Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A hét csoda
  2016-07-19 22:15:32, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
A mérleg
  2016-07-19 22:13:52, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Galagonya - a hatékony "szívgyógyszer"
  2016-07-19 19:55:00, kedd
 
 



Az Egészségügyi Világszervezet felmérései alapján a legtöbb haláleset a szív- és érrendszeri megbetegedések miatt következik be. A galagonya az egyik olyan gyógynövény, amelyet a szívbetegségek kezelésében kiegészítő terápiaként lehet alkalmazni. Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a galagonya hatékony a pangásos szívelégtelenség kezelésében, és bebizonyosodott, hogy vérnyomáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A galagonya a benne található értékes hatóanyagoknak - többek között a bioflavonoidoknak - köszönheti a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását. A galagonya antioxidáns hatásának köszönhetően a szívkoszorúerek szűkülete is jelentősen lecsökken, amely általában az érelmeszesedés miatt következik be. A galagonya levele, virága és termése tartalmazza ezeket az értékes anyagokat.

Ez a gyógynövény fokozza a szívizom anyagcseréjét, serkenti a szív koszorúereinek véráramlását, és jelentős mértékben csökkenti az ideges eredetű szívpanaszokat. Alkalmas továbbá a magas vérnyomás csökkentésére, a szívritmuszavarok szabályozására és az anginás mellkasi fájdalmak csökkentésére, megszüntetésére.

A galagonyában található PCO elnevezésű vegyület elősegíti, hogy javuljon a szívizom vérellátása, hozzájárul a szívizom működőképességének javulásához és értágító hatásokkal is rendelkezik.

Az idős embereknek is érdemes lenne fogyasztani a galagonyából készült teát, mivelhogy ez a gyógynövény fokozza a szívizom működőképességét, terhelését, teljesítményét, javítja a vérellátását és még nyugtató hatással is rendelkezik.

A galagonya alkalmazható enyhe szívbetegségben szenvedőknél, hiszen megerősíti a szívet. A stressz miatt kialakuló ,,szívfájdalom" gyógyszere is lehet a galagonya, sőt a komolyabb szívbetegségek utáni terápia részeként is lehet alkalmazni. Azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy bármilyen szívproblémája is van, legyen az enyhe vagy súlyosabb, minden esetben fontos szakorvost felkeresni, aki az alapos kivizsgálás után felállítja a diagnózist és meghatározza a kezelési módot. Akármilyen szívpanasza is van, mindig kérje ki kezelőorvos véleményét és tanácsát a galagonya fogyasztásáról és akármilyen más gyógynövény használatáról. Mert hiszen a gyógynövények gyógyítóink lehetnek ugyan, de nem megfelelően alkalmazva kárt is tehetnek az egészségünkben.

A galagonyát akkor is lehetséges alkalmazni, ha álmatlanságban szenvedünk vagy nyugtalannak érezzük magunkat, de az ízületi gyulladás csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik. Csak kúraszerűen alkalmazza a galagonyát, mert előfordulhat, hogy huzamosabb fogyasztása során vérnyomásingadozás lép fel, de hányingert, allergiás reakciót és kiütést is kiválthat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Izületi kopásra- szelíd gyógymódok
  2016-07-19 19:45:04, kedd
 
  Az ízületek fájdalma rettenetesen meg tudja keseríteni a mindennapjainkat, hiszen a fájdalom akár a mozgás beszűkülésével is járhat. Vannak házi gyógymódok és szelíd praktikák, amelyek lehetővé teszik, hogy gyógyszerek nélkül enyhüljön vagy megszűnjön a fájdalom. Azonban nem mindegy, hogy milyen jellegű ízületi fájdalomról is van szó. Valamilyen sérülés vagy túlterhelés miatt is kialakulhat fájdalom az ízületekben, de mivel itt nincsen számottevő elváltozás, ezért igazából konkrét gyógymód sem nagyon van rá. A porckopás miatt bekövetkezett ízületi fájdalom az ízület sérülése, a nem megfelelő életmód vagy a súlytöbblet miatt alakul ki. Ebben az esetben a csont felszínét borító porc kopik, és ez okozza a fájdalmat. Gyulladás is okozhat ízületi fájdalmat, amely általában pihenés alatt bontakozik ki. Ez a fajta ízületi probléma duzzanattal, az ízület melegségével jár együtt, és mivel komolyabb betegség is állhat a háttérben, ezért minden esetben alapos kivizsgálás szükséges.

