Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
földi kutya
  2016-07-02 11:38:06, szombat
 
 

Kik túrnak a kertünkben?

Vakondtól a földikutyáig

Hányszor hallottuk már a szomszédokat, ismerősöket azon bosszankodni, hogy ,,az az átkozott vakond megint feltúrta a kertet", ,,tönkretette a virágágyásokat" és így tovább. A vakond a kert kéretlen tartozéka az emberek számára. Azonban attól még, hogy róla hallunk a legtöbbet, és időnként még láthatjuk is a serénykedő kisemlőst egy-egy pillanatra, nem jelenti azt, hogy ő az egyedüli felelős a felszínen megjelenő kellemetlen meglepetésekért.

Továbbiakban a vakondon kívül három olyan kisemlőssel fogunk foglalkozni, amelyek, bár nem olyan mértékben szerepelnek a köztudatban, mint a vakond, mégis ugyanolyan mértékben jelen lehetnek kertünk emlősfaunájában. Ezek a kószapocok, vándorpatkány és a földikutya. A vándorpatkány kivételével mindegyik védettségnek örvend.

Négy kisemlős

A közönséges vakond (Talpa europeae) eszmei értéke 25 000 Ft. Kedveli a megművelt területeket, amelyekben sok a földigiliszta, a fő tápláléka, így gyakran előfordul kertjeinkben. Ásásra erős, karmokkal ellátott, lapát alakú mellső végtagját használja. Évente két almot rak négy-öt utóddal, melyek még a születésük évében ivaréretté válnak. A vakond nem alszik téli álmot, így tartalék élelmet, földigilisztákat halmoz fel.





A jól ismert vakondtúrások: sűrűn helyezkednek el, nem túl nagyok. Jobbra az állat maga természetes környezetében

A nyugati földikutya (Nannospalax leucodon) eszmei értéke 1 000 000 Ft. A sztyeppterületeket kedveli, a nedves, mocsaras élőhelyeket pedig kerüli. Az utóbbi évek kutatásai alapján kiderült, hogy Magyarországon három faja fordul elő, de mindegyik nagyon ritka, kihalással veszélyeztetett. A felszínre csak nagyon ritkán jön fel és kifejezetten magányos állat. Nincsenek fülkagylói, és redukált szemét bőrhártya borítja. Szaporodási időszaka március-áprilisra tehető. Táplálékát növényi gyökerek alkotják, tehát ő inkább lehetne a kertek kártevője, viszont lakott területeken ma már szinte nem is fordul elő. Fokozottan védett faj.

A közönséges kószapocok (Arvicola terrestris) eszmei értéke 500 000 Ft. Régebben főként a vízpartok, mocsaras területek lakója volt, ma már viszont kertekben, művelt területeken is előfordul. Magvakkal és gyökerekkel táplálkozik. Április és október között három-négyszer ellik, és családi kötelékben él.
A vándorpatkány (Rattus norvegicus) eredetileg nem volt honos Európában. Lengyel városokban terjedt el először, majd a XVIII. században ,,hódította" meg a kontinenst. Invazív fajként még az Európában őshonos házi patkányt is kiszorította a legtöbb helyről. Nagy családokban él, ahol szigorú hierarchia áll fenn. Szaporodása szinte egész évben folyamatosan tart, az alomszám hét-tizenegy között változhat, ez az anya kondíciójától függ.

Nyomok a felszínen

Jogosan merül fel a kérdés, hogyan lehet megkülönböztetni a négy faj jelenlétére utaló jeleket. Ez azért lényeges, mert fajspecifikusan érdemes védekezni ellenük vagy inkább elriasztanunk őket, hogy a legjobb hatást érjük el, és az állatok se sérüljenek. Több szempontot ajánlatos egyszerre figyelembe venni annak érdekében, hogy azonosítani tudjuk a kert ,,hívatlan lakóját" és ehhez elsősorban föld alatti életük felszíni nyomait, azaz a túrásokat kell megvizsgálni.





