Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A kaporról jó tudni
  2016-09-01 22:40:22, csütörtök
 
 



Így tartósítsd a kaprot jó pár hónapig, anélkül, hogy lefagyasztanád!
Az igazi kapor sajnos csak nyáron érhető el. Azért mondom, hogy igazi, mivel az, amit a nagyáruházakban lehet friss kapor néven kapni, meg sem közelíti a kerti kapor ízét. A tasakos szárított kaporról pedig jobb, ha nem is beszélünk...

Ha télen is szeretnénk igazi kaprot használni, akkor tartósítsuk az alábbi módszer segítségével. Vásároljunk nyáron egy jó nagy adagot a termelőktől, vagy szedjük le a saját kertünkből, és tegyük el télire.

Mit kell tennünk? Először is sterilizáljunk egy vagy két befőttes üveget, attól függően, hogy mennyi adagot akarunk eltenni. A kaprot mossuk meg alaposan, és töröljük szárazra. A befőttes üvegek szintén legyenek szárazak. Szedjük le a kapor leveleket a szárról, és tegyük bele az üvegbe, fedjük le jól, és mehet a hűtőbe. Ennyi az egész! Látni fogjuk, hogy a kapor két hónap múlva is olyan friss lesz, mintha akkor szedtük volna le.

A kapor azon túl, hogy kellemes ízt ad ételeinknek, nagyon egészséges is. Ajánlott emésztési problémák, puffadás, aranyér és álmatlanság esetén is. Ezenkívül szabályozza a vérnyomást, és serkenti az immunrendszert is.

A legjobb, ha nyersen fogyasztunk belőle minél többet, hiszen így sokkal magasabb a a tápanyagértéke. A kapor magjából főzött tea nagyon hatásos hasmenés esetén, ezért jó, ha abból is elteszünk, szárítva egy pár marékkal télire. A kaporfőzet arclemosóként is használható, megszabadít a pattanásoktól, a szem alatti karikáktól, és a rosacea tüneteitől.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Maracuja, az Amazonas szent gyümölcse
  2016-09-01 22:24:06, csütörtök
 
 



A maracuja őshazája az Amazonas vidékén van. A világ számos táján a ,,szenvedés gyümölcse" elnevezést aggatták rá, mivel az emberek meg voltak róla győződve, hogy a gyümölcs egy jelkép, egy szimbólum, amely szorosan kapcsolódik Krisztus keresztre feszítéséhez. Azok, akik hisznek abban, hogy a gyümölcs és a keresztre feszítés között van kapcsolat, meg vannak róla győződve, hogy a virág bibéi azt a három szöget jelképezik, amelyek Krisztus vérét ontották ki, a korona a töviskoszorút, míg a porzók Krisztus sebeit jelentik.

A maracuja vagy passiógyümölcs a golgotavirág-félék családjába tartozik. A gyümölcs körülbelül akkora, mint a még burokban lévő dió, külső héja sima vagy ráncos és sárgás színű. A növény nagy, hatalmas virágokat hoz. A gyümölcs megérett állapotban édes és nagyon zamatos, belsejében apró magvak ülnek, ezeket meg lehet enni ugyanúgy, mint a gránátalma magjait.

A maracuja meglehetősen gazdag A-, C-, B1- és B2-vitaminokban, káliumban és nátriumban. A gyümölcs segítséget nyújt a vérnyomás szabályozásában, de görcsoldó hatásáról is ismeretes. A gyümölcs lenyugtatja az idegeket és még vágyfokozó hatása is van. A maracuja nyugtató hatását klinikai kísérletek is igazolják. A kísérletben részt vevő személyeknek adott marajucalé segített az esti elalvásnál, és abban is, hogy mihamarabb lenyugodjanak és ne csak álmatlanul forgolódjanak az ágyukban, hanem el is aludjanak.

A fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják ezt a lédús és rendkívül egészséges táplálékot, hiszen a gyümölcs csak kevés zsírt tartalmaz és alacsony kalóriatartalommal bír. A gyümölcsből és annak leveléből teát is készítenek a maracuja őshazájában, mert állításuk szerint az így készült ital remek görcsoldó, és emellett még nyugtató hatásokkal is rendelkezik. Viszont a világ számos táján más és más gyógyító hatást tulajdonítanak ennek a gyümölcsnek. A török asszonyok például szentül hisznek benne, hogy a maracuja hatásosan kezeli a menstruációs panaszokat. A brazilok hasmenésre alkalmazzák. Dél-Amerika más területein pedig úgy vélik, hogy ez a gyümölcs hatásos az asztmára és az epilepsziás rohamokra.

