Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A természetes szépség támogatója: földieper
  2016-07-16 19:54:32, szombat
 
 



Az eper egy rendkívül egészséges gyümölcs, amit nyáron, a rekkenő hőségben még szomjoltóként is fogyaszthatunk. Az eper C-vitamin-tartalma meglehetősen magas, de tartalmaz még A-, B-, E- és K-vitamint is, illetve káliumot, kalciumot, vasat, foszfort, magnéziumot, szelént, mangánt és fluort is. A kálium és a vas a vérképzésben és a vérnyomás szabályozásában játszanak kiemelkedő szerepet.

A földieper gazdag forrása az antioxidáns vegyületeknek, mint például antocianin, folsav, C-vitamin vagy kvercetin. Az antioxidánsok védelmet jelentenek szervezetünk számára a szabad gyökök káros hatásaival szemben. Kutatások szerint idősebb korban érdemesebb minél többet fogyasztani belőle, ugyanis az eper védelmet nyújthat az agyi betegségek ellen, de az érfalakat is képes megerősíteni. Mindemellett megakadályozza a szemet érintő betegségek kialakulását, de enyhülést hozhat a reumás, illetve köszvénytől szenvedő betegeknek, és általa némi védelmet is élvezhetünk a daganatos megbetegedésekkel szemben.

Az eper gyógyhatásai szerteágazóak. Kutatások igazolják, hogy jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és mérsékli a homociszteinszintet, így az eperről bátran állíthatjuk, hogy szívvédő hatásokkal rendelkezik. Ez a piros gyümölcs serkenti a vérkeringést és támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait. Csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az eper vértisztító hatással rendelkezik és sok rostot tartalmaz, így partnerünk lehet a fogyókúránk során. A pektin és más vízben oldódó rostok megakadályozzák a zsírok felszívódását és csökkentik a vér koleszterinszintjét. Az eper megtámogatja szervezetünk méregtelenítését, mindemellett még az emésztést is elősegíti.

Az eper csökkenti a fájdalmakat, és egyes feltételezések szerint még lázat is csillapít. A köszvény és az ízületi betegségek kellemetlen tüneteket produkálnak. Az eper ezeket is orvosolni tudja.

Az eper tartalmaz egy olyan fenolvegyületet (ellagénsav), amely csökkenteni képes azoknak a karcinogéneknek a sejtkárosító hatásait, amelyek a cigarettafüstben nagy mennyiségben megtalálhatók.

Az eper nemcsak egészségünknek, de a szépségünknek is jót tesz. Ha szeretné, hogy a haja fényes és puha legyen, akkor pépesítsen 4-5 epret egy kevés majonézzel, majd vigye fel egyenletesen a hajára. Vegyen fel egy zuhanysapkát, majd bugyolálja be a fejét egy törülközővel. Húsz perc hatóidőt követően pedig mossa meg alaposan a haját. Száraz, fénytelen, töredezett haj esetén keverje az epret tojássárgájával. Ha a korpás fejbőr keseríti meg az életét, akkor az eperhez keverjen pár csepp rozmaring- vagy teafa-illóolajat.

Az eperből készített pakolást az arcunk is meghálálja, de a gyümölcs nemcsak hidratál, hanem a ráncok mélységét is képes valamelyest lecsökkenteni, illetve a bőr szöveteit is képes megerősíteni, nem beszélve a vitalizáló hatásáról. Törjön össze villával egy kisebb tálban 3 szép, alaposan megmosott epret, majd keverjen hozzá egy evőkanálnyi mézet. Hagyja az arcán 15 percig, majd alaposan mossa le. Mielőtt bármilyen szépségápolási praktikát is kipróbálna eper felhasználásával, mindenképpen végezzen egy allergiatesztet a bőrén.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Stresszoldásra-idegnyugtatásra
  2016-07-16 19:43:22, szombat
 
 



Stresszoldó és idegnyugtató növények a természet patikájából

A mai kor egyik legjellemzőbb népbetegsége a stressz, amely hosszú távon megbetegíti a szervezetet és súlyos neurózishoz vagy depresszióhoz is vezethet. Stressz következtében legyengülhet az immunrendszer, de szív- és érrendszeri problémákat, allergiát is okozhat, és a szervezetben zajló öregedési folyamatoknak sem kedvez az állandóan fennálló letargikus hangulat. A stressz miatt sokan válnak szenvedélybeteggé, hiszen sokan úgy vélik, hogy a feszültséget nagyon jól le lehet vezetni alkohollal, droggal vagy éppen cigarettával. Pedig a természet sok olyan gyógy- és fűszernövényt felkínál, amelyek hatékonyan képesek oldani a stresszt, és eredményesen le tudják az idegeket nyugtatni.

