Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A lúdtalpról
  2016-09-16 13:21:38, péntek
 
  A lúdtalp az életet nem veszélyezteti ugyan, de az életminőséget nagymértékben képes lerontani, hiszen sok esetben fájdalommal jár együtt. A lúdtalp egy olyan egészségügyi probléma, amely egészen kicsi korban is kialakulhat, de felnőttkorban is jelentkezhet.

A lúdtalp a talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedése. Oka lehet a túlsúly, ha valaki megterhelő, fizikai munkát végez, de a terhesség során is kialakulhat. A lúdtalpas személyek nem bírják a hosszabb sétákat vagy a sok ideig tartó egy helyben állást, mert hamar elfáradnak, és sok esetben érezhetnek fájdalmat is, legfőképpen bokaízületi fájdalom jelentkezik náluk. Esetükben gyakran figyelhető meg úgynevezett csámpás járás is.

A lúdtalp más betegségeket és egészségügyi gondokat is generálhat. Ilyenek például az ízületi kopás, amelyet a lábcsontok megváltozott helyzete miatt kialakult fájdalom okoz. Kialakulhat bütyök, kalapácsujj, de a lúdtalp következménye bokasüllyedés is lehet. A lúdtalpas személyeknél általában tartási rendellenességek alakulnak ki. Sok esetben ugyanis egyes izmok megrövidülnek vagy megnyúlnak, amelyek hátgerincferdülést is okozhatnak.

Milyen terápiás eszközök és módszerek állnak a lúdtalpas személyek rendelkezésére?
Első és legfontosabb, hogy az ebben a betegségben szenvedő egyén elsajátítsa a helyes járást, hogy az állapota ne romoljon tovább. Ortopéd szakorvos általában lúdtalpbetétet javasol a lehetséges gyógymódok egyikeként.

Nagyon fontos a láb rendszeres tornáztatása, vagyis az izmok erősítése és nyújtása. A lúdtalptorna vagy gyógytorna segítségével a lábboltozatokat tartó izmokat lehet megerősíteni, ez a korrekcióra is lehetőséget ad. A torna és a lúdtalpbetét egymás kiegészítői lehetnek. Gyógytornász tud csak személyre szabott lúdtalptornát kidolgozni, és abban is segítséget nyújt, hogy a lúdtalpas személy a különböző feladatokat alaposan begyakorolja, hogy aztán azokat a saját otthonában is el tudja végezni.

A gerincgyógyító masszázsterápia is sokat segíthet, melynek legfőbb célja a további súlyos szövődmények, a degeneratív elváltozások kialakulásának megelőzése. A masszázsterápia mellett javasolni szokták, hogy a páciens járjon minél többet a lábfej külső élén, amelyet a beteg eddig csak keveset használt, viszont ez az eddig hanyagolt izomzat megerősödését szolgálja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Csalánkülönlegességek egészségünk védelmében
  2016-09-16 13:18:24, péntek
 
 



Hazánkban az egyik legkedveltebb gyógynövény a csalán. A csalán bővelkedik hatóanyagokban, mint például flavonoidok, telítetlen zsírsavak és klorofill, de ásványi anyagok - kalcium, vas, kálium és kovasav - is megtalálhatók benne. A gyógynövény lúgosító hatással rendelkezik, a benne lévő kovasav pedig megerősíti a csontokat, de a kötőszövetekre, az ínakra és az ízületekre is jó hatással van. A csalán vizelethajtó és méregtelenítő hatásokkal rendelkezik, így bátran lehet alkalmazni tavaszi méregtelenítő kúrák esetén. A csalán csökkenti a hólyaggyulladás kellemetlen tüneteit és enyhíteni tudja a reuma és a köszvény okozta kellemetlen panaszokat is. A csalán serkenti az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a gyulladások kialakulásának kockázatát és enyhíti a fájdalmakat.

A csalánból készülhet tea. Tegyen egy csészébe 2 teáskanálnyi csalánt, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja állni 5-10 percig, majd szűrje le.

