Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Érdekességek
  2016-05-03 10:58:45, kedd
 
  A TUDATVÁLTÁS TITKA: AZ ELMÉBŐL A SZÍVBE

Hogyan léphetsz magasabb szintre az életedben, a tudatosságodban?

Rengeteg tanítás, tanfolyam és kurzus foglalkozik ezzel, különböző szinteken. Engem is régóta foglalkoztat ez a folyamat, nemcsak azért, mert mélyen érdekel, miért is vagyok, vagyunk most itt, és miért történik mindaz a világban, ami, hanem praktikus és hétköznapi okoknál fogva is. Egyszerűen szeretném a kliséken, elvárásokon és fájdalmas, programszerű mintákon túl azt az életet élni, ami igazán boldoggá tesz engem és a szűkebb-tágabb környezetemet is. A végletekig leegyszerűsítve: ami nagyjából folyamatosan az örömben tart - mert mélyen hiszem, hogy ez a létezésünk végső célja.

Mindehhez számtalan önismereti módszert és gyógymódot kipróbáltam, volt amelyik hosszú évekig hatalmas segítség volt, és a mai napig is használom, és olyan is, amelyik csak egy-egy részproblémára adott megoldást és végül nem maradt tartósan az életemben. Az önismeret, a világ és önmagad mélyebb összefüggéseinek kutatása közben óhatatlanul is bekövetkezik az elme és a szív szerepének felismerése - ezzel nem árulok el nagy titkot. A nyugati kultúrkör és racionális gondolkodás által oly nagyra becsült elme csak szolgáló ebben a megismerési és fejlődési folyamatban. A tudatosabbá válás, az analízis becses eszköze hatékony segítség a megértésben, a feldolgozásban - a végső választ azonban nem várhatjuk a logikus agytól. Egyszerűen nem képes megadni a tökéletesen megnyugtató válaszokat minden - például a legnehezebb, sorsszerű vagy akár tragikus - helyzetre. Az életünkben bekövetkező embertpróbáló, nehéz helyzetekre, válságokra, krízisekre nincs az elmének érvényes válasza, nem tudja megmagyarázni a miérteket: miért veszítünk el egy gyermeket, egy szerettünket, miért kell továbblépni egy kellemes helyzetből, kapcsolatból stb.

A saját válaszainkat a saját bölcsességünk forrásából tudjuk megalkotni - ez a szív szakrális tere, amelyre számos ősi írásban és később lejegyzett szájhagyományban találunk utalásokat (úgy is mint a szív titkos kamrája vagy a tudat időtlen dimenziója). Több kultúra is ismeri és használja a szív terét különböző célokból. Sokaknak talán meglepő, de a világ természeti népei számára ez a tudás sokkal nyilvánvalóbb, mint a modern, technokrata társadalom számára. Nekik ugyanis az egyik legfontosabb dolog az életben, hogy a szívükben élnek, amelynek természetes velejárója, hogy testvérként tekintenek egymásra. A maják így köszöntik egymást: ,,In Lak'esh", ami annyit tesz: ,,Te egy másik én vagy". Az a lélek, ami benned van, ugyanaz a lélek, mint ami bennem is lakik. Ugyanúgy keresi a fényt és az örömet, ugyanúgy megvannak a kudarcai, félelmei, nehézségei, botlásai, mint nekem.

Amikor ezt az élményt megtapasztalod, bármilyen formában is érkezzék meg hozzád, az valóban tudatformáló hatású, mélyre hatoló tapasztalás, amely képes valóban átalakítani a szemléletedet, az életedet. Emiatt nem is annyira könnyű szavakba önteni azokat az érzéseket, amelyeket a szív szakrális tere, illetve a belépést lehetővé tévő meditációs kurzus nyújt. Egy teljesen más típusú észlelés mezejébe kerülsz, visszatérve az eredeti ősbizalom, testvériség, a gyermeki öröm és szeretet állapotába - ahová mindannyian visszavágyunk, hiszen egyszer valamikor ez volt a természetes létezési formánk.

Nekem a szív szakrális tere egy végtelenül békés hely, ahol tökéletes bizalomban és nyugalomban vagyok, a saját Isteni Lényem fényében. Talán ez az egyetlen közös vonás, amit a legtöbben említenek, akik beléptek a saját szent terükbe a meditáció során. A szív szakrális tere ezen túl épp olyan, mint a lelked, a saját leggyönyörűbb vonásaidat viseli magán - játékos, fantáziadús, végtelenül kreatív, angyali tisztaságú vagy éppen fantasztikumba illően eredeti. Miért is fontos mindez?