Az idegerősítő gyógynövények képesek a bennünk felgyülemlett feszültséget oldani és nyugtató hatásokkal is rendelkeznek. Ezek a gyógynövények a következők: levendula, orbáncfű, macskagyökér, galagonya, golgotavirág, cickafarkfű, orvosi zsálya. A golgotavirágból készült tea oldja a szorongást, nyugtatja és erősíti az idegeket és még alvászavarokra is kiváló. Ez a gyógynövény az ideges eredetű gyomor- és bélbántalmak esetén is hatásos lehet. A citromfű csökkenti a feszültséget, csillapítja az ideges eredetű fejfájást és még nyugtalanság ellen is bátran használható. A kellemes illatú levendulából készült tea oldja a görcsöket, csillapítja a fejfájást és az idegi alapú alvási problémákat, illetve a gyomor- és bélpanaszokat is orvosolni tudja. A borsmenta és a macskamenta is a segítségünkre lehet, ha szorongunk vagy valami miatt idegeskedünk, ugyanis mindkét gyógynövény nyugtatja az idegeket.

Egyes fűszernövényekben található aromaanyagok a stressz tüneteit képesek eredményesen enyhíteni. Melyek ezek a gyógynövények? Az ánizs, a majoránna, a petrezselyem, a köménymag, a rozmaring és a zellermag. A rozmaring elsősorban a fizikai és a lelki túlterheltség kellemetlen tüneteit képes megszüntetni. Érdemes ezt a fűszernövényt citromfűvel kombinálni, mivel a rozmaring megtámogatja a citromfű idegerősítő tulajdonságát, hatását. Egy befőttesüvegben keverjen el 100 gramm rozmaringlevelet és 30 gramm citromfüvet. Forrázzon le egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket 2 dl vízzel, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Naponta egy-két alkalommal fogyassza ezt a fenséges ízű teát.

Egyes aromaanyagok fürdővízbe öntve vagy párologtatva fejtik ki az idegekre gyakorolt pozitív hatásait. Ilyenek például a komló, a kamilla, a bergamott, a jázmin vagy a geránium. A komlóban lévő keserűanyagok elősegítik a problémamentes alvást és nyugtató hatással rendelkeznek. Komlófürdőt csak este, lefekvés előtt érdemes venni, mert ez a gyógynövény nagyon könnyen álomba ringat akárkit. Hogyan készíthet komlófürdőt? Egy vászonzsákba tegyen 2-3 maréknyi komlót, majd a zsákot helyezze a fürdővizébe. Töltsön a fürdővízben legalább húsz percet, és biztos lehet benne, hogy nem fog éjszaka álmatlanul forgolódni az ágyában.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Korpa ellen rozmaring
  2016-07-16 19:34:59, szombat
 
 



A rozmaring hatékony korpa ellen, és segít a hajnak új erőre kapni. A tipikus mediterrán növényt már évezredek óta használják a gyógyászatban, és emellett jól bevált a fejbőr és a haj erősítőjeként is. A rozmaringot bevethetjük meglévő hajproblémákra, pl. korpára is. Akár illóolaj, hajöblítés vagy rozmaringecet formájában: a rozmaring megelőző, de terápiás hatással is rendelkezik, és ezen kívül segít a száraz és viszkető fejbőrön.

A korpa reagál a rozmaringra
A korpa elsősorban esztétikai probléma. Ugyanakkor olyan fejbőrre utal, amely elveszítette egészséges egyensúlyát. Ha ugyanis fejbőrünk túl száraz, száraz korpa alakul ki. Ha ellenben fejbőrünk túl sok faggyút termel, zsíros korpa jelenik meg. Egyes betegségek is együtt járnak túlzott korpaképződéssel, pl. a pikkelysömör. A rozmaring főleg a nem kóros korpaképződés ellen jelent segítséget.

A rozmaring erősíti a fejbőrt és a hajat
Az ókorban a rozmaring a szerelem és a hűség szimbólumának számított, ezért az esküvői koszorúkat is gyakran fonták ebből az illatos növényből. Természetesen a rozmaring gyógynövény is volt, mégpedig nagyon fontos gyógynövény. Még ma is számos betegségre alkalmazzák, pl. migrénre, reumára, légúti betegségekre, sőt memóriazavarokra is. Azonban a hajápoláshoz és különböző hajproblémák ellen is használható, pl. hajhullás vagy korpa.

A rozmaring serkenti a hajnövekedést
Különösen a rozmaring illóolaja hat pozitívan a hajnövekedésre. Antimikrobiális aktivitást mutat sok baktérium ellen, vitalizáló hatású, és nagyon jól támogatja a fejbőr vérkeringését. Tea formájában is serkentő hatású a rozmaring - nemcsak a keringésre (ha megisszuk), hanem a fejbőrre is (ha a teát hajöblítésre használjuk).

