Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Paleos rakott padlizsán paradicsommal
  2016-07-01 23:50:27, péntek
 
  Paleos rakott padlizsán paradicsommal

Hozzávalók

1 nagy padlizsán
400 ml paradicsomkonzerv
parmezán
oregánó



Elkészítés

A padlizsánt fél centiméteres szeletekre vágjuk, szeletenként megsózzuk, és egy fél órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.

Leöntjük a sós levet, a szeleteket vízzel átöblíthetjük, majd forró vaslapon grillezzük mindkét oldalt.

Egy üvegtál aljára kevés zsiradékot teszünk, és rárakjuk rétegenként a paradicsomot és a sajtot, úgy, hogy a paradicsomrétegre kávéskanálnyi oregánót szórunk - ne sózzuk, mert már sós.

180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
„Tükörtojásos” süti
  2016-07-01 23:46:31, péntek
 
  ,,Tükörtojásos" süti

Hozzávalók

3 db tojás
15 dkg kristálycukor
1 dl tej
0,5 dl olaj
12 dkg liszt
8 dkg finomra darált zabpehely
2 ek keserű kakaópor
2 tk sütőpor
20 dkg túró
10 dkg tejföl
1/2 db citrom
2 ek porcukor
1 tasak vaníliás cukor
6 db felezett őszibarack (befőtt)


Elkészítés

A tojásokat felhabosítjuk a kristálycukorral, a tejjel és az olajjal. A lisztet elvegyítjük a darált zabpehellyel, továbbá a kakaó- és a sütőporral, majd a tojásos elegybe szitáljuk, és alaposan összekeverjük az egészet.
A masszát egy közepes méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ezután a tésztát hagyjuk kihűlni, majd kiszúrunk belőle 6 db kört.
Simára keverjük az áttört túrót a tejföllel, a citrom lereszelt héjával, valamint a por- és a vaníliás cukorral. Az így kapott krémet a tésztakörökre halmozzuk, és ráhelyezzük egy-egy felezett barackot.

KOCSIS BÁLINT





Megjegyzés

Zabpehely
Magas rosttartalma révén segíti az emésztést, rendszeres fogyasztása pedig jót tesz a hajnak és a bőrnek is. Felhasználható süteményekhez, panírozáshoz, rántás vagy habarás készítéséhez is.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Klasszikus csevapcsicsa
  2016-07-01 23:43:29, péntek
 
  Klasszikus csevapcsicsa

Hozzávalók

50 dkg darált marhahús
2 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagyma
6 ek olívaolaj
4 ek paprikakrém (ajvár)
1/2 tk őrölt erős pirospaprika
2 tk édes-nemes paprika

bors


Elkészítés

A kétféle hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és 2 evőkanál felforrósított olajon üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a paprikakrémet, meghintjük a kétféle őrölt paprikával, és pár percig együtt pirítjuk. A keveréket tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni. A darált hússal összedolgozzuk, végül megsózzuk és megborsozzuk.
Kissé olajos kézzel 8 cm hosszú kolbászkákat formázunk a masszából, és mindet aranyszínűre sütjük a megmaradt, felforrósított olívaolajon vagy grillsütőn.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Hűsítő őszibarackleves
  2016-07-01 23:35:10, péntek
 
  Hűsítő őszibarackleves

Hozzávalók

1 kg őszibarack
2 dl habtejszín
1 db citrom
2 tasak vaníliás cukor
0,1 ml barackpálinka
2 dl szénsavmentes ásványvíz

A díszítéshez:
4 gombóc vaníliafagylalt
néhány mentalevél


Elkészítés

1. Az őszibarackot meghámozzuk, és kimagozzuk. A gyümölcshúst felkockázzuk, majd összeturmixoljuk a tejszínnel, a citrom kifacsart levével, a vaníliás cukorral, a barackpálinkával, az ásványvízzel és 1 csipet sóval. Végül hozzáadjuk a felkockázott barackot is. A levest 1 órára a hűtőbe tesszük.

2. 1-1 gombóc vaníliafagylalttal és mentalevéllel díszítve tálaljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

Barackpálinka helyett ízesíthetjük a levest akár (kölyök)pezsgővel is.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Enyhülést hozó hétvégét!
  2016-07-01 23:32:51, péntek
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Július
  2016-07-01 23:21:02, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Július
  2016-07-01 23:16:26, péntek
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)






Július

A római naptárban a hónap eredetileg a fantáziátlan Quintilis, ,,Ötödik" nevet viselte, mivel az egykori márciusi évkezdéstől számítva az ötödik hónap volt. I.e. 44-ben Marcus Antonius hízelgő javaslatára nevezték el júliusnak Julius Caesarról, aki e hónap 12. napján született.





