Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Kínai kel és jó hatásai
  2016-08-08 23:33:18, hétfő
 
 


A kínai kel, amely újra feltölti vitaminraktárainkat.

A kínai kel először Ázsiában vált népszerűvé, majd fokozatosan hódította meg a világot. A kínai kel feje hosszúkás vagy tömzsi, de mindenképpen tömör. A levelei többnyire világoszöldek vagy sárgás színűek, hólyagosak. A levelek rövid nyeleken ülnek, torzsája nincs. A kínai kel gazdag A- és C-vitaminban, kalciumban, foszforban, káliumban és vasban. Tele van rostokkal, amely igen jó hatást gyakorol az emésztésre. Olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak egyes daganatos megbetegedésekkel szemben is. A kínai kel könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, sőt háromszor annyi mennyiségben, mint a fejes káposzta. Mivel meglehetősen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért télen és tavasszal mindenképp érdemes rendszeresen fogyasztani, hogy a vitaminraktáraink kellőképpen feltöltődjenek. Diétázók, fogyókúrázók is bátran beilleszthetik az étrendjükbe, hiszen könnyen eltelít, és még a kalóriatartalma is rendkívül alacsony.

A kínai kel külső levelei nem alkalmasak emberi fogyasztásra, de általában a piacra már a külső, borítólevelek nélkül kerül. Mivel egy-egy kel igen méretes, ezért ha nem szeretnénk egy alkalommal felhasználni ezt a nagyszerű zöldséget, akkor hosszában ketté is lehet vágni, az egyik felét folpackba csomagolni és a hűtőben tárolni.

Készíthetünk belőle salátákat, önmagában vagy más zöldségekkel társítva. Nagyon ízletes leves és főzelék is készíthető belőle.

Recept párolt hús mellé vagy akár önállóan is :

Bazsalikomos-diós kínai kel saláta hozzávalói:

1 kisebb fej kínai kel
2 kisebb alma
1 kisebb narancs
2 maréknyi dió
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál mustár
1 evőkanál méz
ízlés szerint bazsalikomos olaj

Elkészítése:
A kínai kel leveleit alaposan mossa meg, majd vágja azokat csíkokra. Miután lecsepegtek, rakja azokat egy salátástálba. Az almákat hámozza meg, majd reszelje le. Keverje a kínai kelhez. Egy kis üvegtálba rakja bele a bazsalikomos olajat, az összenyomott fokhagymagerezdeket, a mustárt, a mézet és a fél narancs kifacsart levét. Keverje össze a hozzávalókat, majd öntse rá a salátára. A saláta tetejére szórjon enyhén megpirított diódarabkákat és meghámozott, magjuktól megfosztott, kisebb darabokra vágott narancsszeleteket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Koutoubia Mosque mecset Marokkóban
  2016-08-08 23:21:10, hétfő
 
 



Az ásatások megererősítették régóta Marrakshi legendát: az eredeti mecset ( Almoravid építészek) nem megfelelően igazodott Mekka felé , így a jámbor Almohads indítványozta, hogy építsenek egy új nyomvonalra egy másik mecsetet .
Amikor a jelen mecsetet Sultan Yacoub el-Mansour befejeztette a 12. században, alapja 100 könyvkereskedők csoportosulása volt - innen a neve, az kutubiyyin vagy könyvkereskedők.
 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Moszkva Szent Vaszilij székesegyház
  2016-08-08 23:14:36, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Régen épült, készült  
Tamarind gyógyhatásai
  2016-08-08 22:54:14, hétfő
 
 



Egy trópusi gyümölcs székrekedésre: tamarind

A tamarindot indiai datolyának is nevezik, melynek őshazája Afrikában van, de aztán Indiában is meghonosodott. Később aztán egyre több trópusi országban is feltűnt ez az érdekes kinézetű növény. A trópusi fán hüvelytermések fejlődnek, amelyeket ha kibontunk, pépes vörösesbarna húst találunk. A gyümölcshús az ízlelőbimbók számára még a kellemes kategóriába sorolható, kissé savanykás.

