Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Film Az 5. hullám Teljes FIlm Magyarul
  2016-08-09 22:09:53, kedd
 
 



Link Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Érdekességek
  2016-08-09 22:00:12, kedd
 
  Bálint gazda 70 felett házasodott
27 évvel fiatalabb nőt vett el a magyar tévésztár - 70 felett házasodott

A késői szerelem igenis létezik, még ha a fiatalok nehezen is hiszik el. Erre jó példa az ország egyik kedvenc gazdájának, Bálint Györgynek az esete, aki 78 évesen vette el 24 évvel fiatalabb szerelmét, Antóniát, akit azonban már 40 éve ismer.

A július 28-án a 97. születésnapját ünneplő Bálint gazda a Story magazinnak mesélt arról, hogyan jött össze harmadik feleségével.

- Az első feleségemtől elváltam, a másodikkal 35 évnyi házasságot éltünk meg, hét évig súlyos beteg volt, utolsó percig mellette voltam, majd amikor elment, nagyon egyedül éreztem magam. Régen ismertem Antóniát, ő is egyedül volt, két fiút nevelt, kérdeztem tőle, volna-e kedve egyszer-egyszer elkísérni engem koncertre, operába, színházba. Azt mondta, miért ne - elevenítette fel a kezdeteket a tévésztár, aki immár 19 éve él boldog házasságban nejével.

Nem ő az egyedüli, akit idősen talált el Ámor nyila. Képeken azok a hazai sztárok, akik 70 felett nősültek. Nézd meg őket!



A 78 évesen nősült Bálint gazda elmondta, ilyen korban már nem a nagy, ifjúkori fellángolásról szól a szerelem, inkább abban reménykednek párjával, hogy nyugodt, békés időskort tudnak egymásnak biztosítani.






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-08-09 21:41:57, kedd
 
  Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta

Augusztus 9-e Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta (Edith Stein), Európa társvédőszentjének ünnepe. A zsidó származású filozófusnő, később kármelita szerzetesnő hitéért halt vértanúhalált az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1942-ben ezen a napon.









Edith Stein 1891. október 12-én született Breslauban (Wrocław) zsidó származású porosz állampolgárként. Tanulmányait szülővárosában, majd Göttingenben végezte, ahol Husserl tanítványa, később Freiburgban tanársegédje volt.

Egész életében szenvedélyesen kereste az igazságot, míg végre Avilai Szent Teréz önéletrajzát olvasva megtalálta. Ennek hatására 1922. január 1-jén megkeresztelkedett, és akkori gyóntatója, Schwindt prelátus közreműködésével a speyeri dominikánus leányiskolában lett nevelő és tanár. Amíg itt tanított (1922-1932), Erich Przywara jezsuita megbízásából németre fordította Henry Newman bíboros leveleinek és naplójának egy kötetét, Aquinói Szent Tamás De veritate (Az igazságról) című művét, és a katolikus filozófiát tanulmányozta. 1932-ben a Münsteri Pedagógiai Intézetben docensi állást kapott, de a náci kormányzat által hozott antiszemita törvények arra kényszerítették, hogy 1933-ban lemondjon állásáról. Ugyanez év október 14-én belépett a kölni kármelbe, ahol a Keresztről nevezett Terézia Benedikta nevet kapta.

Kármelita szerzetesként is folytathatta tudományos munkáját: itt írta meg Endliches und ewiges Sein (Véges és örök lét) című könyvét, amelyben próbálja összeegyeztetni Aquinói Szent Tamás és Husserl filozófiáját. 1938-ban a nácik elől a hollandiai Echt kármelita kolostorába mentették át elöljárói. Itt írta Studie über Joannes a Cruce: Kreuzeswissenschaft (Tanulmányok Keresztes Szent Jánosról - A kereszt tudománya) című könyvét.

,,Ebben az írásban Keresztes Szent János életútját elemezve saját - a kereszt és a szeretet kapcsolatáról vallott - felfogását ismerhetjük meg. Jézus Krisztus kereszthalála Isten szeretetének a megnyilvánulása, így a kereszt és a szeretet összekapcsolódik, eggyé válik, egyet jelent. Isten a keresztben mutatta meg a szeretetét. A szeretet kölcsönösségéből következően az ember Isten iránti szeretetének is a keresztben kell megmutatkoznia. »Krisztussal meg kell halni a kereszten, hogy Vele együtt feltámadjunk! Minden hívő és minden pap számára valósággá lesz ez a vágy a szentmiseáldozatban. A hit tanítása szerint a szentmise a kereszt áldozatának megújítása. Aki élő hittel mutatja be vagy vesz részt a szentmisén, annak lelkében megismétlődik a Golgota eseménye.« A kereszt tudományában Edith Steinnek a korai korszakában meglévő pszichológiai érdeklődése, irányultsága bontakozik, illetve teljesedik ki, gazdagodva a filozófiában és a vallási életben szerzett tapasztalatokkal. A léleknek azt a belső útját írja le, amelynek során egyesül Istennel, ehhez felhasználja a misztikus szerzőknél - főként Keresztes Szent Jánosnál és Avilai Szent Teréznél - megtalálható fogalmakat, szimbólumokat (sötét éjszaka, titkos létra, lelki eljegyzés).