Rozmaring korpa ellen
Az alkalmazás nagyon egyszerű: adjunk 300 ml-enként 10 csepp rozmaring-illóolajat a samponos flakonunkba, és a megszokott módon mossunk hajat. De készíthetünk öblítővizet is korpa ellen: öntsünk fel 4 evőkanálnyi rozmaringlevelet 1 liter forró vízzel. Fedjük le, és hagyjuk állni 10 percig. Miután langyosra hűlt, szűrjük le, és hajmosás után ezzel öblítsük le a hajat, masszírozzuk közben a fejbőrt. Ne mossuk ki a hajból!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Hajpakolások hajhullásra
  2016-07-16 11:08:34, szombat
 
  Tenyérnyi hajcsomó a kád lefolyójában, hajszálak a padlószőnyegen, a mosdókagylóban, égnek meredező hajszálak a hajkefében. Azt hiszem, ez az egyik legnagyobb rémálma minden nőnek, de talán még a férfiaknak is. A nőket viszonylag jobban megviseli hajkoronájuk elvesztése, hiszen a csillogó, dús haj a nők egyik ékessége.

Amennyiben naponta csak néhány szál - szakértők szerint 80-100 szál - vándorol a hajtetőnkről a padlóra, semmiképpen sem kell pánikba esni, mert a hajhullás egy természetes folyamat. Abban az esetben viszont, ha csomószámra hullik a hajunk, akkor nem árt egy alapos kivizsgálás, mert komolyabb problémák is állhatnak a hajvesztés hátterében. Ez lehet pajzsmirigybetegség, fejbőrgond, vashiány, stressz, a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatok, gyógyszerek vagy mentális problémák.

A genetika is okolható a megfogyatkozott hajkoronánkért. Ez ellen sok mindent nem tehetünk, de valamennyire ebben az esetben is csökkenthető a hajhullás mértéke. Sokszor magunkat is okolhatjuk megcsappant hajkoronánkért, hiszen a hajvasalás, sütögetés és a vegyi anyagok szintén károsítják hajszálainkat. A nem megfelelő táplálkozás és a vitaminok hiánya szintén oka lehet hajunk elvesztésének.

Első lépésként fontos felderíteni, hogy mi állhat a jelentős mértékű hajvesztés hátterében. Amennyiben az orvosi vizsgálatok megnyugtatólag zárulnak, akkor a kezeléssel a tünetek megszüntetésére kell koncentrálnunk. Az orvos is írhat fel gyógyszert, krémet, bedörzsölő tonikot, de mi is készíthetünk otthon pakolásokat természetes anyagokból, gyógynövényekből.

Hajpakolás illóolajokkal:
Öntsön egy üvegtálba 1 dl olívaolajat, 2 evőkanál ricinusolajat, illetve az illóolajokból -rozmaring, bergamott, zsálya - 5-5 cseppet. Kenje be ecset vagy vattapamacs segítségével a hajtöveit. Hagyja rajta 30-40 percig, majd a szokásos módon mossa meg a haját.

Kurkumás hajpakolás:
Készítsen elegyet egy kávéskanál kurkumaporból, egy teáskanál mézből és egy evőkanál tejből. Hosszabb haj esetén a mennyiséget lehet növelni. Ezt az elegyet alaposan dörzsölje a fejbőrébe, majd 20 perc után mosson hajat.

4 összetevős hajpakolás:
Zúzzon össze egy evőkanálnyi fokhagymát, ezt keverje el egy evőkanál mézzel, majd tegye be a hűtőbe. Főzzön 4-5 dl kamillateát. A lehűtött fokhagymás-mézes pépet vegye ki a hűtőből, majd üssön bele 2 tojássárgáját és egy evőkanál Aloe vera gélt. Alaposan dörzsölje be vele a fejbőrét, majd várakozzon 20 percet. A hatóidő letelte után alaposan mosson hajat, végül öblítse le haját a langyosra hűlt kamillateával.
Forrás: gyógyszernélkül magazin
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Gyógynövények hajproblémákra
  2016-07-16 10:25:54, szombat
 
 



Különféle friss gyógynövények egy fehér mozsárban, összetörésre várva.
A haj a nő lelke, éke és kincse - tartja a mondás, és ez bizony így is van. Legyen az rövid, hosszú, félhosszú, mi nők egész életünkben arra törekszünk, hogy hajunk selymesen csillogó, egészséges és lehetőleg dús maradjon. Azonban életünkben akadhatnak olyan változások - stressz, életmódváltás, hormonális problémák, betegségek, negatív életesemények -, amelyek hajunkat is megviselik, és bizony sokszor szánjuk magunkat ilyenkor drasztikus lépésekre. Levágatjuk, befestetjük, vagy éppen dauert tetetünk bele. Ezek azonban csak ideig-óráig jelentenek megoldást, hiszen maga a probléma nem szűnik meg, csak elfedjük azt. Az első és legfontosabb, hogy kiderítsük, mi állhat a hajproblémánk hátterében. Gyakran ez orvosi segítséget igényel, hiszen akár a szervezetünkben jelentkező gyulladás is okozhatja a hajvesztést. Az életmódváltás is sokat segíthet a helyzet orvoslásában, hiszen ahhoz, hogy hajunk egészséges maradjon, rengeteg ásványi anyagra és vitaminra van szüksége. Hajunk törődést igényel, nem mindegy, hogy milyen samponnal mosunk hajat, milyen pakolással kényeztetjük és milyen hajfestéket használunk. Hajunk meghálálja, ha natúr vagy biotermékeket, illetve gyógynövényeket és különféle olajokat használunk, és nem olyan samponokkal, balzsamokkal és pakolásokkal támadjuk le, amelyek összetevői sem a fejbőrünknek, sem a hajunknak nem tesznek jót.