A tamarinban csupán kétféle vitamin - A- és C-vitamin - lelhető fel, de ásványianyag-tartalma igencsak kiemelkedő, ugyanis van benne kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, cink, szelén és réz.

A tamarindot nagyon kedvelik Indiában, ugyanis az emésztési problémákat - mint például a székrekedés - kiválóan orvosolja. Hazánkban nem annyira ismert ez a gyümölcs, de egyes üzletekben kapható a belőle készült lekvár, amely szintén a székrekedéssel összefüggő panaszokat és magát a székrekedést kúrálja. A tamarindlekvár elősegíti a megfelelő bélmozgást, és mindazoknak ajánlható, akik akut vagy krónikus székelési problémával küszködnek. A lekvár különösen javasolt idősebb korban, vagyis azoknak a személyeknek, akiknek időskori renyhe bélműködése van vagy rendszertelen a székletürítése, és ez még fájdalommal is párosul. A tamarindlekvár a bél tisztítására is alkalmas, legyen szó a szervezet méregtelenítéséről, salaktalanításáról vagy a belek valamilyen vizsgálatra való felkészítéséről.

Indiában nem csupán az emésztés serkentése miatt fogyasztják ezt a gyümölcsöt. Szentül meg vannak róla győződve, hogy a tamarind potencianövelőként is működik. Persze ezt a feltételezést semmiféle tudományos vizsgálat sem támasztja alá, mint ahogyan azt sem, hogy a maláriát is képes meggyógyítani, mint ahogyan Afrika egyes területein azt hiszik.

Az azonban bizonyos, hogy a tamarind jó választás lehet a reumában szenvedő egyéneknek, amely betegséget a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatok generálnak. Márpedig ez a trópusi gyümölcs hatásos gyulladáscsökkentőnek bizonyult.

Ha az emberi szervezetben túl magas a fluorkoncentráció, akkor számolni lehet különféle csontproblémákkal, mint például a csontok törékenysége. A tamarindnak van egy olyan érdekes tulajdonsága, hogy segít kiüríteni a szervezetből a feleslegessé vált fluoridot, így védelmezve a csontokat az esetleges törésektől.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szőlőmagolaj gyógyhatásai
  2016-08-08 22:49:38, hétfő
 
 



A szőlőmagolaj az utóbbi időkben vált az emberek körében egyre népszerűbbé, hiszen számtalan pozitív hatása van. Nem csupán az egészségünket őrizhetjük meg a rendszeres fogyasztásával, de a hajápolásban és a bőrápolásban is hasznát vehetjük, hiszen igen magas az E-vitamin-tartalma, de ezen kívül tartalmaz még A-, B-, C- és F-vitamint is. A szőlőmagolaj zöldessárga színű és különleges illattal, ízzel rendelkezik. Érdemes kipróbálni, mert aki egyszer beleszeret, soha többé nem képes nélküle élni. A legfontosabb, hogy mindig a hidegen sajtolt olajat szabad csak választani, mert ez mentes mindenféle adalékanyagtól és vegyi összetevőtől.

Fehér szőlő, szőlőmagok és kis üvegben zöldes színű szőlőmagolaj.
A szőlőmagolaj az utóbbi időkben vált az emberek körében egyre népszerűbbé, hiszen számtalan pozitív hatása van. Nem csupán az egészségünket őrizhetjük meg a rendszeres fogyasztásával, de a hajápolásban és a bőrápolásban is hasznát vehetjük, hiszen igen magas az E-vitamin-tartalma, de ezen kívül tartalmaz még A-, B-, C- és F-vitamint is. A szőlőmagolaj zöldessárga színű és különleges illattal, ízzel rendelkezik. Érdemes kipróbálni, mert aki egyszer beleszeret, soha többé nem képes nélküle élni. A legfontosabb, hogy mindig a hidegen sajtolt olajat szabad csak választani, mert ez mentes mindenféle adalékanyagtól és vegyi összetevőtől.