A maracuja fogyasztása nem túl bonyolult, bár igényel némi gyakorlást. Először érdemes félbevágni, majd egy kiskanállal óvatosan ki kell emelni a gyümölcs húsát. Előfordul, hogy a piacon érettnek látszó gyümölcsöt választunk, aztán az első lenyelt falatok az ellenkezőjéről győznek meg bennünket. Ilyenkor nem szabad kidobni a drága gyümölcsöt, hanem egy pici mézzel meg lehet azt édesíteni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szeresd a szívedet !
  2016-09-01 22:16:23, csütörtök
 
 



Szeresd a szívedet: 5 dolog, ami a szívnek öröm

Egy egészséges szívért - ami erősen és rendszeresen ver - mindenkinek célzottan tennie kell valamit. Lehet ez egy kardioedzés a sportstúdióban, vagy a napi séta a szabadban. A sportos szívvédelmi lehetőségek mellett léteznek még egész más viselkedési módok is, amelyekkel a szívünket egész nap folyamán boldoggá tehetjük. Ezek ráadásul olyan szórakoztatóak és jókedvre derítenek, hogy szívesen vesszük fel őket az egészségtudatos szokásaink közé.

Nevetőroham
Aki sokat, hangosan és szívből nevet, az nemcsak a hasizmát edzi, hanem a szív izmait is. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy egy jó vígjáték, amin könnyesre nevetjük magunkat, a nevetéstől rázkódó testre ugyanolyan hatással van, mint egy 20 perces kemény aerobic. Átmozgatva, karcsún és a legjobb hangulatban - szív, mit kívánsz többet?

Kedvenc dalok hallgatása
A kedvenc dalok ismerős hangjaira lazítani egy tökéletes módszere a természetes értágításnak. A kedvelt dallamok pozitív érzéseket keltenek, amelyek a szívet és az agyat egyformán ellazítják, és a véredényeket is tágítják. Ezáltal csökken a vérnyomás, miközben a hangulat fokozódik. Szívből jövő köszönet ezért a zene ajándékának.

Narancsillat belégzése
Ha a narancs tiszta illóolaja illatosítja a levegőt, akkor a friss gyümölcsös illat élénkíti a szellemet és erősíti a szívet. Tudományos vizsgálatokban kimutatták, hogy azok az emberek, akik szívesen és gyakran veszik körbe magukat narancsillattal, jobb szívegészségnek örvendenek. Ennek az illatos összefüggésnek az oka abban rejlik, hogy a kellemes illat közvetlenül az agy érzelmi központjára (limbikus rendszer) hat, és ott a dopamin (antistressz-hormon) elválasztását serkenti.

Képszerű megnyugvás
A munkahelyen mindig legyen helye egy fotónak a családról és a szeretett partnerről. Mert aki a pillantását, amikor csak szeretné, a szeretettei boldog arcán nyugtathatja, az teljesen automatikusan kikapcsol. Az ismerős emberek látványa gyengéden és finoman összhangba hozza a szívet és az agyat. Itt a veszélyes szívbetegségeknek nincs már esélyük.

Áfonyalé nassolása
Trendi italból a szív tudományosan vizsgált védőitaláig rövid útja volt a finom áfonyalének. Szigorúan ellenőrzött tanulmányokból kiderült, hogy az áfonyalé rendszeres fogyasztásától minden szív vidámabban dobog. Ennek okaként a kutatók a bizonyítottan vérkeringést fokozó hatását feltételezik ennek a felségesen gyümölcsös természetes orvosságnak.