A három fő részből álló mű (A kereszt üzenete; A kereszt tanítása; A kereszt követése) utolsó része nincs befejezve, a kereszt követése Edith Stein életútjában valósult meg. Örökfogadalmi szentképére felírt, Keresztes Szent Jánostól vett mondatát - »Ezentúl az lesz a feladatom, hogy jobban szeressek!« - bibliai értelemben valósította meg, mivel János evangéliuma szerint »Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért.« (Jn 15,13)." (Kormos József: Edith Stein a filozófiáról és a vallásról)
A kölni Kármel bejáratánál található ,,botlatókő"

Edith Stein Hollandiában sem volt biztonságban: a holland püspöki konferencia 1942. július 20-án nyilvánosan elítélte a náci fajelméletet; az állásfoglalást az ország összes templomában felolvasták. Válaszként július 26-án Hitler elrendelte Hollandiában is az áttért zsidók letartóztatását, akiket addig megkíméltek.

Augusztus 2-án Rosa nővérével Auschwitzba hurcolták, ahol augusztus 9-én megölték. Vértanúként halt meg népéért és hitéért, egészen elégő áldozatként.

Maria Amata Neyer nővér, a kölni Edith Stein Archívum vezetője így írt az elhurcolásról: ,,Miközben Edith elbúcsúzott a kármeltől, odaszólt Rosának: »Gyere, hiszen mi a népünkért megyünk!« Korabeli megcáfolhatatlan tanúságtétel igazolja, hogy ezek a szavak így hangzottak el. Jelentésüket azonban nem tudjuk egészen pontosan értelmezni. Edithnek e szavait többnyire a zsidó népre vonatkoztatják, hiszen a zsidó néppel való sorsközösséget ő soha nem adta föl. Már a zsidóüldözés elején kinyilvánította, »ennek a népnek a sorsa az én sorsom is.« Edith azonban más kérdéseket is feltett, és erről is cáfolhatatlan tanúságtételünk van. Élete vége felé többször is megkérdezte: »Ki fog majd engesztelni mindazért, amit a német nép nevében a zsidó nép ellen elkövetnek? - Ki fogja a bűnnek ezt az iszonyú áradatát mindkét nép számára áldássá változtatni?"« - Azt hiszem, szabad azt remélnünk, hogy Edith életének utolsó útján a német népért is engesztelt."

Edith Stein egész életére jellemző igazságkeresés a szeretet megtalálását jelentette. Szerinte a lényeg, az igazság és a szeretet összefügg egymással. II. János Pál pápa 1987. május 1-jén avatta boldoggá. 1998. október 11-én, szentté avatásakor pedig így fogalmazott: ,,Keresztről nevezett Teréz Benedikta nővér mindnyájunknak mondja: Ne fogadj el semmit igazságnak, ami a szeretet nélkül van. És ne fogadj el semmit szeretetnek, ami az igazság nélkül van!"

Edith Stein a 20. század egyik legjelentősebb filozófusnője. Alakja mégsem tudományos vagy tanári munkája miatt vált századunk egyik jelképévé, hanem sorsa miatt.
Edith Stein kereste az igazságot, és megtalálta Istent. Műveiből idézünk:

,,Létezik egy olyan hívás, amely arra ösztönöz, hogy Krisztussal szenvedjünk, és ezért együttműködjünk vele a megváltás művében. Ha az Úrral egyesülten élünk, tagjai vagyunk Krisztus titokzatos Testének: Krisztus tagjaiban tovább folytatja életét s szenved bennük: az Úrral egyesülten viselt szenvedés az Ő szenvedése, bekapcsolódik a megváltás nagy művébe, és ezért termékeny. Ez az az alapelv, amelyre valamennyi szerzetesrend, különösképpen pedig a Kármel élete épül: a szabadon vállalt és örvendező szenvedés által közbenjárni a bűnösökért, és együttműködni az emberiség megváltásában" - írta egyik levelében a szíve mélyén fölismert, majd életre váltott hivatásról.

Mosolyognom kell azon a kérdésen, hogy mennyire szoktam már meg a magányt. Életem során többnyire sokkal magányosabb voltam, mint itt (a Kármelben). Nem hiányzik semmi abból, ami odakint van, s megvan mindenem, ami odakint hiányzott, úgyhogy már csak hálát kell adnom a hivatás mindent meghaladó kegyelméért, amelyet egyáltalán nem érdemeltem meg.
,,A Szent Éjszaka: egy nemzet üdvössége, az ember üdvössége, a te üdvösséged!

Uram, mi Istenünk, kijelöltél számunkra egy hosszú és sötét, köves és kemény utat.

Miért a szenvedés, mely rázúdul a világra?

Miért tűnik úgy, hogy csökken a reménység, amikor a fény kialvóban van?

Gyakran kevesek erőim, és szinte nem remélem, hogy a fény még felragyoghat. Azonban, amikor a szívem megkövesedett egy mély fájdalomban, íme, segítséget nyújtott számomra egy világosság, egy édes csillag. Hűségesen kísért engem - és én követtem őt, eleinte tétován, aztán mindig biztosabban. Így újra megtaláltam egy kunyhó ajtaját és megláttalak Téged: Szeretet Misztériuma!