A szőlőmag olaj áldásos hatásai:

- Antioxidáns tartalma révén gátolja vagy legalábbis lelassítja az öregedési folyamatokat.
- Antioxidáns hatását többek között az olajban lévő OPC nevű vegyületnek köszönheti, amely - hatékonyan semlegesíti a káros szabad gyököket.
- Antioxidáns hatásának köszönhetően védelmet nyújt a sejtek számára az oxidatív stressz és a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben.
- A szőlőmagolaj növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin és csökkenti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét.
- Jó hatással van a szívre és az egész keringési rendszerre. Rendben tartja a vérereket és az artériákat.
- Hatóanyagai gátolják az érrendszer meszesedését.
- A szőlőmagolaj könnyen emészthető és koleszterinmentes.
- Egyes kutatások szerint javítja az agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét.
- A nőknek kifejezetten javasolt a rendszeres fogyasztása, mivel csökkenti a változókor kellemetlen tüneteit.
- De a férfiak is bátran használhatják, mivel orvosolja a prosztataproblémákat és még impotenciára is hatásos.
- A szőlőmagolaj elősegíti az agy jobb működését.
- Gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik.
- Képes a szervezetet megerősíteni, hogy az hatékonyabban legyen képes védekezni a stresszel szemben.
- A szőlőmagolaj támogatja a látást, hatékony lehet a szürkehályog kezelésében.
- Erősíti a hajhagymákat, ápolja és fényessé teszi a hajat. Hatékony lehet a szőlőmagolajjal való rendszeres ápolás, különösen vékony és száraz haj esetén. A benne lévő linolsav pedig a haj növekedését segíti elő.
- A bőrt simává és rugalmassá teszi. Hatékony ápolást biztosít a ráncos és az ernyedt bőr számára, különösen az érett, száraz arcbőrt ápolja gyengéden és hatékonyan. Fokozza a bőr kollagénképzését és az elasztin újraképzését.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyomornyálkahártya-gyulladás orvoslása gyógynövényekkel
  2016-08-08 22:43:19, hétfő
 
 



A gyomornyálkahártya-gyulladás akármelyik formája is kerül megállapításra, mindenképpen fontos néhány tanácsot megfogadni. Az életmód néminemű megreformálása ugyanis az esetek többségében teljes gyógyuláshoz vezet. Azok, akik ebben a betegségben szenvednek, kerüljék a túl zsíros, fűszeres és a füstölt táplálékokat, illetve tartózkodniuk kell a túlzásba vitt alkoholfogyasztástól, és a dohányzásról is jobb mihamarabb leszokni.

Ha a szakorvos nem csak életmódváltást javasolt, akkor érdemes megfogadni a tanácsát. Az új életforma előbb-utóbb a kellemetlen tüneteket is a múlt részévé teszi. Ha valaki gyomornyálkahártya-gyulladásban szenved, egyes gyógynövények is segíthetnek a gyógyulás útjára lépni.

Enyhe gyulladás esetén segítséget nyújthat az orvosi ziliz. Aprítson fel 3 teáskanálnyi gyógynövénygyökeret, majd tegye azt 1,5 deciliter hideg vízbe. Áztassa a gyógynövényt a hideg vízben egy-két órán keresztül, majd szűrje le, melegítse meg, és már fogyaszthatja is. Naponta több alkalommal is ihat ebből a kellemes ízű teából.

Az édesgyökérből készült tea fogyasztása nagy körültekintést igényel. Azok a személyek, akik magas vérnyomásban, vagy máj-, illetve vesebetegségben szenvednek, feltétlenül kérjék kis kezelőorvosuk véleményét az édesgyökér használatával kapcsolatban. Egyes gyógyszerek fogyasztása mellett sem lehetséges édesgyökeret fogyasztani, például ilyenek a szívgyógyszerek vagy a vízhajtók. Amennyiben nincs semmilyen betegsége, akkor is csak kúraszerűen, négy-öt hétig alkalmazza ezt a gyógynövényt.

