Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Babilónia és Jeruzsálem bukása
  2016-08-13 19:19:28, szombat
 
  BABILÓNIA ÉS JERUZSÁLEM BUKÁSA * JEREMIÁS 50-52

KÖZPONTI IGERÉSZ: JEREMIÁS 52

ÖSSZEFOGLALÁS * Babilónia, Júda utolsó és legnagyobb ellensége ugyanarra a sorsra jut, mint Júda istentelen szomszédainak maradéka. ,,A káldeusok országa zsákmánnyá lesz... lakatlan lesz, és merő pusztaság. Aki csak elmegy Babilon mellett, megborzad és fölszisszen az őt ért mindenféle csapás miatt." (50,10.13) Jeremiás azonban prófétai főművét mégis egy reményteljes megjegyzéssel zárja: annak ellenére, hogy Jeruzsálem a prófécia szerint elesett, királya, Jójákin váratlan jóindulatra lelt a babilóniai udvarban. A szövetségszegő király felemelésével Jeremiás előrevetíti, hogy a szövetséghez hű Isten miként fogja felemelni a szövetségszegő Júdát a jövőben.

NAPI ÚTRAVALÓ * Az 52. fejezet gyászos szavaival szólal meg a lélekharang Isten népe felett. Végük visszafordíthatatlanul közeleg, a nemzetnek vége, Júda tarka történetének utolsó felvonása végén legördül a függöny. Mindezek után csak egy maroknyian élik túl a holokausztot.
De hirtelen - mintha gyertyát gyújtanának egy sötét szobában - az olvasó előtt felcsillan a reménysugár. Jójákin - a gonosz, romlott, de a Dávidnak adott, örökkévaló uralkodóházra vonatkozó isteni ígéret szempontjából mégis fontos láncszem - lesz a ,,kormányzói nyugdíj" kedvezményezettje Babilóniában (52,31-34). Isten nem halt meg, Júda nem pusztult el teljesen, Isten ígérete tovább él! És azok a hiterősítő ígéretek, melyekre majd a két ifjú száműzött, Dániel és Ezékiel támaszkodhatnak.
Az idő előrehaladtával Isten ígéretei nem válnak semmissé, a körülmények hatására nem fakulnak meg, gonosz királyok uralmával sem veszítik érvényüket. Azzal teheted érvénytelenné az ígéreteket, ha nem tartasz rájuk igényt. Első lépésként ott egy nagyszerű ígéret a Zsidók 13,5-ben. És van-e alkalmasabb időpont az első lépés megtételére, mint a mostani?

BETEKINTÉS * ÉSZAKRÓL JÖVŐ JEGES SZÉL (50,9) - Kr. e. 539-ben Babilónia harc nélkül megadta magát a perzsa Círusznak, aki nem dúlta fel a várost. Később a város fellázadt, Dáriusz Hüsztaszpész elfoglalta és lerombolta falait. Onnantól fogva a város egyre pusztult és hanyatlott, a Kr. e. 3. századra már kis híján teljesen elsivatagosodott. Ez így ment egészen a Kr. u. 19. századig, amikor is régészek tárták fel az elhagyott romokat.

Sokkal többen tanulhatnának a hibáikból, ha nem azzal lennének elfoglalva, hogy letagadják őket.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Milyen a mi imaéletünk?
  2016-08-13 11:57:30, szombat
 
  ,,Isten! Hálákat adok neked..." (Lukács 18:11).



A farizeus és a vámszedő meghatározott céllal ment a templomba, tudniillik, imádkozni. A farizeus imádságának tartalma nem ismeretlen előttünk. A 11. versben ezt olvassuk: ,,A farizeus megállván, ily módon imádkozott magában: Isten! Hálákat adok neked, hogy nem vagyok olyan, mint egyéb emberek, ragadozók, hamisak, paráznák, vagy mint ím e vámszedő is. Böjtölök kétszer egy héten; dézsmát adok mindenből, amit szerzek."
Milyen sajnálatra méltó ember volt ez a farizeus! Nem érezte szükségét, hogy kegyelemért könyörögjön Istenhez. Nem látta, hogy neki szüksége volna kegyelemre. Jobbnak képzelte magát mindenki másnál. ,,Isten! Hálákat adok neked."
Az imádkozás pillanatában rendkívüli alaknak tűnt. A dicsőítés és a hála alapjában véve a menny műve. A Földön hálát adhatunk a jótéteményekért, melyeket Tőle kaptunk, de imádságunk többnyire könyörgés, hogy megkaphassunk bizonyos dolgokat. Sokan jónak tartják magukat, és nem a mellüket verik bűnbánattal, mikor az isteni Fenség színe elé járulnak.
Hogy provokáljuk az Urat, amikor képmutató imádságot mondunk. Az imádság ugyanis egy célegyenes közeledés a kegyelem trónja felé. Ott öntjük ki szívünket az Úr előtt. Végtelen türelemnek kell Istenben lenni, hogy azokat az embereket, akik nem őszintén imádkoznak, térdelésükből élve fölállítsa. Pálnak bizonyságot kellett tennie: ,,Mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk." De még valamit kellett utána is mondania: ,,de maga a Lélek esedezik miérettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal" (Róm 8:26). És milyen a mi imaéletünk?

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35937 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10933
  • e Hét: 22644
  • e Hónap: 51956
  • e Év: 239758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.