Csalánból préselt levet is készíthetünk. Szedjen le egy nagy csokor csalánt, majd mossa meg a szárakról leszedegetett leveleket. Tumixgépben egy kevés vízzel pépesítse, majd citrommal és mézzel ízesítve, vagy ezek nélkül fogyassza.

A csalánt nyersen ételekbe vagy ételekhez keverve is fogyaszthatjuk, és kitűnő ételeket készíthetünk belőle. A csalánnal ízesített krémsajt az egyik kedvencem. Hogyan készül? Szedjen le egy kisebb csokor csalánt, majd szedegesse le a leveleit. Blansírozza azokat, vagyis helyezze a leveleket először forró vízbe, majd hideg vízzel öblítse le. Tegye félre, hogy alaposan lecsöpögjenek, ezután pedig vágja fel a csalánleveleket apró darabokra. Egy edénybe tegyen 30 dkg krémsajtot, adjon hozzá 2-3 fokhagymanyomón kipréselt fokhagymát, majd keverje hozzájuk a felaprított csalánleveleket. Ízesítse a pikáns krémsajtot sóval, fehér borssal és egy kevés frissen facsart citromlével. A krémsajt nagyon jól passzol a saját magunk által készített, teljes kiőrlésű lisztből és magvakkal dúsított kenyérhez.

A csalánsalátához a csalánt önmagában és más zöldségekkel is bátran fogyaszthatjuk. Én mindig idényzöldségeket használok, amelyeket egy kevés vajon zöldfűszerekkel megpárolok, de csak annyira, hogy roppanósan puhák maradjanak. Az öntet lehet joghurtos, olívaolajos, vagy éppen frissen facsart citromlevet is lehet önteni a salátára. Fűszerekkel tovább ízesíthetjük a salátát.

A csalánból leves is készülhet. Én általában valamilyen sovány húsból készült levest készítek. A következő recept is húsból készített lesz. Szeleteljen fel kisebb kockára 40-50 dkg csirkemellet. Egy edénybe öntsön egy kevés növényi olajat, amelyen dinszteljen meg egy fej vöröshagymát és két-három gerezd, felaprított fokhagymát. Adja hozzá a húst és kicsit pirítsa meg, majd öntse fel vízzel. Amikor kezd forrni a víz, akkor fűszerezze sóval, borssal, babérlevéllel. Amikor a hús kellőképpen átpuhult, akkor a levest besűrítjük. Ezt meg lehet tenni például puhára főzött és pépesített zöldségekkel. A főzés utolsó öt percében kell a blansírozott, felaprított fiatal csalánleveleket vagy hajtásokat a leveshez adni. A levest egy kevés frissen facsart citromlével még pikánsabbá lehet tenni.

A fasírtot nagyon szeretem, mivel rengeteg variációban elkészíthető. A fasírt készülhet csak zöldségekből, de sovány darált húsból is. Természetesen csalánnal is gazdagíthatjuk és egészséges gabonanövényekkel - bulgur, hajdina, köles - is dúsíthatjuk. Én aktuálisan olyan fűszernövénnyel gazdagítom, amely éppen nyílik a kiskertemben. Szoktam beletenni bazsalikomot, rozmaringot, koriandert és természetesen csalánt is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fekete nadálytő – csontokra, szalagokra, inakra
  2016-09-16 13:11:01, péntek
 
 



Egy-két fekete nadálytő a kertben kitűnő csont- és sebgyógyító szerrel láthat el bennünket. A gyógyító hatóanyagok túlnyomórészt a sötét, nyálkás gyökérben találhatók az évelő növény "pihenőideje" alatt, októbertől áprilisig. Ekkor megfelelő az időpont arra, hogy egy darab gyökeret óvatosan kiássunk, és belőle tinktúrát vagy kenőcsöt készítsünk. A gyökérből készült orvosságok csak külsőleg alkalmazhatók. Míg a növény gyökerét októbertől áprilisig, a levelét áprilistól októberig gyűjthetjük.