Földikutya-túráscsoport (bal): nagyméretű túrások egymástól viszonylag távol esnek, gyakran egyenes vonalba rendezve. Jobbra egy megbontott járat és táplálékraktár (fent), valamint a földikutya redukált szemeivel (lent)

A vakond például 50-150 méter hosszú járatrendszert is készíthet, ahol a túrás maga a ki- és a bevezető nyílás is egyben. A fészeknek nevezett oldaljárat, amely az utódok világra hozására szolgál, csak egy irányból közelíthető meg. Felszín­kö­zeli járatait - amelyeket sokszor mi is észrevehetünk - táplálkozásra használja, ott fogyasztja el az ízeltlábúlárvákat és a gilisztákat, ez a vadászjárat. Meglepően sokszor jön fel a felszínre életmódjához képest, ennek a tevékenységnek köszönhetők a kertünket elcsúfító vakondtúrások.

Ezzel szemben a nyugati földikutya nagyon ritkán, szinte soha nem hagyja el föld alatti járatrendszerét, járatai mélyebbek, mint a vakondé, képes 2 m mélyre leásni hosszú, erős fogai segítségével, téli időszakban ez a mélység akár a 4 métert is elérheti. Járatai hálózatosak és komplexek. A fészek a földikutya esetében több bejáratú, nincs úgy elzárva, mint a vakondnál. Bár nagyméretű metszőfogaival végzi az ásást, hátsó lábait is használja a talaj eltávolításában. Túrása a vakondéhoz hasonló, de annál nagyobb és a rögök, ,,hurkák" is méretesebbek.

A közönséges kószapocok és a vándorpatkány már nem végez ennyire alapos ,,építészeti" munkát. A kószapocok járatrendszere a felszín közelében fut, és túrásokkal tarkított. Járatai felfelé oválisak, és csak kis kiemelkedés jelzi jelenlétét. A túrás maga leginkább a földön tátongó lyukhoz hasonlít, amelyből több irányba indulnak a jól látható járatok, és sokszor keresztezik is egymást. Jelenlétére a fűben észlelhető hosszú, elágazásokkal tarkított útvonalak is utalhatnak, hiszen a felszínen is jól érzi magát.





Kószapocok kivezető nyílása: nincsenek túrások vagy csak ritkán. Jobbra az állat természetes, vizes élőhelyén

A vándorpatkány a kószapocokhoz hasonlóan föld alatti és föld feletti életmódot is folytat. Nagy családokban él, amelyben szigorú hierarchia van, és melyben kifejezetten fontosak a szociális kapcsolatok. A földben úgynevezett lakószobával ellátott üregeket készítenek. Ezeket levelekkel, növényi rosttal és minden erre alkalmas hulladékkal bélelik ki a hatékonyabb szigetelés érdekében. A lakószoba a fészekkel is azonosítható. Minden be- és kivezető járat itt keresztezi egymást. Általában van egy úgynevezett kapu, és ezen kívül van legalább még két vészkijárat, amit akkor használ a patkánycsalád, ha menekülnie kell. Ezeket gondosan elrejtik a külvilág elől, ezért az is patkányokra utaló jel lehet, ha ilyen nyílásokat vagy túrásokat nehezen megközelíthető, esetleg eldugott helyeken találunk, például farakások alatt, védett kerítések tövében, kerti komposzt környékén.

Tévhitek és mendemondák

A kert kártevőiről a mindennapokban is sokat hallunk vagy beszélünk, azonban rengetegszer ezek a következtetések téves megállapításokon alapulnak, így tévhitek alakulnak ki és terjednek el széles körben. Ilyen például, hogy a vakond megrágja a zöldségeket, ami nyilvánvalóan nem lehet igaz, hiszen a vakond rovarevő. Sőt, nemhogy nem kártékony, de még hasznosnak is mondható, annak ellenére, hogy táplálékkeresés közben néhány palántát vagy akár pár sárgarépát is tönkretehet. A megrágott sárgarépa rejtélye sokkal inkább lenne köthető a földikutyához, amely gyökereket fogyaszt. Ez viszont nagyon ritka elterjedésű, és a száraz, bolygatásmentes, füves területeket kedveli, így eléggé leszűkül előfordulásának lehetősége. A kószapocok, illetve más pocokfajok is hasonló módón táplálkoznak, mint a földikutya, így ezeket az állatokat is gyanúsíthatnánk. Persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy elsősorban inkább a magvakat kedvelik. Meglepő, de a kerttulajdonosok körében sokszor a földikutyát emlegetik a vakond mellett gyakori kártevőként, ám ez legtöbbször téves információ - ha másból nem, előfordulásából adódóan - és a valóságban a pocok a valódi tettes. Egyes pocokfajokra nagyon jellemző, hogy bizonyos években rendkívüli mértékben elszaporodnak - ezt nevezzük gradációnak - és ilyenkor komoly mezőgazdasági károkat okoznak. Idén a mezei pocok, a kósza pocok közeli rokona vált komoly kártevővé. A kószapocok nem veszélyezteti ilyen mértékben kertjeinket, de jóval elterjedtebb, mint a földikutya. Az előbbiekkel szemben a patkányok általános megítélése megfelelő, mégis sokszor nem is gondoljuk, hogy az tanyázik a közelünkben, pedig a világ számos városában több patkány él, mint ember.