Összegzés:
Aki minden alkalmat kihasznál arra, hogy rázkódjon a nevetéstől, hogy a kedvenc zenéjét hallgassa, narancsillatot szippantson, áfonyalevet igyon és a szerettei fotóját nézegesse, az sejti, hogy min múlnak a valóban fontos szívügyek. A legjobb recept a szívnek: örülni és élvezni az életet
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A lúdlábat szeretjük, a lúdtalp viszont már nem jó!
  2016-09-01 16:13:08, csütörtök
 
 



A lábfej egyik leggyakoribb betegsége a lúdtalp, erről szedtük össze a legfontosabbakat. Az emberi szervezet varázslatosan van felépítve, de sajnos egészségtelen életmódunkkal sokat teszünk azért, hogy ezt idővel leromboljuk. Szerencsére a szakértők segítségünkre vannak, és tudásukkal hozzájárulnak, hogy javíthassunk azon, ami elromlott.

Mi a lúdtalp, és miért rossz, ha kialakul?
Egészséges állapotban a lábfejnek szépen ívelt boltozata van, arra pedig már a római kori építészek is rájöttek, hogy a boltív több terhet tud megtartani, mint az egyenes fal. Így van ez az emberi testnél is: azért boltíves a talpunk, hogy jobban elbírja a testsúlyunkat.

Ha ez bármikor életünk során megváltozik és ellaposodik, lúdtalpról beszélünk.

A lapos lábfej már nem tud olyan jól teljesíteni, nem tartja stabilan a testsúlyt, ezért sokkal hamarabb elfáradunk, rosszul tartjuk magunkat, megfájdul a lábunk és csak azt nézzük, mikor tudunk leülni, hogy egy kicsit levegyük a súlyt a lábunkról.

Hogyan állapítsuk meg, hogy van-e lúdtalpunk?
Egy nagyon egyszerű teszt segítségével kiderül, hogy érint-e minket ez a népbetegség: nedvesítsd be a lábfejed, és állj egy olyan felületre, ahol a vizes lábnyom látszódik, például betonra. Ha a talpad teljes területe megjelenik a lenyomaton, sajnos neked is lúdtalpad van.

A kisgyerekeknél még nem alakul ki a boltozat, ne rémülj meg, ha a gyermekednek lapos a talpa, ez természetes állapot, csak 10 éves kor körül alakul ki teljesen az ideális lábfej és a jellegzetes lábforma.

Persze ez az önvizsgálat csak a teljesen kifejlődött lúdtalpat mutatja meg, ezért érdemes figyelni a lábunkra, és a kisebb jelek megjelenésekor már javasolt a megelőzés: speciális torna, kényelmesebb lábbeli, gyakori mezítlábas mászkálás.

Ilyen jel például a bőrkeményedés a talpon, az éjszakai lábgörcs, vagy ha rendszeresen fáj a lábunk, derekunk, csípőnk, esetleg ha felkeléskor a talpunkban érzünk fájdalmat.

Miért lesz a lúdtalp?
A leggyakoribb okok között az elhízás, a cukorbetegség, az állómunka, az öregedés és a terhesség áll, vagyis amikor az átlagosnál jobban terhelt a láb, és a boltív szépen lassan ,,beszakad".

Emiatt a térdünk befordul, a csípőnk behajlik, a fenekünket kitoljuk. Vagyis a lúdtalp miatt fáj a lábunk, a csípőnk és a derekunk is.

A tinédzserek, amikor hirtelen növésnek indulnak, a fokozott megterheléssel szintén a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Gyógytornával, megfelelő lábbelivel kordában lehet tartani a rendellenességet, kis odafigyeléssel sok gondot elkerülhetnek felnőttként a tizenévesek.

De akkor sem kell elkeseredni, ha már kialakult a lúdtalp: felnőttkorban is egészen jól korrigálható.

A tornagyakorlatok és izomerősítő feladatok mellett a megfelelő lúdtalpbetét és az anatómiailag jól kialakított lábbelik rendszeres hordása segít nekünk a mindennapokban, hogy a nap végére ne fájjon a lábunk.

Ugyanis a rendszertelen, egészségtelen életmódunk mellett sajnos még a rosszul kiképzett cipők gyakori viselése is nagy elváltozásokat tud okozni.

És nemcsak a magassarkú cipők, hanem a túl lapos cipők is rosszat tesznek a lábfejnek, és ezáltal egész testünknek.

Mit tehetünk, ha már kialakult a lúdtalp?
Fontos, hogy az egész napos futkosás vagy állás közben a lábfejünk jól alá legyen támasztva, így biztosítva legyen az egyenletes súlyelosztás, és szép, természetes legyen a járásunk.