Hogyan készíthet az édesgyökérből teát? Forrázzon le 1,5 dl vízzel 1 teáskanál édesgyökeret, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Naponta 2-3 csészével is elfogyaszthat belőle.

Az édesgyökeret kombinálhatja citromfűvel, kamillával és édesköménnyel is. Egy befőttesüvegbe rakja bele a gyógynövényeket - kamilla (60 gramm), édesgyökér (45 gramm), citromfű (35 gramm), édeskömény (15 gramm) -, majd alaposan keverje össze azokat. Forraljon fel két deciliter vizet, adjon hozzá egy teáskanálnyi gyógynövénykeveréket, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le.

A következő teakeverék is segíthet a kellemetlen tünetek felszámolásában. Tegyen egy teáscsészébe fél-fél teáskanálnyi kamillavirágzatot és apróra vágott édesgyökeret, illetve egy teáskanálnyi borsmentalevelet. Öntse le a teakeveréket 2 dl forró vízzel, hagyja állni 5-10 percig, majd szűrje le. Ebből a teakeverékből is megihat napi három csészével.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
B10-vitamin, a hajhullás és az őszülés ellenszere
  2016-08-08 22:30:07, hétfő
 
  A B10-vitamin (PABA, PABS, para-amino-benzoesav) nem életfontosságú tápanyag, igazából nem is tekintik vitaminnak, viszont némely bélbaktériumnak lényeges a jelenléte. Ezek a baktériumok fontosak, hogy a bélflóránk egészséges maradjon, tehát ha ezt figyelembe vesszük, akkor igenis elengedhetetlen, hogy legyen a szervezetünkben B10-vitamin.

A B10-vitaminnak fontos szerepe van a vasanyagcserében és a vörösvértestképzésben. Hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. A B10-vitamin a vékonybélből szívódik fel, illetve segíti a B4- és a B5-vitamin felszívódását. Erre a vitaminra szükségünk van az antioxidatív folyamatokhoz, illetve szerepet játszik az emésztőrendszer megfelelő működésében és csökkenti a szívinfarktus, illetve az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát. A B9-vitaminnal jó párost alkot, ugyanis ez a kettős kihat az immunrendszer megerősödésére, illetve erősíti a B-vitamin-csoportba tartozó testvérei hatását.

A B10-vitamin a bőr sejtjeiben koncentrálódik, védelmet nyújt a bőrdaganatok kialakulásával szemben, mivel kiszűri az ibolyántúli sugarakat. A bőrön, pontosabban az arcon, a kézfejen és a karon olykor fehér foltok (vitiligo) jelennek meg, ez a vitamin azonban enyhítheti ezt a problémát, sőt meg is akadályozhatja a további foltok kialakulását. A PABA azonban nemcsak a bőr pigmentjeinek képződését támogatja, hanem a haj számára is védelmet nyújt. Talán ez az oka annak, hogy ha nincs elegendő a szervezetünkben ebből a vitaminból, akkor a korai őszülés áldozataivá válhatunk.

Lassítja a szervezetben zajló öregedési folyamatokat. Igaz, hogy a már meglévő ráncokat nem halványítja vagy tünteti el, de hatására késlelteti az újabb ráncok kialakulását. A B10-vitamin a bélflórából jut a vérbe és a szövetekbe.

Ha nincs elegendő B10-vitamin a szervezetünkben, akkor hajhullással, őszüléssel, különféle bőrbetegségekkel, például ekcémával kell számolnunk. Ennek a vitaminnak a hiányában emésztési zavarok is felléphetnek, de gyötörhet bennünket fejfájás, és az idegrendszerünk sem fog tökéletesen működni, hiszen ingerlékenyek, feszültek lehetünk és még a kimerültség is úrrá lehet rajtunk.