Az életünk átalakításában, a vágyott élet megteremtésében az egyik legfontosabb lépés a szív megnyitása. A tudatos teremtés kulcsait keresők, a vonzás törvényét alkalmazók számára fontos tudatosítani, hogy az elme természeténél fogva kétpólusos eszköz, ha ezt használjuk elsődlegesen, jót és rosszat is teremtünk egyszerre, hiába csak ,,jók" a szándékaink, pozitívak a vágyaink. Csak kis lépésekkel haladunk előre és nem változik akkorát az életünk, mint ahogy szeretnénk. A szív teréből teremtés viszont az egység energiaminőségében tart, amit innen teremtesz, az könnyedén és ellenhatások nélkül valósul meg.

A szívből élt élet sokkal tágabb játékteret biztosít, sokkal több örömet, sokkal több csodát, a létezésben lelt bizalmat, játékosságot, erőt és szenvedélyt. Ehhez az egyik leghatékonyabb út a szív szakrális terébe való belépés módszere, amely Drunvalo Melchizedek tanítása alapján már Magyarországon is elérhető A Megvilágosodó Szív Ébredése tanfolyam címmel. A világhírű kurzus magyar változata abban is különleges, hogy már a ragyogó színekkel, egyedülállóan kialakított helyszín is visszavezet az önfeledt gyermeki létállapotba, amikor még természetes módon képesek voltunk a szívünkben létezni. Itt minden azt sugallja: az öröm a tiéd, mindig is az volt és bármikor visszatérhetsz ebbe az állapotba. A kulináris gyönyöröket biztosító egész napi étkezés pedig - írhatnám stílusosan - csak hab a tortán, de nem, annál jóval több, hiszen a tiszta, vegetáriánus, ínycsiklandó menü négy napon keresztül még inkább lehetővé teszi a szív terének mély megtapasztalását.

A szeretet egyre teljesebb és mélyebb megélése minden lelki irányzat fontos alapköve, és ennek nagyon egyszerű oka van. A szív egyfajta kapuőr a szellemi fejlődésünk folyamatában, és nem enged továbblépni addig, amíg érzelmi sérüléseket hordozunk, amíg meg nem tanuljuk kezelni az egónkat vagy problémánk van az adok-kapok egyensúly terén. A szív energiáinak kiegyensúlyozása és a szeretet megélése elengedhetetlen ahhoz, hogy a spirituális fejlődésünkben továbbhaladjunk. Ezért olyan fontos a szív megnyitása és - azzal párhuzamosan - az érzelmi gyógyulás.

Kevés olyan embert ismerek, aki ne hordozna kisebb-nagyobb sérüléseket, fájdalmakat a szívében, mégha nincs is ennek tudatában. A szív sebei viszont visszatartanak a valódi kitárulkozástól, a valódi öröm és egység-élmények megtapasztalásától és rendre visszaesünk az elme által uralt hétköznapi tudatosságba. A szív szakrális terébe való lemerüléssel újra és újra gyógyítjuk is az itt tárolt sérelmeket és egyre több szeretetet leszünk képesek magunkban megtartani és mások felé is kinyilvánítani.

Kolontár Elvira



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-05-03 10:47:38, kedd
 
  Tudjátok fejből, hogy mit jelentenek a tojásokon található jelzések? Ha nem, akkor címkeadatbázisunk segít.




Az élelmiszerek nyomon követése miatt a tojások héján fel kell tüntetni a termelői kódot, valamint a nyilvántartási számot.
A számsor első része a tojást tojó tyúk tartási körülményeire utal:
0: ökológiai tartás;
1: szabadtartás
2: alternatív tartás
3: ketreces tartási rendszer

Ezután a tojás származási helyének ország kódja (HU -magyar), majd megye vagy főváros kódja (01- 20) következik.

Következik az állat-egészségügyi kerület sorszáma, a tojótyúk jelölés (T), végül az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben, valamint per- jel után az istállók száma kerül feltüntetésre.

Keresd a O-ás vagy 1-es, HU tojásokat!

