Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Konyakos eperlekvár
  2016-05-22 23:29:47, vasárnap
 
  Konyakos eperlekvár

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 4 db 2,5 dl-es üveghez:
1 kg eper
5 dl (frissen préselt) narancslé
1 kg befőzési cukor
4 cl konyak vagy narancslikőr


Elkészítés: Az üvegeket alaposan kimossuk, konyharuhára borítjuk, és hagyjuk megszáradni. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és alaposan lecsepegtetjük.

Az eperszemeket félbevágjuk, összekeverjük a narancslével, a befőző cukorral, és kevergetve felforraljuk. Kb. 1 percig forraljuk, és levesszük a tűzről. Belekeverjük a konyakot vagy a narancslikőrt, és azonnal a tiszta üvegekbe szedjük. Alaposan lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állíjuk, majd hűvös helyre tesszük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperlekvár
  2016-05-22 23:27:19, vasárnap
 
  Eperlekvár

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 5 db 2 dl-es üveghez:
1,2 kg eper
60 dkg cukor
2 evőkanál gyümölcspálinka

Elkészítés: Az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk, alaposan lecsepegtetjük.

Az epret lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, és kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Leöntjük az eperről a levet, ezt szörpnek megfőzhetjük, az epret kevergetve sűrűre főzzük.

Ha megfelelő sűrűségű, hozzáöntjük a pálinkát. A forró lekvárt az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Ananászos eperlekvár
  2016-05-22 23:24:01, vasárnap
 
  Ananászos eperlekvár

Hozzávalók:
50 dkg eper
50 dkg konzervananász (lecsepegtetve)
1 csomag zseléfix
15 g citromsav
11,5 dkg cukor
3 evőkanál cseresznyepálinka

Elkészítés: Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a lecsepegtetett ananászt és a gyümölcsöket, és egy merülőmixer segítségével pépesre törjük (esetleg turmixoljuk). A kimért cukorból elveszünk 2 evőkanállal, elkeverjük a zseléfixszel (a klasszikus recept esetében hozzáadjuk még a citromsavat is). Az elegyet a gyümölcsmasszához adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukor többi részét is, és további állandó keverés mellett legalább 1 percig zubogva forrni hagyjuk, majd a tűzről levesszük. A cseresznyepálinkát csak ezután keverjük bele. Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható (lehetőleg csavaros) üvegekbe töltjük és lezárjuk.





Forrás: Mindmegette,hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Eperlekvár - Mirza mama módra
  2016-05-22 23:15:18, vasárnap
 
  Eperlekvár - Mirza mama módra

Hozzávalók

Hozzávalók:
1 kg eper
25 dkg cukor
szalicil
(gézlapok a lekötéshez)

Elkészítés:
1.) Első nap: Az epret megmossuk, megtisztítjuk és egy fazékba tesszük. Ráöntjük a cukrot, majd a fazekat lekötjük egy tiszta gézzel, és 1 napig állni hagyjuk az epret.

2.) Második nap: Az epret a tűzhelyre tesszük, és a közepesnél kicsit nagyobb lángon gyöngyöző forrás mellett, óvatosan - ÁLLANDÓAN keverve - 10-15 percig főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd újra lekötjük a gézzel, és egy napig állni hagyjuk.

3.) Harmadik nap: Megismételjük a 2. napi főzést, majd forrón tiszta üvegekbe töltjük a lekvárt. Köménymag nagyságú szalicilt teszünk minden egyes üvegben az eper tetejére, majd lezárjuk az üvegeket. Száraz dunsztba (párnák közé vagy hűtőtáskába) tesszük 1 napra a befőtteket.





Decemberben, az első hóeséskor nyitjuk ki az első üveget.

Morzsálós Mirza

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Gyuvecs, a balkáni lecsó
  2016-05-22 23:08:44, vasárnap
 
  Gyuvecs, a balkáni lecsó

Hozzávalók

1 fej főzőhagyma
25 dkg paradicsom
3 db lecsópaprika
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 padlizsán
3 gerezd fokhagyma
2 szál kakukkfű
kis csokor petrezselyem
1 dl száraz fehérbor

frissen őrölt bors
1 db csili
1 bögre rizs
1+2 kanál olívaolaj


Elkészítés

A hagymát és a paprikát felkarikáztam, külön edényekben tároltam. A paradicsomot apró darabokra vágtam, a padlizsánt kisebb cikkekre daraboltam. A fokhagymát a lehető legapróbbra aprítottam.

Serpenyőben a következő sorrendben pirítottam a hozzávalókat. Elsőként kevés olívaolajon a hagymát, kicsivel később a fokhagymát, majd a paradicsomot, valamint a padlizsánt, és a kimagozott apróra vágott csilit. Megsóztam. A kakukkfű ágacskákról a leveleket lesodortam, a petrezselyemzöldet apróra vágtam, és azt is hozzáadtam.

Felöntöttem 1 dl száraz fehérborral, és hozzáadtam a paprikát is: mindkét fajtát egyszerre. Én szeretem, ha a paprika a mások által készített lecsókhoz képest kicsit roppanósabb, de aki puhábban szereti, hamarabb is hozzáteheti.

Az előfőzött rizst is hozzákevertem, és még 2 kanál olívaolajjal is megöntöztem.





Hagytam, hogy az ízek összeérjenek, és friss borsot őröltem a lecsómra.





