Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Villámlik
  2016-08-21 23:01:58, vasárnap
 
  Körülöttünk csattog, féltem a gépem, lassan kikapcsolok.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Menemen, a török lecsó
  2016-08-21 22:02:21, vasárnap
 
  Menemen, a török lecsó

Hozzávalók

40 dkg paradicsom
1 db piros- vagy zöldpaprika
2 fej vöröshagyma
1-2 chili paprika (elhagyható)
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj

bors
oregánó vagy petrezselyem
4 db tojás


Elkészítés

A paprikákat megmossuk, kimagozzunk, félbevágjuk, kimagozzuk és felszeleteljük. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a paprikával és a csilivel kevés olajon, fedő alatt megdinszteljük. Megborsozzuk, és puhára pároljuk, amíg majdnem teljesen elpárolog a leve.
A paradicsomot szintén apróra vágjuk (lehúzhatjuk a héját is), hozzáadjuk a paprikához, és hagyjuk, hadd párolódjon saját levében, alacsony lángon, fedő alatt (ha télen a paradicsom nem túl piros, paradicsompürét is adhatunk hozzá).
Az apróra vágott fokhagymát, sót, oregánót vagy petrezselymet a vége felé adjunk csak hozzá. A török elkészítés szerint a tojást ráütjük még melegen, levesszük a fedőt, és csak lágyra engedjük sülni a tükörtojást.
Kenyeret használva evőeszközként, tunkolva fogyasztjuk (külön élvezet, ahogy a még lágy tojássárgája szétfolyik a kenyértunkolás miatt).





Megjegyzés

A menemen titka: az apróra vágott zöldségek és a lassú tűzön, sokáig tartó (saját levében) párolódás.
A törökök mindennapos paprikája úgy néz ki, mint a mi hosszú zöld erős paprikánk, viszont ez édes. Imádják bő olajban is megsütni, sült krumpli sütés után.
Ez az étel fenséges és közkedvelt reggeli Törökországban, Magyar honban vacsorának megy el inkább.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Tiramisu tejkaramellával
  2016-08-21 21:58:54, vasárnap
 
  Tiramisu tejkaramellával

Hozzávalók

16 dkg cukor
3 dkg sós vaj (vagy sima vaj + 0,5 teáskanál só)
1 dl tejszín
3 db tojás
30 dkg mascarpone
12 db babapiskóta


Elkészítés

Egy lábaskában 7 dkg cukorból és 3 evőkanál vízből enyhén barna karamellt készítünk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a puha, felkockázott vajat (és a sót, ha nem sózott vajat használunk), aztán a tejszínt. Visszatesszük a tűzre, és 2 percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni a karamellt.
Szétválasztjuk a tojásokat. Egy tálban fehéredésig keverjük a sárgákat a maradék cukorral. Hozzáadjuk a mascarponét, és alaposan összekeverjük. Elektromos habverővel kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd a habot óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
A krém felét elosztjuk kompótos tálkákba vagy fagylaltkelyhekbe. Megszórjuk a piskótamorzsával, és rácsorgatjuk a karamell kétharmadát. Rápúpozzuk a megmaradt krémet, majd a hűtőszekrénybe tesszük a tiramisut kb. 4 órára. Tálaláskor a megmaradt karamellel díszítjük.





Recept és fotó: Lányok nagy desszertes könyve, Könyvmolyképző Kiadó, 2016

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vörösboros marhapörkölt
  2016-08-21 21:56:31, vasárnap
 
  Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók

1 kg sovány marhahús (pl. vesepecsenye)
50 dkg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
kis darab erős paprika

bors
2 dl jó vörösbor
1 kiskanál kömény
1 db zöldpaprika
1 db nagyobb paradicsom hámozva, magozva
csipet kakukkfű és majoranna


Elkészítés

A húst megtisztítjuk, szárazra töröljük, és közepes kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és 5 evőkanál olajon aranysárgára pirítjuk. Ekkor felöntjük kevés vízzel, és újból zsírjára sütjük. Közben megsózzuk.
A lecsepegtetett húst beledobjuk, és erős tűzön fehéredésig sütjük. Mikor kicsit levet engedett, mehet bele a pirospaprika, a kömény és két gerezd zúzott fokhagyma, így pirítjuk tovább. A zöldpaprikát kimagozzuk, apró kockákra vágjuk, és beletesszük. Ha szükséges, kevés vizet öntünk bele, és megsózzuk. Hagyjuk főni, közben néha megsózzuk, megborsozzuk. Félidőben megfűszerezzük a kakukkfűvel és majorannával, de épp csak egy csipetnyit adunk hozzá.
Mikor a hús félpuha,hozzáadjuk a felkockázott, meghámozott paradicsomot és a vörösbort is, és barnásra főzzük. A legvégén még egyszer beízesítjük zúzott fokhagymával és köménnyel. Amikor a pörköltünk zamatos, fűszeres, barnás és sűrű, elészült. Főtt krumplival vagy nokedlivel kínáljuk.





Megjegyzés

Bográcsban is tökéletes, ott ne olajat, hanem kiolvasztott szalonnát használjunk zsiradéknak.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Palócleves bográcsban
  2016-08-21 21:54:12, vasárnap
 
  Palócleves bográcsban

Hozzávalók

2 fej vöröshagyma (nagy)
1,2 kg birkahús
4 evőkanál olaj
2 evőkanál pirospaprika
2 teáskanál őrölt köménymag
80 dkg zöldbab
2 babérlevél
50 dkg burgonya
2 evőkanál liszt
4 dl tejföl

Elkészítés

A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk. A húst megtisztítjuk, megmossuk, megszárítjuk és kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rátesszük a húst, és megszórjuk pirospaprikával és köménnyel, megsózzuk, majd babérlevéllel ízesítjük. Végül egy kevés vizet öntve rá megpároljuk.
A zöldbabot és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk. A babot kisebb darabokra, a burgonyát kockákra vágjuk. Ha félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a zöldbabot és a burgonyát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és készre főzzük.
A lisztet elkeverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. Átforraljuk, és rögtön tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 159 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 933
  • e Hét: 1741
  • e Hónap: 15646
  • e Év: 145353
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.