Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Juharszirup hatásai
  2016-05-24 18:14:19, kedd
 
 



A juharszirup gyulladáscsökkentő is, tele antioxidánsokkal, és fontos tápanyagokkal, mint a cink és a mangán.

Rengeteg jótékony hatással bír és emellett segít kontrollálni a vércukorszintet is.
A juharszirup tápértéke:

A tiszta juharszirupot a juharfából nyerik ki és sokkal ízletesebb és táplálóbb, mint a mesterséges édesítőszirupok, amelyeket kukoricaszirupból állítanak elő. Néhány érdekes táplálkozási tény a juharszirupról:

A juharszirup gyulladáscsökkentő is, tele antioxidánsokkal, és fontos tápanyagokkal, mint a cink és a mangán.
- A Kanadai Táplálkozás (Canadian Nutrient) felmérése szerint a juharszirup tápértéke jóval magasabb a barnacukornál, a cukornál és a méznél
- A juharszirup kevesebb kalóriát tartalmaz (50kalória/evőkanál) más édesítőszerekhez képest, mint a méz vagy a kukoricaszirup

A juharszirupban található mangán energiát és esszenciális antioxidánsokat termel az idegek és az agy rendes működéséhez. Egy negyed csésze juharszirup fedezi a szervezet napi mangánszükségletét.
- A tiszta juharszirup fedezi a napi cinkszükséglet 18%-át, amely elősegíti az immunrendszer egészséges működését.
- A juharszirup egyéb ásványi anyagokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium és a magnézium, amelyek csökkentik a magas vérnyomás és a stroke kockázatát

A juharszirup egészségre jótékony hatásai:

A tiszta juharszirup ízletes és tápláló helyettesítője a klasszikus cukorszirupoknak, mint a kukoricaszirup. A juharszirup néhány jótékony hatása:

1. Gyulladáscsökkentő
Egy, a University of Rhode Island-on végzett kutatás kimutatta, hogy a juharszirup ropogtatnivalókkal, mint a zabpehely segít az olyan gyulladásos betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór, a csontritkulás és a rák.

2. Antioxidánsként hat
Ez az igazi édesség tele van egy polifenol nevű növényi anyaggal, amely kiváló antioxidáns. Ha áfonyát és zabpelyhet adunk hozzá, még jobban növelhető az antioxidáns értéke.

3. Megállítja a korai öregedést
A tiszta juharszirup helyi antioxidánsként viselkedik, ezzel gyógyítva ott, ahol a szabadgyökök és a környezeti ártalmak károkat okoztak. Ezért nagyszerű természetes öregedés gátló szirupként tartják számon.

4. Táplálja a bőrt
Otthon is készíthető arcradír meleg tej és juharszirup egyenlő arányú elkeverésével, ehhez adjunk még zablisztet. Ez a keverék segít a finom rácok és a szarkalábak eltüntetésében. Használjon megfelelő hidratálókrémet az arcradír pakolás lemosása után, hogy ezzel is táplálja bőrét.

5. Segíti az emésztést
A természetesen sajtolt juharszirup különböző emésztési problémák, mint a puffadás és a túlzott teltségérzet kezelésére is kiválóan alkalmazható. Helyettesítse a cukrokat juharsziruppal és megoldhatja a puffadás problémáját, ezáltal is jó egészségben tudva az emésztőrendszerét.

6. Cukorpótlóként is használható
Helyettesítse a cukrot ugyanennyi juharsziruppal és figyelje a változást!

7. Erősíti az immunrendszert
Detroitban a Wayne State University kutatói esszenciális tápanyagokat találtak a juharszirupban, mint a mangán és a cink, amelyek erősítik az immunrendszert és ezáltal megelőznek sok gyakori betegséget, mint a megfázás és a láz.

A megfelelő juharszirup kiválasztása

Ha ezen természetes édesítőszer minden előnyét ki akarja élvezni, érdemes a megfelelő minőséget választani, íme néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartani:

A juharszirup íze változik, annak tisztaságának függvényében. Az igazi juharszirup illata a fáéra emlékeztet, jól illik fűszeres és sós ételekhez, illetve kávéhoz, vajhoz és sütihez egyaránt.