Isten nagysága egy szűk istállóban!

Az én szívem most jászollá változott, mely Téged vár.

Tudom, hogy nem kell sokáig várnom. Mert ahol látod a szegénységet, Te ott vagy. Ahol könny van, Te hozod a vigasztalást, ahol reménytelenség és félelem van, ott Te simogatsz szereteteddel, mely enyhülést ad."

Végrendeletéből:

,,Köszönetet mondok teljes szívemből elöljáróimnak és minden kedves nővértársamnak azért a szeretetért, amellyel befogadtak, és minden jóért, amiben ebben a házban részesültem.

Azt a halált, amelyet Isten nekem szánt, örömmel fogadom el már most tökéletes megadással Isten szent akaratában. Kérem az Urat, hogy fogadja el életemet és halálomat az ő dicsőségére és magasztalására, Jézus és Mária Szent Szíve és az Anyaszentegyház minden ügyéért, különösen szent rendünk, nevezetesen a kölni és echti Kármel fennmaradásáért, megszenteléséért és tökéletesedéséért, engesztelésül a zsidó nép hitetlenségéért, hogy az Urat az övéi fogadják be és eljöjjön az Ő dicsőséges országa, Németország megmentéséért és a világ békéjéért, végül élő és elhunyt hozzámtartozóimért, és mindenkiért, akit Isten nekem adott: hogy közülük egy sem menjen veszendőbe.

1939. június 9-én, úrnapja nyolcadának péntekén, lelkigyakorlatom 7. napján.
Az Atya, Fiú és Szentlélek nevében."

Keresztről nevezett Teréz Benedikta nővér O.C.D
Atyáink Istene, te Szent Teréz Benedikta vértanúdnak megadtad, hogy keresztre feszített Fiadat megismerje és egészen a halálig kövesse. Közbenjárásodra add, hogy Krisztust minden ember elismerje Üdvözítőjének, és általa eljusson örök színelátásodra. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Amen.






 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-08-09 21:04:50, kedd
 
  Ez gondolom munkahelyen is zajlik. Egy főnök is beszorulhat ebbe a csapdába
Lehetnek alkalmazottak, de egy ponton túl azért nem nő a cég, mert nem tud delegálni, nem tudja kiadni a feladatait, mert azt hiszi, hogy ő lát át mindent a legjobban. És tényleg így van, csak neki már más dolgokra kéne figyelnie...

Be kellene tanítani, kis türelmi idővel felkészíteni valakit egy adott munkakörre. Ilyenkor mit nem lépünk át magunkban?
Nagyon jó szempont, amit Lia felvetett, hogy szembesülni azzal hogy én is pótolható vagyok - kegyetlen tükör. Hogy ezt más is meg tudja csinálni, sőt akár még jobban is... Azt a mindenit! Állandóan a delegálás kifejezést használjuk, de használjunk egy magyar szót - kérés. Tudok-e, merek-e kérni?

Na, ez már egészen másként hangzik, és lélektanilag is más. A delegálás azt jelenti, hogy leadom a feladatot, viszont a kérés némi esendőséget sugall, rászorulok a segítségre...

Kicsit olyan esetlennek tűnök...

Nem vagyok rá képes? Mert ez az önértékelés tekintetében megint érdekes. Igenis, meg tudjuk csinálni, nem szorulunk rá senkire... - legalábbis ezt szeretnénk hinni.

Igen, és elfogadni se könnyű a segítséget. Én is mindig iszonyú köröket futok, ha valaki adni szeretne. Egyrészt nagyon jól esik, másrészt viszont azt érzem, hogy nem tudok elég hálás lenni, mert én tudom, hogy az micsoda energia... És akkor összefeszül bennem ez a két dolog, és kicsit álságossá válok, hisz legszívesebben azt mondanám, hogy de jó, köszi! Ehelyett visszakozok... Pedig nagyon klassz rájönni, és elhinni, hogy a másiknak jól esik ebben a pillanatban hogy ő ad nekem. Az az ördögi kör jutott az eszembe, hogy azok, akik nehezen mondanak nemet, pontosan tudják, hogy sokszor az ,,igen" csak megfelelni akarás a másik felé... Talán a másik sem őszintén tenné? Jaj... Ezen lehet kattogni!

Az is kérdés, hogy amikor felnövök, láttam-e azt a normát a családban. Anyu, apu kér-e egymástól? Vannak-e nemet mondások a családban? Van-e mintám arra, hogy ez bevethető és működő dolog, hogy megkérlek valamire.

Valaki most eltalálva érzi magát, mit tegyen? Vegye elő a naptárát vagy egy papírlapot, kezdje el összeírni a fontos, no meg a gyűlölt dolgokat?