Megjegyzés

A gyuvecs, vagy dzsuvecs a balkáni népek lecsója. Készülhet csak zöldségekkel, de több helyen húst főznek bele. Én kóstoltam a bolgár lecsót birkahússal, és a szerbet úgy, ahogy emlékeim alapján megfőztem, csak zöldségesen.
Hajdu István László

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Kakaós zabtallérok
  2016-05-22 23:04:56, vasárnap
 
  Kakaós zabtallérok

Hozzávalók

1 db tojás
2 ek barna cukor
1 marék zabpehely (nagy marék)
1 ek teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (púpos ek)
1 késhegynyi sütőpor (elhagyható)
1/2 ek kakaópor


Elkészítés

A tojást felverjük a cukorral. A lisztet, a kakaót, a sütőport összekeverjük, majd a tojáshoz adjuk, és csomómentesre keverjük. Végül beleforgatjuk a zabpelyhet is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe evőkanállal halmokat adagolunk, és 170 fokon kb. 12 perc alatt készre sütjük.





Megjegyzés

Ha a massza túl hígnak bizonyul, tegyünk hozzá még zabpelyhet.
Csilla

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Hússal töltött gomba
  2016-05-22 23:02:46, vasárnap
 
  Hússal töltött gomba

Hozzávalók

8 nagy fej csiperke
25 dkg sertéscomb
4 ek olaj
1/2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 dl száraz vörösbor
4 ek liszt
5 dkg kaliforniai paprika
4 szelet bacon
tengeri só
frissen őrölt bors
1 ág friss kakukkfű


Elkészítés

A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A húst megtisztítjuk az esetleges hártyáktól. A kimagozott paprikát felkockázzuk.
Felforrósított serpenyőben ropogósra sütjük a baconszeleteket, majd kiemeljük őket. A serpenyőben visszamaradt zsiradékhoz hozzáadunk 2 ek olajat. Megpirítjuk rajta a húst minden oldalán, majd kiemeljük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a hagymát és a fokhagymát. Felöntjük a borral, majd hozzáadjuk a húst, és majdnem puhára pároljuk.
A szaftot sűrűre forraljuk. Megszórjuk a liszttel, és néhány percig pirítjuk. Felöntjük 2 dl vízzel, rászórjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit, és további 10 percig forraljuk. Megsózzuk és megborsozzuk.
A húst kiemeljük, és falatnyi darabokra vágjuk. A mártást leszűrjük, és 2 evőkanálnyit hozzáadunk a húshoz.
Az egész gombafejeket és a paprikakockákat megsütjük a megmaradt olajon, majd a paprikát a húshoz forgatjuk. Megsózzuk és megborsozzuk a gombákat, majd megtöltjük a hússal. Sült baconnel díszítjük, és meglocsoljuk egy kevés tejföllel. Párolt rizs illik hozzá.





CSEH JÁNOS
séf

A túl sok kakukkfűtől gyógyszer ízű lesz az étel. A töltött gombába és mellé is leginkább pinot noir illik.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Egyszerű paradicsomleves
  2016-05-22 23:00:07, vasárnap
 
  Egyszerű paradicsomleves

Hozzávalók

fél doboz paradicsom püré
fél-egy liter víz
3 marék tészta
3 főzőkanál liszt
3 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál cukor
1 kiskanál só
1 csipet bors

Elkészítés

1. Rántást készítünk, levesszük a tűzről, ezután hozzáadjuk a paradicsom pürét és a vizet.

2. Visszatesszük a tűzre, és belerakjuk a fűszereket, felforraljuk, és mehet bele a tészta is. A tésztát 6-10 percig főzzük. Időnként keverjük meg. Ha túl sűrű lett, lehet még hozzáadni egy kis vizet.





Baloghné Zsani

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hétfő este zivatarokkal érkezik a front
  2016-05-22 22:06:51, vasárnap
 
  Hétfő este zivatarokkal érkezik a front





Hétfőn délen 30 fok is lehet, majd az esti órákban nyugat felől hidegfront éri el hazánkat. Heves zivatar is kialakulhat.

Sok napsütéssel indul a hétfő,

a kora nyárban délen akár 30 fokot is mérhetünk, de máshol se lesz 25-26 foknál hűvösebb, csupán a Kisalföldön lehet élénk a délkeleti szél.

A késő délutáni óráktól nyugat felől már megnövekszik a felhőzet és az esti órákban hidegfront érkezik záporral, zivatarral.

Este nyugaton heves zivatarok is kialakulhatnak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatarra és felhőszakadásra.





Kedden a frontnak köszönhetően már többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra, helyenként heves zivatarokra, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. A Dunántúlon már jelentősen visszaesik a hőmérséklet, míg keleten 22-24 fok körüli maximumokra van kilátás. A légmozgás többfelé élénk lesz, zivatarok környezetében és a Kisalföldön viharos lökések is lehetnek.

Szerdán még többfelé, csütörtökön elszórtan számíthatunk még záporra, egy-egy zivatarra. A front ugyanakkor tartós lehűlést nem hoz, a hét második felében ismét melegszik a levegő, pénteken napos idő ígérkezik, 25-28 fokos maximumokkal.

Írták: Herrmann Dóra, Szente-Varga Bálint

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 288 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 951
  • e Hét: 5465
  • e Hónap: 10503
  • e Év: 140210
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.