Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Menekülés (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-08-22 21:14:34, hétfő
 
 

- Béééla! Legszívesebben elmenekülnék a Földről!
- Mi történt, drága Vilma?
- Emlékszel arra az időre, amikor megismerkedtünk? Mikor a gonoszok városába költöztem, többen felkiáltottak, mit keresek én itt, tönkre fogok menni. Rendszer váltás felkiáltással munkanélkülire küldtek az elsők között. Egy fillér nélkül maradtam az idegenek között.
- De addig is gyűjtötted a rossz emlékeket, azt mesélted, olyan lettél, mint egy elem, ami lemerült és nincsen töltőanyaga.
- Igen, az ember életerejét a szeretet adja, s minden sértés, bántalom legyengíti, szabályszerűen megsemmisíti. Mikor megjelentették a Barbárok című novellámat a Zsarnai piacon történő brutális támadásról, az illusztrátor angyalként ábrázolt, s aláírta, hogy a tömegben magányosan. Ha valakinek jóval később beszéltem erről, azt felelte, hogy senki sem különb a másiknál, mindnyájan átutazók vagyunk ezen a Földön.
- Lehet, hogy a sötétség régóta utazik a láthatóból a láthatatlanba és fordítva, hiszen reinkarnálódnak folyamatosan, de abban biztos vagyok, hogy az emberek egyszeri életűek, s azt az egy életet senki sem veheti el tőlük.
- Igen, Bélám, az embereket alárendeltté tették. Mikor értéktelenné téve munkanélküliként legyengülve álltam éjszaka az ablakban, mert nem tudtam aludni, kitaláltam magamnak egy képzeletbeli világot kinn a világűrben. Talan, a mindentudó bolygójára vitt az űrhajó fénysebességgel, ahol felruháztak olyan tehetségekkel, mint a nyelvi tálentum, mely megvolt nekem, de mindig meggátolt valami az elsajátításukban.
- Neked rengeteg tehetséged volt, drága Vilma! Zenei, nyelvi, matematikai.
- Igen, de hiába volt minden, amikor a megmérettetéseken megnémultam, mindig elment a hangom. Mikor megírtam a történetét a földönkívülieknek, jósoltattam asztrológiai tudorként Maria Duval látnoknővel, aki azt írta, hogy nem tudok elmenni, a gyerekeimnek szükségük van rám. Honnan tudta vajon, hogy eljátszottam a gondolatával annak, hogy erről a Földről el kell menekülni, ahol az emberek veszélybe kerültek, a fertelmesek meg a győzelmüket ünneplik, meg közös áldozással tisztul a világ?
- Világhírű látnoknő volt, mivel elküldted a fotódat is, sok mindent láthatott, mint az addigi merénylőidet, mindenkit, aki ártott Neked.
- Azt írta, hogy csak kommunikációra ruházzak be, művész vagyok és a szerelem nálam nagybetűvel íródik.
- Vagyis az igazat írta, drága Vilma! Míg nem ismertelek, nem tudtam, hogy létezik nagybetűs szerelem, kölcsönös tiszteletben és ember-szeretetben.
- Később megírtam a Jupiter-lány kalandjait az egykori bolygók történetével. Érdekes módon a régi idők Neptun vallási káosza azóta leköltözött a Földre az összes ellenzőjével együtt. Régen ezek a harcok kinn történtek a világűrben. Most mintha valamilyen hatalmas ketreccé vált volna a Föld, ahol együtt toroznak a gonoszok, akik a jókat odalökik koncnak a vadak elé. Olyanná vált a bolygó, mint valami hatalmas küzdőterem.
- Semmissé vált, drága Vilma mindenféle régi bölcsesség, mára már semmi sem aktuális, minden törvényt felrúgtak. Minél gonoszabb valaki, annál nagyobb a sikere és elismertsége. Ők a győztesek az élet minden területén.
- Elképzeltem a világűrt, Bélám és abban a hitben voltam, hogy fentről látnak engem sírni, éhezni, meghallják kérésemet, ismerik a gondolatot, a ki nem mondott szavakat, hogy szükség van segítő kezekre ahhoz, hogy elmeneküljek innen. Csak magamhoz hasonló emberekre vágytam, a kölcsönös szeretetre és tiszteletre, az otthonra, mely egyszerre menedék és biztonság, ahol senki senkinek sem árt, mindenki azt végzi, amire született és nem ismerik a félelmet.
- Biztos vagyok abban, hogy sokan élnek így a Földön is, csak valamennyien valamilyen védettséggel. Mivel a sötétség is űrhajóval közlekedik az égen, valószínűleg már régen tisztában vannak azzal, kinek lehet büntetlenül ártani.
- Igen, Bélám, a hatalmas világegyetem sok titkot rejteget, ahol a mi Földünk egy aprócska kis pontocska.
- És vannak még élhető Földek, szerintem minden tejútnak megvan a saját élővilága. De abban is biztos vagyok, hogy az egyszeri életű emberek csak itt éltek egyedül és itt váltak áldozatokká. Az apokalipszis, melyet emberek ellen hajtottak végre lírai és zenei karámja olyat kottázott a világűrbe, melyet többé nem felejt el a Föld.
- Ők élet és halál urainak tették magukat, mert birtokában vannak minden rontó tudománynak, amit bevetettek az ártatlanok ellen a rossz természetük és külső degenerációik miatt.
- Össze kellene szedni a tiszta szívűeket az egész világból és kimenekíteni a mocsokból, mely körülveszi őket. De annyian tudják, mi történt, mégis tehetetlenek, mintha mindenféle gyalázat arra irányulna, hogy kioltsák az érzelmet mindenkiből.
- Bélám, egyszer megtaláljuk igazi otthonunkat valahol, érzem, mint ahogyan egymást is megleltük. Nekem Te jelented egy személyben a hitet és az emberséget. Remélem, megmenekülünk minden bajtól.