A legjobb, ha mi magunk készítünk sampont gyógynövényekből és természetes összetevőkből. Így legalább biztosak lehetünk benne, hogy samponunk semmilyen ártalmas komponenst nem tartalmaz. A következő samponrecept minden hajtípusra megfelelő. Az összetevők közül csak a gyógynövény változik. Száraz, töredezett hajra a cickafark ajánlható, zsíros hajra a muskotályzsálya, normál hajra a pitypang. Forraljon fel 1,5-2 dl vizet, majd adjon hozzá a megfelelő gyógynövényből 2-3 teáskanálnyit. Várja meg, míg lehűl, szűrje le, majd adagoljon hozzá 5-6 evőkanálnyi kókusz-, mandula- vagy olívaolajat, 8-10 csepp grépfrútmagolajat, ugyanennyi illóolajat és 1-2 evőkanál Aloe vera levet. Normál hajra bármilyen illóolaj jó, száraz hajra a borsmenta, zsíros hajra pedig a teafa illóolaja javasolt. Keverje össze alaposan a hozzávalókat, és ezzel az eleggyel mosson hajat.

A mézes, olajos hajpakolás csodákat tesz a hajjal. Keverjen össze 4 evőkanál mézet ugyanennyi kókuszolajjal. A keveréket alaposan oszlassa el a haján, majd tegyen rá fóliát és egy meleg sapkát vagy egy frottírtörülközőt. Ez a pakolás is jó minden hajtípusra, de akinek zsíros a haja, hajmosást követően alkalmazzon almaecetes öblítést a hajmosás lezárásaként.

Hajhullásra nagyon hatásos lehet az olívaolaj és gyömbér keverékéből készített hajmaszk. Reszeljen le egy közepes méretű, meghámozott gyömbérgyökeret, majd passzírozza le, mert csak a levére lesz szükség. Ehhez keverjen 4-5 evőkanálnyi olívaolajat, és ezt az elegyet alaposan masszírozza a fejbőrébe. Majd készítsen egy meleg turbánt és hagyja, hogy az olaj és a gyömbér kifejtse hatását. 20 perc hatóidőt követően alaposan mosson hajat.

Hajnövekedésre készítsen teakeveréket a következő gyógynövényekből: kamilla, vérehulló fecskefű, cickafark, zsálya. Minden gyógynövényből tegyen azonos mennyiséget egy üvegbe, majd alaposan keverje össze. 2 evőkanálnyi teakeveréket forrázzon le 1 liternyi vízzel, majd hagyja állni fél órán keresztül. Majd szűrje le és a lehűlt teával öblítse le a haját a hajmosást követően.

A diólevélből készült tea hatékonyan képes elpusztítani a korpa kialakulásáért felelős baktériumokat, emellett a hajgyökeret is megerősíti és elősegíti a haj regenerálódását is. Egy liter forrásban lévő vízzel öntsön le 50 gramm diófalevelet, majd hagyja állni fél órán át. Ha lehűlt, szűrje le, majd a diófalevélből készült teával öblítse le az alaposan megmosott haját.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Tojással és tojáshéjjal szépségünkért és egészségünkért
  2016-07-16 10:08:22, szombat
 
 



Amikor kiballagunk a baromfiudvarra, hogy összegyűjtsük a tyúkok alól a tojást, vagy amikor leemeljük az üzlet polcáról a tojással teli dobozt, bizonyára nem azon gondolkodunk, hogy mennyit használunk majd fel samponunk készítésekor, vagy milyen fantasztikus kalciumforrást biztosítunk az összezúzott tojáshéjjal szervezetünk számára. A legtöbb háziasszony csupán süteményekhez, rántott húshoz, omletthez és egyéb ételekhez vásárol tojást, a héjat pedig nagy lendülettel a szemetesbe hajítja. Pedig mindkettő egyaránt jó szolgálatot tesz az egészségünkért és a szépségünkért.

