Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Gyermekkorom egyik főbűne...
  2016-06-13 17:26:50, hétfő
 
  Valamikor régen, hatvan éve is elmúlt már, velem esett meg ez a szégyenletes eset.

Elsős voltam. Az osztályban volt egy nagyon szegény kislány, akivel az első pillanatban összebarátkoztam. Jól megértettem magam vele, sokat beszélgettünk, egy felé is laktunk. Akkor még úgy jártunk iskolába, hogy az úton csatlakoztunk egymáshoz, és mire oda értünk, kisebb csoportot alkottunk. Fiatal tanító nénit kaptunk. Csodáltuk szép haját, szép alakját, és divatos ruháit. Egyszer kilestük a férjét, a kiről megállapítottuk, egyáltalán nem szép, nem való hozzá. Szerettük a tanító nénit. Valaki az osztályban költött egy kis dalocskát, ami így hangzott, ,,tanító néni gyönyörű szép, virágok nyílnak, amerre lép. Fekete göndör dús haja, olyan, mint egy hajas baba". Egyik nap elénekeltük neki, amikor az osztályba lépett. Azt hiszem ő is szeretett bennünket. Már az első osztály vége felé jártunk, amikor közeledett a pedagógus nap. Nem messze tőlünk, lakott egy kertész, akinek gyönyörű rózsakertje volt. Szüleim virágot tőlük vásároltak.

Édesanyám a jeles napra előrendelt nálunk egy rózsacsokrot, amiért be kellett volna mennem, iskolába menet. De, közbe jött egy kis gikszer így a virágcsokor ott maradt.

Említettem a kis barátnőmnek, hogy az ünnepre virággal készülök. Ők nagyon szegények voltak, nem volt pénzük virágra. Aranka elmondta, hogy visz ő is virágot, de előbb el kell menni érte a temetőbe. Már kinézte magának, olyan nagyon szép...

Nem volt ellenemre a dolog, vele mentem. Két temető közelében laktunk, sokszor vitt oda bennünket a kíváncsiság, de erről nem beszéltünk senkinek.

Van még két történetem, ezekről a kiruccanásokról, talán később azt is elmesélem.

Szóval Aranka egy friss sírról elvette a kiválasztott, celofánnal becsomagolt virágot. Volt mellette, egy csodálatos nagy fehér rózsacsokor, fénylő fehér szalaggal, arany rojttal és szép ciraldákkal díszített betűkkel. Úgy döntöttem, én meg azt adom a tanító néninek, a pénzt, meg a barátnőmnek, tegye a titkos dobozába, és vegyen majd rajta Pajtás töltőtollat, mire másodikba megyünk. Sokszor adtam neki a bocskorszíjra kapott pénzemből, hogy teljen a doboz. Az ötletet tett követte. Virágainkkal megpakolva, kislisszoltunk a sírhoz közeli hátsó kapun. Az úton senki nem kérdezte meg tőlünk, hova megyünk a nagy csokrokkal.

Az iskolába érve, beálltunk a sorba, köszönteni a tanító nénit. Mindenki kapott puszit, csak én nem, pedig az én csokrom volt a legnagyobb és legszebb.

Este az udvaron játszottam, mikor látogatóba érkezett hozzánk a tanító néni, kezében csomagolópapírba elrejtve a csokorral. Éreztem, hogy nagy a baj. Volt az udvaron egy óriás eperfa, felmásztam rá. Hiába szólítottak, hívtak, meg sem mukkantam, lapítottam, ültem a fa ágán, pityeregtem, mint egy árva madár. Amint a tanító néni elment, édesanyám keresni kezdett. Besötétedett, féltem, leszóltam, hogy hol vagyok. Édesanyám remegő hangon könyörgött, ,,gyere le kislányom, nem bántalak". Na, erre még jobban megijedtem, de mégis lemásztam. Hanem amint földet ért a lábam, akkora pofont kaptam, hogy ma is megemlegetem. De a fülembe cseng édesanyám síró hangja is, ahogyan azt mondta, ,,..nesze, neked, szeretettel utolsó utadra"...

Ez volt a szalagra írva, amit a tanító néni visszahozott. Nem olvastuk el, mit üzentek a ciráldákkal, lehet, nem is tudtuk volna, hiszen a díszítés miatt számunkra felismerhetetlenné váltak a betűk.

A vacsora után sokáig ültünk az asztalnál, beszélgettünk. Elmondták a szüleim, mekkora nagy az én bűnöm. Kegyeletet sértettem, elloptam a virágot a sírról, ráadásul még hazudtam is, amikor édesanyám megkérdezte, milyen volt a kertész néni rózsája. Azt feleltem nagyon szép volt, kifizettem és örült a tanító néni, meg is puszilt érte. Ami mindennél jobban fájt, az édesapám nem szólt mellettem egy szót sem, pedig ő mindig, mindenben a védelmemre kelt. Ez volt az első igazi pofon az életemben. Sokáig sírtam, nem vigasztalt senki.

Másnap nem mentem iskolába, édesanyám elment a kertészhez az ott maradt virágért, és a pincéből felhozta a sírcsokrot, úgy indultunk a temetőbe. De, nem ám a sírhoz mentünk, hanem a temető csősz házához, ahol el kellett mesélnem, honnan loptam el a virágot, és azt is, most bocsánatot szeretnék kérni a sírban fekvő nénitől, mert ilyen igen nagy bűnt követtem el ellene. Ráadásul meg kellett kérnem a csősz bácsit, kísérjen el bennünket, hogy a virágot visszategyem. Anyám is letette a kertész rózsáját. Rettentően szégyelltem magam, ez sokkal jobban fájt a pofonnál. Talán ez az eset is hozzájárult, hogy ritkultak a temetői látogatásaink. Már csak egy temetői bűnöm maradt, ami talán morbidabb véget ért.

