Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Fókuszban az Ipartelep - a konferencia elmarad
  2016-06-07 15:38:52, kedd
 
  Mosonmagyaróvár városrészei közül a 100 éves Ipartelepről 2014-ben jelent meg egy nagyszerű könyv Thullner István írásában és szerkesztésében. A kiadás az Ipartelepi Lakosok Egyesületének érdeme, felelősen Mandl Andrásné elnöké. A kötet bemutatójára 2014. december 10-én került sor, melyet a szerző és Tuba László mutatott be. Mindketten a város megbecsült és elismert helytörténészei. A kiadványt ott vásároltam meg én is, magáért Ipartelepért (ott születtem, ma is ott élek, s tanítottam is az ipartelepi általános iskolában) illetve Ötvenhatért, hisz a sortűz ott dördült el, s az áldozatok, sebesültek, túlélők, szemtanúk közül is sokan a telepi gyárakban dolgoztak, illetve családjukon keresztül érintettekké váltak, eleve ott éltek, laktak. A kiadvány egyébként külön fejezetben meg is emlékezik a sortűzről.

Az egyesület azonban nem belefáradva a centenáriumba, két évre rá újabb különlegességgel állt elő, s mindjárt kettővel.

Az Ipartelep csodái - helytörténeti vetélkedő -

2016. június első hetében helytörténeti vetélkedőt szervezett az Ipartelepi Lakosok Egyesülete ,,Városrészünk csodái" címmel, melyen tíz diákcsapat vett részt. Felkészülésüket egy-egy egyesületi tag segítette. Voltak előzetes gyűjtő, - kutatómunkák és még fotópályázat is a ,,csodákról", melyet aztán az iskolában ki is állítottak. A verseny egyébként a Gyásztéren (az 1956. október 26-ai sortűz helyszínén) megemlékezéssel kezdődött.


A Monarchia ipartelepeinek lezáratlan története - konferencia -

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és az Ipartelepi Lakosok Egyesülete szervezésében, a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara támogatásával építész szakmai konferenciát rendezünk a 100 éve épült Ipartelep (Magyaróvári Lőporgyár) tiszteletére.

A tervezett program:
830 - 930
Regisztráció
930 - 935
Köszöntő Dr. Árvay István Mosonmagyaróvár város polgármestere
935 - 1010
Nagy Gergely: A világ első állami építésű kertvárosa - és előzményei
1010 -1040
Aczél Gábor : Ipartelepek rehabilitációja
1040 - 1100
Kávészünet
1100 - 1135
Révi Zsolt : A Vagongyártól a Városrétig
1135 -1215
Lenzsér Péter DLA : A magyaróvári Lőporgyár
1215 - 1310
Ebéd a helyszínen
1310 - 1330
Busz az Ipartelepre
1330 - 1415
"Szekció-ülés" Kitley Tibor (városi főépítész) Olasz kápolna
1415 - 1545
Az Ipartelep megtekintése vezetéssel - utána busz Kulturális Központ / Futura
1600 - 1800

Fakultatív program: Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont

A konferenciára jelentkezni a mellékelt regisztrációs lap visszaküldésével (email: kitley.tibor@mosonmagyaróvár.hu vagy Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal, Kitley Tibor városi főépítész, 9200 Mosonmagyaróvár, Fő u.11.) lehet. A jelentkezési határidő: 2016. június 10.
A konferencia részvételi díja 2.000 Ft, melyet a jelentkezéssel egyidejűleg kérünk az önkormányzat számlájára (OTP Bank Zrt. 11737076 - 15367400) utalni, a megjegyzés rovatban ,,Konferencia" megjelöléssel. A számlát utólag a megadott címre postázzuk. A részvételi díj a fakultatív programot is tartalmazza.
A Flesch Károly Kulturális Központ mellett az ingyenes parkolás megoldott. A parkoló megközelíthetőségét a csatolt térkép mutatja.
A kamarai akkreditáció folyamatban van, a MÉK tagjai részére a várhatóan 2 pont adható.

Megj.: Sajnos a vetélkedőről csak utólag szereztem tudomást, pedig a megemlékezésre szívesen elmentem volna, még, ha az Ipartelep csodájának is nevezik/tartják e tragikus helyszínt, de még a fotókiállítást sem tudtam megnézni, mert az meg csak pár napig volt látható. Hiába. A marketinget, a partnerséget is mindig tanulni, gyakorolni szükséges. A konferenciáról viszont időben tudomást szereztem, úgyhogy arra lehet, hogy el tudok majd látogatni.

Megj.: Hivatalos hír, a konferencia elmarad. Talán majd október elején megrendezik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győrben a lengyel '56-os kiállítás
  2016-06-07 13:53:39, kedd
 
  Olvasom a magyarhirlap.hu-n:

"Fontos emlékeztetni a fiatalokat az 1956-os lengyel és magyar eseményekre"

Győrben megnyílt a Szétlőtt városok - Poznan, Budapest 1956 kiállítás

Fontos emlékeztetni a fiatalokat az 1956-os júniusi lengyelországi és októberi magyarországi eseményekre, mert azok az emberek, akik részt vettek bennük, lassan távoznak az élők világából - mondta Lengyelország magyarországi nagykövete hétfőn a győri Kormányhivatalban, ahol megnyílt a Szétlőtt városok - Poznan, Budapest 1956 című felújított kiállítás.