A legújabb kutatások igazolták, hogy a tojás - mértékkel fogyasztva - nem emeli meg drasztikusan a szervezet koleszterinszintjét. Emellett számtalan jótékony hatását is alátámasztották. A tojás javítja az agy működését, erősíti az izmokat, a tojáshéj pedig kiváló kalciumforrás, illetve csökkenti a vérszegénység és az angolkór kialakulását. Akinek elegendő kalcium van a szervezetében, sok betegségtől megóvhatja magát. Ilyen például többek között a csontritkulás, a memóriazavar, a depresszió, a fogágy- és fogínygyulladás, a viselkedésbeli problémák, illetve az ízületi gyulladás. A tojáshéj nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, márpedig a csontszövetek és a fogak legfontosabb összetevője ez az ásványi anyag. Emellett magnézium, vas, foszfor, szilícium, kén és nátrium is található benne. Mielőtt felhasználja a tojást és annak héját, alaposan mossa meg, de a belső hártyáját nem kell eltávolítani. Majd gondosan szárítsa meg a tojáshéjakat, ezt akár sütőben is megteheti. Ezt követően egy mozsárban zúzza porrá, de darálni is lehet. Naponta egy teáskanálnyi port fogyasszon akár gyümölcslébe, joghurtba vagy kefirbe keverve. Készíthet mézes tojáshéjporelegyet is. Az összezúzott tojáshéjjal azonos mennyiségben keverjen el mézet, majd egy lezárható üvegben pihentesse egy hétig. 7 nap múlva minden reggel, étkezés előtt fél órával fogyasszon belőle egy teáskanálnyit.

A tojást és annak héját otthoni szépségünk megőrzése érdekében is bevethetjük. Arcfeszesítő, lehúzható maszkot is készíthet belőle. Tojásfehérjét keverjen össze porított tojáshéjjal, hagyja az arcán 10-15 percig, amíg megszárad, majd húzza le az arcáról a maszkot.

Ráncok ellen habosítson fel egy tojásfehérjét, és keverjen hozzá egy fél evőkanálnyi tejszínt. A kikevert masszát kenje fel az alaposan megtisztított arcára, a szemek környékét kihagyva. 20 perc hatóidő után alaposan mossa meg az arcát. Ez a pakolás feszesebbé és rugalmasabbá varázsolja a bőrt.

Ha bőrirritációval, viszkető kiütésekkel küzd, szintén gyógyír lehet a tojáshéj. Áztasson almaecetben tojáshéjat, majd ezzel a folyadékkal törölje át az arcbőrét, mintha csak tonikot használna.

A tojás a hajápolásban is csodákat művel. Egyrészt széppé és egészségessé teszi a hajat, másrészt pénzt spórolhat, hiszen a házi készítésű sampon után már nem szükséges balzsamot, hajvégápolót és pakolást használni, harmadrészt pedig a haja nem fog gubancolódni hajmosás után sem. A házilag készített tojássampon összetevői: 1-2 tojás (haj hosszúságától függ), 1 teáskanál olívaolaj, 1 evőkanál citromlé, 1 dl víz vagy gyógynövénytea (zsíros hajra használhat csalánteát) és 100%-os tisztaságú illóolaj (normál hajra levendula, zsíros hajra rozmaring, száraz hajra orvosi zsálya, hajhullásra cédrus, korpa ellen teafa). Ezeket az összetevőket alaposan keverje össze. A tojásfehérjét érdemes habbá verni, már csak azért is, mert így könnyebb kimosni a hajból a tojásfehérje darabkáit. Az első öblítés lehet víz, a második almaecet vagy kamillatea.

Töredezett haj nagyszerű ápolószere lehet a rózsahab. 2 tojássárgáját alaposan verjen fel, majd öntsön hozzá 1 dl desztillált vizet és egy evőkanál rózsavizet. Alaposan keverje össze az összetevőket, majd kenje fel egyenletesen a hajára. Ezután mosson hajat a szokásos módon. A habnak köszönhetően már néhány hét múlva látványos eredményt lehet elérni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
20 tipp gyomorégés ellen
  2016-07-16 10:03:27, szombat
 
 



Ha a gyomorégés csak ritkán jelentkezik, akkor nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Ez kialakulhat a helytelen életmód, egy-egy stresszesebb nap után, vagy egy nagyobb lakmározás miatt is. Mikor kell orvoshoz fordulni? Akkor, ha a gyomorégés mindennapos jelenséggé válik, és már nemcsak lefekvés után jelentkezik, hanem napközben is kellemetlen és fájdalmas panaszokat okoz. Komoly betegségek is állhatnak a háttérben, így érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, ha a gyomorszájtól a garat felé terjengő égő érzés rendszeresen visszatérő probléma.

