Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2016-06-01 23:57:48, szerda
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Bolognai spagetti vegán módra
  2016-06-01 23:57:10, szerda
 
  Bolognai spagetti vegán módra

Hozzávalók

10 dkg szejtánpor
3 ek szójaszósz
1 dl langyos víz
25 dkg spagettitészta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk szárított oregánó
1 tk szárított bazsalikom
4 ek sűrített paradicsom
1,5 dl vörösbor

bors


Elkészítés

A tésztát sós vízben feltesszük főni.
A szejtánhoz hozzáadjuk a szójaszószt és a vizet (ezeket akár elegyíthetjük is), majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezt az elegyet négy-öt egyforma részre szeljük, majd szójaszószos vízben addig főzzük, míg fel nem jön a víz tetejére.
A szejtánt kockákra vágjuk, majd egy aprítóban ledaráljuk. A darált szejtánt 2ek forró olívaolajon lepirítjuk, majd félretesszük.
Megpároljuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, majd kb. két perc elteltével jöhet a paradicsompüré, a vörösbor, majd a fűszerek. Egy-két percig hagyjuk összeállni, majd a szószt a kész tésztára öntjük.





KIRSCH ANDRÁS
Vegán gasztroblogger, újságíró, író

A tésztának még jobb íze lesz, ha csak félig főzzük meg vízben, majd végül a bolognai szószban főzzük készre.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Diós marlenka
  2016-06-01 23:53:16, szerda
 
  Diós marlenka

Hozzávalók

A tésztához:
3 ek méz
20 dkg kristálycukor
10 dkg puha vaj
2 db tojás (M)
1 ek szódabikarbóna
1 kávéskanál ecet
45 dkg liszt
A krémhez:
1 doboz cukrozott sűrített tej (kb. 40 dkg)
35 dkg puha vaj
8 dkg darált dió
0,3 dl konyak


Elkészítés

1. A krémhez szükséges sűrített tejet vízzel teli lábasba állítjuk. Közepes lángon kb 3 órán át főzzük, közben folyamatosan pótoljuk az elfőtt vizet. Felbontás előtt lehűtjük.

2. A tésztához a mézet, a cukrot, a vajat, a tojásokat gőz felett kevergetve besűrítjük, majd lehúzzuk a tűzről. A szódabikarbónát elkeverjük az ecettel, és a sziruphoz adjuk. Beledolgozzuk a lisztet, majd 2 órát hagyjuk állni, és hatfelé vágjuk. Mindet 3 mm vastagra kinyújtjuk, és 1-1 ív sütőpapírra rakjuk. 180 fokon 5-7 percig sütjük.

3. A krémhez a vajat felhabosítjuk, hozzáadjuk a karamellizált sűrített tejet, a diót és a konyakot. Egymásra teszünk 5 db, a krémmel megkent lapot, majd az utolsót rámorzsoljuk. Éjszaka szobahőmérsékleten hagyjuk állni, majd 2 napig a hűtőben pihentetjük.





DUSHA CSENGE

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Paradicsomos húsgombóc spagettivel
  2016-06-01 23:34:04, szerda
 
  Paradicsomos húsgombóc spagettivel

Hozzávalók

30 dkg darált marha lapocka
20 dkg spagetti
3 dkg parmezán
30 dkg paradicsom
2 dl paradicsomszósz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 csokor friss petrezselyem
2 levél babérlevél
olívaolaj

bors


Elkészítés

A zöldségeket megmossuk és szárazra töröljük. A paradicsomot felkockázzuk, a hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, a petrezselymet finomra vágjuk. A parmezánt lereszeljük.
Olívaolajban közepes lángon üvegesre pároljuk a hagyma és a fokhagyma felét.
Egy keverőtálban összekeverjük a darált marha lapockát, az üvegesre pirított hagymákat, a parmezán felét és a petrezselyem harmadát. Megsózzuk, megborsozzuk, majd vizes kézzel golyókat gyúrunk belőle (6-7 golyó lesz belőle).
A húsgolyókat közepes lángon olívaolajban kisütjük.
Közepes lángon üvegesre pirítjuk a maradék hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a paradicsomszószt és a babérlevelet. Megsózzuk, megborsozzuk, majd fedő alatt kb. 10 percig főzzük. Ha nagyon besűrűsödne, hozzáadunk egy kevés vizet.
A tésztát sós-olívaolajos vízben kb. 10 perc alatt al dentére főzzük, majd hideg vízzel átöblítve leszűrjük.
A húsgombócokat a paradicsomos szószba tesszük, és alacsony lángon kb. 5 percig főzzük.
A tésztát egy tányérra halmozzuk, rárakjuk a ragut és a húsgombócokat, végül megszórjuk a maradék petrezselyemmel és parmezánnal.