Tulajdonságai:
sebgyógyító,
szövetépítő,
sejtmegújító,
gyulladásgátló,
fájdalomcsillapító,
B12-vitamint tartalmaz.
Alkalmazása:

Borogatás hígított tinktúrából csontsérülésekre, csonttörésre, sportsérülésekre, ficamokra, porckorong-degenerációra, csonthártyagyulladásra, teniszkönyökre, ízületi porckopásra, idegfájdalmakra, ízületi panaszokra, isiászra, sebekre, égési sérülésekre.
Kenőcs vagy enyhén hígított tinktúra hasonló panaszokra.
Pépes pakolás a friss vagy szárított, őrölt gyökérből ugyanezen panaszokra.
A virágokból készült tea belsőleg hólyaggyulladásra.
Kevés levelet keverhetünk salátákba, tésztákba, fűszersókba.
A levelekből erősítő trágyát készíthetünk biogazdaságokban.

Fekete nadálytőből kenőcs készítése
Két marék friss, megmosott, apróra vágott vagy lereszelt gyökeret 150 gramm mogyoró-, napraforgó- vagy szőlőmagolajjal egy edénybe teszünk, és keverés mellett lassan felmelegítjük. Alacsony lángon hagyjuk legalább 30 percig vagy akár másfél óráig is, alkalmanként megkeverve, amíg a zsiradék átveszi az ízt és a színt. Tegyünk hozzá 15 gramm elmorzsolt méhviaszt, hagyjuk elolvadni, és nagyon alaposan keverjük el. Harisnyán szűrjük át egy másik edénybe és jól nyomkodjuk ki (a visszamaradt gyökeret felhasználhatjuk borogatáshoz). A még folyékony, kissé lehűlt zsiradékokhoz keverjünk 1-2 evőkanál fekete nadálytő-tinktúrát és 10-15 csepp teafaolajat. Öntsük tégelyekbe, hűtsük le és zárjuk le. A kenőcs hűvös helyen tárolva 1 évig tartható el.

Fekete nadálytő-tinktúra készítése:
Lehetőleg telihold idején óvatosan ássunk ki egy darab gyökeret. Mossuk meg, és a hibás részeket vágjuk ki. Vágjuk vékony szeletekre. Tegyük egy befőttes üvegbe, hogy félig legyen az üveg. Azonnal öntsük fel legalább 50%-os alkohollal. Erre legalkalmasabb egy színtelen, semleges ízű pálinka, pl. vodka. Az üveget fedjük le, és egy hónapig érleljük a melegben, a szobában vagy félárnyékban, amíg a tinktúra barnává és sűrűvé válik. Közben az érlelődő tinktúrát gyakran nézzük meg, és enyhén rázzuk fel. Ezután szűrjük át, töltsük egy sötét üvegbe, és tároljuk hűvös helyen. 3 évig tartható el.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Galagonya : a szív növénye - jó szívvel ajánlom:-)
  2016-09-16 09:31:56, péntek
 
 



A galagonya már régóta ismert erőteljes gyógyító és mágikus bokorként. Az ősi hagyományok szerint Krisztus töviskoronáját galagonyavesszőből fonták, és József vándorbotját is galagonyából faragták. A növény erdőszéleken és bozótosokban nő, májusban fehér virágai nyílnak, és szeptemberben/októberben gömbölyű piros bogyói érnek.

Tulajdonságai:

vérnyomás-szabályozó,
vérnyomáscsökkentő,
fokozza a szívkoszorúerek keringését,
tágítja a szívkoszorúereket,
segíti a vérkeringést,
erősíti a szívizmokat,
erősíti a szívet,
nyugtató hatású.
A galagonya egy kimondottan enyhe szívgyógyszer. Nem ismertek káros mellékhatásai, ezért hosszú távon is szedhető.

Gyűjtési ideje:

A virágokat virágzási időben májusban, a leveleket májusban-júniusban, a bogyókat szeptemberben-októberben szedhetjük, amikor szép pirosak.