Roman Kowalski emlékeztetett arra, hogy február 26-án a lengyel szejm, valamint a szenátus és a magyar Országgyűlés a magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánította 2016-ot, az 1956-os júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. október-novemberi magyar forradalom hatvanadik évfordulójának emléket állítva.
Hangsúlyozta: a 2011-ben Poznanban bemutatott kiállítás felújított változata a lengyelek és a magyarok sorsközösségét, a két nép kommunista időszak alatti közös múltját idézi fel, 32 tablót bemutatva, magyar, lengyel és angol nyelven.
A Magyarországon már több városban bemutatott kiállítás felújított változatát a jövőben oktatási intézményekbe szeretnék elvinni, hogy a történelemórák alatt többet mutathassanak a fiataloknak a hatvan évvel ezelőtti eseményekből. Az anyagot így a jövőben Budapesten, Székesfehérváron és Szegeden is bemutatják - mondta a nagykövet.
Rózsavölgyi László, a győri önkormányzat kulturális, oktatási és sportbizottságának elnöke elmondta, hogy " 1956 júniusában Lengyelországban olyan szél fújt, amelynek a zúgása Magyarországon is érződött. A munkástüntetés nagyban hozzájárult a magyarországi események kibontakozásához".
Felidézte, hogy a két nép közötti ezeréves barátság jegyében az októberi forradalom hírére vért, gyógyszereket és élelmiszeradományokat küldtek Lengyelországból.
Kollár János, a győri lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke felidézte, hogy a megyeszékhely 2008 novembere óta testvérvárosa Poznannak, és tíz évvel ezelőtt, 2006. március 24-én Győrben avatta fel a két akkori köztársasági elnök, Lech Kaczynski és Sólyom László a lengyel-magyar barátságot kifejező mészkőszobrot, a két, egymásba fonódó tölgyfát a Bem téren.
A győri kezdeményezést egy évvel később a magyar és a lengyel parlament is felkarolta, és március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává nyilvánította.

Megj.: Győr-Moson-Sopron megyében Sopron után, mi mosonmagyaróváriak is bemutathattuk ezt a nagyszerű kiállítást a Gulyás Lajos Kollégiumban 2014. február 19-én. A különbség annyi, hogy a Magyar Hírlap azt nem írta meg.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Győr így készül június 16-ra
  2016-06-07 13:16:55, kedd
 
  MEGHÍVÓ

Link

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56 a Könyvhéten
  2016-06-07 12:22:06, kedd
 
  Szembesíteni a jövőt a múlttal - Ötvenhatos interjúkötetét dedikálja Stefka István

Tudják meg mit tettek egy országgal, mit tettek egy néppel! - üzeni legújabb interjúkötete előszavában Stefka István mindazoknak, akik részt vettek az 1956-os forradalom leverésében és az azután következő elnyomásban. Az Ötvenhat lövészárkai című könyvét a szerző június 10-én, pénteken délután dedikálja a Kairosz Kiadó pavilonjában, a Vörösmarty téren.
A kötete összegző kiadás, régi és új interjúkat tartalmaz az 1956-os forradalom több mint hatvan szereplőjével.
Szembesíteni a jövőt a múlttal - foglalja össze Stefka István legújabb kötete bevezetőjében annak a több mint hatvan interjúnak az összegző lényegét, amely a Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg. Mint fogalmaz, ajánlja a könyvét mindazoknak, akik tizenévesen kórusban kiabálták az utcán: Ruszkik haza!; ajánlja azoknak, akik szembeszálltak az elnyomással, és életüket vesztették; ajánlja azoknak, akik megaláztatásban, harmadrendű állampolgárként éltek évtizedekig a forradalom után; és azoknak, akik a bitótól rettegve el kényszerültek hagyni szeretett hazájukat.
Ugyanakkor ajánlja azoknak is, akik egész életükben hazudtak 1956-ról, aki részt vettek a megtorlásban, akik annyi embernek szomorúságot okoztak, akiknek nem volt soha lelkiismeret-furdalásuk.Tudják meg, mi az igazság, mit gondolnak róluk az áldozatok, tudják meg mit tettek ezekkel az emberekkel, az országgal, a néppel.

pestisracok.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghívók,plakátok,szóróanyagok 1989-2016
  2016-06-07 05:22:13, kedd
 
  Minap, Kissné Németh Zsuzsanna helyi ötvenhatos hagyományőrzőtől kaptam két darab 1992-es 56-os meghívót. Köszönöm neki. Az egyik a Gyásznapra szólt, a másik a Batthyány Akadémia előadásaira. Gyakorlatilag minden évből van a gyűjteményemben valamilyen ötvenhatos meghívó, plakát, szóróanyag. Az őszi múzeumi kiállításon ezek is bemutatásra kerülnek.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kettős mérce, hátrányos megkülönböztetés
  2016-06-07 04:58:43, kedd
 
  - hallom a kifejezéseket a rádióban egy más kontextusban, de nekem Óvár ötvenhatja jut eszembe róluk. Miért is? Itt van mindjárt a megyei napilap, melyre, kimondottan az '56-os emlékév miatt ( ők is meghirdették a magukét) előfizettem egy évre ( több mint 40 ezer Ft),de mit látok az Óvár oldalon? Öles cikket a mosoni német kitelepítésre való megemlékezésről, egy első világháborús kiállításról, az idei holokauszt megemlékezésről, jóval kisebb, de legalább képes tudósítást a Trianon megemlékezésről, s egy még kisebbet, de még mindig képeset a Hősök Napjáról.

S mit jelentettek meg az ötvenhatos rendezvényekről? A programajánlásukon kívül semmit. Már Bank Barbara történész előadására sem voltak kíváncsiak, nemhogy az Ötvenhatunk vásznon és papíron című képzőművészeti kiállításunkra. De, hogy a Gulyás Lajos előadást is cenzúrázták, ( még online is) arra már nem is találok szavakat. Vagyis dehogynem. Kettős mérce, hátrányos megkülönböztetés.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.05 2016. Június 2016.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 257
  • e Hét: 491
  • e Hónap: 3889
  • e Év: 21709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.