Mezeipocok-gradáció eredménye az Alföldön. Ellentétben a kószapocokkal, a szárazabb mezőgazdasági területeket kedveli

Védekezés és elriasztás

Természetvédelmi védettségük és állatbarát szempontok miatt sem tanácsos drasztikusan eljárni a kertünkben lakó kisemlősökkel. Számos módszert fejlesztettek ki arra, hogy az állatnak ne essen fizikai bántódása, viszont környezetének megzavarásával rá legyen kényszerítve a terület elhagyására. Egy régi módszer a vakondtúrásban elhelyezett üres és alulról törött üveg alkalmazása, amely azonban csak akkor hatásos, ha szeles idő van, mivel az üveg ilyenkor fütyülő hangot ad ki, és ez elriasztja a vakondot. Ezen elv alapján fejlesztettek ki modernebb, változó frekvenciájú hangot kibocsátó riasztó készülékeket, melyek a pockok, sőt patkányok ellen is hatásosak lehetnek. Az elriasztási módszerek egy másik típusa, amikor nem hanggal, hanem szaggal riasztanak. A kisemlősök járatrendszerébe olyan készítményt juttatnak, mely kellemetlen szagának köszönhetően képes elűzni az állatot. Ilyen megoldás például a borászatban használt kénlapok elhelyezése a túrásokba. Másik megoldás, ha a lehető legtermészetesebb módon akarunk eljárni, akkor ültethetünk olyan növényeket is, melyek szintén szaguk miatt távol tartják a betolakodókat, ilyen például fokföldi fokhagyma (Tulbaghia violacea). Mérget legtöbbször még a nem védett vándorpatkány ellen sem tanácsos használni, hiszen amellett, hogy a patkány nagyon óvatos, és gyakran hatékonyan sikerül elkerülnie a mérgezést, haszonállatainkra és házi kedvenceinkre veszélyes lehet a szer.





Vándorpatkány és ürüléke, amely főként a táplálkozóhelyek környékén gyakori

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a kertjeinkben megjelenő felszíni nyomok bizony nem mind kizárólag a vakondok tevékenyégének tulajdoníthatóak. A felszínen megjelenő túrások könnyen összetéveszthetők más kisemlősök túrásaival. Meg kell próbálni minimálisra csökkenteni a konfliktust a környezetünkben élő állatokkal, elsősorban azzal, hogy nekik is elegendő életteret biztosítunk.

forrás: eletestudomany.hu
 
 
0 komment , kategória:  kertészet  
spirituális ember
  2016-07-02 11:22:46, szombat
 
  Hogyan látja a világot egy spirituális és hogyan egy “hétköznapi" ember?

Egyre több ember tapasztalja azt, hogy a világ változásokon megy át, ezt még azok is érzik, akik nem foglalkoznak a spirituális oldalukkal. Az is észrevehető viszont, hogy egyre hangosabbak azok a szavak, mondatok, amelyek a lelki, spirituális irányt mutatják. Említhetnénk itt a világhírű Eckhart Tolle-t, de vannak neves színészek, rendezők, művészek, akik megtapasztalták már a spiritualitás jótékony hatásait, ők már képesek más szemszögből is látni a világot.



A következőkben azt fogjuk bemutatni, hogy mi az a 7 dolog, ami megkülönböztet egy spirituális és egy hétköznapi embert.

1. Intuíció vagy ráció?

A spirituális ember: a megérzéseire, az intuícióira hagyatkozik. Figyel a belső hangra, az ösztöneire, az érzelmei irányítják.

A hétköznapi ember: a logika mentén dönt, a ráció szerepel mindig az első helyen. Mindig logikus érveket sorakoztat fel, ha be kell számolnia cselekedeteiről. Menekül azoktól a helyzetektől, kerüli azokat az embereket, akik társaságában nem érzik jól magukat.