A B10-vitamint túl is lehet adagolni, ilyenkor is kellemetlen tünetekkel kell szembenéznünk. Ezek a következők: májkárosodás, vércukorszint-csökkenés, láz, étvágytalanság, de különféle elváltozások is kialakulhatnak a bőrünkön, például foltokkal és kiütésekkel kell számolnunk.

A B10-vitamin forrásai: gabonafélék, teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények, búzacsíra, korpa, élesztő, máj, vese, húsfélék, paradicsom.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Magas vérnyomás a rejtélyes gyilkos
  2016-08-08 22:26:18, hétfő
 
  A legnagyobb rizikófaktorok egyike a szívinfarktusra, az agyvérzésre és számos más szív- és érrendszeri betegségre a magas vérnyomás (hipertónia).

Minden emberben az erek hihetetlenül elágazó hálózata található meg. Ez kereken 100.000 km hosszú. Vérnyomásnak azt a nyomást nevezzük, amellyel a vér az ereken keresztül áramlik. A vérnyomás a nap folyamán nagyobb fokú ingadozást mutathat. Minden fizikai megterheléstől emelkedik a vérnyomás és a pulzus.

Ez teljesen normális, mert ilyenkor a szervezetnek több oxigénre van szüksége. A vérnyomásnak mindenesetre rövid időn belül vissza kell esnie a kiinduló értékre. Ha a vérnyomás egy megterhelés után magas marad, vagy az értékek már a test nyugalmi állapotában is túl magasak, az nem normális. Végzetes következményei lehetnek.

A vizsgált szív- és érrendszeri halálozások több mint egyharmadában előzőleg magas vérnyomásban szenvedett a beteg. Ha a vér állandóan magas nyomással préselődik a vénákon keresztül, azok nem fognak hosszú távon kitartani, az érfal károsodik, így az érelmeszesedés alapja le van fektetve. A következmények: keringési zavarok, szívinfarktus, szívizomgyengeség, vesekárosodások és sok más. A végzetes ebben az, hogy sokan - először - egyáltalán semmit nem vesznek ebből észre. Jól érzik magukat, sőt nagyon aktívak. Ezért számít a magas vérnyomás rejtélyes gyilkosnak, aki figyelmeztetés nélkül csap le.

Ha megmérjük vagy megméretjük a vérnyomásunkat, két értéket kapunk - például 130/80. Az első magasabb érték abban a pillanatban adja meg a vérnyomást, amikor a szív összehúzódik (úgynevezett szisztolé), a második - az alacsonyabb érték - pedig azt a vérnyomást, amikor a szív újra ellazul (diasztolé). Optimális esetben a vérnyomás értéke 120/80 körül van. Hipertónia akkor van, ha a vérnyomásértékek különböző napszakokban történt több mérés alkalmával tartósan 140/90 fölött vannak. Enyhén magasnak számít a 140/90 és 160/100 közötti vérnyomás, közepesen magas a 160/100 és 180/110 közötti érték, és súlyosan magas vérnyomásnak tekintik a 180/110 felettit.

Már a "magas-normális"-nak nevezett vérnyomás is károkat okozhat, különösen, ha további érrendszeri kockázati tényezők is fennállnak. A magas vérnyomás egy népbetegség, Magyarországon több mint kétmillióan szenvednek benne, a 60 év felettieknek több mint fele. A hipertónia egy jelentős rizikófaktora a szem- és érrendszeri betegségeknek, a vese- és szívgyengeségnek. Mivel a magas vérnyomás sokáig semmilyen panaszt nem okoz, a betegséget többnyire csak későn fedezik fel. A halálozások több mint feléért a szív- és érrendszeri betegségek tehetők felelőssé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Mozaikvirág variációk
  2016-08-08 18:06:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Évelő kék virág
  2016-08-08 18:05:37, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 238 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.