A juharszirup elkészítési módja is fontos faktor. A címkén olvasható az eljárás amivel kinyerték a juharszirupot. A tiszta juharszirup télen készül, amikor a juharfák keményítőtartalma magas. Ezt a keményítőt cukorsziruppá alakítják. Azonban tavasszal a fa nedvét gyűjtik össze, és ezt az édes folyadékot sterilizálás céljából felforralják, majd leszűrik.

Ezzel szemben a vegyes vagy duplikált juharszirupot a nyírfa, a hikori-fa, és a diófa nedvéből készítik. Ez nem tartalmazza ugyanazokat a tápanyagokat, mint a tiszta szirup.

A legjobb juharszirup kiválasztásához elegendő a címke alapos átolvasása. Amerikában a címkék szigorúan szabályozottak. Fel lehet tehát ismerni a tiszta juharszirupot és meg lehet különböztetni olcsóbb társaitól, a palacsintaöntettől és a juharízesítésű sziruptól.

Az osztályozó rendszer megértése

Az Egyesült Államokban kapható márkákból ,,A" és ,,B" jelű juharszirup kapható, az ,,A" jelű esetén három különböző színű szirup létezik, a ,,B" jelű pedig füstösebb ízzel bír.

1. Az ,,A" jelű juharszirup
Ezek a szirupok lágy és selymes ízükről és világos színükről ismeretesek. Édesebb és színben és viszkozitásban különböző formában is kapható. A világos borostyános színű gyengéd ízű és viszkozitás szempontjából palacsintákhoz ideális. A sötétebb borostyános színű szirup magasabb koncentrációjú, koktélokhoz kiválóan alkalmas. A harmadik sötét borostyános, intenzív, salátaöntetekhez és maple buckhoz használható.

2. A ,,B" jelű juharszirup
A ,,B" jelű szirup sötétebb és ízében intenzívebb, füstösebb, karamellesebb burbonosabb. A kulinária kedvelői közt rendkívül népszerű egyedi, füstös ízének köszönhetően.

A juharszirup helyes használata főzéskor

A legjobb és legkívánatosabb eredmény érdekében fontos néhány alapszabályt betartani. Nem szükséges, hogy képzett szakács legyen, a helyes használat ismeretében jobb eredmény érhető el.

Amikor a cukrot helyettesítjük juharsziruppal, azonos mennyiség azonos mennyiséget helyettesít.

Például, ha egy csésze cukrot használ palacsintakészítésnél, helyettesítse ezt ugyanennyi juharcukorral.
Ha a fehér cukorhoz szokott, elsőre meg fog lepődni a juharszirup újszerű ízén, a gyakori használat során azonban hozzá fog szokni.