20 tipp, hogy a gyomorégés csak múló, rossz emlék legyen:

1- Kerülje a stresszes életmódot, ez ugyanis fokozza a savtermelést.
2- Ne egyen túl zsíros, fűszeres és savanyú ételeket.
3- Egyen minél kevesebb húsételt, tojást és finomított gabonafélékből készült kenyérféléket, péksüteményeket, feldolgozott és nehezen emészthető ételeket.
4- Tartózkodjon a füstölt és pácolt ételek fogyasztásától.
5- Egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és magas rosttartalmú táplálékot.
6- Tartson hetente egy gyümölcsnapot, ez ugyanis helyreállítja a szervezet sav-lúg egyensúlyát.
7- Naponta étkezzen 5 alkalommal kisebb adagokat, így kevésbé terhelődik meg a gyomra, és az emésztés is könnyebb lesz.
8- Lefekvés előtt két órával már semmit se egyen.
9- Vacsora után ne feküdjön le rögtön.
10- Közvetlenül lefekvés előtt már folyadékot se fogyasszon.
11- Étkezzen lassan, alaposan megrágva minden egyes falatot.
12- A savtermelést elősegítik a koffeintartalmú italok, a szénsavas és az alkoholtartalmú italok.
13- Gyógyteákat fogyaszthat, de ezeket is csak mértékkel. Érdemes olyan gyógyitalokat inni, amelyek megnyugtatják a gyomrot. Ilyen például a kamilla, a zsálya vagy a borsmenta.
14- Kimondottan olyan gyógyteákat is érdemes fogyasztani, amelyek csökkentik a gyomor savtermelését. Ilyenek az ezerjófű, a bojtorjángyökér, a kakukkfű vagy a fekete üröm.
15- Az sem jó, ha túl hideg, de az sem, ha túlságosan forró italokat fogyaszt.
16- Kerülje a savas gyümölcsök és a csokoládé fogyasztását.
17- Célszerű abbahagyni a dohányzást.
18- Éjszakai pihenése üdítőbbé válik, ha a feje alá párnát helyez, hogy a gyomorsav ne áramoljon a garat irányába.
19- Az elhízás is fokozhatja a problémát.
20- A mozgás minden betegség leküzdésében segítséget nyújthat, viszont a nagyobb erőkifejtést igénylő mozgásformákat gyomorsavtúltengésnél nem árt hanyagolni, míg a probléma megszűnik.


Ha valaki képes betartani ezt a néhány szabályt, akkor lehetséges, hogy még orvoshoz sem kell fordulnia, hanem idővel a panaszok enyhülnek, majd teljesen meg is szűnnek. Viszont ha már régebb óta fennáll a probléma, akkor érdemes először átesni egy alapos kivizsgáláson, hogy aztán nyugodt szívvel tudja új és egészséges életmódját elkezdeni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Reflux elleni gyógynövények
  2016-07-16 09:47:47, szombat
 
 



A reflux betegség egyik tipikusnak mondható tünete a gyomorégés, amely hazánkban meglehetősen sok embert érint. A reflux nagyon kellemetlen, mivel ilyenkor a gyomorsavval és emésztőnedvekkel keveredett gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami égő, kaparó érzést eredményez. Ennek a betegségnek az egyik oka, ha valaki nehezen emészthető ételeket eszik, és ennek ráadásul még korlátot sem szab, azaz jól belakmározik a zsíros, fűszeres ételekből.

Fontos, hogy a betegség minél hamarabb diagnosztizálásra kerüljön, ugyanis a későbbi szakaszban nem csupán fájdalmas és elviselhetetlen panaszokat, de akár súlyos szövődményeket is okozhat. A refluxos megbetegedést jelezheti a jelentős testsúlycsökkenés, a vérzés, a vérzékenység, a folyamatos, szűnni nem akaró hányás és a nyelési zavar. Nyelőcsőszűkület is kialakulhat a savas felmaródás miatt, emiatt egyre nehezebben képes a beteg szilárd táplálékot magához venni, ez pedig drasztikus súlyvesztést okozhat. Súlyosabb esetben vérzés, gyulladás is kialakulhat, de még a nyelőcső is átlyukadhat.

Az enzimben gazdag ételek enyhíthetik a reflux tüneteit. A gyömbérnek magas az enzimtartalma. A gyömbér a gyomor- és bélrendszer megnyugtatásában nyújt hathatós segítséget, és a pihentető, éjszakai alvást is biztosítani tudja.

Az Aloe-vera csökkenti a gyulladást, segíti az emésztést, és nyugtatólag hat a folyamatos irritációnak kitett nyelőcsőre. A növényi leveleinek nedvét préselje ki, majd keverje bele egy pohár vízbe, vagy olyan italba, amely nem vált ki önnél refluxos panaszokat. Ez az ital nemcsak a gyulladás enyhítésében nyújt segítséget, de megelőzésképpen is lehet fogyasztani.

A fehér akácvirágból készült ízletes tea csökkenti a gyomorsavat és enyhíti a tüneteket. 2-2,5 deciliter forrásban lévő vízzel forrázzon le egy evőkanálnyi teafüvet. Hagyja állni egy negyedórán át, majd szűrje le. Ízesítheti mézzel, de az akácvirágnak önmagában is kellemes, aromás íze van. Naponta csak egy csészével fogyasszon belőle!