2016. augusztus 22.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Eckermann
  2016-08-22 17:54:36, hétfő
 
 
A Beszélgetésekből nem tudjuk meg, milyen jellemvonása vagy képessége nyerte el Goethe rokonszenvét. Ítélete bátortalan volt, iskolamesteres. Igaz, alapos volt, körültekintő; a zsenit, kivel naponta érintkezett, oly gondosan és szakszerűen nézte meg, mint egy csillagász a meteort: lemérte súlyát, elemezte tartalmát, megállapította sajátságait. Csak éppen a végtelenséget nem érezte benne.
Az a Goethe, akit Eckermann elénk állít, kissé emlékeztetett Börne ,,Exzellenz"-ére. Igaz, hódolattal beszél róla. Valószínű az is, hogy Eckermann, az alázatos lélek, nem gyűlölte kelleténél jobban az olümposzi zsenit. Szívesen összemérte véleményét Goethe ítéleteivel, s elégedetten állapítja meg, hogy ,,nézeteik egyeznek". Ilyenkor úgy hat a párbeszéd, mintha két tanfelügyelő vitatkozna a világegyetemről, különös tekintettel a tanrendre.
Végül mégis mindent odaadott neki: életét, irodalmi becsvágyait, a szerelem boldogságát, s megkuporodott a zseni árnyékában, kissé dideregve e hűvös halhatatlanságban, szerényen és figyelmesen. S amit alkotott, része lett a goethei műnek. Neve fogalom, mint egy kirándulóhelyé. A Faustot nem ő írta, de ő volt az elsők között, aki idejében helyeselte. Úgy élt Goethén, mint a fagyöngy a fán. De, messzebbről nézve, észrevesszük, hogy már része az egésznek, és szervesen hozzátartozik.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Marcus Aurelius
  2016-08-22 17:44:18, hétfő
 
 

Hát az élvezetre születtél, nem pedig a tevékenységre, a munkálkodásra?
... szörnyű kerítő a látszat, s akkor ámít el legkönnyebben, mikor azt hiszed, hogy idődet a legérdemesebbel töltöd.
Minden művészetnek legfőbb célja, hogy az alkotás rendeltetésének megfelelő legyen - hisz ezért készült!
Befelé nézz, bensődben fakad fel a jónak forrása, s ha szüntelenül mélyíted, szüntelenül buzog!
A vezérlő értelemnek az a természete, hogy elég önmagának, ha igazságosan cselekszik...
A boldogság a szellem tökéletessége, azaz az értelem épsége.
Az értelmes lélek sajátságai ezek: önmagát figyeli, önmagát elemzi, szándéka szerint alakítja önmagát...
Amely pillanatban csak akarsz, visszavonulhatsz önmagadba!
... az ember számára semmi sem jó, ami őt nem teszi igazságossá, meggondolttá, férfiassá, szabaddá, és semmi sem rossz, ami nem teszi a mondottak ellenkezőjévé.
Hát nem jobb szabadságban élvezni azt, aminek ura vagy, mint szolgává aljasulva az után törnöd, aminek nem vagy az ura?
... maga a halál is az élet teendőinek egyike. Elég tehát, ha az adott helyzetnek megfelelően ezt is jól végezzük.
Egyáltalán ne elmélkedj többé arról, hogy milyennek kell lennie a jó embernek, hanem légy olyanná!
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7233 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 323
  • e Hét: 731
  • e Hónap: 12436
  • e Év: 51437
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.