Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: Shakespeare, a népies
  2016-07-12 18:43:03, kedd
 
 

Tulajdonképpen jobb szeretem a népies angol Shakespeare-kiadásokat, a színes mellékletekkel, melyek úgy hatnak, mint egy meséskönyvben a jámbor képek, eszményi hősökkel és förtelmesen eltorzított vasorrú bábákkal, négyfülű óriásokkal, mokány Hüvelyk Matyikkal: ez az igazi, mert Shakespeare mese is, népies is, valami egészen egyszerű és örök, tele vérrel és fenséggel. Csak a népmese és csak a zseni műve bírja el az ilyen illusztrációt. Az egészen nagy dolgok kissé giccsesek is, népiesek. Cervantes is az. A Werther is az. Shakespeare is.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Az ébredés
  2016-07-12 18:41:57, kedd
 
 

A nagyvárosi reggelekben, az ébredés pillanataiban gyermekkori emlék lappang: a villamos csilingel a csukott redőnyök mögött, gépkocsik tülkölnek, idegen emberek beszélnek és sietnek, felfoghatatlanul érdekes, értelmes és nagyszabású, fővárosi irodák és munkahelyek felé, ahol izgalmasan jövedelmező és nagy fontosságú munkával töltik napjukat - ilyenkor mindig a vidéki fiú ébred bennem, akit az apja egyszer Pestre hozott, s aki reggel a homályos szállodaszobában a villamos zörejére ébredt, s egyszerre félt és dobogó szívvel örvendezett, mintha valamilyen csodálatos világba jutott volna, ahol minden gombra jár, s csak meg kell nyomni a csengőt, és a pincér már hozza is ezüsttálcán a csodálatos fővárosi reggelit, a gyümölcsöt, a kávét, a sonkát és az életet.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Már mindent elmondtam
  2016-07-12 18:01:07, kedd
 
  Nem herpesz, ami a bal hónomalja és a bal oldalamon van, egyszerűen lezáródott a bal karom, szorosan tartottam hónapokig, kisebesedett. Legalábbis ezt mondta a házi orvos. Most leválasztom egy hete törülközővel a karomat a törzsemről, így megindult a gyógyulás. Viszont ma reggelre kaptam egy újabb hatalmas sebet, mégpedig nagyon kényes helyen.

Nem mentem vissza a bőrgyógyászatra kontrollra, mivel az orvos meg sem nézte a kiütéseimet, fel sem állt a székből. Keddre kértem időpontot másik bőrgyógyászhoz, akihez eddig is jártam, remélem, nem lesz gond, hogy máshová vitt a sebész pár hete. Nem fekhetek be kórházba az állapotom miatt, éjszaka is többször fenn vagyok. Gyalogolni fogok, mivel nincs buszjegyre pénzem, kettővel kénytelen vagyok letudni a Semmelweis rendelőintézetet.
Kértem mell UH-ra időpontot, mivel áprilisban a mellemre, vállamra és térdemre estem. A térdemen a púp még nem szívódott fel. A mellem négy napja nagyon fáj, bár több, mint egy hónapig jegeltem. Oda is két vonaljeggyel tudok csak elmenni.

