|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 25
|
|
|
|
2016-08-09 12:47:13, kedd
|
|
|
Vannak ételek, amelyeknek nem a hűtőben van a helyük. Mert az rossz nekik. Vagy csak felesleges.
Különösen a nyári melegben vagyunk hajlamosak minden ételt a hűtőben tárolni. Pedig ez sokszor teljesen felesleges, sőt, néha egyenesen káros. Íme néhány jó példa erre.
Kenyér
A levegőtlen térben gyorsabban szárad, mint egy kenyértartóban. Persze a kenyértartót viszont érdemes száraz, hűvös helyen tartani.
Hagyma-fokhagyma
Szintén a száraz, hűvös helyeket kedveli. És a sötéteket, mert a fény hatására elkezd kihajtani. A hűtőben meg átveszi a szagát a többi étel.
Avocado
Ha simán egy nyitott zacskóban tartjuk, nem fog hamar túlérni. Viszont ha éppen azt szeretnénk, hogy érjen, mert még éretlent vettünk, akkor is inkább a gyümölcskosárba tegyük, a banán mellé.
Paradicsom
Minél jobban lehűtjük, annál inkább elveszti természetes aromáját. A legjobb ízt akkor kapjuk, ha szobahőmérsékleten tároljuk.Méz
Tulajdonképpen csak felesleges hűtőben tartani, ugyanis ez az egyetlen élelmiszer, amely egyszerűen nem bír megromlani. Úgyhogy tegye ki a konyhai polcra nyugodtan, mert ott még jól is mutat.
Sütemény
A romlandó, krémes sütiken kívül minden mást tök felesleges hűtőbe rakni, mert anélkül is pont ugyanannyi ideig marad friss.
Kávé
Bár néha még a csomagoláson találhat felirat is azt sugallja, hogy hidegben tartandó, bőven elég neki bármilyen zárható edény és egy hűvös hely. A hűtőben csak átveszi más ételek szagát.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2016-08-09 12:38:43, kedd
|
|
|
A nyár igazán tökéletes időszak arra, hogy zöldséges receptekkel kísérletezzünk. Ilyenkor csak úgy dúskálhatunk a kiskertek ezerféle termésében. Egyik kedvencünk az ízletes cukkini.
A cukkini eredetéről nem sokat tudni. Állítólag Közép-Amerikában már a Kolumbusz előtti időkben őshonos volt, de Európába nem került át a felfedezések aranykorában. Viszont tény, hogy egyre több nemzet konyája használja ezt a remek zöldséget. Az alábbiakban pár olyan receptet olvashatsz, amelyek a cukkini sokoldalúságát hivatottak bemutatni.
Cukkinipörkölt
Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 2 db TV-paprika, 1 nagy piros kaliforniai paprika, 4 db érett, piros paradicsom, 2 db közepes burgonya, 1 kg zsenge cukkini, 1 dl olívaolaj, só, bors, kakukkfű, zsálya, bazsalikom, rozmaring, majoranna
Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, a vöröshagymát megtisztítjuk. Mindent apró karikákra vágunk. Az olajon a hagymát, a paprikákat és a burgonyát kicsit megsózva, fedő alatt félig megpároljuk. Rádobjuk a paradicsom karikákat. Mikor egyet forr hozzáadjuk a cukkinit. Megszórjuk a zöldfűszerekkel, után ízesítjük, ha kell. Kb. 10 perc, és kész is.
Cukkíni krémleves tárkonnyal
Hozzávalók: kb. 50 dkg zsenge cukkini, 2 nagyobb vöröshagyma, fokhagyma (5-6 gerezd), 2 db húsleveskocka, só (vagy ételízesítő), őrölt bors, 1 teáskanál szárított tárkonylevél, 1,5-2 dl tej (vagy tejszín), ízlés szerint citromlé, vaj és olaj.
Elkészítése: A feldarabolt vöröshagymát megdinszteljük az olaj és vaj keverékén. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, kicsit még ezt is pároljuk. A cukkinit kockára daraboljuk, hozzáöntjük a hagymához, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a tárkony, és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Beletesszük a húsleveskockát is, és kb. 10 percig lassan főzzük. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és botmixerrel eldolgozzuk. Utána annyi vizet merünk hozzá, hogy közepesen sűrű levest kapjunk. Kis ideig forraljuk, hozzáöntjük a citromlét is. Szükség szerint még fűszerezzük. Pirított tökmaggal, pirított napraforgómaggal vagy levesgyönggyel tálalhatjuk, de finom hozzá a pirított kenyérkocka is.
Sült cukkíni saláta
Hozzávalók: 3 db zsenge cukkini, 3 evőkanál olíva olaj, 2 gerezd fokhagyma, só.
A léhez: 3 evőkanál tárkonyos ecet, 2 teáskanál só, 2 csapott teáskanál cukor, só, őrölt fekete bors, szemes rózsa bors, friss tárkonylevél aprítva és néhány szál a díszítéshez, 2-2,5 dl víz.