Jól illik a juharsziruphoz:
- Mindenféle reggeli étel, zabpelyhek, kekszek jól illenek a juharsziruphoz.
- A palacsintát különlegessé teszi a juharszirup, ostyát is érdemes ebbe mártogatni vagy ezzel leönteni.
- A juharszirup sokféle étellel párosítható, ezért kiváló terepet ad a kísérletezésnek.
- Ha például új fagylaltöntet után nézne, kedvenc vaníliájához, használjon juharszirupot a megszokott csokoládé és eperöntet helyett, és élvezze az újdonság ízét.
- A bacon juharsziruppal való ízesítése remek ötlet, ha a bacont a sziruppal együtt sütjük ki még intenzívebb lesz az íz hatás. A juharszirup az otthoni bár fontos kelléke lehet. Egyszerűen csak öntsön gyümölcslevet, például sárgabaracklevet, vodkát, juharszirupot és vizet egybe, adjon hozzá mentát és a koktélt töltse ki, jéggel fogyasztandó.
- A sütőtök pite is izgalmasabb lesz, ha juharsziruppal öntjük nyakon, mint például a juharszirupos-bourbonos sütőtök pite esetében.
- A vajban párolt bébirépa juharsziruppal szinten egészséges finomság.
A hagyományos mogyoróvajas szendvics esetében helyettesítse a mályvacukrot vagy a gumicukrot juharsziruppal és egészséges édességhez jut.
- A diós édességek szintén rendkívül ízletesek juharsziruppal. Vegyen pár magvat, mint a pekándió, a kesudió, a mogyoró és így tovább, adjon hozzá barna cukrot, egy csipetnyi sót és juharszirupot, majd süsse ezt serpenyőben fél órán át, hogy ízletes magvas ropogtatnivalót kapjon.
- A kelbimbó nem mindenki kedvence, ám ha tiszta juharsziruppal és olívaolajjal kisüti a megtisztított és felszeletelt kelbimbót 10 percen át 200 fokon, teljesen újszerű élményben lehet része. Tetszés szerint borssal és sóval ízesíthető.
- Az édes barbecue íz elérésének érdekében a barna cukor vagy a melasszos szószok helyett használjon juharszirupot, amely teljesen feldobja ezt az ételt.
- Az étrendbe a legegyszerűbben úgy vihető be a juharszirup, hogy egy pohár meleg tejhez adjuk. Ez jobb, mint a forró csokoládé.
Forrás : drtihanyi Link és ott még jó receptek is találhatóak
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Miért együnk sok fokhagymát?
  2016-05-24 17:54:06, kedd
 
 



A fokhagyma az egyik legnépszerűbb fűszernövény, mely kiváló íze mellett számos egészségre gyakorolt jótékony tulajdonsággal rendelkezik.

Úgy tűnik, már egy naponta elfogyasztott kevés kis fokhagyma is segít megőrizni egészségünket. A fokhagyma népszerűségét elsősorban baktérium-, vírus-, és gombaölő tulajdonságainak köszönheti.

A vékony fokhagyma szeleteket számos ételhez hozzáadhatjuk, ez a rendkívül értékes fűszernövény nem csak kiváló ízt ad ételeinknek, hanem segít megőrizni egészségünket is. Sokan előszeretettel fogyasztják mézzel, korianderrel, petrezselyemmel a fokhagymát, így a bennük lévő értékes vegyületek jótékony hatása megtöbbszöröződik.
Szakemberek szerint naponta 2-4 gerezd fokhagyma elfogyasztása javasolt, ilyen dózisban már jelentkeznek egészség védő tulajdonságai.

1, A fokhagyma egyik aktív hatóanyaga, a diallil szulfid képes hasítani és áthatolni a baktériumok membránján és hatékonyabban pusztítja őket, mint egyes antibiotikumok.
Egy vizsgálat során nyers fokhagyma kivonatot adtak két ételmérgezést okozó baktériumhoz, s a kivonat meglehetősen hatékonynak bizonyult a fertőzés kialakulásának megelőzésében.(Ez a hatása felülmúlta a vöröshagyma és a medvehagyma hatékonyságát.)

2, Állatkísérletekben a fokhagyma jelentősen csökkentette a résztvevő egyedek vércukorszintjét azáltal, hogy növelte az inzulin kiválasztást.

3, A fokhagyma általános és persze teljesen természetes immunrendszer erősítő, fontos szerepe van a fertőzések megelőzésében, gátolja a vírusok, baktériumok és gombák elszaporodását testünkben.

4, Szív- és érrendszer egészsége:
Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fokhagyma képes csökkenteni a vérnyomást és a homocisztein szintet. A homocisztein szint jól jelzi a szívbetegségeket és az abnormális koleszterinszintet.
- A fokhagyma emellett gátolja a koleszterin oxidációját, ami nagyon jó, mert az infarktus kialakulásának egyik fő oka az oxidált koleszterin felhalmozódása az ereinkben.
- A nem oxidálódott koleszterinből szintetizálja a szervezetünk a D3-hormont, és még más szteroid alapú hormonokat is, pl. ösztrogének, tesztoszteron.
- A friss fokhagymában lévő aktív hatóanyagok csökkentik a vér triglicerid szintjét és gátolják az érelzáródás kialakulását.

