Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Színjátszótábori rigmus
  2016-07-14 23:00:41, csütörtök
 
  Hétfő reggel a kastélynál
Számos régi ismerős,
Ki lesz gonosz? Ki intrikus,
Ki lesz majd a mesehős?

Hány vitéz fog szerepelni?
Lesz-e királyfi, de hány,
Hogyha a szereplőgárda
Egytől egyig - csupa lány...

Árnyék alatt szikráznak az
Éjjel született sorok,
Kis hercegnők bandukolnak,
S a boszorkány vigyorog.

Hol füvön, hol meg színpadon
Jelenetet csiszolunk,
S az átkozott sündisznókon
Néha nagyot kacagunk.

L. N. Peters

Forrás: http://lnpeters.blog.hu
 
 
0 komment , kategória:  Vén Muskétás versek, írások  
Gerberák
  2016-07-14 22:59:33, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Vegyes zöldséges subji - ájurvédikus zöldséges főétel
  2016-07-14 22:23:31, csütörtök
 
  Vegyes zöldséges subji - ájurvédikus zöldséges főétel

Hozzávalók

4 csésze felaprított zöldség (cukkini, zöldbab, répa, paprika, tök)
2 ek ghí vagy kókuszzsír (vegán változatban)
1/2 tk római kömény
1/2 tk fekete mustármag
1/2 tk masala
1/4 tk kurkuma
1 csipet aszafoetida (hing)
1/4 tk só


Elkészítés

A zöldségeket megmossuk, megtöröljük, apró darabokra vágjuk. Felmelegítünk egy edényt, és beletesszük a ghít, majd a fekete mustármagot, és letakarjuk, hogy a pattogó mustármagok ne ugráljanak ki az edényből.
Amikor már pattog a mustármag, lehúzzuk az edényt a tűzről, hozzáadjuk a római köményt. Amikor a római kömény pirulni kezd, hozzáadjuk az aszafoetidát, a kurkumát és a masalát.
Picit összekeverjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a sót, és jól átforgatjuk, hogy a zöldségek elkeveredjenek a fűszerekkel. 5 perc után újra megkeverjük, és takarékon főzzük tovább, amíg megpuhulnak a zöldségek (kb. 15 perc).

Megjegyzés

Bármilyen zöldségből elkészíthetjük a subjit-t. Ez a subji mindhárom dhosát kiegyensúlyozza. Jó a vata-nak, pitta-nak és kapha-nak is. Kedvezően hat az agnira, az emésztés tüzére, jó a csontoknak és az ízületeknek is.





A legjobb basmati rizzsel tálalni.

Vegyszermentes (bio) alapanyagokat használj!
Vitai Kat

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Egyszerű gyümölcsös süti (leveles tésztából)
  2016-07-14 22:18:11, csütörtök
 
  Egyszerű gyümölcsös süti (leveles tésztából)

Hozzávalók

1 csomag bolti leveles tészta
4 ek tejföl
2 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
20 dkg gyümölcs (nyáron cseresznye és sárgabarack)
3-4 ek fahéjas cukor


Elkészítés

A fagyasztott leveles tésztát kiengedjük, majd enyhén lisztes felületen tepsi méretűre (39x30) nyújtjuk.
A tejfölt elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal, majd rákenjük a tésztára. A megmosott, lecsurgatott, kimagozott gyümölcsöket rárakjuk, majd megszórjuk a fahéjas cukorral.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30 percig sütjük (akkor jó, ha már a széle világos barnásra sült). Porcukorral meghintve tálaljuk.





Megjegyzés

Nagyon finom, gyorsan összedobható sütemény. Bármilyen gyümölccsel készülhet, az édesebb gyümölcsökhöz illik a citromhéj, a savanykásabbakhoz nem szükséges.
Csilla

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gerslirizottó borjúpofával
  2016-07-14 22:15:34, csütörtök
 
  Gerslirizottó borjúpofával

Hozzávalók

1 kg borjúpofa
1 csokor kakukkfű
bors

20 dkg gersli
4 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
3 kg sertészsír
20 dkg baconszalonna
6 ek olívaolaj
8 dl húsleves alaplé
15 dkg vaj


