Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
81 éves a Dalai Láma, íme 8+1 legnagyobb bölcsesség tőle!
  2016-07-05 22:11:06, kedd
 
  Holnap ünnepli 81. születésnapját a széles körben elismert vallási vezető, a tizennegyedik dalai láma, Tendzin Gyaco, akit mi csak a Dalai Lámaként ismerünk.





A bölcs tibeti gondolkodó, Dzsepcun Dzsampal Ngagvang Loszang Jese Tendzin Gyaco névre hallgat, a Nobel béke-díjas férfi életfilozófiájából mutatunk pár szeletet, noha divatosabb most Coelhót vagy Oraveczet idézni, gondolkodjon el egy kicsit a lenti sorokon is!

1. A következő összetevőket egyszerűen nem lehet kikerülni: eltökéltség, erőfeszítés, idő. Ezek együttesen képezik a boldogság titkát.

2. Az embernek két nagy tévedése van. Az egyik: hogy valóságnak tartja azt, ami nem az. A másik: hogy nem tartja valóságnak azt, ami az.

3. Ha valaki kirekeszt másokat, viszonzásul önmagát találja kirekesztve.

4. Ha tudsz, segíts másokon. Ha nem, legalább ne árts nekik.

5. Egy őszinte mosoly reményt, energiát ad. Ha őszinte mosolyt szeretnénk, akkor először is meg kell teremtenünk a megfelelő alapot hozzá.

6. A valóság megértésének elmélete a bölcsesség, gyakorlata pedig az együttérzés.

7. Meg kell állapítanom, amit sok más tanító is megállapított már, hogy legtöbbet tanítás közben tanul az ember.

8. Minden jó emberi kapcsolat a kölcsönösen kinyilvánított együttérzésen és szereteten alapszik. Erre épül a boldogság.

+ 1 - Mindent tagadhatsz, kivéve, hogy jobbá válhatsz, ha akarsz. Tűnődj csak ezen bátran!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Májkárosodás - Mit mutat meg a vérkép?
  2016-07-05 21:33:46, kedd
 
  A laboratóriumi vizsgálatok többnyire a máj által termelt anyagok alacsonyabb szintjét, vagy az átalakításra váró molekulák magasabb szintjét jelzik, illetve vannak enzimek, melyek emelkedése a májsejtek szétesésére, vagy az epeúti sejtek irritációjára utalnak.

A máj fontos szervünk, mely emésztő mirigyként epét termel, fontos szerepe van a bél felől érkező felszívódott tápanyagok átalakításában, valamint méregtelenítésében.

A méregtelenítés általában azt jelenti, hogy ezek a molekulák módosulnak, vízoldékonnyá válnak, mely vagy az átalakulás következtében válik kevésbé ártalmassá, vagy az oldékonyság megváltozása miatt gyorsabban ürül a vizelettel, tehát eltávolításra kerül a szervezetből.

Immunszervként működve a bél felől, de esetleg máshonnan érkező kórokozók kiszűrésében is kiemelkedő szerepe van.

A májnak jelentős a tartalék kapacitása, és nagy a regenerálódó képessége, ezért károsodása csak későn okoz látható, mérhető eltérést, mely elsősorban a sokrétű funkciók elvesztését, azok csökkenését jelenti. Ez kialakulhat egy hirtelen jelentős ártalom, vagy egy kevésbé intenzív, de tartós károsító hatás miatt. A tünetek és eltérések megjelenése és mértéke függ attól, hogy akut, vagy krónikus ok áll a háttérben.

A megnagyobbodott máj.
A máj elsőként leggyakrabban megnagyobbodással válaszol az őt ért károsodásra. Ez a vizsgáló által tapintható. Ritkán jelent fájdalmas megnagyobbodást, ezért a beteg számára legtöbbször észrevétlen marad.

Krónikus májkárosodás során, de néha akut estben is, megnagyobbodik a lép is, amely szintén tapinthatóvá válik. Ha a károsodás súlyos, májzsugor alakul ki, és jellegzetes egyéb eltérések is megjelennek.
Vérbővé válik a bőr a tenyéren és a talpon, a mellkas és a hát bőrén apró pók alakú visszértágulatok láthatók. A férfiak esetében feltűnő lehet a testszőrzet megritkulása, eltűnése, nőies emlőkezdemény megjelenése.

A végtagok izomzata megfogyatkozik, elvékonyodik. A hasüregben folyadék halmozódik, mely extrém méreteket érhet el, akár 20 liter is lehet. Ez látható, kopogtatható.
Kezdetben a boka körül, később a teljes alsó végtagon vizenyő, ödéma alakul ki. A bőr sárga lesz. Súlyos esetben a nyelőcső körüli vénákból masszív vérzés indulhat, emiatt komolyan kell venni a vérzés kezdeti tüneteként jelentkező fekete színű székletürítést.

A máj méregtelenítő funkciójának elvesztése miatt tudatzavar, aluszékonyság, kóma alakulhat ki.
A képalkotó vizsgálatok (hasi ultrahang=UH, computer tomográfia=CT, mágneses rezonancia=MR) jelzik a máj és a lép megnagyobbodását, a hasüregben lévő folyadékot.

Némi információt adnak a máj szerkezetéről, de ebből pontos következtetés nem vonható le. A szerkezet biztos és pontos megítélésére csak a szövettani vizsgálat alkalmas. Rendkívül fontosak azonban a képalkotó vizsgálatok azért, mert meg tudják mondani, hogy az eltérést egy gócos elváltozás (pl. daganat) okozza, vagy a máj egészét érintő úgy nevezett diffúz betegségről van szó. Megítélhető a májzsugor okozta keringési zavar.