Tartósítási lehetőségek:

A virágok, levelek, valamint a bogyók szárítása.
Tinktúra a bogyókból.
A bogyókat, a virágokat és a leveleket is eltehetjük borban.
Alkalmazása:

A virágból és levélből készült tea vagy tinktúra a túl alacsony vagy túl magas vérnyomásra, megelőzésképp vagy utókezelésként idősebb emberek szívproblémáinál, szív- és keringési panaszokra, szívdobogásra, rendszertelen pulzusra, érelmeszesedésre, stresszre, álmatlanságra, kimerültségre.
Szívbor stresszre, szívritmuszavarokra és enyhe szívpanaszokra, a vérnyomás és a keringés kiegyenlítésére.
Stressz-cseppek - ahogy a neve is mondja - stressz esetén.
Szívtea készítése

Tavasszal virágzási időben gyűjtsünk galagonyavirágot és -levelet, óvatosan szárítsuk meg, egy dobozban vagy üvegben tároljuk. Ebből a teához 2 csapott evőkanállal tegyünk egy bögrébe, öntsük fel fél liter forró vízzel, lefedve hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. A szív erősítésére naponta 3-szor igyunk egy csészével, maximum 3 hónapon keresztül.

Szívbor készítése

Hozzávalók:
friss galagonyabogyó vagy tavasszal galagonyavirág és -levél,
édes vörösbor.
Két maréknyi bogyót enyhén nyomjunk össze, töltsük egy széles nyakú flakonba, és öntsük fel fél liter borral. 4-6 hétig hagyjuk állni, közben alkalmanként rázzuk össze. Végül szűrjük le, és töltsük egy szép üvegbe. Naponta 1-2-szer étkezés után egy likőrös pohárkával fogyasszunk belőle.

Stressz-cseppek

Hozzávalók:
30 gramm citromfűtinktúra,
30 gramm galagonyatinktúra,
20 gramm gyöngyajaktinktúra,
20 gramm orbáncfűtinktúra.

Elkészítése:
A kész szíverősítő tinktúrákat keverjük össze egy 100 ml-es cseppentős üvegcsében, és enyhén rázzuk össze. Ha együtt szeretnénk elkészíteni, júniusban-júliusban eltehetjük az alkoholba a citromfűlevelet, gyöngyajaklevelet és -virágot, valamint az orbáncfűvirágot, érleljük félárnyékban, majd szeptemberben adjuk hozzá a galagonya bogyóit, és ismét érleljük 4 hétig. Ezután kávéfilteren szűrjük át, töltsük egy barna üvegbe, végül lássuk el felirattal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A palástfűről érdemes tudni
  2016-09-16 09:13:12, péntek
 
 



Közönséges palástfű, alpesi palástfű - a nők segítői

A nők évszázadok óta becsülik és használják a közönséges palástfüvet. Már a középkori alkimisták és Paracelsus is áhítattal dicsérték a növényt.

A palástfű minden formában alkalmazható: teakeverékekben, cseppekben, fürdővízben, bedörzsölésre, virágesszenciaként. Minden női problémánál bevethető, legyen szó amenorrhoeáról (a menstruáció kimaradása), cisztáról, menstruációról vagy változókorról. Újabb ismeretek szerint azonban legnagyobb potenciálja hazai ,,progeszteronnövényként" van, összevetve a mexikói jamszgyökérrel.

A közönséges palástfű alpesi nővére az alpesi palástfű, a két növény alkalmazása megegyezik.

A palástfű tulajdonságai:

a legjobb őshonos progeszteronnövény,
növényi hormon,
vérzéscsillapító,
antiszeptikus,
gyulladásgátló,
vértisztító,
összehúzó,
menzeszt szabályozó,
sebgyógyító (nőknél belső sebek),
szülést segítő,
kreativitást támogató,
segít a traumákat feldolgozni.
Gyűjtési ideje

A palástfű levelét, virágját és gyökerét is gyűjtik (utóbbit csak akkor, ha a növény bőségesen terem, a gyökér tartalmazza ugyanis a legtöbb progeszteront). Általában enyhén nedves helyeken nő májustól júniusig, alpesi térségben júniustól augusztusig.