A fehér árvacsalán szintén képes csökkenteni a felgyülemlett savat, de hetente csupán két csészével szabad belőle meginni. Készítse el a szokásos módon, az ízesítését nem javasolják a szakemberek.

A görögszénamag szivacsként szívja magába a felesleges gyomorsavat. Ezt a magot beleszórhatja müzlibe, salátába, de süteményekbe és kenyérfélékbe is belesütheti.

További gyógynövények refluxra, gyomorsavtúltengésre: zsálya, orbáncfű, apróbojtorján, cickafark, bodza, pásztortáska, ánizsmag, vidrafű, fehérmályvalevél.

A reflux egy komoly betegség, amelyet nem érdemes házi módszerekkel kezelni. Először keressen fel szakorvost, aki a diagnózis felállítását követően terápiára tesz javaslatot. Orvosával konzultálva aztán megbeszélhetik a házi gyógymódok alkalmazását is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A kellemetlen lehelet okai
  2016-07-16 09:43:24, szombat
 
  Nagyon kényelmetlen helyzetet tud teremteni, ha beszélgetünk valakivel és azt érezzük, hogy gondok vannak a szájhigiéniájával. Lehetséges, hogy az illető is tisztában van a problémájával, de nem tudja a kiváltó okot, így a problémát sem tudja megszüntetni. A rossz leheletnek nagyon sok oka lehet. Ezek többsége egy kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhető, de van, amikor súlyosabb betegség áll a probléma hátterében.

A rossz lehelet - más néven halitózis - hátterében elég gyakran a szájszárazság áll. Ilyenkor nem termelődik elég nyál a szájüregben. Idősebb korban ez nagy problémát jelent, ugyanis ebben az életkorban már egyre kevesebb nyál termelődik, ezért fokozottabban kell a szájhigiéniára ügyelni. Ezt a problémát fokozhatja, ha nem iszunk elegendő folyadékot. A probléma oka a horkolás is lehet, hiszen ilyenkor a horkoló személy nyitott szájjal alszik.

Némely gyógyszer is kiválthatja a halitózist. Ilyenek lehetnek például a depresszió elleni gyógyszerek vagy az allergia elleni készítmények. A dohányzás egy káros szenvedély. Önmagában is rossz szagú leheletet ad, de még a szájszárazságot is fokozza, amely tovább ront a kialakult helyzeten. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek szintén bűzös szájszagot okoznak. Ilyen a vöröshagyma, a fokhagyma, a fehérjét tartalmazó ételek, a savas ételek és italok, a cukrok, de az alkohol is ebbe a kategóriába tartozik.

Egyes betegségek is kiválthatnak kellemetlen lehelet, például a légúti megbetegedések. De kialakulhat fogínyfertőzésnél, mandulagyulladásnál, arcüreggyulladásnál, reflux betegségnél, cukorbetegségnél, de még azoknál is, akik laktózintoleranciában szenvednek. A stressz is okozhat rossz szájszagot.

A szájszag akkor is jelentkezhet, ha valaki nem fordít elegendő figyelmet a szájhigiéniára. Az ételmaradékok ugyanis a szájüregben előbb-utóbb bomlásnak indulnak, ez pedig lehet a kellemetlen lehelet okozója. Érdemes naponta, legalább a főétkezések után fogselymet használni és alaposan, szakszerűen fogat mosni. Mivel a legtöbb baktérium a nyelven telepszik meg, ezért célszerű ezt is rendszeresen megtisztogatni. A szájöblítők az első percekben valóban frissítik ugyan a leheletet, de egy idő után rossz szájszagot okoznak, hiszen a bennük lévő alkohol szájszárazságot idéz elő, amelynek következménye a halitózis lesz. Tanácsos félévente fogászati ellenőrzésre járni, ugyanis egy rossz, lyukas fog is lehet oka az embereket elriasztó leheletnek, illetve érdemes a fogkefét havonta, másfél havonta cserélni.

Amennyiben sejti, hogy mitől lehet rossz lehelete, akkor könnyedén tud a helyzeten változtatni. Nem elég azonban csak legyinteni és gyorsan egy mentolos cukorkát bekapni, mert ez csak elfedi a problémát és nem szünteti meg az okot. A cukor ugyanis elősegíti a szájban lévő, kellemetlen szagokért felelős baktériumok elszaporodását és még inkább felerősíti a problémát. Továbbá roncsolja a fogakat, amelyek szintén okai lehetnek a bűzös leheletnek.