Jelölni csak azok a gazdák kötelesek, akik 50 tojónál többet tartanak, így találkozhatunk jelöletlen tojással is, jellemzően piacon. Ebben az esetben azonban a termelő nevét és elérhetőségét az eladás helyén fel kell tüntetni.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-05-03 10:42:34, kedd
 
  A Johnson & Johnson végre beismeri: a babatermékeik rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaznak

"A gyermekek a jövőnk" - ahogyan azt Whitney Houston is oly szenvedélyesen megénekelte a 80-as évek közepén. Ha ez valóban így van (márpedig egészen biztosan így van), akkor megbízhatónak tartott vállalatok - élükön olyan édesanyákkal és édesapákkal, mint Te vagy én - miért értékesítenek potenciálisan rákkeltő anyagokat tartalmazó bébitermékeket?

Semmilyen fajta karcinogén anyagnak nem szabadna érintkeznie azokkal a dolgokkal, amiket a testünkre kenünk, vagy a testünkbe beviszünk. Semmilyen életkorban. A csecsemőkor a legsérülékenyebb időszak életünk során, és ha olyan dolgoknak vagyunk kitéve, amiről nemrég a Johnson & Johnson is beismerte, hogy használja a termékeiben, az katasztrófát okozhat.

Szóval, mi is van benne?

A fentebb említett márkájú termékekben formaldehidet fedeztek fel. Különböző tanulmányok szerint ez az anyag rákot okozhat. És ez a te babasamponodban is benne van. Általánosan használt, a holttestek bebalzsamozására használt szerként van jelen a köztudatban.

Joggal merül fel a kérdés: "Mit keres a fogyasztói termékekben?" A "miért" ugyan nem egészen világos, viszont a "hogyan"-ra a válasz a quaternium-15. Ez az összetevő ugyanis formaldehid-felszabadító tulajdonsággal rendelkezik, amiről tudjuk, hogy bőr-, szem- és légzőszervi irritációt okoz. A leukémiával is összefüggésbe hozták.

Az Észak-Amerikai Kontakt Dermatitisz Csoport (NACDG) szerint a quaternum-15 az egyik legveszélyesebb, kontakt allergiát okozó anyag gyermekeknél.

De ácsi! Itt még nincs vége!

A Johnson & Johnson tartogat még egy veszélyes kemikáliát a rákkeltő anyagokat tartalmazó termékeinek koktéljában. Ez nem más, mint az 1,4-dioxán, ami szintén karcinogén jellemzőkkel bír. Idegméregként súlyosan károsítja a központi idegrendszert, valamint a májat és a veséket.

Valamilyen oknál fogva azonban a Johnson &J ohnson mégsem töri magát, hogy helyrehozza a problémát. Annak ellenére, hogy több millió csecsemőt fürdetnek a fürdővizében, mégis lassan tesz csak lépéseket a vegyszerek eltávolítására.

Ugyanakkor a cég gyárt ezen kemikáliáktól mentes termékeket is, amelyeket az USA-n kívül adnak el.

A szükség találékonyságot szül.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-05-03 10:33:07, kedd
 
  Einstein szerint nehéz elképzelni, hogy amikor senki sem nézi a holdat, olyankor az nincs is ott, hanem helyette valószínűségi hullámok lebegnek a térben. Niels Bohr(aki szinten Nobel-díjas volt), is azt állította, hogy márpedig nincs ott. Valakinek nézni kell, legalább egy hangyának különben nincs ott. Ez egy elég abszurd dolognak tűnhet, de ha szigorúan vesszük a kvantumelmeletét, akkor tényleg nincs ott. Amikor ránézünk ott van és hatást gyakorlok rá, mert egyirányú hatás nem létezik(hatás-ellenhatás)..

Link



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-05-03 10:29:05, kedd
 
  Virágzik a keleti bazsarózsa az erdélyi rezervátumban

A rezervátum Erdély egyetlen olyan területe, ahol megtalálható a sztyeppei vagy keskenylevelű bazsarózsa. A ritka virág az oroszországi sztyeppék őshonos növénye, ott jelenleg több helyen is megtalálható. Az egész Európában egyedi látványban csak 1-2 hétig lehet gyönyörködni, ez a különleges növény ugyanis csak két hétig virágzik.

Ahhoz, hogy virágot is hajtson, legkevesebb hét évnek kell eltelnie

A mezőzáhi rezervátumban nem csak természetes módon szaporodik a keleti bazsarózsa. A gondnokok nyáron összegyűjtik és elültetik a magokat. A látogatók csakis a kijelölt ösvényekről gyönyörködhetnek a különleges virágokban. A látvány egyedi Európában, hiszen a Kárpát-medencében csak itt a mezőzáhi dombok között bont szirmot a keleti, vagy más néven sztyeppei bazsarózsa.
A mezőzáhi rezervátumot 1956-ban nyilvánították védetté

A virágzás május első napjaira esik, természetesen kis eltérésekkel, az időjárástól függően. A 3,5 hektáros területen még körülbelül 270 ritka növényfaj található a bazsarózsán kívül. A különleges szépségű virágokat bárki megtekintheti, idén körülbelül május közepéig tart a virágzás a bazsarózsamezőn.