Ha egy szempontot kellene kiemelni az egész témából, akkor azt mondanám - tessék kitűzni célokat. Az időgazdálkodás valójában a célokról szól, azok függvényében tudok rangsorolni, fontossági sorrendet állítani. Sőt. Inkább azt a kérdést tenném föl, hogy hova tart az életem. Nem azt hogy mit dolgozom nap, mint nap, hanem mi dolgom a világban? Nem akarok olyan fennkölt szavakat használni, mint az életcél, de mégis mi az a célállomás, ahova be szeretnék hajózni, révbe szeretnék érni. Szerintem nagyon fontos, hogy a dolgok végéről is nézzük a jelenünket. Nem csak állandóan a jelenből a jövőt. Mondok egy személyes példát. Feltettem tavaly nyáron magamnak egy kérdést, mert úgy éreztem, hogy rángatnak az emailekkel, nem akarok ennyi emailt. Mondhatok-e nemet? A környezetemben azt kérdezték - normális vagy? A leveleket meg kell nézni! És én azt mondtam, hogy megteszek egy olyan lépést, amit még akkor is betartok, ha munkákat vagy kapcsolatokat veszítek emiatt.

Mit hozott ez a vállalás? Napok telnek el email nélkül, voltak-e elvonási tüneteid?

Voltak,az elején gyakran rám tört a kényszer hogy belépjek. Munkákat buktam el és egy-két barátom megorrolt rám, hogy mit képzelek... Viszont összességében azt a nyugalmat, amit kedden este a lefekvéstől vasárnap késő estig érzek - kívánom mindenkinek. Persze tudom, hogy ez nagyon szakma specifikus és nem mindenki teheti meg. Ezt személyre lehet szabni. Nem univerzálisan jó időgazdálkodást kell megtalálni, hanem arra a kérdésre a választ: Mi lesz nekem az elég jó?



Egy gyűlölt dolog bepiszkítja az egész napot. Kellenek tiszta napok, amiket nem engedek megfertőzni. Nekem ilyen a szeretem kedd, ami arról szól, hogy mivel én sokat dolgozom szombaton, ez a nap lett az enyém. Az én idő. Isteni! Bárki megteremtheti - akár pár órácskára is...


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Merd vállalni önmagad!
  2016-08-09 20:39:23, kedd
 
  Merd vállalni önmagad!

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus írása.

Az útkeresések kora

Kamasznak lenni egyáltalán nem könnyű feladat. Olyan ez az időszak, mint egy tíz évig tartó földrengés, amikor hol kisebb, hol nagyobb erővel, de folyamatosan mozgásban van a talaj a lábunk alatt. Abban a néhány évben, amíg a gyerek felnőtté válik, annyi testi, lelki és hormonális változás zajlik, amit nehéz feldolgozni. A serdülőkorba lépve már elvész a gyerekkor boldog védettsége, de még nem alakul ki a felnőtt magabiztos függetlensége. A ,,már nem" és a ,,még nem" között lavírozva nem egyszerű kapaszkodót találni.

A kamasz a vívódások, az útkeresések idejét éli. Fokozatosan le kell válnia a szüleiről, kialakítani saját identitását, megtalálnia helyét a társadalomban, és közben muszáj gyerekből felnőtté érnie.
Ez annyira megterhelő, hogy a kivitelezése napi 24 órát vesz igénybe. A kamasz sokszor tényleg nem is csinál mást, mint főállásban kamaszodik, komoly próbatétel elé állítva ezzel a környezetét.

Az agy ebben az időszakban olyan, mint egy átalakítás alatt lévő főpályaudvar, ahol éppen nagy buzgalommal rendezik át az összes sínpályát. Magyarul: káosz van a köbön. Idegrendszeri hálózatok milliói épülnek le, míg mások éppen ekkor alakulnak ki gőzerővel. Az újonnan megjelenő nemi hormonok hatására a kamaszok egyszeriben hiperérzékenyen reagálnak a környezetükből érkező elutasítás vagy a rosszallás legapróbb jelzéseire is, amit csak tetéz, hogy stresszérzékenységük is jelentősen megnő ebben az időszakban.

Ezért emlékszünk a legtöbben úgy a kamaszkorunkra, mint az állandó megbántottság korára. Az alakulóban lévő önértékelést a legapróbb kritikai megjegyzés is súlyosan megtépázza. Olyannyira, hogy még évekkel később is torokszorító érzés visszagondolni rá.
Ebben az időszakban az ÉN kerül a figyelem középpontjába, a kamasz úgyszólván állandóan önmagával van elfoglalva. Leginkább az izgatja, vajon formálódó személyisége elfogadható-e a külvilág számára? Míg korábban a szülők játszották életében a legfontosabb szerepet, most mindent felülír a kortársaknak való megfelelés vágya. Nekik akar imponálni, csak az számít, hogy a barátok, haverok mit gondolnak róla. A kamasz pusztán a lázadás kedvéért lázad, és közben úgy érzi, a világon senki nem értheti meg a lelkében dúló viharokat. A szülőkről szükségszerűen le kell válnia, ami egyszerre vonzó és szorongató élmény számára.

A rohamosan bekövetkező testi változások csak fokozzák az amúgy is meglévő bizonytalanságát. A tegnap még kislányos/kisfiús test, egyszer csak ijesztő változásokat produkál, melyeket nem könnyű feldolgozni. Normálisan nézek ki? Normálisak ezek a változások? - kérdezgeti magától állandóan. Órákat tölt a fürdőszobában, árgus szemmel vizslatva a pattanást a homloka közepén, miközben szentül meg van róla győződve, hogy legalább hétmilliárd ember érdeklődik intenzíven az ő aktuális külseje iránt. Az önmagára irányított figyelem nem csoda, hiszen a testi változások általában a lelki érés előtt járnak, azt is mondhatnánk: egy ideig még nagy a kamaszra a felnőttség kabátja.

