Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Miért „jó fej” a nyers káposzta?
  2016-06-19 14:35:23, vasárnap
 
  A nyers káposzta leve valódi csodaszer, amely ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén, idegesség és rendkívüli ingerlékenység, vagy éppen lehangoltság és depresszió esetén.

Összetétel és hatóanyagok

A káposzta nagyon sok vitamint tartalmaz: A-vitamint, Béta karotin, B1-, B2-, B9-,vitamint(folsav), PP-, C- (100 g káposztában 40 mg C-vitamin van), E-, K-, U-vitamint (védi a nyálkahártyát, de főzéskor elveszti ezt a tulajdonságát, csak friss lé formájában biztosítja számunkra). Az ásványok széles skálájából kiemeljük a foszfort, kálciumot, a vasat, a ként, a káliumot, a vasat, a ként, a magnéziumot, a jódot és az arzént. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Értékesek még mézgái, főként fekélyes vastagbélgyulladás esetén és magas klorofilltartalma, amelyik segíti a hemoglobin termelődését a vérszegénység különböző formáiban (főzéskor sajnos a klorofill is elvész).

A savanyú káposzta, amely természetes eljárás révén kapunk, azért értékes a számunkra, mert erjesztőanyaga segíti a zsírok megemésztését, akkor is ha nehezen emészthetőnek tartják.

Milyen problémákat orvosolunk a nyers káposztával?

- Ideális kimerültség, valamint ásványianyag vagy vitaminhiány esetén

- Idegesség és rendkívüli ingerlékenység, lehangoltság, vagy depresszió esetén

- A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését.

- Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

- Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét

- A bőr és fejbőr (haj) egyensújának helyreállításához (pattanások, tólzott faggyútermelődés)

- Veseprobléma esetén (csökkent vizeleteürítés, kövek)

- Izom, izületi, köszvény, vagy reuma okozta fájdalmak esetén

- Gyomorfekély, vastagbélgyulladás, vagy bélfertőzések ellen

- Asztma és szamárköhögés esetén,

- Cukorbetegek diétájában

- Segíti a folyadékfelszívódást, ödéma, hasvízkór és mellhártyagyulladás esetén

- Segít megelőzni vagy legyőzni az influenzát

- A káposzta alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére.

- Kalória szegény és magas rost tartalommal rendelkezik, ezért ajánlják fogyókúrákban. 100 gramm káposztában csupán 31 kalória, a savanyú káposztában pedig még ennél is kevesebb, mindössze 20 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség.

- A káposzta leveleket külsőleg is lehet használni borogatásként reumatikus fájdalmak ellen, fekélyek, tályogok, furunkulusok vagy visszér esetén. A népgyógyászatban sodrófával, vagy egy üvegpalackkal a leveleket kicsit megtörve használták, hogy a gyógyító nedve jobban hathasson.

A téli hónapok vitaminban szegény táplálkozásában nagy segítséget jelent a savanyított káposzta.

A vörös káposzta élettani tulajdonságai megegyeznek a fehér fejes káposztáéval, bár a vörös káposztában kicsivel több C-vitamin, vas, kálium és kalcium található.





Birtalan Katalin - Természetgyógyász
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Sárgarépa az asztalunkon
  2016-06-19 14:27:58, vasárnap
 
  A sárgarépa kivételesen gazdag az A vitamin elővitaminjában (karotinban), B1-, B2-, és C- vitaminban, közvetlenül felhasználható cukrokban (gyümölcscukor és szölőcukor) ásványianyagokban (kálium, vas, foszfor, kálcium, nátrium, magnézium, mangán, kén, réz, bróm, arzén), aszparaginban, daucinban (vizelethajtó hatású) és pektinben (összehúzó hatású).


répa

A sárgarépa gyógyító tulajdonságai

- Enyhíti a vérszegénységet és erősíti a szervezetet

- A bőr barátja - üdévé teszi a bőrt és sérülés esetén gyorsítja seb forradását.

- A sárgarépában található A-vitamin véd az UV-sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységessé teszi a barnulást.

- A sárgarépa fogyasztása rendkívül jó daganatos betegségek megelőzésére, illetve gyógyszeres terápia kiegészítésére, immunerősítőként, fehérvérsejt növelésére.

- Ásványokban gazdag, ezért értékes természetes immunerősítő. Kezeli az ásványianyag-hiányos állapotokat.