A zsugorodott máj akadályozza a vér áramlását a belek felől a májba, ezért a vénák kitágulnak. A kanyargós tág vénák láthatóvá válnak speciális ultrahang és CT vizsgálat során is. A tág vénák láthatóak gyomortükrözés során a nyelőcső nyálkahártyája alatt is.

Májkárosodás - Mire utal a vérkép?
A laboratóriumi vizsgálatok többnyire a máj által termelt anyagok alacsonyabb szintjét, vagy az átalakításra váró molekulák magasabb szintjét jelzik, illetve vannak enzimek, melyek emelkedése a májsejtek szétesésére, vagy az epeúti sejtek irritációjára utalnak.

Alkoholfogyasztókban a gamma-GT (GGT) jelzi elsőként, hogy a szerv túlterhelt.

Más esetekben az úgy nevezett transzaminázok emelkednek (GOT, GPT). Ez utóbbiak egymáshoz viszonyított aránya is fontos információt ad.

Amennyiben az alkohol okozta a máj károsodását a GOT magasabb, egyéb betegségekben a GPT.

Ha csak az alkalikus foszfatáz (AP) és a gamma-GT emelkedik, epeúti betegségre gondolunk. A sárga festék pontos mérése a vérben a bilirubin (Bi) szint ellenőrzésével történik. A máj szintetizáló működésének a zavarát jelzi, hogy alacsonyabb a vérben mérhető egyik fehérje (albumin) szintje.

A véralvadáshoz szükséges fehérjék is a májban termelődnek, ezek alacsony szintje megnyúlt véralvadási idők alapján mérhető.

A lép nem csak megnagyobbodik, de a normálisnál aktívabban működik, emiatt csökken a vérlemezkék (trombocyták) száma és megkevesbedik a fehérvérsejt szám is. A zsír anyagcsere zavarát jelzi a koleszterin alacsony szintje.

Mindezeket az eltéréseket együttesen kell értékelni, egy-egy érték külön-külön nem feltétlenül a máj betegségét jelzi. A GOT pl. magasabb szívinfarktus esetén is, a bilirubin pedig megemelkedhet az epeutak elzáródása miatt a máj betegsége nélkül is. Fontos ezeken kívül ismerni azokat a körülményeket, melyek az esetleges májkárosodást provokálhatták.
Forrás : WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna gasztroenterológus


 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A fűszerköményről jó tudni
  2016-07-05 21:12:07, kedd
 
 



Gyógyítja a cukorbetegséget, refluxot, megtisztítja a májat, fogyaszt és még álmatlanságra is jó!

Mielőtt gyógyszerekhez nyúlnál...
A fűszerkömény egyike a hazai alapfűszereknek, talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lenne megtalálható, hiszen számos ételt ízesítünk vele. Mindemellett ez az apró mag, olyan jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik, hogy természetes gyógyszerként is alkalmazhatjuk. Ha valakinél mégis hiányozna a fűszerpolcról, feltétlenül érdemes beszerezni belőle!

Ennyi mindenre jó
Refluxra: Keverj el köményt, koriandert és cukrot egyenlő mennyiségben. Fogyassz el belőle minden reggel vízzel 2 teáskanállal, hogy megszüntesd szervezeted savasságát.

Vagy: azonnali gyógyír a feljött savra, ha csipetnyi nyers köményt néhány percig a szádban tartasz.

Emésztési zavarokra: A kömény, fekete bors, gyömbérpor és bors egyenlő arányú keveréke segít az emésztési problémák legyőzésében. 1 evőkanálnyira van szükséged a keverékből, melyet vízzel vegyél be étkezés után.

Bélférgekre: 400 ml vízben forralj fel 15 g köményt. Hagyd addig forrni, amíg nagy része elpárolog, és csak 100 ml folyadék marad. Fogyassz belőle 20-40 ml-t minden reggel és este, amíg a probléma meg nem szűnik.

Hányásra: Keverj egyenlő arányban őrölt római köményt és mézet, majd 1 evőkanálnyival vegyél be belőle étkezés után. Hamarosan elmúlik a hányingered.

Köhögésre és megfázásra: A kömény fertőtlenítő tulajdonságai révén segít feloldani a váladékot, így enyhítheted vele a köhögést és a megfázás tüneteit.

Forralj fel 1 teáskanál köménymaggal egy pohár vizet, hagyd kicsit lehűlni, majd idd meg az italt.

Álmatlanságra: Keverj össze 1 teáskanál kömény port egy pépesített banánnal, és edd meg vacsora után

Vérszegénységre: A köményben lévő vas megakadályozhatja (és kezeli) a vérszegénységet, és más vashiánnyal kapcsolatos megbetegedések kialakulását. (Minden nap fogyassz el 1 teáskanálnyit.

Máj tisztítására: Köménnyel nemcsak a májadat, hanem az egész testedet megtisztíthatod. Az egy-két hetes kúránál is 1 teáskanálnyi az ajánlott napi adag.

Cukorbetegségre: A vércukor szintet szabályozni lehet napi 1 pohár köményes (1 teáskanálnyi fűszer) víz fogyasztásával.

Székrekedésre: A kömény, fekete bors, a gyömbér- és curry por egyenlő mennyiségű keveréke mozgásra bírja beleket és enyhíti a székrekedést. Hozzáadhatsz vajat és sót az íze miatt, de ha főtt rizshez kevered, akkor is hatásos.

Fogyásra: A kömény rendszeres fogyasztását meghálálja a szervezet. A bélműködés beindulásának köszönhetően a súlyodból is veszíthetsz vele.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Évszakok gif
  2016-07-05 19:36:20, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Erdőtündér gif
  2016-07-05 19:32:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Gyermekek a mese tóparton gif
  2016-07-05 19:30:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Erdei séta gif
  2016-07-05 19:29:20, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 192 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.