Megúszható?

A kamaszkor - bár sokszor nem kellemes, de - szükséges fejlődési szakasz, amit sajnos nem lehet megúszni. Fejlődni, meghaladni a korábbi érettségi szintet csak nehézségek, kétségek, időnként kínlódások árán lehet, hogy aztán felnőve elmondhassuk: ,,Lehet, hogy nehéz volt idáig eljutni, de ma már bátran merem vállalni önmagam!"

Néhány jó tanács kamaszoknak

1. Nyugi, túl fogod élni, mi is túléltük!
2. Az a normális, hogy most semmi nem normális.
3. Tájékozódj, nézz utána, hogy megértsd, mi zajlik benned! Ha érted, hogy mi történik, sokkal könnyebben el tudod viselni!
4. Nem vagy egyedül! Keress valakit, akivel őszintén beszélhetsz az érzéseidről! Lehet, hogy épp a közeledben él.

Néhány jó tanács kamasz gyerekek szüleinek

1. Nyugi, túl fogod élni, ahogy a te szüleid is túlélték a kamaszkorodat!
2. A kamasz nem rossz, nem reménytelen eset, egyszerűen csak keresi önmagát.
3. A sündisznó is vágyik a gyengédségre! A kamasz hiába utasít el, akkor is legalább annyi pozitív megerősítésre van szüksége, mint amennyi feltétel nélküli gyöngédség jár egy csecsemőnek.
4. Tilos a kamaszt a testi változásai miatt kinevetni vagy kifigurázni! (Meg egyébként is...)



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-08-09 20:15:08, kedd
 
  HUNYADI MÁTYÁS






HUNYADI MÁTYÁS (1458 - 1490)



HUNYADI MÁTYÁS KOLOZSVÁRON SZÜLETETT 1443. FEBRUÁR 23-ÁN. APJA HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ, A KÖZÉPKORI MAGYAR KIRÁLYSÁG KIEMELKEDŐ HADVEZÉRE, ANYJA PEDIG SZILÁGYI ERZSÉBET. 1458 ÉS 1490 KÖZÖTT I. MÁTYÁS NÉVEN MAGYAR KIRÁLY, 1469-TŐL CSEH (ELLEN)KIRÁLY, 1486-TÓL PEDIG AUSZTRIA HERCEGE VOLT.

A CORVINUS NEVET MÁTYÁS A CSALÁD CÍMERÉRŐL KAPTA, AMELY EGY GYŰRŰT TARTÓ HOLLÓT (LATINUL CORVUS) ÁBRÁZOLT. A SZILÉZIAI KRÓNIKA SZERINT EGY VADÁSZAT ALATT LEVETTE GYŰRŰJÉT, S AZT EGY HOLLÓ ELRAGADTA. MÁTYÁS ÜLDÖZTE A MADARAT ÉS VISSZASZEREZTE GYŰRŰJÉT, MAJD AZ ESEMÉNY EMLÉKEZETÉRE VÁLASZTOTTA A HOLLÓT CÍMERÁLLATÁUL. TUDOMÁNYOSABB MAGYARÁZATKÉNT ROMÁN FORRÁSOK MEGEMLÍTIK, HOGY MÁTYÁS NAGYAPJÁNAK EGY HOLLÓ KÖVE (ROMÁN NYELVEN: PIATRA CORBULUI) NEVŰ BIRTOKA VOLT.

A HÍRES LEGENDA SZERINT, AMIKOR A FIATAL MÁTYÁS PRÁGA VÁROSÁBAN FOGSÁGBAN VOLT, ÉDESANYJA EGY HOLLÓ SEGÍTSÉGÉVEL LEVELEZETT VELE. (EZ A TÖRTÉNET VOLT AZ OKA ANNAK IS, HOGY A MAGYAR POSTA EMBLÉMÁJA SOKÁIG EGY HOLLÓ VOLT.)

MÁTYÁST HATÉVES KORÁIG ANYJA ÉS DAJKÁJA NEVELTE, MAJD TANÍTÓK FELÜGYELETE ALÁ KERÜLT. HUNYADI JÁNOS NEM LOVAGI MŰVELTSÉGET SZÁNT A FIÁNAK, EZÉRT ELŐBB SZÁNOKI GERGELY LENGYEL HUMANISTA, KÉSŐBB PEDIG VITÉZ JÁNOS VEZETTE BE A TUDÁS BIRODALMÁBA. TANÍTOTTÁK EGYHÁZ- ÉS ÁLLAMJOGRA, MŰVÉSZETEKRE ÉS LATINRA IS; OLVASMÁNYAIT VITÉZ JÁNOS VÁLOGATTA MEG SZÁMÁRA.