Még nem mondtam el, hogy dr. Dávid Mónika, az apokaliptikus Dávid, Szörnyeteg koporsója főszereplője - aki saját sorsát hordoztatta el, ez itt természetes, sőt kilökött majdnem az ajtón azzal, hogy neki hasmenése volt -, dr. M. felesége és a szőke, cigányság által elmebetegnek kiabált Vaszily Mária gondnokság alá helyezésemet kérte akkor, amikor én bekerültem a kórházba és semmit sem mondtam két évvel ezelőttig a velem történtekről. Közben cipelték a börtön bűnözőket az igazságügyi szakértői irodába, némelyiket sírva, bűnbánattal, az áldozásommal tisztították őket. Az igazságügyi elmeszakértő a menhely - mint ország felett lévő űrhajós kísérettel rendelkező iszonyatok - által emelt dr. Dávid Mónika volt. Előzőleg a gyámügy behivatott azzal, hogy ha nem elégszem meg a depresszió diagnózissal, gondnokság alá fognak helyezni. Dr. Marofka Eszter pszichiátere a vasgyári rendelőintézetnek több levéllel zaklatott, hogy menjek el hozzá, s mikor felhívtam telefonon, közölte velem, hogy ő is írt pár feljelentő levelet. A gyámügy szerint mindenkit gondnokság alá lehet helyezni, akit feljelentenek.
Tízezer forint bevételem volt kb., a lányom tartott el Nagy Anna és a halál reformátusok helyett változatlanul, miközben őket tisztították, nemesítették, nagy házakba költöztették, egyházakat hoztak létre és birtokokra tartottak igényt. A gyámügy egyszerűsített havi kiadás papírt íratott alá, mivel a bevételem nem fedezte a rezsimet és fenntartásomat. Dr. Dávid Mónika többször faggatott, mi történt a tatárdombi családi házban, de nem tudtam róla beszélni, változatlanul nem mondtam semmit. Mikor a bíróság előtt kellett megjelenni, dr. Demjén bíró keze alatt, már egy hang sem jött ki a torkomon, ekkor utoljára némultam meg. Ez volt az ének ellenes apokalipszis lezárása. A bíró közölte, hogy a pszichiátrián legyógyszereztek engem. Kizáró gondnokság alá helyeztek a Rákóczi térrel. Ezt követően dr. Alberle Lajos beidézett (éppen Müller Péter Sziámi sorsát folytatták azzal, hogy én voltam a Voltam, ő lett a jövő) epilepszia rendelésre. Egyáltalán nem tudtam gondolkozni, annyit próbáltam mondani, hogy be van rendezve. - Mi van berendezve? - förmedt rám, bár jól tudta, hogy az elmeosztály a betegségeiken megy végig. Már a parkinson kórosok reformálását a lábaim tönkre tevésével és remegtetésével befejezték, mentek végig minden pszichiáter elmebetegeinek sorsán. Dr. Szabó Edit közölte velem, hogy őt a miskolciak Pestre helyezték.
Kiiktattak az életből teljesen, semmihez sem volt jogom mindaddig, míg a Mónika Show népe villámgyorsan ment végig a világ-könyvtár könyvein, Miskolc valamennyi lakóját kitermelve, sorsuk elhordoztatásával, valamennyi bibliai csapás médiába vitele mellett. Pár éve mentett fel az egyik bíró, amire eddig még példa nem volt. Közben ment a II-es elme végig a világ országain, Katalinokkal, azok sikeressé tételével. A Dallast legalább hatszor ismételték, miattuk, az amerikai elmeosztály miatt 1995-ben támadott meg a média magyar elmeosztálya azzal, hogy ott szanatóriumokban szoknak le a cigarettáról is. Utána kezdték el a trianoni biblia olvastatást éveken keresztül megmentve a benne lévő apokaliptikus csapásokat. Ekkor hozták át Romániából a magyar néven szereplő elmeosztályt, alkoholistákat, tolvajokat.

Soha többé nem írok. Megsértettek ismét, ez már a vége volt. Egy csavaros fantáziájú költőnő azt írta nekem, hogy patológikus eset vagyok, önbizalom hiányos, s még célozgatott valamire, meg feltette a kérdést, ki vagyok én. Senki sem állt ki a csoportban mellettem. 1983-ban kezdtem írni, amikor a II-es elme megtámadott végleg. Aki írással foglalkozik, az manapság terápiát folytat, tisztulnak.

Az igazi költő tiszta, nemes és hatalmas nagy ember. Ezek az erények vezetik a hivatása űzése közben is, meg az igazságérzete. Az igazi költő utat mutat a káoszból kifelé, felemeli a hangját, csak igazat beszél. Emellett vannak a klasszikus alvilág írói, mint Shakespeare, akik lelkükből merítik az ihletet, mely elapadhatatlan forrásként szolgál. Én nem vagyok egyik sem, nekem a gondolataimat az elmeosztály pörgette fel 1991-es második hangnémulásomkor, majd 1997-ben lelassította injekcióval, 1998-ban pedig az értelmiség legyőzők helyett kaptam meg az energikus csapásokat a fejembe. Sajnálatomra ezek miatt nem vagyok képes novellákat, cikkeket írni, a gondolkozásom elvették.

Én négy éve azt próbáltam elmondani, ami velem történt, kevés sikerrel, mert az illusztrációkat, Kelet verseit bezúzták, meg a könyveket, a világ-történelmi írásaimat, daljátékaimat. Nem akarok többé azzal foglalkozni, mely rajtam kívül senkit sem érint, hogy mik történtek velem, milyen szerepeket róttak rám, mert megsértenek, kiközösítenek, feketének, gonosznak kiáltanak ki.

Már azt hiszem, ahogyan tudtam, néha iszonyatosan, mert azon mentem keresztül, számomra is olvashatatlanul, de mindent elmondtam.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 451
  • e Hónap: 2810
  • e Év: 55076
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.