Az ízület kopás egyik legnagyszerűbb ellenszere a mozgás, az egészséges táplálkozás, pontosabban a testsúlycsökkentés, de néhány házi praktika is segíthet.

A gyógynövények most a segítségünkre lehetnek. A macskakarom, az árnika, a gyömbér például kiválóan enyhíti az ízületi panaszokat. A csipkebogyó egy kiváló C-vitamin-forrás, a C-vitamin pedig egy olyan antioxidáns, amely szintén semlegesíteni képes a káros szabad gyököket, amely a gyulladásokat és ezzel együtt az ízületi fájdalmat is kiváltja. Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a csipkebogyó rendszeres fogyasztása jelentősen lecsökkenti a fájdalmat, és még azoknak a betegeknek is felére kellett csökkenti a gyógyszeradagot, akik korábban heves fájdalmakkal küszködtek az ízületi kopás miatt.

Az E-vitamin és szelén együttes alkalmazása szintén csillapíthatja az ízületi kopás miatt kialakult fájdalmat. A szervezetben a szabad gyökök gyulladásos folyamatokat indítanak el, amelyek elviselhetetlen fájdalmat okozhatnak az ízületekben. Az E-vitamin azonban megakadályozza a gyulladásos folyamatok létrejöttét.

Az illóolajos fürdők és bedörzsölések szintén gyógyírt jelenthetnek az ízületi panaszokra. Milyen illóolajok lehetnek hatásosak? A borsmenta, a kakukkfű, az eukaliptusz vagy a kámfor.

Az ízületeket érintő heves és szűnni nem akaró fájdalmat lehet akupunktúrával is enyhíteni. Habár ezzel nem szűnik meg ugyan a probléma, de rendszeres testmozgás mellett nagyszerű kiegészítő kezelés lehet.

Régebben nem volt mód és lehetőség étrend-kiegészítők fogyasztására, így nagyszüleink, szüleink kénytelenek voltak az egyszerűbb praktikákkal és fortélyokkal beérni. A káposzta levelei hatékonyan képesek csillapítani az ízületi kopásból eredő fájdalmat. A házi gyógyszer elkészítéséhez legalább két káposztalevélre lesz szükség. Vegye kezébe a két levelet, kicsit tördelje azokat össze, hogy a leve kicsit kiserkenjen, majd helyezze a zöldség levelét a fájó testfelületre, helyezzen rá egy gézdarabot, végezetül pedig kösse azt át egy sállal.

A gesztenye is hatásos lehet ízületi fájdalomra. Ősszel gyűjtsön néhány szem vadgesztenyét és készítsen belőle tinktúrát. Vágja fel a megmosott gesztenyéket, majd tegye azokat egy befőttesüvegbe. Öntsön rá annyi alkoholt, hogy ellepje, majd hagyja állni két hétig. Ezt követően szűrje le, majd mártogasson meg benne egy gézdarabot és dörzsölje be vele a fájó testrészt.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hasfájás ellen
  2016-07-19 19:43:10, kedd
 
 



Életünk során gyakran meg kell küzdenünk a hasfájással. Vagy csak a gyomrunkat rontjuk el, mert túl torkosak vagyunk, vagy a napi stressz vált ki nálunk hasi panaszokat, de küzdhetünk hasmenéssel is, illetve a menstruációs panaszok is okozhatnak hasfájást. Amikor tisztában vagyunk vele, hogy mi is váltotta ki esetünkben a has fájdalmát, akkor általában nem rohanunk egyből az orvoshoz, hanem különféle házi praktikákat vetünk be, hogy fájdalmunkat enyhítsük. Jól is tesszük, hogy nem kapkodunk be rögtön ezerféle gyógyszert, mert hiszen a természet számtalan gyógy- és fűszernövényt kínál számunkra a hasi fájdalmak enyhítésére is.

Émelygésre és hányinger csillapítására kitűnő a borsmenta, a citromfű és a kamilla. A kamilla gyomorpanaszokra is nagyon hatásos gyógynövény, a citromfüvet pedig gyomorsavtúltengés esetén is be lehet vetni. Szélgörcs enyhítésére alkalmazhatjuk a gyömbért, a majoránnát, az ánizst és a borsmentát. A gyömbér jó lehet még puffadásra, de a gyomrot is képes megnyugtatni. Haspuffadásra jó még az ezerjófű, az édeskömény, a fahéj és a kamilla. A kömény görcsoldó és nyugtató hatásokkal rendelkezik és serkenti a gyomornedvtermelést is. A mentatea is könnyedén elbánik a has puffadásával, de görcsök ellen is be lehet vetni.

