Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A "Szabadság hídja" a Hanyi értéktár része is lehetne
  2016-07-27 03:43:13, szerda
 
  Értéktárba kerülhet a menekülők útja

Hanyi értéktár létrehozására pályázott a Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület. Céljuk a Hanság természeti és kulturális értékeinek összegyűjtése, feldolgozása és fenntartása.
,,Olyan települések közreműködésére számítunk, melyek egyébként is rendelkeznek már helyi értéktárral. Öt fórum keretében a térség szakemberei és az érdeklődők kidolgoznák a Hanság értéktár elemeit. A munkában részt venne a Hanság két városa, Csorna és Kapuvár, valamint a környező falvakat is bevonnánk.

A gyűjtés során a két város művelődési házai, kiállítóhelyei is bekapcsolódnak a munkába. A Hanság peremén elterülő települések mindegyikével felvette a kapcsolatot egyesületünk" - tájékoztatott dr. Horváth Gyula, az egyesület munkaszervezetének projektmenedzsere.

Az értéktár létrehozása 2016 második felében kezdődne és decemberben fejeződne be. A hanyi értéktár része lehetne többek között a Hansági-főcsatornán átívelő andaui híd is, mely mindamellett, hogy történelmi emlékhely, ideiglenes határátlépő is egyben.

Ez volt a 1947-48-ban az elűzött németek, majd 1956-ban a forradalom után kétszázezer magyar ,,menekülő útja" Ausztriába. A hidat a szovjetek kétszer is felrobbantották, így a mai már csak emlék. Ugyanígy az öntésmajori Hanság élővilága kiállítás is.

kisalfold.hu
2016.07.21.

Megj.: Az Andaui ( Mosontarcsa) híd Győr-Moson-Sopron megye megyei értéktárának része is.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Posztumusz lett Acsalag díszpolgára
  2016-07-27 03:38:31, szerda
 
  Három nappal kitüntetése előtt halt meg

Díszpolgárt avattak a hétvégén ( 07.16.) az acsalagiak. A kitüntetett azonban már csak odaföntről nézhette az őt ünneplő falubelieket. Dr. Nagy Miklós vegyészmérnök, helytörténeti kutató, festő három nappal a rendezvény előtt elhunyt.

Dr. Nagy Miklós óvári gazdászhallgató 1956-ban hagyta el Magyarországot, Németországban telepedett le. Ám azóta nem volt olyan nap, hogy ne gondolt volna szeretett szülőfalujára, Acsalagra. Az otthoniak mindig szívesen látták és szeretettel várták haza. Szombaton is készültek érkezésére, nagy tisztelettel, díszpolgári oklevéllel. Dr. Nagy Miklós azonban nem érkezett meg. Fényképét fekete gyászszalaggal tették ki az emelvényen, kitüntetése mellé. Három nappal korábban ugyanis elhunyt. Nemcsak családját, hanem faluját és a Rábaközt is nagy veszteség érte halálával. 80 éves volt.

Dr. Nagy Miklós nyugdíjas vegyészmérnök fáradhatatlanul kutatta községe történelmét. Eredményeit számos kiadványban örökítette meg. ,,Acsalagot mindig magammal hordom a szívemben" - mondogatta. Amikor csak tehette, hazautazott acsalagi otthonába. Közben választott hazája lakóit is megismertette a magyar sorssal, a magyarokkal. Közreműködésével lett testvérvárosa Csornának a német település, dr. Nagy Miklós lakóhelye, Sinzing. Mint szemtanú feldolgozta az 1956-os mosonmagyaróvári eseményeket, emléket állítva az áldozatoknak. Az október 26-i sortűzben ő is megsebesült, a történteket ecsetjével örökítette meg.
Mert dr. Nagy Miklós elismert festő is volt. A Kisalföldön leginkább mint templomfestőt ismerik, hiszen a térség közel kétszáz templomát vitte vászonra. Dr. Nagy Miklós helytörténész, kutató, festő, a helyi közélet aktív szereplője örökre szólót, maradandót alkotott a Rábaközben. Számos kitüntetéssel ismerték el fáradozását, de legbüszkébb mindig az emberek szeretetére volt. Nagyon készült a hétvégi, acsalagi falunapra, ahol őt ünnepelték volna földijei.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy az idei díszpolgári címet dr. Nagy Miklósnak adományozza. Amikor értesítettem a hírről, azt mondta: "Most kicsit zavarban vagyok, mert nem is tudom, megérdemlem-e ezt a magas kitüntetést." Pedig dehogynem érdemelte meg. Bár messze került szülőfalujától, nagyon sokat tett a közösségért. Bízom benne, hogy Miklós érezte a falubeliek szeretetét és megbecsülését. Ő soha nem szakadt el tőlünk, mindig is közénk tartozott. Ahogy most, halála után is megőrizzük emlékét - emlékezett Szilágyi Andrásné, Acsalag polgármestere.

kisalfold.hu
2016.07.19.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 3924
  • e Hónap: 4386
  • e Év: 26439
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.