- Szabályozza az emésztést és főként a belek működését

- Vizelethajtó és vértisztító hatású

- Serkenti az anyatej termelődését. Kifejezetten ajánlott szoptató anyáknak.

- Kezeli a szaruhártya problémájából adódó látászavarokat,

- Kezeli a bélzavarokat, főleg a gyerekek hasmenését és székrekedését, valamint a gyomor és nyombélfekélyt,

- Kezeli a légcső és a tüdő megbetegedéseit

- Kezeli az epe és májelégtelenséget, oldja az epe és vesekövet, erősíti a lépet és hasnyálmirigyet.

- Megszünteti a gyomorsavtúltengést és a gyomorégést,

- Kezeli a reumát és a köszvényt

- Fogyasztásával meg lehet előzni az öregedés jeleit, a bőr ráncosodását és az érelmeszesedés kialakulását.

Ideális fogyasztási módja: Fogyasztható könnyű ételként, nyers zöldségekkel párosítva salátákba, főzelékekbe, levesekbe, sárgarépaléként amit sárgarépa porból is készíthetünk.

Ha növelni akarjuk köptető és vértisztító hatását a sárgarépalevet vagy port tejbe is keverhetjük.





Birtalan Katalin - Természetgyógyász
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Nincs Cím
  2016-06-19 14:21:16, vasárnap
 
  LENTI TERMÁLFÜRDŐ

A ,,40 ezer éves gyógyító erő"

A lenti fürdő vize Európa szerte ismert 40 000 éves nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amely mozgásszervi problémák és ízületi megbetegedések kezelésére alkalmas.

A Lenti Termálfürdő 5 szabadtéri és 7 fedett élmény-, úszó-, gyermek- és gyógymedencével, egy félig fedett hidromasszázs-élménymedencével, 8 hektár zöld területen várja a pihenni és felüdülni vágyókat.

A fürdő legnagyobb medencéje 1340 négyzetméteres vízfelületű, amelyben vadvízáram, nyakzuhany, masszázspadok és egy nem kevesebb, mint 74 méter hosszú anakondacsúszda nyújt fejelthetetlen élményeket.

Az összesen 4 ezer 700 négyzetméteres, fedett fürdőrészben szintén találhatók úszó-, gyógy-, gyermek-, valamint hidromasszázs- és csúszdás élménymedencék. Külön kapott helyet a szaunavilág, benne két finn-, egy aroma-, valamint egy fiziotherm-infraszaunával. A szaunákhoz belső és szabadtéri pihenőrész is tartozik, a medencetér melletti, 630 négyzetméteres pihenőzónában pedig komfortos pihenőágyakon relaxálhatnak a vendégek.

Az emeleten Szépségfarm működik, ahol kozmetika, férfi és női fodrászat, pedikűr, manikűr, valamint különféle frissítőmasszázsok vehetők igénybe a hét minden napján.

Új élményvilág a fedett fürdőben

Az új, fedett élményfürdőben csúszdás élménymedence és más játékelemek kínálnak tartalmas szórakozást. A melegvizes élménymedencében masszázságyak, buzgárok, nyakzuhany és pezsgőülőke nyújtanak felüdülést az idelátogatóknak

A fedett fürdő egész évben, a szabadtéri rész pedig május 1. és szeptember 30. között várja a vendégeket.

A Szent György Energiapark

A fürdő területén megépült Szent György Energiapark Európában is egyedülállóvá teszi a Lenti termálfürdőt. Az energiapark olyan jótékony hatású energiavonalak találkozási pontjaiban fekszik, ahol a vendégek a gyógyvíz és a különleges energetikájú hely együttes hatására hatékonyabban tudnak pihenni, feltöltődni, gyógyulni.

Bioenergetikus természetgyógyászok szerint minden betegség valamilyen energiahiányos állapot következménye. Az Energiapark területén található sugárzások a szervezetnek ezeket az energiahiányos állapotait képesek helyreállítani. Az egész testre hatnak, harmonizálják az emberi szervezet energiaáramlását, ezáltal pozitív hatású folyamatokat indítanak el, amelyek helyreállítják mind a test, mind pedig a lélek egyensúlyát.

A Szent György Energiaparkban alkalmanként egy-két órát érdemes eltölteni. A parkban a kikövezett rész a Szent György-vonalak irányát mutatja, a ,,karók" pedig e vonalak találkozási pontjait jelzik: azokat a helyeket, ahol a legerőteljesebb a földsugárzás.

