Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
Prófétai perspektíva
  2016-07-21 16:03:18, csütörtök
 
  PRÓFÉTAI PERSPEKTÍVA

BIBLIAI OLVASMÁNY: 1PÉTER 1,10-12

TEKINTS VISSZA! * A legtöbb prófétához hasonlóan, Ézsaiás is négy profetikus korszakra vonatkoztatva adja át Isten kijelentését:

1.Ézsaiás kora. Gyakran előfordul a könyvben, hogy Ézsaiás aktuális eseményekről nyilatkozik Isten ítélete fényében. Ez azt takarja, hogy Isten profetikus üzenete inkább kinyilatkoztatás, mint jövendölés, bár mindkét szempont érvényesül benne.

2.Fogságba vitel. Ézsaiás Júda babilóniai fogságát is megprófétálja. Egyedül Isten tudja az esemény pontos idejét, de Ézsaiás először a 11,11-ben tesz említést a végkimenetelről. Később, amikor Ezékiás lesz a király, a prófécia még érthetőbbé válik (lásd 39,6).

3.Krisztus eljövetele. Az ilyen jellegű próféciák főként Ézsaiás könyve utolsó harmadában, a 40-66. fejezetben jelennek meg. A Krisztus első és második eljöveteléről szóló kijelentés egyaránt világosan felismerhető bennük.

4.A történelem végpontja. Ézsaiás a végidők eseményeiről is kijelentést ad: a Békesség Fejedelme, vagyis Krisztus uralkodásáról (lásd 9,6); illetve Izráel egybegyűjtéséről, miután szétszórattak az egész földkerekségen (lásd 27,12-13; 43,5-7; 65,8-10). A legtávolabbi horizonton pedig Ézsaiás már látja az új eget és az új földet (lásd 65,17).

NÉZZ FEL! * Nyilvánvaló, hogy a próféták, Ézsaiást is beleértve, nem értették tökéletesen mindazokat az ígéreteket, amelyeket Isten kijelentett nekik, ennek ellenére feljegyezték és továbbadták a népnek az isteni igazságokat. Azért tettek így, mert ismerték a kijelentéseket adó Istent, és bíztak benne.
Miközben az 1Péter 1,10-12-t olvasod, képzeld magad a próféták helyébe. Gondolj bele, hogy milyen hatalmas teher nyomta a vállukat, és micsoda bizalommal voltak Isten felé. Péter szerint mi a célja annak, hogy feljegyezték ezeket az igazságokat?
Imádságban adj hálát Istennek prófétáiért, az igéért, amit írásba foglaltak, és hogy mindez a számodra is elérhető a Bibliában. Kérd Őt, hogy adjon szorgalmat igéje tanulmányozásához!

HALADJ TOVÁBB! * Nagy előnyt élvezel a prófétákkal szemben, hiszen a Bibliában Isten teljes kijelentése a rendelkezésedre áll. Mennyire ismered a próféciákat?
Kérd meg gyülekezeted lelkipásztorát vagy a hittantanárodat, hogy ajánljon neked olyan kommentárt vagy könyvet, ami felvázolja a prófétai kijelentéseket. Lenyűgöző és hitedet erősítő foglalatosság ez, ami forradalmasíthatja az Istennel való járásodat.

A Biblia egy örökkévalóságra nyíló ablak evilági börtönünk falán.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Jézusban hinni
  2016-07-21 14:00:27, csütörtök
 
  ,,Meggyőződésem, hogy sok millió honfitársunk nem tudja mit jelent Jézusban hinni. Bár minden vasárnap beszélnek nekik erről, mégsem fogják fel, mert Isten Lelke nem világosította meg értelmüket. Jézusban hinni, ahogyan újra és újra elmondjuk, egyszerűen azt jelenti, hogy bízol Jézusban- szaván fogod Istent, annak tekinted Krisztust, aminek Isten mondja, azaz jóvátételi áldozatnak, a bűnért való elégtétel véghezvivőjének, a bűnösök Megmentőjének... Annak ellenére, hogy a helyettesítés tana, amely az evangélium veleje, olyan világos a hívők számára, sok kereső mégsem tanulta meg. Azt, hogy Jézus magára vette népe bűneit; hogy 'az Úr mindnyájuk vétkét őreá veté', hogy bűnné lett értünk; megtette, amit az igazság követelt; ezt a drága tényt, sok bűnbánó bűnös nem fogta föl." (Spurgeon: Jézus keresése c. prédikációjából)  
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Hívás
  2016-07-21 13:59:32, csütörtök
 
