöbbször előfőzik, ezért lehet pillanatok alatt elkészíteni és főzést sem igazán igényel. Az előfőzött kuszkuszhoz, csak forró vizet kell adnod és ha néhány percig állni hagyni, már kész is van. Már csak a vajat kell hozzákeverni ahhoz, hogy igazán ízletes legyen. A kuszkuszhoz gyakran fogyasztanak fűszeres, csicseriborsós zöldséges fogásokat. A kuszkusz és a csicseriborsó együtt fogyasztva teljes értékű fehérjével látja el a szervezeted, minden szükséges aminosavat be tudsz így vinni. A kuszkusz, mivel búzából készül nem gluténmentes, ezért ha gluténmentes diétán vagy, akkor a kuszkusz helyett készítsd a receptet rizzsel vagy quinoaval. Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Vitai Kati





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Ricottás-túrós gofri
  2016-05-10 22:00:27, kedd
 
  Ricottás-túrós gofri


Hozzávalók

Tésztához:
10 dkg rizsliszt
10 dkg tönkölybúzaliszt
2 db tojás
10 dkg ricotta (én vaníliásat használtam)
2,5 dl 1,5%-os tej
1 mokkáskanál sütőpor
Díszítéshez:
10 dkg zsírszegény túró
1 pohár joghurt
édesítőszer
eper

Elkészítés

A tönkölybúzalisztet, rizslisztet, ricottát, tejet, sütőport és a 2 tojás sárgáját robotgéppel összekeverjük, majd a tojások felvert habját a kész tésztával összeforgatjuk.
A gofri sütőt nagyon kicsi kókuszsírral bekenjük, hogy ne tapadjon le a tészta, és készre sütjük.
A túrót és a joghurtot összekeverjük, édesítőszerrel édesítjük - természetesen, ízlés szerint citromot, narancshéjat, fahéjat, vaníliát keverhetünk hozzá- majd eperrel tálaljuk.





Suga Bogi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csípős marharagu kapros bulgurral
  2016-05-10 21:58:13, kedd
 
  Csípős marharagu kapros bulgurral


Hozzávalók

30 dkg darált marhahús
15 dkg bulgur
1,5 dl görög joghurt
1 ek harissa paszta
paradicsomszósz
25 dkg paradicsom
2 gerezd fokhagyma
friss kapor
1 csapott evőkanál sumach
barna cukor

bors
olíva olaj

Elkészítés

A bulgurt egy szűrőbe rakjuk, és hideg vízzel átmossuk, majd lecsöpögtetjük. Kevés felforrósított olajra tesszük, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk a bulgur kétszeres mennyiségének megfelelő meleg vizet. Miután elfőtte a vizet, levesszük a tűzről, ésmegszórjuk a kapor felével. Meglocsoljuk a bulgurt, egy kevés olívaolajjal, majd újra megsózzuk, és átkeverjük.
Megmossuk és megszárítjuk a zöldségeket. Elfelezzük a koktélparadicsomokat és a fokhagymát, a kaprot pedig felaprítjuk.
Egy serpenyőben egy kevés olívaolajat hevítünk, majd belerakjuk a fokhagyma felét, és a darált húst. Sózzuk és borsozzuk, és kevergetve, kb. 5 percig tovább pirítjuk.
Ha a hús lepirult, hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomokat és a paradicsomszószt, és 2-3 percig tovább főzzük, amíg a paradicsomok megpuhulnak. Sumach-kal megfűszerezzük, majd hozzáadjuk a harissát is. Hozzáöntünk egy kevés vizet, és cukrot szórunk bele. Addig főzzük, amíg a cukor feloldódik, és ismét forr egyet a ragu.
Amíg pirul a ragu, egy keverőtálban összekeverjük a görög joghurtot, a fokhagyma és a kapor megmaradt felét, valamint egy kis olívaolajat. Sózzuk és borsozzuk.
A ragut a kapros bulgurral tálaljuk, a fűszeres joghurttal meglocsolva.





Jó étvágyat!

Chefbag

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Gyors zöldségleves
  2016-05-10 21:55:25, kedd
 
  Gyors zöldségleves


Hozzávalók

10 dkg sárgarépa
10 dkg burgonya
10 dkg cukkini
10 dkg póréhagyma
10 dkg szarzeller
20 dkg paradicsom
1 ek olívaolaj
1,2 l zöldségleves-alaplé
2 ek apróra vágott petrezselyemzöld
2 ek apróra vágott bazsalikom
5 dkg reszelt parmezán

bors

Elkészítés

A zöldségeket megmossuk és megtisztítjuk. A répát és a krumplit kis kockákra vágjuk, a cukkinit szeleteljük, a póréhagymát felkarikázzuk. A zellert a külső szálak lehúzása után felszeljük.
Egy nagyobb edényben az olívaolajat felforrósítjuk, majd megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a répát, a burgonyát, a zellert is, aztán egy kicsit pároljuk. A levessel felöntjük, és lefedve kb. 10-12 percig főzzük. Ekkor beletesszük a cukkinit is, és további 5-7 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, valamint a zöld fűszereket. Sóval, borssal ízesítjük, újra felforraljuk, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Továbbra is szükség lesz az esernyőkre
  2016-05-10 00:59:23, kedd
 
  Továbbra is szükség lesz az esernyőkre





A következő napokban is eső, zápor, helyenként zivatar zavarhatja meg a májusi időt.

Csapadékosabb folytatás





Kedden nyugat, délnyugat felől erőteljesen megvastagszik a felhőzet, beborul az ég a Dunántúl nagy részén, valamint a déli tájakon, esőre, záporokra kell készülni. Ezzel szemben az ország keleti, északkeleti harmadán és az Északi-középhegység térségében még sok napsütésre van kilátás, errefelé csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar. A Dunántúlon megélénkül a déli, délnyugati szél, az Alpokalján erős lökések is lehetnek, de zivatarok környezetében is feltámadhat átmenetileg a szél. Hajnalban 7 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, délután pedig 17 és 24 fok közötti maximumokat mérhetünk, a felhősebb, csapadékosabb nyugati, délnyugati tájakon várható a hűvösebb idő.






Ne tegyük el az esernyőt

Szerdán is a keleti, északkeleti és az északi tájakon találkozhatunk hosszabb napos időszakokkal, máshol felhősebb, helyenként borongósabb lehet az idő. Sokfelé ezen a napon is szükség lesz az esernyőkre, eső, zápor, helyenként zivatar ismét kialakulhat. Az enyhe hajnalt követően délután 19 és 25 fok között alakulhat a hőmérséklet a többfelé megélénkülő délkeleti, keleti szélben. Csütörtökön a kissé szeles időben sokfelé elered az eső, beágyazott záporok, zivatarok is előfordulhatnak, helyenként pedig jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Általában 18 és 23 fok közötti maximumokat mérhetünk, de északkeleten még 25 fok köré melegedhet a levegő.

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 288 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1756
  • e Hét: 6337
  • e Hónap: 20242
  • e Év: 149949
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.