Ezeken a helyeken 20-30 percet érdemes egyszerre eltölteni. Ezt az időt pihenéssel, kisebb sétával vagy mozgással is lehet kombinálni.

Bővebb információ: www.lentifurdo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mire jó a borágó olaj?
  2016-06-19 11:19:02, vasárnap
 
  A Borágó, a Földközi-tenger vidékéről származik, egyéves fűszer- és dísznövény. A növény virágos hajtását, valamint magját hasznosítják gyógyászati célokra. Május- júniusban virágzik. A borágó olaj sok linolénsavat tartalmaz és a természet egyik leggazdagabb gamma-linolénsav (GLA) forrása. Nagy szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében.


Mit tartalmaz?

A növény nyálkaanyagokat, flavonoidokat, pirrolizidin alkaloidokat, nyomokban illóolajat tartalmaz. Magja gazdag gamma-linolénsavban, amely értékes zsírsav, a vér kedvező zsír- és koleszterin-szintjeinek kialakításában van szerepe. A GLA fontos szerepet játszik a prosztaglandin szintézisben (hormonszerű anyag mely szabályozza szervezetünk működését). Tulajdonképpen a GLA linolénsavból képződik, de mivel az emberi szervezet a linolénsavat nem képes előállítani, ezért csak táplálékkal tudja bevinni. Mivel a borágó olaj tartalmazza úgy a GLA-t mint a linolsavat is, így biztositani tudja a szervezet számára a kellő mennyiségü GLA szintet.

A borágó olaj gyógyhatásai

Vizelethajtó, de alkalmazzák vese- és hólyagbántalmak esetén is.

A borágó olaj segít megőrizni az agyi funkciókat és az egészséges vérnyomást.

Hangulatjavító hatása van, segit megszabadulni a depressziótol.

Külsőleg kelések érlelésére használják borogatóként, illetve toroköblítőként.

Tudományosan igazolt, hogy jótékony hatást fejt ki neurodermatitis (allergiás vagy idegi alapú bőrbetegségek) esetén.

Szilícium tartalma miatt pedig szerepe van a hajszálak, körmök, kötőszövetek felépítésében.

Enyhíti a menstruációs panaszokat, a PMS-t, az endometriózist és a klimaxszal járó kellemetlenségeket.

Sújcsökkentő hatással bír. A borágó ólajban található GLA fokozza a prosztaglandin (PGE1) szintézist, amely aktiválja a barna zsírszövetet ami serkenti a termogenézist. A termogenézis serkentésével pedig a test sújt veszít.

A borágóban lelhető linolsav hidratálja és feszesen tartja a bőr struktúráját, lelassítja a bőr öregedését, és helyreállítja az ultraibolyasugárzás okozta bőrkárosodásokat

Gyulladás gátló, ekcéma és bőrallergia ellenes

Jótékony hatással van a szív és érrendszeri panaszokra is.

Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására is.

Alkoholfüggőség esetében a borágó olajban lelhető linolénsav segíti az alkoholistát megszabadulni függőségétöl.

Erős antioxidáns hatással rendelkezik. A GLA használatával sikert értek el már agydaganatos betegek kezelése során is.

A borágó virág ehető - kiváló salátákba, teakeverékekbe, és különféle ételek, sütemények díszítésére is.

Más táplálékokban is találunk még GLA-t mint például: ligetszépe olajban, árpában, zabban, fekete ribizli magolajban

A borágó olajnak nincsennek mellékhatásai, csupán akkor jelent némi kellemetlenséget ha nagy mennyiségben kerül be a szervezetbe, ebben az esetben is csupán enyhe hasmenést okoz.

Borágó olaj nem tanácsos terhesség alatt, skizofrén betegeknek és azoknak akik fenotiazin származékokat szednek. Amennyiben valamilyen májproblémánk van, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét a borágóolaj szedéséről. A borágóolaj pyrrolidizin alkaloidokat tartalmazhat. Ezek ritkán, de okozhatnak enyhe májkárosodást.

Ajánlott alkalmazása: napi két mokkáskanál étkezés közben/után. Fogyaszthatjuk natúr formában, de keverhetjük joghurtba, vagy más ételféleségbe is.



Birtalan Katalin - Természetgyógyász
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 66 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 771
  • e Hét: 4281
  • e Hónap: 6176
  • e Év: 56967
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.