Tartósítása

A leveleket, virágokat és gyökeret szellős helyen megszárítjuk, sötét üvegben vagy kartondobozban tároljuk.
Palástfűtinktúrát készítünk.
Alkalmazása

Tea vagy tinktúra formájában minden női betegségnél, menstruációs panaszoknál, női betegségek megelőzésére, progeszteronként hormonkiegyenlítés céljából, változókori panaszoknál, ciklusszabályozásra, szülés előkészítésére, szülés utáni regenerációhoz, gyermekágyban, kismedencei gyulladásokra, méh- vagy petevezeték-gyulladásra, folyásra, hüvelyfertőzésekre, a méh erősítésére.
Lemosások, fürdők, ülőfürdők vagy öblögetések teával vagy hígított tinktúrával (1: 5-10).
Progeszteronkrém vagy -gél bedörzsölésre ösztrogéndominanciánál.

Alchemilla monticola, azaz közönséges palástfű levelein esőcseppek.
A nők évszázadok óta becsülik és használják a közönséges palástfüvet. Már a középkori alkimisták és Paracelsus is áhítattal dicsérték a növényt.

A palástfű minden formában alkalmazható: teakeverékekben, cseppekben, fürdővízben, bedörzsölésre, virágesszenciaként. Minden női problémánál bevethető, legyen szó amenorrhoeáról (a menstruáció kimaradása), cisztáról, menstruációról vagy változókorról. Újabb ismeretek szerint azonban legnagyobb potenciálja hazai ,,progeszteronnövényként" van, összevetve a mexikói jamszgyökérrel.

A közönséges palástfű alpesi nővére az alpesi palástfű, a két növény alkalmazása megegyezik.

A palástfű tulajdonságai:
a legjobb őshonos progeszteronnövény,
növényi hormon,
vérzéscsillapító,
antiszeptikus,
gyulladásgátló,
vértisztító,
összehúzó,
menzeszt szabályozó,
sebgyógyító (nőknél belső sebek),
szülést segítő,
kreativitást támogató,
segít a traumákat feldolgozni.

Gyűjtési ideje
A palástfű levelét, virágját és gyökerét is gyűjtik (utóbbit csak akkor, ha a növény bőségesen terem, a gyökér tartalmazza ugyanis a legtöbb progeszteront). Általában enyhén nedves helyeken nő májustól júniusig, alpesi térségben júniustól augusztusig.

Tartósítása
A leveleket, virágokat és gyökeret szellős helyen megszárítjuk, sötét üvegben vagy kartondobozban tároljuk.
Palástfűtinktúrát készítünk.
Alkalmazása

Tea vagy tinktúra formájában minden női betegségnél, menstruációs panaszoknál, női betegségek megelőzésére, progeszteronként hormonkiegyenlítés céljából, változókori panaszoknál, ciklusszabályozásra, szülés előkészítésére, szülés utáni regenerációhoz, gyermekágyban, kismedencei gyulladásokra, méh- vagy petevezeték-gyulladásra, folyásra, hüvelyfertőzésekre, a méh erősítésére.
Lemosások, fürdők, ülőfürdők vagy öblögetések teával vagy hígított tinktúrával (1: 5-10).
Progeszteronkrém vagy -gél bedörzsölésre ösztrogéndominanciánál.

Palástfűtinktúra:
Hozzávalók:
40 gramm palástfűgyökér,
8 gramm levél és virág,
150-175 gramm 50-60%-os alkohol.
Elkészítése:

Ássuk ki a gyökeret, mossuk meg, kaparjuk meg, papírtörlővel itassuk szárazra, vágjuk kis szeletekre. A leveleket és virágokat szedjük apró darabokra, majd mindezt adjuk egy befőttesüvegbe. Azonnal adjuk hozzá az alkoholt, hogy a gyökeret jól fedje be. Rázzuk össze, feliratozzuk, és egy hónapig érleljük félárnyékban. Közben rendszeresen nézzük meg és rázzuk össze, majd szűrjük le, és töltsük sötét üvegbe.