Gondoljunk csak bele: egy átlagos napon több mint 8000 lépést teszünk, és az emberek nagy része nem figyel oda a járására, hozzácsapja a sarkát a földhöz, csoszog, csámpásan jár, rosszul tartja magát, a kényelmetlen cipő miatt görcsben van a lábfeje, sántít.

A legjobb az lenne a talpunknak, hogy ha mezítláb járkálnánk egyenetlen talajon, de ezt sajnos csak kevesen tehetik meg. Ezért szinte muszáj olyan okosan lábbelit választanunk, hogy legalább mi ne nehezítsük tovább a lábunk feladatát.

Ha ezt megtesszük, már nagyot léptünk előre az egészséges, de legalábbis fájdalommentes életért.

A gyógytorna, a masszázs, a lúdtalpbetét és a lábfejgyakorlatok (például ha egy papírgalacsint megpróbálunk a lábujjainkkal felvenni a földről) szintén sokat segítenek, a titok a rendszeresség: ahogy nem elég az, ha időnként tornázunk, az sem megfelelő, ha van ugyan kényelmes cipőnk, de az a cipősszekrényben várja, hogy az eszünkbe jusson.

Ha már az életvitelünkben akadályoz a lúdtalp
Ha súlyosabb az elváltozás, léteznek orvosi megoldások is, például a 3-4 hetes gipszrögzítés, amikor a helyes helyzetben rögzítik a lábfejet.

Egy másik műtéti lehetőség a beépített műanyag implantátum, amely igen eredményes megoldás a végleges gyógyulás terén. De a jó hír, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ne fajuljon el idáig a helyzet.

Miért ne hanyagoljuk el a lúdtalpat?
A lúdtalp következménye lehet a bütyök és a kalapácsujj, illetve a bokasüllyedés is. Az elhanyagolt lúdtalp tehát sok komplikációt okozhat, ezért fontos, hogy foglalkozzunk vele.




Lehet, hogy vicces az elnevezése, és ezért nem vesszük komolyan, de egy kis odafigyeléssel megakadályozhatjuk, hogy szépen ívelt lábfejünk, testünk tartópillére összeroskadjon a súly alatt, és szakértői segítséggel gondoskodhatunk arról, hogy ,,beépített boltívünk" egészségesen betölthesse funkcióját.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A lábfájás és okai
  2016-09-01 15:42:06, csütörtök
 
  Lábfájás érzését okozhatja ez a 6 dolog
A lábfájás szinte népbetegség, a magyar háziorvosok elmondása szerint minden ötödik betegük arra panaszkodik, hogy fáj a lába. Egész nap lótunk-futunk, nem kíméljük magunkat, és ennek nagy részét a lábunk sínyli meg.


A nap folyamán erre a testrészünkre hárul a legtöbb feladat: egész testünk súlyával ránehezedünk járás és állás közben, és mivel nem figyelünk oda, hogyan tesszük egyik lábunkat a másik után, legtöbbször rosszul járunk, a szó szoros értelmében.

A divatos, ám kényelmetlen cipők sem könnyítik meg az életünket, hosszú órákra kényelmetlen kalodába zárjuk lábunkat, a magassarkú cipőkben természetellenes tartásba kényszerítjük lábfejünket, de elviseljük a lábfájás okozta kellemetlenségeket.

Esténként alig várjuk, hogy lerogyhassunk a fotelbe, kinyújtóztassuk fáradt testünket, és feltehessük a lábunkat. Másnap minden kezdődik elölről, de általában elfogadjuk, hogy a lábfájással együtt kell élni. Pedig erre a fájdalomra oda kell figyelni, mert lehetnek komoly orvosi okai is: a leggyakoribbakat szedtük most össze.

Ha a lábfájás átmeneti
Egy-egy ficam, rándulás után természetes, hogy a fájdalom több hétig érezhető, nehezen gyógyul a sérülés. Ilyenkor szinte automatikusan kényelmesebb lábbeliket hordunk, kíméljük a lábunkat, ezzel általában meg is oldódik a probléma, és előbb-utóbb elmúlik a fájdalom.