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-05-03 10:18:57, kedd
 
  Gondoltál már arra, hogy hány apróság lakik a talpad alatt a földben? Hány élőlénynek biztosíthat életteret egy négyzetméter élő talaj?
Milliók és milliárdok egy marék egészséges termőtalajban, gondoskodva a növények számára táplálékot nyújtó örök táplálékkörforgásról és a fertőzéseket kiküszöbölő egészséges egyensúlyról.
Szerinted mi történik a baktériumokkal és egysejtűkkel, mikor rájuk öntenek évente 600 kg műtrágyát egy hektáron, aminek sóindexe magasabb, mint a konyhasóé?
Mi lesz a sorsa a legtöbb növény számára létfontosságú táplálékokat biztosító szimbióta talajgomba hálózatnak, amikor lefújja valaki a lombot gombairtóval vagy épp talajfertőtlenít? Mi történik velük, mükor a rotakapával átdarálod lakóhelyük? Biztos, hogy a baktériumtrágyás cégek 1-3 törzses készítménye jó valamire egy több ezer, tízezer fajtából álló életközösségben? Ha igen, miért is kell minden évben megvenni a baktériumtrágyákat?
Nálad hányan laknak a talajban?



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-05-03 10:14:24, kedd
 
  Dolgozunk, hogy fizethessünk. Fizetünk, hogy élhessünk. Még az iskolának sem az a célja, hogy emberhez méltó, örömteli életre készítsen fel, bővítse ismereteinket és neveljen, hanem az, hogy egyenmunkásokat formázzon belőlünk, engedelmes szolgái legyünk gazdánknak, egy szűk csoportnak. És hogyan tudja egy szűk csoport ezt elérni? Hát a bankrendszerrel. Egy olyan pénzügyi rendszerrel, ami nem az állam, hanem magánérdekeltség kezében van. A pénzkiadásnak már nincs árufedezete, hiszen a bankok korlátlanul hozhatnak létre pénzt a kamatoknak köszönhetően, most már papírköltség nélkül is, virtuálisan.
A semmiből gazdagodnak meg.
Miközben mi, az értékteremtők, a dolgozó emberek ostoba módon számolgatjuk fillérjeinket, hogy be tudjuk osztani a következő fizetésig, és legtöbben csak annyit keresünk, hogy legyen tető a fejünk fölött és legyen mit ennünk.
Hát ezért mondta Henry Ford: "Jó, hogy az emberek nem értik a pénzügyi rendszert, különben talán már másnap forradalom törne ki." A bankrendszer az emberiség legnagyobb csalása. Hivatalosan, öltönyben és nyakkendőben bűnöznek, és még állami támogatást is kapnak. Életed végéig kifosztanak, elveszik mindenedet, belőled élnek, mert vérszívók.
Csak hunyjátok le a szemeteket, és képzeljétek el: munkátok gyümölcsét ti magatok élvezhetitek, mert már nem von el hatalmas összegeket az állam tőletek adók és járulékok formájában, hiszen nincs államadósság a pióca bankrendszer felé, saját magatok sem fizetitek a hatalmas kamatokat olyan csalóknak, akik csupán annyit tesznek saját meggazdagodásukért, hogy pénzt nyomtatnak ki (vagy hoznak létre számítógépen). Képzeljétek el, hogy az államnak bőven marad pénze oktatásra, egészségügyre, mert elkergette a banksztereket. A vállalkozások virágoznak, mert nem vonnak el tőlük hatalmas adókat, mindenki megkapja munkájának ellenértékét.
Akár meg is szűnhetne az adózás és azzal együtt egy óriási apparátus és bürokrácia, mert az állam fenntartásához elég lenne a forgalmi adó is, amit az áruvásárlással fizetünk meg, ami ráadásul azért is igazságos, mert aki többet fogyaszt, az többet adózik



