Belépés
charlotteani.blog.xfree.hu
"Az orczának szomorúsága által jobbá lesz a szív" (Prédikátor 7:3) Nálam helye van az érzelmeknek, az állatok szeretetének, a Bibliának, az élet dol... Molnár Anikó
1976.03.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Kívánok szép napot, majd estét Neked!
  2016-06-03 17:46:04, péntek
 
  Legyen szép a napod

Link,

majd nyugodt, békés az estéd



Link!

Szeretettel: Anikó
 
 
0 komment , kategória:  SajátszerkesztésűNapszakKépeim  
Sziámi macska standardje
  2016-06-03 16:48:56, péntek
 
  Sziámi macska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sziámi macska


Link
Fajtagazda ország Thaiföld
Fajtaleírás
Érvényes standard FAMKAT


Sziámi macska témájú médiaállományokat.
A sziámi egy kedvelt, a Távol-Keletről származó macskafajta. Nevét Sziámról, a mai Thaiföldről kapta. Az első példányt Peter Simon Pallas német természettudós írta le 1794-es, Kaszpi-tengeri expedicióján. Az első példányok az 1870-1880-as években kerültek Angliába. A történetírók szerint Sir Owen Gould, a V. Ráma sziámi király udvarába delegált brit nagykövet figyelt fel rájuk 1884-ben.[1] Két csokoládészínű példányt (egy Pho és egy Mia nevű cicát) hazavitt Angliába, és egyiük egy leszármazottja az 1888-as londoni macskakiállításon a Crystal Palace-ban elnyerte "A legszebb macska" címet. Különleges színeivel és alkatával nagy feltűnést keltett a 19. századi Angliában. A szakértők sem tudnak megegyezni abban, hogy a sziámi macska mutáció eredménye-e vagy a nyugat-afrikai aranymacska leszármazottja. Tartása kezdetekben a gazdagok kiváltsága volt, egzotikumként kezelték és nagyon elkényeztették őket. Az első fajtát hivatalosan 1900-ban jegyezték be. Angol elnevezése siamese, német neve Siamkatze, franciául siamois-nak hívják.

Tartalomjegyzék
1.1Teste
1.2Feje
1.3Természete
1.4Színei
2Jegyzetek
3Források
4További információk

Jellemzői
Különlegessége, hogy a kölykök teljesen fehéren jönnek a világra, és jellemző színeik csak később jelennek meg: először a füleiken, majd a pofán, a farkon, a lábakon és a hímeknél a herezacskón. Ezt a típusú mintázatot colorpointnak nevezzük. A nőstények 8-9 hónapos korukra, a kandúrok már 7 hónaposan elérik a nemi érettséget.[2]

Teste

Link
Közepes testalkatú, szép, elegáns, karcsú és izmos, hosszú, hajlékony macska. Nyaka kecses és karcsú. Mellkasa és válla soha nem szélesebb a csípőjénél. Lábai hosszúak és karcsúak, mancsa kecses, ovális. Farka ostorszerű, nagyon hosszú, elkeskenyedő.

Feje

Link
Ék alakú koponyája az orrtól a fülekig egyenes vonalban szélesedik. Orra hosszú és egyenes, homloka lapos. Profilja enyhén domború; álla az orrheggyel egy vonalban. Élénk mélykék, keleties vonású szemei távol ülnek.

Természete
Erőteljes, néha már kissé agresszív, hangos, sokat nyávog. Szereti a kényeztetést, a simogatást, szeret a figyelem középpontjában állni. Intelligens, játékos, könnyen pórázra szoktatható.

Színei

Fókaszínű sziámi macskák

Link



Fókaszínű sziámi macska. Nagyon rövid a szőrzete, finom tapintású, meleg krémszínű. A macska hátulsó részén sötétebb árnyalatú, gyomra és mellkasa tájékán világosabb, szőrvégei mély fókabarnák.
Csokoládéjegyű sziámi macska. Elefántcsontszínű teste van, szőrvégei kakaóbarnák, az orr és a mancsok fahéjszínűek, szemei sötétkékek.
Kékjegyű sziámi macska. Az első kékjegyű sziámik is Sziámból származnak. 1894-ben egy kékjegyű nőstényt vettek fel a Siamese Cat Club (Sziámi Macska Klub) nyilvántartásába. Az 1896-os londoni Holland House kiállításon mutatkozott be. 1926-ban további 16 kék sziámi érkezett, ezeket is bejegyezték az angol törzskönyvbe. A jegyek kékesszürkék, a test színe gleccserfehér, a háton és az oldalakon könnyed jégkék színezéssel. Az orr és a talppárnák kékesszürkék.

Lilajegyű sziámi macska

Link

Lilajegyű sziámi macska. A szervezet rossz vérellátása miatt az akromelániás jegyek[3] csak a füleken, a pofán, a végtagokon, a farkon figyelhetők meg. Azok a macskák, amelyek hosszabb ideig éltek hűvösebb helyen, vagy télen a szabadban tartózkodnak, azoknak a szőre sötétebb, míg a melegebb helyen élőknek világosabb. A szemük sötétkék, a világos szeműeket nem szabd tovább tenyészeni, mert kancsalság előfordulhat, ami öröklődhet.
Red-Point (vörösjegyű) sziámi macska. A vörösjegyű sziámi a teknőctarka változatból alakult ki a hatvanas években. 1966-ban önálló változatként is elismerték. Alapszíne piszkosfehér, halvány krémes árnyalattal. Az akromelániás jegyei vörös színűek, talppárnái és az orrtükre rózsaszínű.
Krémjegyű sziámi macska. Ezt a változatot 1973-ban szabványosították, a krémszínt a halványító gén közbeiktatásával hozták létre. Jelenleg még csak néhány példány található a kiállításokon. Jellemző rá, hogy a szőrzet alapszíne krémfehér, ezen figyelhetők meg a pasztell jegyek. Orrtükre és talppárnái is rózsaszínűek.