BÁTYJA, HUNYADI LÁSZLÓ KIVÉGZÉSE UTÁN A HUNYADI PÁRT ZÁSZLAJÁRA MÁTYÁS NEVE KERÜLT, AKI V. LÁSZLÓ FOGLYAKÉNT, AZ ISTVÁN NEVŰ TORONYBAN VÁRTA SZABADULÁSÁT. SZILÁGYI MIHÁLY TÁMADÁSAI KÖVETKEZTÉBEN ZÜRZAVAR TÁMADT AZ ORSZÁGBAN, S A KIRÁLY HATALMA ÉS NÉPSZERŰSÉGE EGYRE CSÖKKENT. SZILÁGYI BÉCSBE, MAJD PRÁGÁBA VONULT, S TÚSZKÉNT MAGÁVAL VITTE HUNYADI MÁTYÁST IS. V. LÁSZLÓ BOSSZÚT ESKÜDÖTT, DE AZ ESKÜVÖJÉRE KÉSZÜLŐ KIRÁLYT VÁRATLANUL ELRAGADTA A HALÁL.

DÍSZES KÜLDÖTTSÉG INDULT 1458 JANUÁRJÁBAN CSEHORSZÁGBA VITÉZ JÁNOS VEZETÉSÉVEL, HOGY BUDÁRA KÍSÉRJE AZ ADDIG RABOSKODÓ MÁTYÁST. AZ ELŐRE KIALKUDOTT VÁLTSÁGDÍJ KIFIZETÉSE UTÁN A DÍSZES CSAPAT ESZTERGOMNÁL KELT ÁT A DUNA REPEDEZŐ JEGÉN, MAJD 1458. FEBRUÁR 15-ÉN ÉRKEZETT A FŐVÁROSBA.

1458. JANUÁR 24-ÉN BUDÁN, A DUNA JEGÉN A FŐPAPOK ÉS A FŐURAK KIRÁLLYÁ VÁLASZTOTTÁK, DE KISKORÚSÁGA MIATT SZILÁGYI MIHÁLYT ÖT ÉVRE KORMÁNYZÓVÁ NEVEZTÉK KI.

MÁTYÁSNAK NÉHÁNY ÉVVEL TRÓNRA KERÜLÉSE UTÁN SIKERÜLT MEGSZILÁRDÍTANIA HATALMÁT. MIUTÁN FELSZÁMOLTA AZ ELÉGEDETLEN FŐURAK LÁZADÁSÁT (1459), JILSKA FELVIDÉKI URALMA IS ÖSSZEOMLOTT.

1463-BAN MÁTYÁS A BÉCSÚJHELYI MEGÁLLAPODÁS ÉRTELMÉBEN 80.000 ARANYFORINT VÁLTSÁGDÍJ ELLENÉBEN VISSZASZEREZTE FRIGYESTŐL A SZENTKORONÁT. AZ EGYEZSÉG RÉSZE VOLT AZ IS, HOGY A TÖRÖKÖK ELLEN KÖZÖSEN HARCOLNAK, VALAMINT LEFEKTETTÉK, HOGY AMENNYIBEN MÁTYÁS FIÚ UTÓD NÉLKÜL HALNA MEG, A MAGYAR TRÓNT FRIGYES FIA, MIKSA ÖRÖKLI. MÁTYÁS 1464. MÁRCIUS 29-ÉN SZÉKESFEHÉRVÁRON KORONÁZTATTA MEG MAGÁT.

MÁTYÁS URALKODÁSA KEZDETÉN KÖZPONTOSÍTOTT KIRÁLYI HATALMAT ÉPÍTETT KI, AMELYNEK ALAPJÁT AZ ELSŐ MAGYAR ÁLLANDÓ ZSOLDOSHADSEREG, A FEKETE SEREG KÉPEZTE. ELSŐ FELESÉGE, PODJEBRÁD KATALIN HALÁLA UTÁN ARAGÓNIAI BEATRIXOT VETTE FELESÉGÜL.

FOKOZTA A MÁR KORÁBBAN FELÁLLÍTOTT ÁLLAMI HIVATALOK, A KANCELLÁRIA, A KINCSTARTÓSÁG, A SZEMÉLYES JELENLÉT BÍRÓSÁGA SZEREPÉT. CSILLAGVIZSGÁLÓT ÁLLÍTTATOTT FEL BUDÁN.

KÖLTSÉGEINEK NÖVEKEDÉSÉT AZ ADÓRENDSZER 1467-ES ÚJJÁSZERVEZÉSÉVEL FEDEZTE. A FŐKINCSTARTÓ POZÍCIÓJÁT, AKI AZ ORSZÁG PÉNZÜGYEIT FELÜGYELTE (NAPJAINKBAN PÉNZÜGYMINISZTER), EZUTÁN NEM NEMESEK TÖLTÖTTÉK BE; A FŐKINCSTARTÓ CIVIL FOGLALKOZÁSSÁ VÁLT. A POZÍCIÓT INNENTŐL EGY BUDAI POLGÁR, ERNUSZT JÁNOS TÖLTÖTTE BE. A KAPUADÓ HELYETT A FÜSTADÓT VEZETTE BE, MIVEL KORÁBBAN ELŐFORDULT, HOGY TÖBB HÁZHOZ CSAK EGYETLEN KAPU TARTOZOTT.