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-05-03 10:05:55, kedd
 
  Magyarország szerencsés helyzetben van, mert a GMO-mentesség célként jelenik meg az Alkotmányban és a pártok között ebben egyetértés van. Miközben Európában a hangulat és a jogszabályi környezet erősen génmódosítás-ellenes, addig a világ más részein, például Amerikában engedélyt adtak az első étkezésre szánt GMO-állat tenyésztésére, a gyorsan nagyra növő lazacra. Eközben Indiában kudarcot vallott a génpiszkált gyapot, a gazdák kártérítést követelnek. Vannak azért biztató hírek is: Oroszország lehet az ökológiailag tiszta és jó minőségű bioélelmiszereinek legnagyobb szállítója a világon



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-05-03 09:58:05, kedd
 
  Az élet alapja: a tiszta víz

Székrekedés, fejfájás, koncentráció zavar, csökkent teljesítőképesség és bizonyos esetekben még csalóka éhségérzet is jelezheti számunkra a tartós dehitratáltságot.
Ionizált, oxigén dús tisztított víz az egészség és a fiatalság forrása! A tiszta víz a lételemünk!Így hívják azt az állapotot, amikor rendszeresen kevesebb vizet iszunk meg a szükséges napi 2,5 - 3 liter tiszta víznél. Pedig igazából tudjuk, hogy meg kellene innunk, de még sem tesszük.
Aztán megmagyarázzuk magunknak, hogy iszunk kávét is, meg üdítőt, meg persze levest is eszünk néha...
szóval szinte már mindent megtettünk, ami emberileg elvárható volt. De ez nem igaz!
Sajnos nem veszünk tudomást arról, hogy elegendő tiszta víz nélkül a vérünk besűrűsödik, a vörös vértestjeink összetapadnak, ez pedig rontja a szervezetünk oxigénellátását. Sejtjeink anyagcseréje lelassul, sőt még az agyunk is lassabban fog dolgozni.
Összességében olyan helyzetet teremtünk, mintha a mosógépünket víz nélkül járatnánk, aminek ugye nem sok értelme lenne. De hogyan várhatjuk el a testünktől, hogy minden funkcióját tökéletesen ellássa, ha a létfontosságú tiszta szállítóanyag helyett csak kólát és kávét itatunk vele?
A napi 2,5 liter tiszta víz elfogyasztása fontosabb, mint a megfelelő táplálkozás. De tiszta víz és tiszta víz között is ezernyi különbség van, így erről még beszélnünk kell!
A nélkülözhetetlen tiszta víz
Ionizált, oxigén dús tisztított víz az egészség és a fiatalság forrása! A tiszta víz a lételemünk!Egy felnőtt ember 65-70 százaléka, egy újszülöttnek 80 százaléka és egy megtermékenyített petesejt 96 százaléka víz.
A víztartalom szervenként is változik. A szem üvegteste például 99 százalék vizet tartalmaz, az agynak 78 százaléka, a szívnek 77 százaléka, míg a májnak 84 százaléka a víz.
A tiszta víz testünk létfontosságú alkotórésze. Oldószer és vivőanyag, hiszen segíti a tápanyagok felszívódását, feloldja és eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges égéstermékeket.
Elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, a biokémiai folyamatokhoz és a hőszabályozáshoz.
Étel nélkül több hétig, de víz nélkül legfeljebb 3-4 napig bírjuk ki. Az egészséges felnőtt ember napi folyadékszükségletének egyharmadát az elfogyasztott szilárd táplálékok, kétharmadát azonban csak folyadékok fedezhetik.
Ionizált, oxigén dús tisztított víz az egészség és a fiatalság forrása! A tiszta víz a lételemünk!Testünk optimális működéséhez naponta testsúly 30 kg-onként legalább 1 liter tiszta víz szükséges, de a nyári nagy melegben és intenzív sportolásnál ez felmehet a duplájára is.
Kismértékű, mindössze 2 százalékos folyadékveszteség esetén is megbillen a vízháztartás, és jelentősen csökken mind a fizikai, mind a szellemi teljesítmény.
A legtöbb ember viszont a szükséges mennyiségnek csak a töredékét issza meg naponta, pedig szervezetünknek folyamatosan szüksége van a vízutánpótlásra. Azt hisszük, hogy a szomjúságérzet megjelenésekor kell innunk, pedig a szomjúság már a szervezet vészjelzése a komolyabb folyadékvesztés megelőzésére.
Ráadásul bizonyos folyadékok kifejezetten dehidratáló hatásúak, tehát vizet vonnak el a testünktől. Ilyen a kóla, a kávé, az alkohol tartalmú italok, a szénsavas üdítők, a szörpök és a különböző magas cukortartalmú gyümölcslevek is. Ezért ha csak lehet, igyunk tiszta vizet!