5, Erős antioxidáns:
A fokhagyma erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz, melyek fontos szerepet töltenek be a rákos daganatok kialakulásának megelőzésben. A benne található allicin, szelén és más értékes hatóanyagok elősegítik a sejtek apoptózisát. Az apoptózis, vagy programozott sejthalál a normális sejtekre jellemző tulajdonság, míg a ráksejtek képesek ezt kikerülni, ennek következtében kontrollálatlan módon elszaporodhatnak, amivel a szervezet pusztulását okozzák.

6, A fokhagyma számos jótékony tulajdonságán felül kiváló méregtelenítő, segíti a nehéz fémek kiürülését a szervezetből ezért kifejezetten javasolt fogyasztani azoknak, akik szennyezett területeken, pl. nagyvárosokban élnek.
Forrás :drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Bors
  2016-05-24 17:35:41, kedd
 
 



A bors őshazája India, ahol a mai napig is megtalálható a vadon élő változata. Az üzletekben vásárolhatunk fekete borsot, fehér borsot és pirosat. Talán többen nem tudják, hogy bármelyiket is vesszük, ugyan azt vesszük.

Az eltérések a következőkből adódnak:
- Ha a borsot éretlen állapotában leszüretelik, majd a napon megszárítják, akkor jutunk a fekete borshoz.
- Ha a szüret után a termést beáztatják, majd a szemek héját lekaparják, akkor a bors színe fehérré válik.
- Amikor pedig hagyják teljesen beérni a szemeket, akkor azok pirosak lesznek. Az így szüretelt bors a piros bors.

A borscserje kb. 15 évig terem, majd elpusztul. Európában a selyem úton hozták a karavánok már a Római Birodalom idejében és ez így ment egészen az iszlám hódításokig, amikor is a Selyem út bezáródott.
Új megoldás után kellett nézni a tengereken át. Volt, aki keletre indult , hogy eljusson Indiába (Magellán, Vespuccci), volt, aki nyugatra, tudván, hogy a Föld nem lapos, hanem gömbölyű, (Kolumbusz).
Amikor meglelték a biztos tengeri útvonalakat, Velence híres gazdagsága is leáldozott, mert a vagyonuk alapja a többi fűszer mellett elsősorban a borson alapult. Ez 1503-ban volt, mikor az első borssal és más fűszerekkel megrakott hajó kikötött Portugáliában.
A bors nagyon drága volt, kb. tízszer annyi volt az ára, mint a többi egzotikus fűszernek (pl. fahéj, ánizs, gyömbér, stb.). Arany árban mérték abban az időben!
A bors jellegzetes ízét a benne lévő transzpiperinnek köszönheti.

Gyulladáscsökkentő, élénkítő hatású vegyület, hörghurut kezelésére is jó. Ettől azonban még nem vették volna aranyárban. Egy masszív hiedelem élt abban az időben arról, hogy a bors férfiasságra gyakorolt hatása felülmúlhatatlan! A bors volt a "kor Viagrája". Ezért adtak meg érte minden pénzt.

Manapság, mint fűszer annyira elterjedt a világon, hogy valószínűleg minden nép konyhájában ismerik és alkalmazzák a receptekhez. Világfűszerré vált.
Forrás :drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kiscica és a virtuális halak gif
  2016-05-24 16:53:46, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Kalapemelés cica módra gif
  2016-05-24 16:52:38, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Hoppá gif
  2016-05-24 16:50:17, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Gazdinéni és a cica gif
  2016-05-24 16:47:01, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Delfin és a cicus gif
  2016-05-24 16:45:56, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Süni és a kis süni
  2016-05-24 16:40:43, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Különleges agancsú szarvas
  2016-05-24 16:22:29, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 381 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 9171
  • e Hónap: 40657
  • e Év: 245358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.