EMELLETT A HÁZTARTÁS LETT AZ ALAPJA AZ 1468-TÓL ÉVENTE AKÁR KÉTSZER BESZEDETT RENDKÍVÜLI ADÓNAK (SEGÉLY, HADIADÓ). A KINCSTÁRI ADÓT ÉS A RENDKÍVÜLI HADIADÓT ÚGY SZEDTÉK BE A JOBBÁGYOKTÓL, HOGY EGYÜTTES ÖSSZEGÜK ÉVI EGY FORINTRA RÚGOTT.
MÁTYÁS ÉS TANÁCSADÓI ELTÖRÖLTÉK A HARMINCADVÁMOT. A TÁVOLSÁGI KERESKEDELEM ÚJ BEHOZATALI ÉS KIVITELI VÁMJÁT, A KORONAVÁMOT MINDEN KERESKEDÉSSEL FOGLALKOZÓ EMBERNEK FIZETNIE KELLETT. A NÉVVÁLTOZÁSSAL ELÉRTÉK, HOGY A KORÁBBAN SZERZETT VÁMFIZETÉS ALÓLI MENTESSÉG MEGSZŰNT.

A PÉNZÜGYI REFORMOKNAK KÖSZÖNHETŐEN MÁTYÁS ÉVI BEVÉTELE 500 EZER ÉS 700 EZER FORINT KÖRÜL ALAKULT, MELLYEL ALIG MARADT EL A LEGNAGYOBB EURÓPAI ÁLLAMOKTÓL.

MÁTYÁS BEVÉTELEINEK NÖVEKEDÉSÉVEL PÁRHUZAMOSAN FEJLESZTETTE A HADSEREGET. AZ 1460-AS ÉVEK KÖZEPÉTŐL EGYRE TÖBB ZSOLDOST FOGADOTT FEL. A ZÖMÉBEN CSEHEKBŐL ÉS LENGYELEKBŐL ÁLLÓ SEREG LÉTSZÁMA A BEVÉTELEKTŐL FÜGGŐEN AKÁR 15-20 EZER FŐ IS LEHETETT. A SEREG 4 FEGYVERNEMRE OSZLOTT: NEHÉZ- ÉS KÖNNYŰLOVASSÁG, GYALOGOSOK, TÜZÉRSÉG. EGY LOVASKATONA HAVI ZSOLDJA 3, EGY GYALOGOSÉ 2 FORINT VOLT.

MÁTYÁS - APJÁVAL ELLENTÉTBEN - NEM ERŐLTETTE A TÖRÖKELLENES TÁMADÓ HADJÁRATOKAT, HANEM AKTÍV VÉDELEMRE RENDEZKEDETT BE. KIALAKÍTOTTA A MÁSODIK DÉLI VÉDŐVONALAT, MELY KARÁNSEBESTŐL, A SZERÉMSÉGEN KERESZTÜL AZ ADRIA IRÁNYÁBA HÚZÓDOTT. HAGYTA, HOGY A TÖRÖKÖK MEGSZÁLLJÁK A BALKÁN FÉLSZIGETET, DE AZT MÁR NEM AKARTA, HOGY ELLENŐRZÉSÜK ALÁ VONJÁK A DÉLNYUGATI HATÁRVIDÉKET, EZÉRT 1463-BAN VISSZAFOGLALTA JAJCA VÁRÁT. EMELETT BÁTHORY ISTVÁN ERDÉLYI VAJDA ÉS KINIZSI PÁL TEMESI ISTVÁN RENDSZERES PORTYÁKAT VEZETETT A TÖRÖKÖK ÁLTAL MEGSZÁLLT SZERBIÁBA ÉS HAVASALFÖLDRE.

MÁTYÁS UDVARÁBAN SOK NEVES KÜLFÖLDI MŰVÉSZ ÉS TUDÓS MEGFORDULT; PÁRTFOGÁSÁT SOK MAGYAR HUMANISTA, TÖBBEK KÖZÖTT BÁTHORI MIKLÓS, JANUS PANNONIUS ÉS VÁRADI PÉTER IS ÉLVEZTE. MÁTYÁS GYORSAN FELISMERTE A NYOMTATÁS JELENTŐSÉGÉT. VILÁGHÍRŰVÉ VÁLT KÖNYVTÁRA (CORVINÁK), AMELY TÖBB MINT 5000 KÖTETBŐL ÁLLT; A KÓDEXEK DARABONKÉNTI ÉRTÉKE MEGHALADTA AZ 1000 ARANYAT. BUDÁN ÉS VISEGRÁDON RENESZÁNSZ STÍLUSBAN ÉPÍTKEZETT, ELSŐRANGÚ OLASZ MŰVÉSZEKET FOGLALKOZTATVA.

A FEUDÁLIS SZÉTDARABOLTSÁG MEGSZÜNTETÉSE KEDVEZŐEN HATOTT A FEJLŐDŐ ÁRUTERMELÉSRE; MEGSZILÁRDULT A VÁROSOK IPARA ÉS KERESKEDELME, S NÖVEKEDETT A MEZŐVÁROSOK GAZDASÁGI JELENTŐSÉGE IS.