A menstruáció során fellépő görcsöket oldja hatékonyan a palástfű és a cickafark. De a cickafarkteát bátran lehet fogyasztani bél-, gyomor- és epebántalmak esetén is. A réti legyezőfű a gyomorégés ellen veszi fel eredményesen a harcot. Naponta elegendő egyetlen csészényit elfogyasztani belőle, mert a gyógynövényben lévő szalicilsav rövid időn belül képes megnyugtatni a gyomrot.

Sok ember küzd emésztési problémákkal. Ezeket orvosolja az ezerjófű, a borsmenta, az ánizs, a citromfű és a lestyán. A körömvirágból készült tea jó lehet gyomorgörcsökre és hasmenésre, míg a szegfűszeg fertőtleníti és erősíti az egész bélrendszert, illetve a gyomrot.

A kapor fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkezik, serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, enyhíti a székrekedést és megszünteti az ezzel kapcsolatos kellemetlen panaszokat. A kapor ezeken kívül híres még gyulladáscsökkentő hatásáról is. A fahéj hozzájárul a megfelelő emésztéshez és a puffadás egyik legjobb ellenszere. Emellett fertőtlenítő és baktériumölő hatásokkal is rendelkezik.

A jamszgyökér alkalmas a gyomorrontás kellemetlen tüneteinek enyhítésére, míg a kurkuma az emésztésre van jó hatással, de a gyulladásokat is hatékonyan képes csökkenteni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Teáskannás torta
  2016-07-19 19:39:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Párducmintás torta
  2016-07-19 19:38:20, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Pandamacis torta
  2016-07-19 19:37:12, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
A naspolya gyógyhatásai
  2016-07-19 19:34:33, kedd
 
 



A naspolya legfőképpen a mediterrán vidékek kedvelt gyümölcse. Őshazája a Kaukázus térsége, a Fekete-tenger területein vadon is megterem. Népiesen nevezik noszpolyának, lasponyának, de egyes vidékeken a miszpolya elnevezést kapta meg. Az íze édeskés, savanykás, ez attól is függ, hogy mennyire érett példányt sikerül vásárolnunk. Magas rosttartalma rendbe teszi az emésztést és jót tesz az anyagcserének. A naspolyában lévő pektin a vér koleszterinszintjére is kedvező hatással van, illetve a pektin hatásos lehet székrekedésre és hasmenésre is. A növénynek kiemelkedő a csersavtartalma is. A naspolya lassítja a szénhidrátok gyors felszívódását.

A naspolya rendkívül gazdag C-, B- és E-vitaminban, illetve karotinban. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a kalcium-, a kálium-, a magnézium-, a cink-, a vas- és a mangántartalma. A sok-sok vitamin miatt egy kiváló antioxidáns, amely elősegíti immunrendszerünk védelmét, de annak megerősítéséhez is hozzájárul. Mivel meglehetősen sok vasat tartalmaz, ezért a vashiányban szenvedőknek érdemes természetes formában, vagyis naspolyával is pótolni a vasat.

A naspolya gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Megfázás és nátha esetén érdemes naspolyát fogyasztani, mert egyes kutatások szerint a torok és a szájüreg gyulladásait is képes ez a növény csillapítani. Más kutatások szerint a csontokat is erősíti. A középkorban a gyümölcs húsát kedvelték, a magjából viszont főzetet készítettek, mert úgy tartották, hogy ez segít megelőzni a vesekőképződést, illetve gyógyítja a vesebetegséget. A naspolyafa kérgéből is készítettek főzetet, amelyet vérzéscsillapításra használtak.

A naspolyából lehet készíteni lekvárt. Érdemes akkor leszedni a fáról, amikor a dér megcsípte, vagyis a naspolyát októberben vagy novemberben lehet szüretelni. Ezután ki kell teríteni egy nagyobb helyiségben, mondjuk a padláson, ahol néhány nap vagy hét alatt beérik. Ha szerencsénk van, akkor karácsonyra ízletes, fűszeres lekvárt vagy karácsonyfadíszt készíthetünk az érett állapotában zamatos, édes, jellegzetes ízvilággal rendelkező gyümölcsből. Nem csupán lekvárt, hanem befőttet is készíthetünk belőle, akár vegyesen, más gyümölcsökkel eltéve.