No, de még nem ért véget evvel a történet. Abban az évben jártam hittanra, kevesen voltunk, összesen hatan, és papnak is el kellett mondanom. A pap bácsi egész délután az én bűnömről beszélt, arról, hogy miután meggyónom a bűneimet, Isten megbocsát, mert tudja, hogy soha többet nem követek el hasonlót.

Igaza volt, nem vált belőlem bűnismétlő, de soha többé nem mondhattam el, hogy nem hazudtam, nem loptam, az én szótáramból már csak így hangozhat el egy mondat: nem szoktam hazudni és lopni. Mekkora a különbség azt csak én érzem igazán, pedig tudom, mindenki megbocsátott, csak én nem tudtam magamnak.
Lélek Sándorné Gizella
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harcsapaprikás túrós csuszával
  2016-06-13 10:48:56, hétfő
 
  Hozzávalók: 4 személyre
Harcsapaprikás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 60 dkg harcsa
- fekete bors
- só
- pirospaprika
- 3 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál finomliszt
Túrós csusza
- 30 dkg tehéntúró
- 25-30 dkg csuszatészta
- 2 dl tejföl
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál étolaj

Harcsapaprikás
A harcsapaprikáshoz kedvenc köretem a túrós csusza, illetve fordítva: a túrós csuszát harcsapaprikással szeretem a legjobban. A főzést a hallal kezdem - a tészta ugyanis frissen jó igazán, a melegítés csak ront rajta. Az apróra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítom, a tűzről leveszem, hozzáadom a pirospaprikát és a fűszereket, felöntöm egy kevés vízzel, és addig főzöm, míg a hagyma szét nem fő. Mikor a pörköltalap már nem darabos, hanem sima és fényes, a harcsát beleteszem, és 8- 10 percig párolom. Ha túl folyós lenne a szósz, liszttel sűrítem.
Túrós csusza
Ezek után jöhet a csusza! A túrót már a főzés megkezdése előtt kiveszem a hűtőből, hogy ne legyen hideg, mert a tésztát nagyon lehűtheti. A füstölt szalonnát kicsi kockákra vágom, és az olajon megpirítom. Míg pirul a szalonna, a vizet felteszem főni egy fazékban, és ha forr, a tésztát beleteszem. Hogy ne ragadjon össze a tészta, a zsírból egy kávéskanálnyit a vízbe dobok. A 12-15 perc alatt kifőtt tésztát leöblítem meleg vízzel, lecsöpögtetem, és a szalonnazsírban (a pörcöket kiszedem előtte) megforgatom. A túrót szétmorzsolom, a tésztára szórom, a kicsit meglangyosított, kikevert tejföllel leöntöm, és a szalonnapörccel megszórom. A harcsapaprikást a túrós csuszával együtt teszem az asztalra, és tálaláskor a halat kevés tejföllel meglocsolom.

vidék ízei
 
 
0 komment , kategória:  Hal ételek  
Almarózsás pite
  2016-06-13 10:03:03, hétfő
 
  Hozzávalók: 4 személyre
ALMARÓZSÁS PITE TÉSZTÁJÁHOZ
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 kicsi tojás
- 1 csipet só
- 1 nagy marék mazsola
- 1 evőkanál rum
A VANÍLIAKRÉMHEZ
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
A TETEJÉRE
- citromlé
- 4 piros alma
- 2 evőkanál kristálycukor
- fél kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál baracklekvár

ALMARÓZSÁS PITE TÉSZTÁJÁHOZ
Trükk
ELŐKÉSZÍTÉS: 1 óra - SÜTÉS: 25 perc - Megmossuk a mazsolát, és egy kis rumos vízbe áztatjuk. Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, sóval, vaníliás cukorral, egyesével beledolgozzuk a tojásokat, végül pedig hozzákeverjük a lisztet és a leszűrt mazsolát. Kivajazunk egy kerek piteformát, belesimítjuk a tésztát. 180 fokosra előmelegített sütőben körülbelül tíz perc alatt félig megsütjük.
A VANÍLIAKRÉMHEZ
Sűrű pudingot főzünk a vaníliás pudingporból, a három evőkanál cukorból és a három deci tejből. Hagyjuk kihűlni. Rákenjük a vaníliás krémet a félig sült tésztára.
A TETEJÉRE
Az almát negyedeljük, kivágjuk a magházat, és héjastul hajszálvékony szeletekre vágjuk. Cukros-citromos vízben nagyon rövid ideig főzzük, épp csak hogy könnyebb legyen felcsavarni. Rózsákat tekerünk, és kirakjuk vele a torta tetejét. Meghintjük cukorral és pici fahéjjal. Ismét betoljuk a 180 fokra melegített sütőbe, és körülbelül negyedóra alatt készre sütjük. Még forrón lekenjük felhígított, felmelegített lekvárral
vidék ízei
 
 
0 komment , kategória:  Főzés-sütés  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 66 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 926
  • e Hét: 1364
  • e Hónap: 7736
  • e Év: 58527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.