Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A Lélek gyümölcsei
  2016-05-15 11:20:42, vasárnap
 
  DIÓSSY IVÁN . 2016. MÁJUS 15.

Van Jézusnak egy egyedülálló gondolata, amely eredetileg így hangzik: ,,Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa jó gyümölcsöt. Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt. Tehát gyümölcseikről ismeritek fel őket." (Mt 7, 17-19) Közmondássá alakult az idők folyamán, melyet így szoktunk idézni: Gyümölcseiről ismerni meg a fát. Sokan vannak, akik nem szeretik ezt a gondolatot. Olyanok, akik nagy dumások, nagy ideológusok, elméleti szakemberek. Olyan szépen meg lehet mindent magyarázni, igaz? Mindenről be lehet bizonyítani, hogy helyes, de még annak az ellenkezőjét is. Mi pedig sokszor belesétálunk az ilyen csapdákba. Pedig nagyon egyszerű Jézus ajánlása. Mintha azt mondaná: ,,Hallgassátok meg figyelmesen, vizsgáljátok meg, tegyétek mérlegre, végül pedig térjetek e lényegre: milyen gyümölcsei vannak az illetőnek?" A tények önmagukért beszélnek. A Szentlélek eljövetelének ünnepén sok mindenről szoktunk beszélni. Szentháromságról, az Egyház születésnapjáról, lángnyelvekről, zúgásról, galambról, apostoli imaközösségről, és még sorolhatnánk. Ma ezen szeretnék változtatni. Vizsgáljuk meg röviden a Szentlélek gyümölcseit! A tényeket. A Katolikus Egyház hagyománya szerint a Szentlélek gyümölcsei: ,,szeretet, öröm, békesség, türelem, béketűrés, jóság, kedvesség, szelídség, hűség, szerénység, önmegtartóztatás, tisztaság" 12 van belőlük, és mindegyiket a Szentlélek formálja, alakítja ki bennünk. Amikor felteszünk mondjuk egy ilyen kérdést: Ki az igazi keresztény, akkor nem szükséges feltétlenül hosszú elméleti okoskodásba kezdeni. Magamba tekintek - nem a másikat vizsgálom! -, és végigmegyek a leltáron. Van-e bennem öröm? Kereszténynek lenni azt jelenti, hogy sugárzom a hitet, a reményt és a szeretetet. Aki rám néz és látja az örömöt rajtam, kedvet kap úgy élni, ahogy mi keresztények élünk. Lehetnek rossz napjaim, érhet fájdalom, gyász, de az alapállapotom mindig az öröm.
,,Hogy örömötök teljes legyen" (Jn 16,24) Jézus azért jött a világra, hogy megmentse a lelkünket, hogy megszabadítson minket, teljesen helyénvaló tehát, hogy örüljünk. Látszik rajtam ez az öröm? Vagy ha rám néz egy fiatal, az élettől is elmegy a kedve nem, hogy templomba jöjjön. Van-e bennem békesség? Vagy én is felveszem a szekularizált, Istentől megfosztott világ pesszimizmusát, cinikusságát, az abból fakadó kivetítéseket? Az önmagával békétlen ember mindig másokkal van elfoglalva, másokat piszkál, kritizál, nevel, irányít. Nehéz ilyen beteg emberrel élni, ha pedig ilyen képviseli a kereszténységet, hát, mit is mondjak? Nekem - már amennyiben Jézus követője vagyok -, békében kell élnem önmagammal, az emberekkel, és Istennel. Nem vehetek részt intrikákban, pletykálkodásban. Ezt meg kell hagynom a világ fiainak. Van-e bennem türelem? Eredetileg a felsorolás végén kellene megemlítenem, de a téma fontosságára való tekintettel most teszem: a Szentlélek gyümölcsit élő ember a saját erejéből nem szerezheti meg. Izomból nem lehet kereszténynek lenni. Minden kegyelem. A gyümölcsöket alázatosan kérnem kell és akkor mindet megkapom. A hangsúly az alázaton van. Nem lehetek türelmes a magam erejéből. Lehetetlen. Kérem Istent, lehessek folyó mellé ültetett fa, amely egy napon majd meghozza gyümölcsét. Van-e bennem béketűrés? Vagy én is replikázom, amikor vitába kerülök? Mi sem könnyebb, mint megbántani a másikat a nyelvemmel? Mi lehet az oka annak, hogy sokan belebetegszenek ha nem nekik van igazuk? Válasz: az alázat hiánya. Nekem kell, hogy igazam legyen, hiszen én vagyok az isten. A kisisten, családomban, munkahelyemen, emberi