Megjegyzés

A fűszerek adagjai relatív mértékűek, mennyiségük ízlés szerint csökkenthető, növelhető. Az elkészítési idő a gyakorlottság függvényében változhat. JÓ ÉTVÁGYAT!
Chefbag

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fahéjas-tejszínes almaleves
  2016-06-01 23:24:10, szerda
 
  Fahéjas-tejszínes almaleves

Hozzávalók

60 dkg alma
1 db citrom (leve)
3 ek xilit vagy más édesítőszer
1 tk szegfűszeg (egész)
2 db fahéj (egész)
1 kk őrölt fahéj
1 dl főzőtejszín
1 kis pohár tejföl (150 g)
2 ek étkezési keményítő ( púpozott)
1 csipet só


Elkészítés

Az almát meghámozzuk, kockákra vágjuk és citromlevet csepegtetünk rá, hogy ne kezdjen el barnulni.
Felforralunk 1,5 liter vizet, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a sót és az édesítőt, majd beletesszük az almakockákat. 5 perc alatt megfőzzük.
A tejfölt és a tejszínt egy kevés forró vízzel és az étkezési keményítővel simára keverjük, és miközben a leves forr, hozzáöntjük. Alaposan átkeverjük, 1-2 perc alatt összeforraljuk és már tálalhatjuk is.





Wagensommer Alexandra

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Június
  2016-06-01 16:10:47, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Jelkép-kalendárium - Június
  2016-06-01 16:07:40, szerda
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)






Június

Egykorú magyarázat szerint a hónap névadója Juno volt. Június (egy latin forrás szerint: mensis Iunonius) római ünnepei alátámasztják e nézetet. 1-jén ülték meg Iuno Moneta (népies értelmezésben: az ,,intő" Juno) temploma avatásának emlékünnepét. (Február 1-jén, mely hónap a Februa ,,álnéven" rejtőzködő Junónak volt szentelve, Iuno Sospita, az ,,Oltalmazó" Juno templomának avatásáról emlékeztek meg.)






Ugyancsak elsején ünnepelték Cardát, akit Ovidius Janus női párjának és az ajtósarok (latin cardo) megszemélyesítőjének tart. 11-én ülték a Matralia ünnepet, Mater Matuta (,,Reggeli Anya") tiszteletére. Ő ugyancsak Janus párja volt, akit Pater Matutinusnak (,,Reggeli Atyának") is neveztek.

Mater Matutát a görög Leukotheával (,,Fehér Istennővel") azonosították, akit Inónak is hívtak. Inó a névrokonságtól függetlenül is Juno mása: míg Inó dajkaistennő, Juno a gyermekáldás és házasélet úrnője volt. Június 9—15. között zajlott a Vestalia, Vesta istennő ünnepi hete. Az ő templomában égett a szüzek oltalmazta örök tűz. Vesta a családi tűzhely istenasszonya volt, s emiatt igen közel állt Junóhoz. A két istennő görög megfelelője, Héra, az ,,asszony" és Hesztia, a ,,szűz" Démétér ,,anyával" a Nagy Istennő egylényegű három személye volt. A Vestalia, jellegéből fakadóan tűzünnep, a nyári napfordulat ünnepe. A ,,téli kapu őrének", Janusnak emlegetése a júniusi istennők oldalán ugyanerre enged következtetni. (A jún. 15-e és 21-e közötti 6 napos időkülönbség a római naptárnak abból a sajátosságából ered, hogy a napév sarokpontjait rendszerint a hónap Idusa körüli holdtöltékkel együtt ünnepelték).

A hónap jelképe sárgászöld ruhás, repülő ifjú, fején éretlen kalászkoszorúval, jobbjában a hónap jegyének, a Ráknak a jelével, baljában a hónap terményeivel teli tál. Ábrázolták árpát sarlózó parasztlegény képében is, homlokán lenkoszorúval. A napisten szekeréről aláhulló Phaethón ugyancsak június havát jelképezi (Phaethónt a kutatás Kronosz/Saturnusszal azonosítja. Kronoszt mint gabonaistent az ókori Athénben aratás idején, a nyári napfordulókor ünnepelték, az antik csillaghit viszont a Rák és az Oroszlán havát a bukott Szaturnusz időszakának tekintette. A hagyomány úgy tartja, hogy a Tejút a Phaethón által ,,félrevezetett" napszekér keréknyoma. A nyári napforduló helye viszont jó kétezer éve a Tejúton van).

Június régi magyar neve Rák hava, illetve Szent Iván hava. Utóbbi nevét a szokáshoz híven a Rák hó (jún. 22/23-júl. 22/23.) első dekádjának legjelentősebb szentjéről, Keresztelő Szent Jánosról nyerte.





Kormány Vera: Június

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 222 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1706
  • e Hét: 3920
  • e Hónap: 17825
  • e Év: 147532
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.