A naspolya a szépségápolásban is hasznunkra lehet, hiszen a gyümölcsben lévő vitaminok és ásványi anyagok segítik bőrünk megújulását, és a benne lévő E-vitaminnak bőrmegújító, fiatalító, ránctalanító hatása van. Hámozzon meg egy naspolyát, majd egy kis tálkában egy villával pépesítse azt. Adagoljon hozzá egy kiskanálnyi jojobaolajat, egy evőkanálnyi zablisztet és 8-10 csepp szőlőmagolajat. Keverje a hozzávalókat krémes állagúra, majd gyengéden vigye fel a pakolást az arcára, húsz perc hatóidő után mossa le. Ez a pakolás szinte megfiatalítja és felfrissíti a megfáradt, kissé színét vesztett, fakó arcbőrt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az apróbojtorján gyógyhatásai
  2016-07-19 19:29:28, kedd
 
 



Az apróbojtorján kedveli hazánk éghajlatát, így gyakran találkozhatunk ezzel a csodás gyógynövénnyel erdőszéleken, utak mentén, dombokon, réteken, de tulajdonképpen bárhol képes szárba szökkenni és apró, fürtös virágait bontogatni. Az ókorban és a középkorban is úgy vélték, hogy az apróbojtorján mágikus erővel rendelkezik. Népies elnevezései: patikai párlófű, királyasszony káposztája, hattyúfű, Szent Pál füve, koldustetű és körömfű. Júniustól októberig virágzik, de van, hogy a fagyok beálltáig is találkozhatunk vele. Kellemes illata és kesernyés íze van. Hatóanyagai a kovasav, a cserzőanyag, a keserűanyagok, a nyálka, az illóolaj és a flavonoidok. Antibiotikus, gyulladásgátló, baktériumölő, étvágyjavító, összehúzó, epehajtó és vizelethajtó tulajdonságokkal bír.

Hatásosan csillapítja a torok, a mandula és a száj nyálkahártyájának gyulladásait. Öblögető szerként a szájban lévő sebekre is nagyon hatásos. Az apróbojtorján jó szolgálatot tesz rekedtségnél, így azoknak, akiknek a hangjuk a ,,munkaeszközük", naponta gargalizálhatnak a gyógynövényből készült teával. A rekedtség gyakran előfordul dohányzó embereknél, így ők is fogyasszák gyakran ezt a gyógyteát.

A gyógynövényből készült tea hatásos hasmenésnél, gyomorfekélynél, vastagbélgyulladásnál és krónikus májgyulladásnál. Egyik fő hatása az epe és a máj működésének szabályozása. Gyomorfekélynél az apróbojtorján és az orbáncfű egyenlő arányú keveréke nyújthat hathatós segítséget. A legjobb, ha az egy csésze teából minden étkezés előtt elkortyolgat egy keveset, mert ez fertőtleníti és összehúzza a fekélyt.

Vízhajtó tulajdonsága miatt fogyasztható vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, orvosolja a hólyagproblémákat. Kisgyermekeknél hatékony lehet ágybavizelés esetén, míg felnőtteknél az inkontinenciát gyógyítja. Javasolt ezeknél a problémáknál ülőfürdőt készíteni belőle. Kéz-, láb- vagy ülőfürdőt reumás panaszoknál is érdemes bevetni, mert hatékonyan enyhíti a reumával együtt járó kellemetlen és fájdalmas panaszokat. Az ülőfürdő az aranyeres problémákat is képes orvosolni.

A túlzott húgysavképződés ellenszere lehet az apróbojtorjánból készült tea. Ebben az esetben hetente egy csésze tea fogyasztása javasolt. A tea az emésztési panaszokat is orvosolja. Hidegen fogyasztva székletlazító hatása van. Régebben a favágók és a szabadban dolgozók védőitala volt az apróbojtorjánból készült tea. Érdekes, hogy nem melegen, hanem hidegen fogyasztották.

Külsőleg borogatásként is használhatjuk bőrgyulladásoknál, nehezen gyógyuló sebeknél, de jó rándulásokra, ficamra és lumbágóra is. Arctonikként alkalmazva a pattanásokkal bánik el ez a csodálatos gyógynövény.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 192 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3245
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 43513
  • e Év: 248214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.