A rövid idő alatt múló lábfájdalom oka lehet izomláz és húzódás is, ezek különösebb kezelést nem igényelnek, pihenéssel, sportkrémekkel gyorsan orvosolhatóak. Amennyiben a kellemetlen érzés hosszabb ideig fennáll, érdemes szakorvoshoz fordulnunk.

Ha a lábfájást ortopédiai elváltozás okozza
Rengeteg ember szenved lúdtalptól, sarokcsontkinövéstől, tyúkszemtől, bokasüllyedéstől, kalapácsujjtól, ezek szinte népbetegségnek számítanak, olyan elterjedtek. A talpfájás első számú oka a kényelmetlen cipő, de ha nem veszünk róla tudomást, állandó problémákhoz vezethet.

A bütyök is inkább esztétikai, mint egészségügyi probléma, de megléte fájdalmat okozhat a nap végére. Kevesen vállalják be a komoly orvosi beavatkozásokat ezeknél az elváltozásoknál, inkább megpróbálnak együtt élni a kellemetlenségekkel, de jó tudni, hogy a tünetek enyhíthetők megfelelő, tudományosan megtervezett lábbelikkel, kíméletes életmóddal, masszázzsal, gyógytornával, testsúlycsökkenéssel.

Ha a lábfájás komolyabb betegségről árulkodik
Az átmeneti lábdagadás enyhe keringési zavart jelezhet, de ha a megdagadt állapot tartósnak bizonyul, gyanakodhatunk vérrögre, vesebetegségre, nyirokrendszeri vagy pajzsmirigybetegségre. Ha gyakran hideg a lábunk, a vérkeringésünkkel lehet gond, ami dohányzás vagy magas vérnyomás következménye.

A cukorbetegségnek is van kihatása a lábra: okozhat égő érzést, bizsergető fájdalmat, de ez a tünete a B-vitamin hiányának, a pajzsmirigyproblémáknak és a vesebetegségnek is.

Ha a fájdalom főleg a nagylábujjban jelentkezik, ízületi merevségben vagy köszvényben szenvedhetünk. Rendszeresen zsibbad a lába ülés közben? Ne vegye félvállról, mert porckorongsérv is lehet az ok. Porckoronggal kapcsolatos betegségről tanúskodik, ha a fájdalom a derékból az alsó végtagig sugárzik ki.

A magyarok 15%-a szenved érszűkületben, általában az 50 év felettiek érintettek. A betegség gyakori jele az úgynevezett ,,kirakatnéző-betegség" tünetcsoport: járáskor 50-100 méter megtétele után a lábikrában keletkező fájdalom megállásra kényszerít bennünket, mintha csak egy kirakatot szeretnénk megnézni: az álldogálástól a lábfájás megszűnik.

De újabb 50-100 méter után a fájdalom ismét tapasztalható lesz, jellemző módon a vádlitól a csípőig. Feltétlenül forduljunk orvoshoz, főleg, ha a fájdalmak már nyugalmi állapotban is jelentkeznek.

Ha a lábfájásnak vénás megbetegedés az oka
Az emberi szervezetben két keringési rendszer található: az odavivő, vagy artériás, és a visszavivő, vagy vénás keringés. A vénás betegségek főleg a nőket érintik, gyakori oka a terhesség, amikor a magzat nyomja a puha artériát, ennek következményeként pedig pangások, visszerek alakulnak ki.

A visszértágulat általában a harmincas életévekben jelentkezik, a terhesség mellett az álló- vagy ülőmunka, a kevés mozgás és a túlsúly is ehhez a betegséghez vezethet. Sokan választják a műtéti megoldást, de ez nem minden esetben jelent végleges gyógyulást, és hogy elkerüljük a visszér újbóli kialakulását, a lábat kímélni kell. Ezt főleg jól kialakított, anatómiai talpkiképzéssel készült cipők viselésével érhetjük el.

Ha a lábfájdalom mögött csontritkulás áll
A csontritkulás jellemző módon a változó korba érő nőket érinti, de előfordulhat fiatalabb nőknél, sőt férfiaknál is. Sokat javíthat az állapoton a rendszeres testmozgás, és ma már kiváló gyógyszerek vannak a csonttömeg további csökkenésének megállítására is. Ilyen esetekben is érdemes megkönnyíteni a lábak terhét, és kényelmes, szakértők által kialakított lábbelit hordani, amikor csak lehet.