Elkészítés

Megtisztítunk 1 kg borjúpofát. Megmossuk a kakukkfüvet, a leveleit lecsipkedjük. Néhány levélkét félreteszünk, a többit durvára vágjuk. Bedörzsöljük a húst sóval, borssal és a kakukkfűvel. Hűtőbe tesszük 24 órára. A gerslit hideg vízbe áztatjuk.
Másnap megtisztítjuk a hagymákat és a fokhagymát. Felolvasztunk 3 kg sertészsírt, beletesszük a húst a 4 gerezd fokhagymával és a 2 fej hagymával együtt. Nagyon alacsony lángon kb. 12 órán keresztül főzzük.
A maradék hagymát finomra vágjuk. Felcsíkozunk 20 dkg baconszalonnát. Megforrósítunk 4 ek olívaolajat, és megpirítjuk rajta a bacont és a hagymákat. Leszűrjük a gerslit, és ezt is kissé megpirítjuk. Megsózzuk, majd felöntjük 1 dl húsleves alaplével. Ha elforrt a lé, ismét adjunk hozzá 1 dl-t. Összesen 8 dl alaplét adagolunk a gerslirizottóhoz. Megsózzuk, megborsozzuk, és ha már puha, hozzákeverünk 10 dkg vajat.
Külön edényben felolvasztunk 5 dkg vajat. A borjúpofát a gerslivel tálaljuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és 1-2 ek olívaolajjal. Végül néhány levélke kakukkfűvel díszítjük.





FAZEKAS KIRA


Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pikáns kukorica-krémleves
  2016-07-14 22:11:05, csütörtök
 
  Pikáns kukorica-krémleves

Hozzávalók

50 dkg fagyasztott kukorica
1 nagyobb szem krumpli, felkockázva
1 fej vöröshagyma apróra vágva
2 evőkanál vaj
1 l víz
2 db Maggi Csípős Tyúkhúsleveskocka
1 teáskanál morzsolt koriander levél (vagy kis csokor friss koriander)
2 dl tejszín
pirított bacon / tökmag / pattogatott kukorica, és vágott snidling a tálaláshoz


Elkészítés

A hagymát üvegesre pirítjuk a vajon, majd hozzáadjuk a kukoricát és a krumplit.
Felöntjük a vízzel, felforraljuk, hozzáadjuk a kockát és a koriandert, 10 percig főzzük.
A levest leturmixoljuk, sűrű szövésű szitán áttörjük, majd felöntjük a tejszínnel, és további pár perc alatt készre forraljuk.
Tálaláskor a tetejére szórunk pirított bacont, pirított tökmagot vagy pattogatott kukoricát, amit kiegészíthetünk vágott snidlinggel.





Megjegyzés

okostipp: ha kéznél van egy kis tökmagolaj, tálalásnál tegyünk a levesre néhány cseppet, nagyon fel tudja dobni!
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hűvös, esős hétvége
  2016-07-14 22:06:57, csütörtök
 
  Hűvös, esős hétvége





Búcsút inthetünk a kánikulának, a hétvégén hűvösebb időre, sok esőre készülhetünk. A legtöbb helyen a 20 fokot se fogja elérni a hőmérséklet.

Búcsút inthetünk a kánikulának, a szerda éjjel átvonult front jelentősen lehűtötte és felfrissítette a levegőt. Pénteken eleinte csapadék nem várható, a nap első felében még helyenként kisüt a nap, majd napközben dél felől erősen megnövekszik a felhőzet. A délutáni, esti órákban délnyugaton, délen már csapadékosra fordul az idő. Éjjel egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra, délkeleten, keleten zivatar is kialakulhat. Az északias szél élénk marad, többfelé erős lökések kísérik. Hűvös lesz a hajnal, 10-15 fokig hűl a levegő, nappal 20-26 fok között alakulnak a maximumok, keleten lesz melegebb.

A hétvége sok csapadékkal érkezik,

szombaton országszerte esőre, záporra és főként a keleti tájakon zivatarra is készülhetünk. Kiadós mennyiségű csapadék várható, a jelenlegi számítások alapján főként a délkeleti, keleti, majd északkeleti tájakon 50-60 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Erős, viharos északi, északkeleti szélre számíthatunk. Hajnalban 12-16, míg délután csupán 15-21 fok között alakulnak a maximumok, ennél északkeleten lehet néhol melegebb.





Vasárnap is marad a túlnyomóan csapadékos idő, de már kevesebb mennyiség valószínű és helyenként szakadozottabbá válhat a felhőzet. Zivatarok kialakulása az északi, északkeleti tájakon várható. A légmozgás a keleti, délkeleti tájakon mérséklődik, de másutt továbbra is élénk, a Dunántúlon erős északnyugati szélre készülhetünk. Hajnalban 13-17 fokig csökken a hőmérséklet, nappal 16-24 fok között alakul a hőmérséklet, keleten lehet melegebb.

Hétfőn még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, keddtől már szárazabb és fokozatosan melegebb idő ígérkezik.

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 220 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4686
  • e Hét: 9267
  • e Hónap: 23172
  • e Év: 152879
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.