  ,,Ó, ember, Isten hív, hogy kérj tőle bölcsességet, és azt mondja, hogy megadja neked; ne kételkedj az Úrban, és ne légy bizalmatlan Jehova igazmondását illetően, hanem jöjj most, mindjárt, alázatosan, remegve a Megváltó keresztjének tövéhez. Tekints rá, akit magasra emeltek, mint hatalmas vezeklő áldozatot; nézd vérző sebeit; lásd meg homlokát, amit még most is elborítanak a karmazsinszínű csöppek, melyek a töviskorona okozta sebekből folynak! Nézz fel rá, és élj! Egy pillantás a megfeszítettre életet jelent; tekints rá, és az ígéret szerint megmenekülsz..." (Spurgeon: Szeretetteljes tanács aggódó keresőknek c. prédikációjából, a Jak 1:5 alapján)  
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Evangélizáció
  2016-07-21 13:58:18, csütörtök
 
  ,,Emlékszem mennyire mélyen érintett, amikor anyám elénk, gyermekek elé tárta az üdvösség útját, és ezt mondta: 'Ha visszautasítjátok Krisztust, és elkárhoztok, nem tudok mentséget találni számotokra és azt mondani, hogy tudatlanok voltatok. Nem, hanem áment kell mondanom kárhoztatásotokra.' Én pedig ezt nem tudtam elviselni! Áment kellene mondania édesanyámnak az én elkárhozásomra?"

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Igazi szentség
  2016-07-21 13:57:05, csütörtök
 
  ,,Az igazi szentségből nincs egy parányi ezen a világon, amely nem a keresztből származik."

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Evangélizáció
  2016-07-21 13:56:13, csütörtök
 
  ,,Ha én, mint Isten szolgája, nem tapasztalok megtéréseket, nem merem ezt Isten szuverenitásának tulajdonítani. Lehet, hogy így van, de mindig félek az isteni szuverenitást az én vétkeim bűnbakjának tekinteni. Inkább úgy gondolom, hogy Isten visszatartja áldásait és ennek oka van. De ne legyen ez az ok énbennem az által, hogy nem élek olyan közel Istenhez, mint kellene, vagy valami olyanban lelem kedvemet, amire az ő szent szemei nem tekinthetnek."

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Biblia
  2016-07-21 13:54:36, csütörtök
 
  ''A Biblia nem antik, nem is modern, hanem ÖRÖK.''

-Luther Márton-
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Ráháb hite eszköz volt mások megmeneküléséhez
  2016-07-21 13:53:37, csütörtök
 