Elkészítése: A megmosott, megszárított cukkíniket 2-3 mm vastagságú karikákra szeleteljük. Egy tálba helyezzük, enyhén megsózzuk, az olíva olajjal meglocsoljuk, gyengéden átkeverjük. Egy szeletsütő serpenyőt felhevítünk és az olajos cukkíniket beletesszük egy rétegbe, és mind két oldalukon megsütjük. (A serpenyőbe nem szükséges olajat önteni, az elegendő ami a cukkíniken van.) Közben az ecetes léhez a hozzávalókat összekeverjük, az egyik fokhagymát zúzva, a másikat szeletelve adjuk a léhez és a sült cukkíniket mindjárt bele is szedhetjük. Amíg több adagban sül a cukkini, elég is lesz arra, hogy a már lében lévő zöldséget átjárja az ecetes íz. Ezt a salátát nem szükséges lehűteni, langyosan - friss tárkonylevéllel díszítve - tálalhatjuk.
Sajtos-cukkínis fasírt
Hozzávalók: 40 dkg cukkini, 15 dkg reszelt sajt, 4-5 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db tojás, 1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva, 2 ek. finomliszt, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 kk. sütőpor, só, őrölt fekete bors, étolaj a sütéshez.
Elkészítése: A cukkinit lereszeljük, sózzuk, egy kicsit állni hagyjuk és jól kinyomkodjuk a sóléből. Hozzáadjuk az összes hozzávalót. Diónyi kis korongokat formálunk, /úgyis nőni fognak sütés közben/ zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban mindkét oldalát kiütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja. Sajtdarabkákkal, és paradicsommal kínáljuk. Vendévárónak is készíthetjük, csak akkor falatnyi kis fasírtokat készítsünk fogvájóra szúrjuk és idénysalátával kínáljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2016-08-09 12:34:25, kedd
|
|
|
HOZZÁVALÓK
Hozzávalók:
3 kisebb cukkini
1 sárgarépa
1 közepes burgonya
1 kisebb vöröshagyma
1 tojás
zsemlemorzsa
fokhagyma
só
bors
olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A zöldségeket megmosom, megtisztítom, majd közepes reszelőn lereszelem. Sózom, borsozom, hozzáadom az átpréselt fokhagymát és a tojást. Amennyi zsemlemorzsát felvesz, annyit teszek hozzá, de nem kell nagyon kemény masszát készíteni, csak hogy épp formázható legyen. Tetszés szerinti pogácsákat készítünk belőle, majd olajban kisütjük. (Ne túl hirtelen.)
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
2016-08-09 11:30:04, kedd
|
|
|
Kedves eva6 !
A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Hála hatja át.
Fal - akadály, nehézség, védelem
Az üvegfal azt jelképezi, hogy nem akarod meglátni az igazságot, bár az üveg az mutatja, hogy megtehetnéd, ha mögé pillantanál. A téglafal a tudat és tudattalan közötti különbséget szimbolizálja. A kőfal a megingathatatlanságodat mutatja, abban, amit éppen teszel. A vert fal az anyagok örök körforgását, az alázatot, a természet harmóniáját jelenti. Ha falat emelünk, védelemre vágyunk, a fal adja meg lakásunk határait, ahol úrnak érezhetjük magunkat. Szeretjük a falainkat, ez teszi számunkra otthonossá a Földet. Ámde jelentheti a szellemi és testi agressziót és védekezést, tilalmakat, korlátozásokat. A lelkünk falai a belső korlátaink. Falakat vonunk magunk köré akkor is, ha kategóriába kényszerítjük a másikat. Miből vannak a Te házad falai?
Szerelmi üzenete: Párkapcsolatban élőknek a falak lebontásáról, a közeledésről, az egymás jobb megértéséről szólhat. Párkeresők számára elszigetelődést jelent.
Ezt mondja neked:
Engedj be másokat a falaid közé, anélkül, hogy elveszítenéd a határaidat. Engedd, hogy a falaid mögött más is otthon érezze magát.
Ha képes vagy lebontani a falaidat, a félelmet felszabadulás, szabadság válthatja fel.
Amikor a földön megtestesülünk, házfallal vesszük körbe magunkat. Ezek a falak változhatnak, gondold át a tudatod határait és szükség esetén változtass rajtuk.
Erre is gondolj: Siratófal a zsidóknál. A Pink Flojd együttes nagy sikerű filmje. Asztrológiai jegye a Bak. Olvasd újra Kőmíves Kelemenné balladáját. |
|
|
0 komment
, kategória: Harmónia kártyáim |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 25
|
|
|
|
2016. Augusztus
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
444 db bejegyzés |
e év: |
5284 db bejegyzés |
Összes: |
128075 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3952
- e Hét: 12973
- e Hónap: 66645
- e Év: 344870
|
|
|