Ha a fájdalmat porckopás okozza
A porckopás leggyakrabban a térdben jelentkezik, oka az ízületi porcfelszínek elöregedése, azok minőségi és mennyiségi megváltozása. A fájdalom jellemző módon reggelenként, felkeléskor jelentkezik, amíg “be nem járatódik" a láb, de esetenként az erős fájdalom éjszakánként is okozhat panaszokat.

A térdízület sok esetben beduzzad, esetleg sántításhoz vezet. A betegség kezdeti stádiumában porcerősítő készítmények szedése, injekciós kezelés, fizioterápia és gyógytorna javasolt, súlyosabb esetekben a műtéti beavatkozás szinte elkerülhetetlen. A műtét után az egyik legfontosabb, hogy az egészséges életmód mellett a további térdfájdalom elkerülése érdekében megfelelő lábbelit hordjunk.

A fentiekből is látható, hogy az egyszerűbb kellemetlenségektől a komoly betegségekig sok mindennek lehet jele a lábfájás. Akár az életmódunkból adódóan, vagy munkánkból kifolyólag fáj a lábunk, és enyhítenénk ezen, akár a rendszeres lábfájást szeretnénk megelőzni, jó ha tudjuk, minden szakértő egyetért abban, hogy a leggyorsabb változást a lábbelink minősége hozhatja:

elsősorban a jól megválasztott cipők segítenek abban, hogy a lábfájás messze elkerüljön minket, ráadásul ez a döntésünk, ellentétben az orvosi beavatkozásokkal, garantáltan fájdalommentes.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Visszérbetegség
  2016-09-01 15:31:22, csütörtök
 
 



Visszérbetegség: minden ötödik magyar ember érintett!

Egyszerűen felmérhetjük, hajlamosak vagyunk-e a visszerességre: ha az alábbi pontok közül igaz valamelyik ránk, máris jobb, ha tisztában vagyunk a betegség következményeivel, és hogy mit tehetünk ellene.

Íme, tehát a lista:

Túlsúly és / vagy terhesség
Dohányzás
Órákig tartó álló munka
Egész napos ülő munka
Vezetés sokszor és hosszú időn át
A családban előfordult már visszérbetegség
De a visszerességnek más okozója is lehet: a mozgásszegény életmód, a nehéz fizikai munka ugyanúgy felsorolható, mint a szoros ruha vagy a magassarkú cipő. Míg e két utóbbi könnyen orvosolható, lazább ruhák és kényelmes, szakértők által kidolgozott lábbelik segítségével, a többi okon nem lehet olyan gyorsan változtatni.

Felismerte magán valamelyik visszérbetegség kialakulására hajlamos pontot?
Nem csodálkoznánk, ha a fenti pontok valamelyike igaz lenne Önre, a vénás betegségek ugyanis a magyar lakosság csaknem 20%-át érintik. A nők inkább veszélyeztetettek, a 30 és 50 év közöttiek körében különösen gyakori ez a betegség.

A statisztikák szerint az életkor előrehaladtával egyre többeknek kell szembesülnie a visszerességgel, a 60-69 év közötti korosztályban már 25% szenved visszértől. Hiba azt gondolni, hogy a férfiakat elkerüli a betegség, a statisztikák szerint nekik is érdemes odafigyelni az életmódjukra, és hogy milyen lábbelit viselnek napi rendszerességgel.

Sokan sajnos nem veszik komolyan a tüneteket, úgy gondolják, hogy azok csak esztétikai problémák, és például nadrágban úgysem látszik. Pedig lehet belőle komoly betegség is, súlyos szövődményekkel.

A visszérbetegség tünetei
Először is jó tisztázni, hogy a visszér szó maga az ér neve, a betegséget helyesen visszerességnek vagy visszérbetegségnek hívjuk. A legjellegzetesebb tünetei közé tartozik a nehéz, fáradt láb, ha a lábfej vagy a lábszár zsibbad vagy viszket, ha éjszakai lábgörcsök lépnek fel. A betegség akkor van előrehaladott állapotban, ha a láb megdagad, vizessé válik és már szemmel láthatóak a visszerek.