Teknőctarka (Tortie-Point) sziámi macska. A teknőctarka szín csak a nőstény macskákra jellemző, szintén genetikai okokból. A vörös és a fekete árnyalatai az elfogadottak. A foltoknak jól körülhatároltaknak és egyenletesen eloszlónak kell lenni az egész testen.
Teknőctarka-cirmosjegyű (Tortie-Tabby-Point) sziámi macska.[4]
Cirmosjegyű (Tabby-Point) sziámi macska.


Jegyzetek
Ugrás fel KLIEMT, FRANK; KÖTHE, RAINER; ZIEGER, REINER. Macskák (magyar nyelven). Budapest: Tessloff és Babilon Kiadó (2002. május 26.). ISBN 9639182893
Ugrás fel A sziámi macska fajtaleírása. (Hozzáférés: 2009. augusztus 21.)
Ugrás fel Akromelániás jegy: túlzott pigmentáltság a test hidegebb részein, itt a testhőmérséklet néhány tized fokkal eltérhet a macska más testrészeinek hőmérsékletétől.
Ugrás fel Thai színváltozatok a sziámi macskáknál. (Hozzáférés: 2009. augusztus 31.)

Források
Magyar Fajtanemesítő Macskatenyésztők és Macskavédők Országos Társasága
Sziámi macska lap
Macskám
Macskaegyesület
Hivatalos fajtaleírása a sziámi macskáknak

Link
 
 
0 komment , kategória:  m Sziámi macska standardje  
2016. június 3., pénteki Napiszöveg
  2016-06-03 14:49:57, péntek
 
  "[Mózes] a megjutalmazásra
szegezte tekintetét" (Héberek 11:26).

Mózes, akárcsak az ősatyja, Ábra-
hám, biztos volt abban, hogy Jehova
fel tudja támasztani a halottakat (Lukács 20:37-Hogy pedig a halottak feltámadnak, azt Mózes is feltárta a tövisbokorról szóló beszámolóban, ahol Jehovát »Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének« hívja.,
Héberek 11:17-19-Hit által volt, hogy Ábrahám, amikor próbára tették, mondhatni felajánlotta Izsákot, és az, aki örvendve fogadta az ígéreteket, megkísérelte felajánlani egyszülött fiát,18noha megmondták neki:,,Amit a »magodnak« fognak hívni, az Izsák által lesz."19De ő úgy vélekedett, hogy az Isten még a halottak közül is képes őt feltámasztani; és vissza is kapta onnan szemléltetésképpen.). Mivel látta a
jövőbeni áldásokat, nem érezte úgy,
hogy hiábavaló volt 40 éven át mene-
kültként élnie vagy újabb 40 éven
át a pusztában vándorolnia. Nem tu-
dott arról, miként fogja Isten
megvalósítabu a stébdljétm de ettpk
még a jutalmat tisztán látta. Te is a ju-
talomra szegezd a tekintetedet? Ab-
ban hasonlítunk Mózeshez, hogy
mi sem ismerjük minden részletét an-
nak, hogyan fogja megvalósítani Is-
ten az ígéreteit. Nem tudjuk például,
hogy mikor érkezik el "a meghatá-
rozott idő", vagyis mikor tör ki a
nagy nyomorúság (Márk 13:32,33-Azt a napot vagy azt az órát senki nem tudja, sem az angyalok az égben, sem a Fiú, csak az Atya.33Állandóan figyeljetek, maradjatok ébren, mert nem tudjátok, mikor van a meghatározott idő.). De
hogy milyen lesz a paradicsom, arról
sokkal többet tudunk, mint Mózes, Is-
ten ígéreteiből kiderül, milyen lesz az
élet a Királyságban, és ez épp elég
ahhoz, hogy a jutalomra szegezzük a
tekintetünket. Ha elevenen él ben-
nünk, milyen lesz ott az élet, első
helyre fogjuk tenni a Királyságot.
w14 4/15 1:14-15
 
 
0 komment , kategória:  .Napiszöveg jw.org  
Dr.Bruce Fogle: A macskatartók kézikönyve
  2016-06-03 14:32:16, péntek
 
 

Link

Dr. Bruce Fogle: A macskatartók kézikönyvének általam szkennelt változatát a képtárban megtalálod. 3 éve csináltam, sajnos PDF formátumban nincs meg, de úgy gondolom, ha a könyvből, a macskákról információ érdekel, így oldalanként is hasznos lesz számodra.



Link
 
 
0 komment , kategória:  m Dr.BruceFogle:Amacskatartók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1175 db bejegyzés
Összes: 7492 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 57
  • e Hét: 333
  • e Hónap: 1946
  • e Év: 40436
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.