kapcsolataimban, ha még maradt olyan. Van-e bennem jóság, szelídség, kedvesség? Ezek a gyümölcsök valahogy feltételezik, támogatják egymást. Nem könnyű. Bizony sokszor elbukom magam is ezen a területen, mert féltem a kis magánszférámat, ahol viszonylag biztonságban érezhetem magam. Pedig kedvesnek, előzékenynek, szelídnek lenni nem kerül semmibe. Ahogy a mosoly sem. Azzal az erővel, amivel mogorva képet vágok, nyugodtan rá is mosolyoghatok az emberekre. No igen! Ismét az alázat. Mert itt is ennek hiányáról van szó. Nekem jólesik, ha kedvesen bánnak velem, én ellenben nem szívesen adom meg azt másnak. Jöjj Szentlékek Úristen! Segíts rajtunk! Hűséges és szerény vagyok-e?
Elsősorban Istenhez természetesen, de istenkapcsolatom egyszerűen elválaszthatatlan az emberekkel való kapcsolatomtól. A házastársi hűség lehetetlen feladat annak, aki nem hajlandó azt kérni Istentől. A Szentlélek az, aki biztosítja a házastársak hűségét, nem a polgári jog, nem ideológiák, nem az ösztönök, a hormonok. A hűség kegyelem, nem érdem. Ajándékba kapom, ha kérem. Erről tudnának mesélni azok a testvéreink, akik boldog hűségben élik - élték le életüket. Hűség az Egyházhoz. Amikor nem megyek szentmisére, mert nem fogadom el a testvéreket, a papságot. Nem élek a szentségekkel, mert otthon is lehet imádkozni, hinni a magam módján. Amikor nem Jézus tanítása szerint élek, hanem a napi politikai, gazdasági érdekeim mentén, minden esetben hűtlen vagyok. A hűség velejárója a szerénység, mondhatni abban gyökerezik. A szerény ember alaptermészetéhez tartozik a hűség. Végül az önmegtartóztatás és a tisztaság. Kényes téma - mondhatná valaki. Egyáltalán nem az. Komoly, értelmes keresztények mindig is tudtak erről őszintén beszélni. A képmutatók soha. Az önmegtartóztatás és a tisztaság nem tévesztendő össze a szüzességgel. Házasságban is lehet valaki tiszta és önmegtartóztató. Sőt! Ott lehet igazán. Ez nem csak a papok privilégiuma. Mint ahogy a morális tanítás sarkalatos pontja a mértékletesség, ez vonatkozik a felsorolt gyümölcsökre is. Könnyebb egyáltalán nem csinálni valamit, mint gyakorolni a mértékletességet. Az már egy másik kérdés, hogy ezt csak és kizárólag a Szentlélek gyümölcseként élhetem meg. Önerőből, saját akaratomra támaszkodva soha. Ilyen nem volt és nem is lesz. Amikor a tisztaságot saját erőmre támaszkodva akarom elérni, neurotikus, idegbeteg, elviselhetetlen ember lesz belőlem, aki még az Istent is kárhoztatja mindenért. Sajnos láthatunk ilyen példákat. A Szentlélek gyümölcsei öröm, békesség, szeretet. Szeretet. Ezzel kezdődik a felsorolás, de a végére hagytam, mert minden ezen áll vagy bukik. Ha szeretet nincs bennem, semmi vagyok - mondja Szent Pál. Tehát elsősorban a szeretet Lelkét kell kérnem, hogy meghozhassa Isten életemben a többi gyümölcsöt is. Amikor a Szeretet veszi át életünkben az irányítást, megváltozik körülöttünk minden. Keresni kezdik társaságunkat az emberek, tanácsokat kérnek tőlünk, megbíznak bennünk. Legjobban a gyerekek érzik ezt meg. Ők odaszaladnak a jó emberekhez, keresik a biztonságot és biztosak lehetnek abban, hogy a Szentlelkes felnőtt nem fogja bántani őket. Pünkösd van. A Szentlélek szeretne belépni életünkbe. Engedjük ezt meg Neki és bízzuk rá magunkat bátran. Megéri!
 
 
0 komment , kategória:  Lelkipásztori elmélkedés  
Napi pozitív
  2016-05-15 11:02:53, vasárnap
 
  Erőt a jó dolgokból meríthetsz, a családból, a barátokból, a kemény munka öröméből.
Ezek segítenek az utadon, ezekbe kapaszkodhatsz, ha padlón vagy.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 69 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 106
  • e Hét: 279
  • e Hónap: 3028
  • e Év: 40776
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.