Mi is pontosan a visszérbetegség?
Szakértők szerint a legfőbb probléma a felszínes vénafalak gyengeségében rejlik, továbbá abban, hogy a vénák elveszítik rugalmasságukat. Ilyen esetben a vénák megfeszülnek, meghosszabbodnak, de közben a rendelkezésükre álló hely nem változik, így, hogy elférjenek, a megnyúlt vénák kénytelenek csavarosan tekeregni és kitüremkedni.

Ennél is fontosabb, amikor a vénák kitágulnak, ebben az esetben ugyanis a bennük található billentyűk eltávolodnak egymástól, és már nem tudják megakadályozni, hogy a vér ne csak a szív felé, hanem visszafelé, a perifériás rész felé is áramoljon. A visszaáramlás miatt pedig az amúgy is vékony falú, csavaros lefutású vénák még jobban kitágulnak.


A visszérbetegség fázisai
A betegség kezdeti szakaszában pókhálószerű seprűvénák jelennek meg. Előrehaladott állapotban akár több centiméteres kanyarulatok is kialakulhatnak. Súlyos következményei között lehet a lábszárfekély vagy a trombózis, ezért muszáj odafigyelni már a kezdeti tünetekre, kímélni a lábunkat, például a lehető legtöbbször hordjunk kényelmes cipőt.



Mit tehetünk a visszérbetegség ellen
Ha a fenti lista szerint hajlamosak vagyunk a visszérbetegségre, ideje figyelmet fordítani a lábunkra, és fogyással, illetve a dohányzás elhagyásával csökkenteni a kockázatot, ha a munkánkból eredő okozókon nem is tudunk változtatni. Segít a rendszeres lábtorna, akár az irodai asztalnál ülve is, de igazából bármilyen testmozgás javasolt, például az úszás, mert a hideg vízben összehúzódnak az érfali izmok.

Amikor csak lehet, polcoljuk fel a lábunkat. Az orvosok javasolják a napi fél óra könnyű sétát - természetesen nem mindegy, milyen cipőben tesszük ezt, a legjobb, ha olyan lábbelit választunk egészségügyi sétánkhoz, amelynek kiképzésekor figyelembe vették az anatómiát, és amely precízen és megfelelően tartja a lábunkat.

Segít az olyan apróság is, ha zuhanyozás végén a lábat rendszeresen hideg vízzel tusoljuk egy percig, alulról felfelé. Különben is kerüljük a kádfürdőt, és minden olyan helyzetet, amelyben az erek kitágulhatnak, például a kocsiban a lábra érkező meleg levegőt kapcsoljuk ki.

A munkahelyünkön és otthon hordjunk olyan papucsot vagy egyéb lábbelit, amely kialakításával tehermentesíti a bokát, egyenletes súlyelosztást biztosít és korrigálja a tartást.

Mit javasolnak az orvosok, ha visszeresek vagyunk
A kezdeti kezelés igen egyszerű: kompressziós módszerrel könnyíthetünk a kialakulóban lévő helyzeten, magyarul tanácsos elasztikus harisnyát hordanunk. Talán mondani sem kell, de célszerű átnézni cipőtárunkat is, és olyan lábbeliket részesíteni előnyben, amelyekben akár egész napos viselet után sem fáj a lábunk.

A gyógyszeres, injekciós kezelések és a sebészeti eljárások már a betegség előrehaladott stádiumában következnek, ha műtétre kerül a sor, utána a láb megkíméléséhez feltétlenül keressünk magas minőségű, szakemberek által megtervezett lábbeliket a mindennapokhoz.





Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A bütyökről érdemes tudni
  2016-09-01 15:17:16, csütörtök
 
 



Ne legyintsünk a problémára, mondván, hogy a bütyök csak idősebb korban alakul ki, mert ez egy hosszú folyamat eredménye, és pontosan a jelenben dől el, hogy számolnunk kell-e ezzel a jelentős fájdalommal járó lábproblémával. Ugyanis az összes szakember egyetért abban, hogy a bütyök a helytelen lábbelik hordásának következménye, és csak kisebb arányban beszélhetünk öröklött hajlamról.

Mi is a bütyök?
Tulajdonképpen a lúdtalp tehet a problémáról, mert a harántboltozat megsüllyedése miatt a megrövidült inak a nagylábujjat a többi ujj felé húzzák.