Amennyiben mindent megtett annak érdekében, hogy lehelete friss maradjon, de az erőfeszítései nem jártak sikerrel, akkor keresse fel háziorvosát, aki tovább irányítja a megfelelő szakrendelésre, hogy kiderüljön, mi okozhatja a problémát, és az minél hamarabb orvosolva legyen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Civilizációs betegségek
  2016-07-16 09:37:15, szombat
 
  Civilizációs betegségek, amelyek testi, lelki és szellemi nyomorba döntenek





A civilizációs betegségek egyik fő oka az életmódunkban keresendő. Hiába egyre korszerűbb az orvosi ellátás és hiába szorultak vissza a korábban több százezer ember életét követelő hatalmas járványok és fertőzések, ennek ellenére is rengeteg betegség üti fel a fejét és egyre több beteg ember él ezen a földön. A civilizációs betegségek tehát elsősorban a nem megfelelő életvitel miatt alakulnak ki. Mint például az emberek életét gúzsba kötő és megkeserítő stresszes életmód, a kevés mozgás, a túl sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása, a vitaminban és ásványi anyagban gazdag ételek mellőzése és a környezeti ártalmak. Emellett persze az emberek egy része szenvedélybetegséggel - alkohol- és drogfogyasztás, dohányzás - is küzd, amellyel valamelyest csillapítani szeretnék a rájuk nehezedő lelki terheket, de természetesen sem a cigaretta, sem az alkohol, sem a drog nem képes a lelki megpróbáltatásokon segíteni és a problémákat megoldani.

Az egészségtelen életmód számtalan súlyos betegséget képes okozni. A nem megfelelő táplálkozás miatt rengeteg méreganyag halmozódik fel a szervezetben. Emellett a túl zsíros és egészségre káros ételek, illetve a mozgáshiány elhízáshoz vezet, amely felelőssé tehető többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásáért. Az állandósult stresszes életmód az immunrendszer gyengülését okozza, így hajlamosabbak vagyunk elkapni mindenféle fertőzést, allergiát, de a szervezet védelmi vonalának meggyengülése a daganatos megbetegedések kialakulásáért is felelőssé tehető.

Az egészségre káros életvitel miatt egyre többen szenvednek cukorbetegségtől, magas vérnyomástól, ízületi bántalmaktól, vagy szorongásos, depressziós tünetektől. A szorongás és a depresszió a fiatalokat is éppúgy érinti, mint az idősebbeket, köszönhető ez a túlzott megfelelési kényszernek, a mindennapos megélhetés miatti aggódásnak, vagy éppen a felgyorsult világhoz való alkalmazkodási képtelenségnek. Mindezek mellett az emberek mindenfélével szennyezik a levegőt, a földet, a vizet, a környezetünk tele van elektromos eszközzel.

Az utcán sétálgatva alig látni olyan embert, aki ne a telefonját babrálná, sokan még az ágyba is magukkal viszik a laptopjukat. Sajnos ennek köszönhetően a szociális kapcsolatok is egyre jobban háttérbe szorulnak. Ha beülünk egy szórakozóhelyre, ott is gyakran látni, hogy az emberek nem egymással, hanem a kezükben lévő telekommunikációs eszközökkel vannak elfoglalva.

A virtuális világ nem teljesen, de nagymértékben háttérbe szorítja az emberi kapcsolatokat, az embereket már alig-alig lehet meggyőzni, hogy mennyire fontos lenne a barátságokat előtérbe helyezni, és milyen pozitív hatással van az ember egészségére, ha minél több időt tölt a szabadban, a friss levegőn.

A világunk sokat változott, de mi magunk sokat tehetünk azért, hogy az egészségünket megőrizzük. Természetesen nem lehet azt mondani a főnökünknek, hogy lassítson a munkatempónkon, mert holnaptól egészségesebben szeretnénk élni, de a szabadidőnk felett mi döntünk. Ilyenkor ki kell kapcsolni a tévét, a mobiltelefont, és csak a pihenésre kell fókuszálni.

Az aktív pihenést kell előnyben részesíteni, amibe beleférhet bármilyen sport, a barátokkal vagy a családdal történő kirándulások, túrázások, vagyis minden olyan program, amely jót tesz a testünknek, a lelkünknek és a szellemünknek, illetve ami elősegíti, hogy az interperszonális kapcsolataink megerősödjenek. Hétköznapokon, esténként részesítsen előnyben egy kellemes, aromaterápiás fürdőt, egy pohár bor melletti jókedélyű beszélgetést a barátaival, a párjával, vagy társasjátékozzanak, kártyázzanak, de az esti keresztrejtvényfejtés is jó tevékenység.

Mindemellett fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt, egészséges táplálékot, és ne gyógyszerrel próbálja minden apró gondját orvosolni. Amellett, hogy a környezetünket, még saját magunkat is mérgezzük vele. Természetesen a komoly betegségekre szedett gyógyszereket nem lehet elhagyni, de egy fejfájást, egy kis torokkaparást vagy emésztési problémát orvosság nélkül is lehet gyógyítani. A természet számtalan kincset a rendelkezésünkre bocsát, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy éljünk ezekkel a természet adta gyógyfüvekkel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 192 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2186
  • e Hét: 12300
  • e Hónap: 26049
  • e Év: 230750
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.