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Kertész Imre
  2016-05-03 09:40:34, kedd
 
  Most, hogy elment közülünk Kertész Imre, életművének kontúrjai véglegessé váltak. Sem hozzátenni, sem elvenni belőle nem lehet. Elmélyedéssel elsajátítható, de semmilyen csoport által nem kisajátítható. Ő maga rendezte el ezt így és nem másképp. Író nem akarhat többet, mint hogy elmondja azt, amit rajta kívül más nem tud elmondani. A pályát elkezdheti úgy, hogy hasonlít kortársaira vagy az elődökre, de a világ csak akkor fog figyelni rá, ha már nem hasonlít, csak önmagára. Kertész Imre viszonylag rövid idő alatt eljutott saját legfontosabb mondandójáig, ekkor született meg a Sorstalanság, neve azóta elválaszthatatlanul hozzátapad legjellemzőbb művéhez.

Nobel-díjas írónk a zsidóság huszadik századi megpróbáltatásairól írt, de hiba lenne róla azt gondolni, hogy a témáját megtalálta, és onnan el sem mozdult. Éppen ellenkezőleg, Kertész egész életműve a témájától - de nem a tárgyától - való elmozdulás. József Attila azt írta annak idején, hogy neki a proletariátus csak forma, és kis túlzással ugyanezt mondhatnánk Kertész Imréről a zsidóság vonatkozásában. A század embertelenségének leginkább megragadható formáját találta meg saját és sorstársai életében. Úgy gondolta, Auschwitz azzal, hogy iparszerűvé tette az emberek elpusztítását, ,,az európai ember legnagyobb traumája a kereszt óta". Kellett hozzá merészség, hogy hátat fordítson a szokássá rögzült gondolkodási reflexeknek, és tovább lépjen azokhoz képest, akik a zsidóság szenvedéseiről ismételten elmondták az elmondhatót. Ő az elmondhatatlant akarta elmondani, és a sorsról bebizonyítani, hogy az valójában sorsvesztés volt, megfosztatás a rilkei saját haláltól.

Aki úgy gondolja, hogy írónknak csak egy témája volt, az valószínűleg szó szerint érti azt, amit Kertész így fogalmazott meg: ,,Bármin gondolkodom, mindig Auschwitzon gondolkodom." Hogyan is tehetné ezt meg egy ember, aki Nietzschét és Wittgensteint fordít, rajong Camus-ért, szereti és érti Wagnert, s ezer jelét adja a filozófiai igényű gondolkodásnak? Mert csak ha ezt a kijelentését metaforikusnak vesszük, akkor értjük meg, miért botránkoztatott meg sokakat egy másik mondatával, amely szerint a Sorstalanság bizonyos értelemben a Kádár-korról szól. Pedig arról is szólt. A Sorstalanságot Kertész Imre Kelet-Berlinben még csak-csak megírhatta volna. Nyugat-Berlinben - soha.

De ehhez ismerni kell kicsit az életét, végtelen otthontalanság-érzetét a diktatúrában, s megérteni, miért nem volt soha a Kádár-kor kegyeltje, még annyira sem, hogy ma már világhírű regényének kiadását vállalta volna a Csurkát, Kardos G. Györgyöt vagy Fejes Endrét gond nélkül elismerő akkori Magvető nagy hatalmú igazgatója.

Inkább barátokra vágyott Kertész Imre, mint közösségekre. Ahová betelepedett az ideológia, neki egy kicsit már gyanús volt. Sokszor döntött másképp, mint ahogy ez vagy az a csoport elvárta tőle. Érték is támadások többfelől, ahogy neki is voltak keresetlen szavai és fenntartásai. S mégis hazajött gyógyíttatni magát, és sosem jutott eszébe, hogy ne magyarul írja meg műveit. Megint csak a különféle elvárásokkal szemben, afféle egyszemélyes demonstrációval 2014-ben átvette a Szent István-rendet. Nem a frontnyitások, nem a szembenállások, hanem az együvé tartozások embere volt. Olvasása különleges élmény: hol eltávolít tárgyiasságával, hol rendkívüli személyességével lep meg.

Összegzés helyett most makacsul egyetlen kérdés jár a fejemben: szerettük-e eléggé?





Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 294 db bejegyzés
e év: 2980 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 472
  • e Hét: 3508
  • e Hónap: 12691
  • e Év: 65399
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.