2. Tudatosság vagy tudattalanság?

A spirituális ember: mindig objektíven tekint a környezetére, még ha fájdalmas is amit lát. Egy spirituális ember mindig arra törekszik, hogy megismerje jobban önmagát, működését, tudatalattiját. Ez az ember megérti azt, hogy vannak olyanok, akik azért okoznak másoknak fájdalmat, mert gyerekkorukban traumák érték, amelyek emlékei a tudatalattijukba volt elraktározva, és ilyenkor előtörnek. Ahhoz, hogy ezt el tudja fogadni, megértőnek kell lennie azzal a személlyel.

A hétköznapi ember: idejének 70 százalékát a tudatalattija, a berögzült gondolatok, szokások irányítják. Néha megelégszik egy-két felszínes dologgal, amely örömet szerez, de ez csak pillanatnyi állapot. Mindig kívül keresi a boldogságot, az emberektől várja el, hogy jó napja legyen, de legtöbbször mindenkiben csalódik.

3. Vibrálás vagy szokványosság?

Egy spirituális ember: aszerint él, hogy a pozitív energiák vibrációja mennyire van hatással rá. Ez az ember megérzi, hogy az energiák vibrációja a színekben, a helyekben, az ételben, az emberekben nyilvánul meg, és ahol jól érzi magát, ott ezek az energiavibrációk pozitívak. Ugyanakkor hisznek a telepátiában, a tisztánlátásban.

A hétköznapi ember: ha az energiákról, vibrációról hall, akkor azt mondja: “ez marhaság." Az ő felfogása szerint csak az létezik, amit látunk, hallunk, ízlelünk, érzékelünk, megtapintunk.

4. Végtelenség vagy végesség?

A spirituális ember: szerint minden végtelen, egy nagy egység részét képezi, amiben mi is helyet foglalunk, úgy testileg, mint szellemileg. Minden lehetséges ebben a világban, minden határtalan.

A hétköznapi ember: csak a geometria törvényeit ismeri el, amely minden formának értelmezési keretet ad.

5. Szeretet vagy félelem?

A spirituális ember: úgy gondolja, hogy a félelem ellentéte a szeretet, nem pedig a gyűlölet. Mindig a szeretet erejére összpontosít, mert a szeretet nem ismer korlátokat, hierarchiát. A szeretet a lélek legfőbb tápláléka, amely nélkül megszűnik minden jó, minden pozitívum ezen a bolygón.

A hétköznapi ember: a félelem kapcsán leblokkol, amely a legrosszabb esetben élete végéig elkíséri. Ezzel pedig megkeseríti életét, a másokét is, leértékeli önmagát, agresszívé, közönyössé, intoleránssá válik.

6. Belső béke vagy társasági siker?

A spirituális ember: úgy tartja, hogy a külsőségek nem lényeges dolgok, nincs akkora értékük, mint a belső békének, harmóniának, nyugodtságnak, amelyre bármikor számíthatunk, nem úgy, mint a pénzre, értéktárgyakra. Ezért a spirituális embernek sokkal többet jelent egy kellemes beszélgetés a szeretteivel, mint egy méregdrága karóra.

A hétköznapi ember: feláldozza idejének és energiájának nagy részét a külső siker érdekében, ha viszont ez nem következik be, akkor lelkileg összetör. Mindig a környezetétől várja a megoldásokat, és ha valami nem sikerül, akkor gyakran másokat hibáztat a kudarcért.

7. Rendező vagy színész?

A spirituális ember: megérti, hogy ő nem csak egy szereplő az életében, hanem maga a rendező. Ő ismeri legjobban magát, képességeit, tulajdonságait, így tudatosan irányítja, intézi az életét. A szívére, a lelkére hallgat, és nem köt kompromisszumokat. Elfogad minden történést az életében.

A hétköznapi ember: mindig visszaigazolást kér, hogy jól csinálja-e a dolgokat, vagy sem, akár a színész. Sokszor képtelen irányítani az életét, hisz a szerencsében, úgy gondolja, hogy életéről, sorsáról sokszor mások döntenek. A boldogsága, sikere is a külső tényezőktől függ.
 
 
0 komment , kategória:  ezotéria  
idézet
  2016-07-02 09:51:37, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 422 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 703
  • e Hét: 2378
  • e Hónap: 3370
  • e Év: 35099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.