Júliusra esett akkor is, ott is a mezőgazdasági munkák dandárja, de azért ünnep is akadt egy-kettő. 5-én volt a Poplifugia, a ,,Nép menekülése" ünnep, melynek eredetével az egykorú szerzők sem voltak tisztában, ezért bizonyos történelmi eseményekkel próbálták kapcsolatba hozni. Hahn István viszont a ,,Királymenekülés"-ünnep (Regifugium, febr. 24.) ellenpárját ismeri föl benne. 7-én volt a Nonae Caprotinae, a rabszolganők ünnepe. Ezen a napon az asszonyok Iuno Caprotina tiszteletére áldoztak egy vadfügefa, ,,kecskefügefa" (caprificus) alatt. A fügefa tejszerű nedvét mutatták be áldozatul Junónak mint kecske-, illetve fügefaistennőnek. Mind a kecskét (capra), mind a fügét (ficus) termékenység-jelképnek tekintették a régiek, az orgiasztikus szerelem szimbólumai voltak. A római szerzők ezt az ünnepet is történeti esemény emlékének tartják, összekapcsolva a Poplifugia keletkezésének vélt történeti okaival. Valójában a Nonae Caprotinae is téli termékenységünnepek ellenpárja. Pl. a decemberi Saturnaliáé, mely szintén rabszolgaünnep volt, a februári Lupercaliáé, amikor meztelen ifjak kecskebőr korbáccsal ütlegelték városszerte a nőket, hogy termékenyek legyenek. A Caprotina ünnep történeti magyarázata arra enged következtetni, hogy a kecskeistennő papnői eredetileg Bacchus férfifaló szolgálóinak, a bacchánsnőknek a módjára viselkedtek. A hagyomány szerint ugyanis a ,,nép menekülésekor", miután Róma szomszédjai összefogtak a Város ellen, a római rabszolganők honleányi buzgalomból magukra öltötték úrnőik ruháit, és az ellenség táborába vonultak lelkes fogadtatásul, majd nagy mulatozást csaptak velük. Amikor sikerült leitatni őket, vezetőjük, Tutela (,,Oltalom", vö. az Amalthea kecskeistennő bőréből készült oltalmazó
égisszel) felmászott egy kecskefügefára, és jelt adott a közelben rejtőzködő római férfiaknak, akik az alvó ellenségen fényes győzelmet arattak. Tutela alighanem Juno mellékneve volt, és a fára mászó rabszolganő története egy ősi faistennő-ábrázolás félremagyarázása lehet.

Az ókori magaskultúrák anyaistennőinek egyik növényi alakja a tejet adó fügefélék valamelyike volt. Indiában az asvattha- és a banjanfát (Ficus religiosa, F. indica) ma is szentnek tartják, Egyiptomban Nut, Hathor vagy Ízisz szederfüge (F. sycomorus) képében szoptatta fáraó-gyermekét, a kisázsiai Adónisz anyja Szmürna, a szmürnafügefa volt. Rómában a fügét ,,Rumina fügefája" néven tisztelték. Rumina (,,Emlő") Junónak mint a szoptató anyák és a dajkák védő istenasszonyának volt a neve, s az ő fája alatt szoptatta a mítosz szerint Romulust és Remust farkasdajkájuk. A Ficus Ruminalis kapcsolata az ikerkultusszal, világfaként való felfogása (Róma fája = a világ fája), összefüggése a mitikus ,,szoptatás"-motívummal az Ikreken átnyúló tejútfa révén foglalható gondolati egységbe. Idetartozik, hogy amikor a Nap a Rák csillagképben jár, az éjszakában az állatövi csillagképek közül az átellenben lévő Bak uralkodik, s hogy az ókorban július elején, miután a Nap elhagyja a napfordulót, ismét látható lett a Tejúton ragyogó, Amalthea kecske után elnevezett Capella csillag. A Caprotina ünnep a mondottakkal függ össze, kiegészítve azzal, hogy a füge virágzása júliusig tart, s ilyenkor termi első gyümölcsét.

Július 12-én Apollo tiszteletére rendeztek ünnepi játékokat, amely a nők számára a már említett két ünnep betetőzése volt. Mint Varro írja, e játékokon az asszonyok bíborszegélyű tógát ölthettek, amely egyébként a magas rangú férfiak ünnepi ruhadarabja volt. Július 23-án a vizek urának, Neptunusnak áldoztak (Neptunalia), hogy megóvja a termést a szikkasztó nyári forróságtól, most, hogy a Nap elhagyván a ,,nedves" Rák jegyét és a ,,száraz" Oroszlánba lépett.

Júliust ezért régen Oroszlán havának is nevezték. 23/24-n lép a Nap az Oroszlán jegyébe (a valóságban a Rák csillagképben jár ekkor). Közhasználatú magyar neve az Oroszlán hónap első dekádjának apostolszentje után Szent Jakab hava volt. A hónapot félmeztelen, nagy kalapú paraszt testesítette meg, amint épp sarlóját köszörüli, arat vele vagy kévét hord, netán a csűrben búzáját csépeli. Elvontabb allegóriája sárga ruhás, repülő ifjú, fején kalászkoszorúval. Jobbjában az Oroszlán jele, baljában kosár fügével, dinnyével és más gyümölcsökkel. Az oroszlánbőrös, buzogányos napisten, Héraklész/Hercules szintén a július megtestesítője volt.





Kormány Vera: Július

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 220 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2952
  • e Hét: 7533
  • e Hónap: 21438
  • e Év: 151145
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.