  Ráháb
Textus: Zsidók 11:31; Jakab 2:25
Befejező rész

Ráháb hite eszköz volt mások megmeneküléséhez

Ó, úgy szeretem Ráhábban azt, hogy nemcsak saját biztonságáról gondoskodott! Bűne nem keményítette meg a szívét, ahogy a bűn sok esetben ezt teszi. Gondolt apjára és anyjára, fivéreire és nővéreire. Nos, bárhol is találkozunk Isten igaz gyermekével, észre fogjuk venni, hogy gondja van hozzátartozóira. Ha nem kívánjátok, hogy a gyermekeitek is megmentettek legyenek, ti magatok se vagytok megmentve. Láttam névleges keresztyéneket, akik teljesen elegendőnek tartották, hogy ők egyedül a mennybe jussanak. Ismertem egy férfit, aki vasárnap húsz mérföldet gyalogolt, hogy hallja az "igazságot", amelyet sehol másutt nem prédikáltak- kivéve azt a helyet. De amikor megkérdezték tőle, hova jár a családja, akkor azt mondta, hogy az nem az ő dolga: Isten majd megfogja menteni azokat, akiket kiválasztott magának. Az ilyen emberek nem Isten gyermekei, mert Isten gyermekei nem rosszabbak a pogányoknál és a vámszedőknél. Azoknak gondjuk van saját házuk népére. Ráháb szüleinek jó lánya volt. Minden gonosz tette mellett szerette édesapját és édesanyját. Jó testvér volt, és azt kívánta, hogy a fivérei és nővérei megmeneküljenek. Ó, ti keresztyének, gondoskodjatok arról, hogy rokoni kapcsolataitok rendben legyenek. Egy fillért nem adok érted, ha nem jó férj vagy jó feleség vagy. Hiteltelen a keresztyénséged, ha engedetlen gyermekké tesz téged. Egy hatalmaskodó, bosszús apa, egy lázadó gyermek, egy pletykás asszony, egy lusta, lompos cselédlány, egy zsarnokoskodó úr, a Sátánhoz tartozhat; de Isten nem fogja őket gyermekeiként elismerni. Ráháb, bármi bűn is terhelte, mégis erős szeretettel szerette a rokonait.
De vegyétek figyelembe, hogy bármennyire is szerette a rokonait, nem tudta volna megmenteni őket, ha nem gyülekeztek volna össze a piros zászló védelme alatt. Ha közülük valaki az utcákon maradt volna, amíg az Izráeliek agyonverték a népet, mondhatták volna könyörögve:
-Mi Ráhábhoz tartozunk.
Ez lett volna a válasz:
-Nem kímélhetünk meg benneteket. Mi csak azoknak esküdtünk meg -hogy őket életben hagyjuk-, akik abban a házban laknak, amelynek az ablakára a piros kötél van kötve. Mivel ti nem ott vagytok, nem kegyelmezhetünk.
Semmit sem fog használni, ha halálos ágyunkon ezt mondjuk:
-Légy irgalmas nekem, ó, bosszúállás angyala! Anyám imádkozott értem, a nővérem nagy hévvel küzdött a megtérésemért.
Nem, személyesen kell Krisztusban elrejtőznötök, és valóban hinnetek Benne. Mások imádságai mit se használnak nektek. Az azonban kegyelem volt, hogy Isten segített Ráhábnak, hogy összes rokonát megmentse. Apja nem mondta:
-Nem, nem gyermekem, nem hiszek abban, amit mondasz.
Néhányatoknak olyan apja van, aki így beszél. Komolyan imádkozzatok érte. És Ráháb anyja sem mondta:
- Bolond vagy! Mindig is gondoltam, hogy nincs minden rendben nálad. Ne gyere nekem az anyádat tanítani!
Nem, hanem az anya is jött. Amikor az izráeliek hat napon át a város körül jártak, és a jerikóiak nevettek, és azt mondták, hogy milyen bolondok ezek, hogy azt hiszik, leomlanak a falak, akkor Ráháb még mindig Istenben bízott. De azt feltételezem, hogy abban nehéz dolga volt Ráhábnak, hogy élénk nővéreit és vitázó fivéreit meggyőzze. Talán ezt mondták:
-Ráháb, tényleg igaz ez? Nemcsak komédia mindez?
De Isten olyan meggyőző erőt adott neki, olyan nagy volt hitének ereje, hogy mindannyian a házában maradtak, és családjukkal együtt megmenekültek. A ház, gondolom, a pincétől a padlásig tele volt emberrel, és Ráháb boldog volt, amikor ezt látta.
Adja Isten, hogy ilyen védettségben lássam egész családomat. Bizonyos vagyok benne, hogy Isten minden gyermeke hasonlóan sóhajtozik és imádkozik:
-Ráháb Istene, add nekem apámat és anyámat, fivéreimet és nővéreimet, és minden rokonomat.
Az Úr hallgassa meg imádságaitokat, és áldjon meg benneteket Jézus Krisztusért!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Személyes szentség
  2016-07-21 13:51:47, csütörtök
 
  ,,Ha egyet tanítunk ajkunkkal, és mást az életünkkel, a bennünket hallgatók ezt mondhatják: 'Orvos! Gyógyítsd meg magad!' Azt mondod: 'Térj meg!', de hol a te megtérésed? Azt mondod: 'Szolgáld Istent, és legyél engedelmes akaratának!' De te szolgálod Őt? Te engedelmes vagy Neki?... Drága testvérek! Könyörgök, hogy a legnagyobb fontosságot tulajdonítsátok a személyes szentségeteknek! Éljetek Istennek! Ha nem, Uratok nem lesz veletek. Azt fogja mondani rólatok, amit korábban is mondott a hamis prófétákról: 'Nem küldtem őket, sem nem parancsoltam nekik, és használni sem fognak e népnek, azt mondja az Úr'."

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Hamis tanítók
  2016-07-21 13:50:44, csütörtök
 
  "Vannak az evangéliumi egyháznak tagjai és prédikátorai, kik nem hiszik az evangéliumi tanítást, vagy ha igen, akkor kevés jelentőséget tulajdonítanak neki. Prédikációik evangéliummal bemeszelt filozófiai értekezések. Atlanti-óceán nagyságú szótömegekbe beletesznek egy negyed szem evangéliumot, és elárasztják a szegény lelkeket szavakkal, melyek semmit sem használnak..."

- C. H. Spurgeon -
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 48 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1025 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35893 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2948
  • e Hét: 7792
  • e Hónap: 19667
  • e Év: 207469
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.