A nagylábujj ilyen elhajlása miatt az alapperc kitüremkedik, és létrejön maga a bütyök. De mivel ez nagy részben nőket érintő probléma, a lúdtalpnál még nagyobb bűnös a szűk, magassarkú lábbelik éveken át tartó viselése.

Az ilyen cipőkben az ujjaknak nincsen elég helye, egymásra torlódnak, és lassan elindul a bütykösödési folyamat.

Megfigyelhető, hogy a bütyök kialakulása összefüggésben van azzal, melyik kezünket használjuk elsősorban: a jobbkezeseknél a bal lábfejen alakul ki gyakrabban a bütyök, míg a balkezeseknél a jobb lábfej fájdalma jellemzőbb, mivel az ellentétes oldalakat rendszeresebben terheljük.

Hogyan akadályozhatjuk meg a bütyök kialakulását
A jó hír az, hogy egyszerű és fájdalommentes a megelőzés: csak arra kell figyelnünk, hogy a lehető legtöbbször megfelelő lábbelit viseljünk.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a cipő kiválasztásakor? Legyen helye a lábujjaknak, a testsúlyunkat egyenletes mértékben ossza szét a talpon, és akadályozza meg a harántboltozat süllyedését.

Ha ilyen típusú lábbeliket hordunk, nagymértékben csökkentjük a bütyök kialakulásának esélyét, ráadásul a lábfej további elváltozásait is megelőzhetjük.

Mit tegyünk, ha már kialakult a bütyök?
Ha már lúdtalpasak vagyunk, hordjunk lúdtalpbetétet, illetve rendszeres lábtornával is lassíthatjuk a bütyök kialakulását, és megelőzhetjük a fájdalmak gyakori visszatérését.

Ugyanis a bütyök nemcsak esztétikai probléma, komoly fájdalommal járó elváltozás: az állandó nyomás hatására a nyáktömlő könnyen begyullad, és ez fokozott fájdalmat okoz.

A dörzsölés hatására a deformálódott részt fedő bőr gyakran begyullad, ki is sebesedhet, sőt, a területen fekély is kialakulhat. Ezért érdemes már a kezdeti tünetekre odafigyelni.

A rendszeres gyógytorna és az izmok szakszerű tornáztatása segít, hogy a láb struktúrája helyreálljon, így javítva a kialakult állapotot.

A tornával tehát nem a bütyköt kezeli a szakember, hanem a lábfej és a talp szerkezeti elváltozásait, jellemző módon ez a lábujjak, a lábél és a boka intenzív átmozgatásával történik.

A sportolásról sem kell lemondanunk, ha már kialakult a bütyök, de olyan mozgásformát érdemes választani, amelyek nem terhelik az átlagosnál jobban a lábfejet és a lábujjakat: rendszeresen ússzunk vagy kerékpározzunk.

A kezdeti stádiumban éjjelente lábujjsín használata ajánlott, amely a nagylábujjat a megfelelő helyen tartja. Gyulladás és fájdalom esetén a lábat pihentessük, jegeljük, fájdalomcsillapító krémmel kezeljük.

A kifejlődött bütyök nem visszafordítható állapot, végső esetben sebészeti beavatkozás lehet a megoldás, amely következtében a lábfej visszanyeri eredeti formáját.

Ezután természetesen kímélni kell a lábat és a lábfejet, kényelmes lábbeliket érdemes viselni, de tisztában kell lenni azzal is, hogy a műtét után a deformitás újra kialakulhat.

Ne várjuk meg, amíg a bütyök kifejlődik!
Mindezektől könnyedén megkímélhetjük magunkat, ha odafigyelünk lábunk egészségére, és rendszeresen anatómiailag jól kiképzett lábbelit viselünk, beleértve az otthoni papucsot is.

Mivel a bütyök kialakulása ezzel a nagyon egyszerű módszerrel szinte teljes mértékben megelőzhető, lábunk egészsége érdekében kerüljük el a kényelmetlen cipők, szandálok viselését!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Kis pingvinek
  2016-09-01 07:05:13, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Hattyúmama és a kicsik
  2016-09-01 07:04:23, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Birkamama és a kicsi
  2016-09-01 07:03:18, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4775
  • e Hét: 13557
  • e Hónap: 45043
  • e Év: 249744
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.