Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A "nagyhalas" történet
  2016-09-13 08:42:46, kedd
 
  A ,,NAGYHALAS" TÖRTÉNET * JÓNÁS 1-4

KÖZPONTI IGERÉSZ: JÓNÁS 3-4

ÖSSZEFOGLALÁS * Isten elől menekülni nemcsak a tolvajok és gyilkosok sajátja. Időnként az igehirdetők is kerülhetnek ilyen helyzetbe! Gondold végig Jónás próféta történetét, akit Isten elküldött, hogy rajta keresztül ultimátumot hirdessen Izráel fő ellenségének, Asszíriának. Jónás azonban ,,engedély nélküli eltávra" ment, és keresett magának egy hajót, ami az ellenkező irányba indul. Célállomás: Tarzisz. Isten először egy vihar, majd egy éhes hal segítségével fordította vissza Jónást a helyes irányba, Ninive felé. Miután megtartotta egymondatos prédikációját, kétségbeesetten nézte végig, ahogy Ninive egész városa - még a jószágok is - megtérnek zsákruhában és hamuban. Mikor Isten megkönyörült Izráel ellenségén, forró szélre, egy árnyékot adó bokorra és egy éhes féregre volt szükség, hogy megtanítsa Jónásnak, milyen nagy az Ő irgalma a bűnös ember felé.

NAPI ÚTRAVALÓ * Jónás könyvében talán az a legkülönlegesebb, hogy mindenki engedelmeskedik Istennek, csak maga az ige hirdetője nem! A vihar, a kocka, a hajósok, a hal, a niniveiek, a keleti szél, a tök, a féreg - minden és mindenki Isten parancsa szerint járt el, kivéve azt, aki arra hivatott, hogy Istenét kövesse.
Nézz magadba! Cselekedeteiddel alátámasztod vagy semmissé teszed keresztyén elhivatásodat? Isten gyakran ad még egy esélyt az engedelmességre (mint Jónásnak), de nem lenne sokkal egyszerűbb és sokkal kevésbé fájdalmas, ha már rögtön az első alkalommal engedelmeskednél neki?
Képzeld magad Jónás helyébe, és egyes szám első személyben írj egy rövid számadást azzal kapcsolatban, hogy miként kellett volna eljárnod az alábbi helyzetek egyikében: a hajón, a hal gyomrában, a városban, a város szélén. Mi a te életedben az a ,,ninivei küldetés", amit Isten rád bízott ma?

BETEKINTÉS * A HAL ESETE - MEGTÖRTÉNHETETT? MEGTÖRTÉNT? - Az első kérdésre J. S. Baxter már választ adott Explore the Book című bibliakommentárjában, ahol két olyan férfi dokumentált esetéről tesz említést, akiket cápa vagy bálna köpött ki - és túl is élték, hogy beszámolhassanak róla. A második kérdésre való válaszul pedig nézd meg a Máté 12,39-40-et, és megkérdőjelezhetetlen forrásból kapod meg a megerősítést.

Az élet nagy sakkjátszmáját illetően ne feledd: nemcsak az első lépés Istené, hanem az utolsó is!

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az Úr az Őt félőkben gyönyörködik
  2016-09-13 07:49:26, kedd
 
  ,,Az őt félőkben gyönyörködik az Úr." (Zsoltárok 147:11)


Milyen kiváltság! Az Úr az Őt félőkben gyönyörködik. Örül munkájának. Ahogy egy férfinak tetszik a felesége, tetszenek gyermekei és pénze és vagyona, olyan az az ember, aki féli az Urat. Ő Isten gyönyörködésének tárgya. Istennek tetszik gyermekei jóléte. Ezért küld nekik egészséget szenthelyéből, és megitatja őket gyönyörűségének folyóvizéből, olvassuk a Zsolt 36:9-ben.
Amikor tetszik nekünk valaki, hogy még jobban tessék, tanítjuk őt, és olyan szabályokat és törvényeket adunk neki, hogy azok szerint cselekedjék. Így tesz az Úr is. Amikor Pál a thesszalonikai gyülekezetet arra buzdítja, hogy szent életet éljenek, azt mondja: ,,Továbbá pedig kérünk titeket, atyámfiai, és intünk az Úr Jézusban, hogy aszerint, amint tőlünk tanultátok, mimódon kell forgolódnotok, és Istennek tetszenek: mindinkább gyarapodjatok" (1Thessz 4:1).
Ha tetszik nekünk valaki, sok mindent eltűrünk tőle, és készek vagyunk sok mindent elnézni, bár az nem kedvünkre való. A férj eltűri és elnézi feleségének, amit egy kívülállóval nem tenne. Így bocsátja meg az Úr is gyermekeinek hibáikat, ,,amint kiki kedvez a maga fiának, aki szolgálja őt" (Mal 3:17).
Boldog az az ember, aki Istent féli! Jó gondolatai, jó próbálkozásai, hogy az Urat szolgálja, tetszik Istennek.
Milyen kedves nekünk, ha valamit kapunk gyermekeinktől, különösen, ha tudjuk, hogy szeretetből, megbecsülésből és tiszteletből teszik. Az Úr Jézus is megemlítette az özvegyasszony két fillérét. Tetszett neki az asszony, és annak cselekedete.

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 518 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 420
  • e Hét: 13994
  • e Hónap: 25869
  • e Év: 213671
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.