MÁTYÁS HADJÁRATOKAT INDÍTOTT CSEHORSZÁG ÉS NYUGAT FELÉ IS. FELISMERTE, HOGY A TÖRÖKÖK ELLEN CSAK SZÉLESEBB ÖSSZEFOGÁSSAL LEHET VÉDEKEZNI, AMIHEZ A NÉMET-RÓMAI BIRODALOM ERŐFORRÁSAIRA VOLT SZÜKSÉG, AMIHEZ CSÁSZÁRRÁ KELLETT VÁLASZTATNIA MAGÁT.
SIKERES CSEHORSZÁGI HADJÁRATÁT KÖVETŐEN BRÜNNBEN, 1469. MÁJUS 13-ÁN CSEH ELENKIRÁLLYÁ KORONÁZTATTA MAGÁT, HOGY ÍGY VÁLASZTÓFEJEDELEM LEHESSEN. PODJEBRÁD GYÖRGY CSEHORSZÁGI URALMÁT AZONBAN NEM TUDTA FELSZÁMOLNI, AKINEK ÖRÖKÉBE A LENGYEL JAGELLÓ ULÁSZLÓ LÉPETT. ÚGY TŰNT, HOGY A HÁBORÚNAK SOHASEM LESZ VÉGE, 1479-BEN MÉGIS BÉKÉT KÖTÖTTEK. KÖLCSÖNÖSEN ELISMERTÉK EGYMÁS CSEH KIRÁLYI CÍMÉT, S MÁTYÁSÉ LETT SZILÉZIA, MORVAORSZÁG ÉS LAUSITZ.

MÁTYÁS PODJEBRÁD KATALIN HALÁLA UTÁN ARAGÓNIAI BEATRIXSZAL KÖTÖTT HÁZASSÁGOT, HOGY MEGOLDJA A TÖRVÉNYES UTÓD KÉRDÉSÉT, DE SIKERTELENÜL.

KÜLPOLITIKÁJÁT MAGA IRÁNYÍTOTTA, AZ ORSZÁG KORMÁNYZÁSÁBAN PEDIG TITKÁRÁRA ÉS TANÁCSOSAIRA HAGYATKOZOTT. A NÖVEKVŐ HADI KIADÁSOK ELŐTEREMTÉSÉBEN NAGYLUCSEI ORBÁN VOLT SEGÍTSÉGÉRE.
MÁTYÁS MEGFÉKEZÉSÉRE A HABSBURG ÉS A JAGELLÓ HÁZ SZÖVETSÉGRE LÉPETT EGYMÁSSAL, S III. FRIGYES ULÁSZLÓNAK ADTA A CSEH KIRÁLYI CÍMMEL JÁRÓ JÁRÓFEJEDELMI MÉLTÓSÁGOT. ERRE VÁLASZUL MÁTYÁS KÖRBEZÁRTA BÉCSET. III. FRIGYES - MIVEL A PÁPA SEM ISMERTE EL ULÁSZLÓ VÁLASZTÓFEJEDELEMSÉGÉT - 1477-BEN MÁTYÁSNAK ADOMÁNYOZTA A CÍMET.

MÁTYÁS TOVÁBB FOLYTATHATTA A HÁBORÚT AZÉRT, HOGY EGY BÉCSI ASSZONYTÓL SZÜLETETT FIA, CORVIN JÁNOS ÉRDEKÉBEN AZ 1463-AS SZERZŐDÉS ÉRVÉNYÉT VESZÍTSE.1483-BAN ELFOGLALTA TEHÁT ALSÓ-AUSZTRIÁT, MAJD 1485-BEN BÉCSET, S A KIRÁLYI SZÉKHELYET IS IDE HELYEZTETTE ÁT. TERVEIT NEM VOLT KÉPES MARADÉKTALANUL VÉGHEZVINNI, MERT 1490. ÁPRILIS 6-ÁN, BÉCSBEN VÁRATLANUL MEGHALT.





 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-08-09 20:06:03, kedd
 
  A MAGYARSÁG A MAG NÉPE

JÉZUSHITŰ ATILLA




A tanulmányrajz elfogadása után Atilla Nagykirály portréját Párkányi Raab Péter szobrászművész 2005 év elején 5/4-es méretű mellszoborként agyagból megformázta.





Így ér véget majd küldetésem, ha egyszer be tudom majd bizonyítani, hogy ellentétben a finn-magyar elmélet mellett kardoskodók megnyilatkozásaival, a magyar nép igenis Atilla népe."
- Kőrösi Csoma Sándor



Atilla domb - Tápiószentmárton

Itt az IGAZSÁG!

Pap Gábor minden szava IGAZ!

Nyissuk ki a szívünket, értelmünket, fülünket, hogy megértsük az IGAZ SZÓT!

A Nagyszentmiklósi - Atilla kincs - Pap Gábor



















 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép estét
  2016-08-09 19:54:35, kedd
 
 



Az igazság csupán a mi fantazmagóriánk. Egyetlen szó. Egy erkölcsi mankó, melyre mindig rátámaszkodhatunk, ha szimulálunk. Bálvány, ami elé letérdelünk, de közben minden egyes alkalommal be akarjuk csapni. Alkalmazkodni tanítjuk, hogy legyen hajlékony, és ha így sem felel meg nekünk, akkor megtagadjuk, vagy tudomást sem veszünk róla.
Jaroslav Rumpli
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 228 db bejegyzés
e év: 2980 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1019
  • e Hét: 5676
  • e Hónap: 9018
  • e Év: 61726
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.