A tinktúra erősebben hat, mint a tea, csak néhány cseppre van belőle szükség. Naponta 3-szor 3-4 cseppet szedjünk belőle női panaszokra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Női bajokra - gyógynövények
  2016-09-16 09:08:32, péntek
 
 



Menstruációs zavarok bármilyen életkorban jelentkezhetnek, ennek pedig számtalan oka lehet. A zavaroknak lehetnek szervi okai, de a hormonok is felelőssé tehetők érte. Az egyik ilyen probléma a menstruáció kimaradása, vagy más néven amenorrhoea. Amennyiben nem szervi oka van a vérzés kimaradásának, akkor segítségül hívhatjuk a természetet, hiszen nem szükséges minden esetben orvosságokhoz folyamodnunk.

A menorrhagia, vagyis a kelleténél hosszabb ciklus okozója sok minden lehet. A probléma hátterében meghúzódhat jóindulatú méhizomdaganat, polip, hormonális zavarok, méhmegnagyobbodás, pajzsmirigybetegség, endometriózis, ciszta, méhdaganat, medencegyulladás vagy vérrögképződési rendellenesség. Ha szervi oka van az elnyúló ciklusnak, akkor annak kezelése szakorvos feladata. Amennyiben valamilyen lelki probléma tehető érte felelőssé, akkor első lépésként a stressz forrását kell az életünkből kiiktatni, de a gyógynövényeket is segítségül lehet hívni.

A dysmenorrhoea nem más, mint a menstruáció ideje alatt fellépő tünetegyüttes, amelyek külön-külön is meglehetősen változatosak és fájdalmasak lehetnek. Ilyenek például a derékfájás, a fejfájás, a hányinger, a hányás, a hasmenés, az emlőfeszülés és a hangulatingadozások. A PMS, vagyis a prementsruációs szindróma hasonló tünetekkel jár, mint a dysmenorrhoea, csak ezek a tünetek már a menstruáció előtt néhány nappal jelentkeznek. A természet azonban ezekre a kellemetlen tünetekre is kínál gyengéd megoldásokat.

A kamillát már ősidők óta használja a népgyógyászat. Elsősorban a prementsruációs szindróma tüneteit enyhíti, legfőképpen pedig a görcsöket képes hatékonyan oldani. Öntsön le 2 teáskanálnyi kamillavirágzatot két deciliternyi forró vízzel, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Naponta 3-4 csészényit is elfogyaszthat belőle.

A cickafark bevethető amenorrhoea és dysmenorrhoea esetén is. Ebből a gyógynövényből is készíthető tea, amelyből reggelente érdemes egy-egy csészével elfogyasztani. Csak kúraszerűen, két-három hétig lehet alkalmazni.

A barátcserjét lehet használni vérzéskimaradásra és elhúzódó menstruációra, de a PMS kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja. A barátcserjét hosszabb ideig, legalább három hónapig kúraszerűen kell alkalmazni. Patikákban kapszula, tabletta, oldat és csepp formájában kapható.

A pásztortáska szintén szabályozni képes a menstruációs ciklust, de a menstruációs fájdalmakat is enyhíteni tudja. A változókorban fellépő kellemetlen tüneteken is sokat képes enyhíteni. Forrázzon le 2,5 dl vízzel egy-két teáskanálnyi teafüvet, majd hagyja állni 10 percig. Leszűrve fogyassza.

A palástfű szintén egy csodálatos gyógynövény a menstruációs okozta, néha elviselhetetlenné váló szimptómák enyhítésére.
Forrás : Link
Megjegyzés : A cickafark alkalmazása megfontolandó cysták és myomák esetén( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A női hajvesztés háttere
  2016-09-16 09:02:23, péntek
 
  Nőknél a hajhullás körülbelül negyvenéves korban kezdődik és kezd drasztikussá válni. A haj először csak rendellenesen elkezd hullani, majd a hajszálak elvékonyodnak, végül a haj teljesen megritkul. A hajhullás akkor tekinthető kórosnak, ha az túlzott mértékűvé válik és a kihullott hajszálak helyett nem nőnek újak. Nőknél a hajhullásnak két típusát különböztethetjük meg. A feminin típusú hajhullás a fejtetőn, a választéknál kezdődik el, először csak vékony vonalban, majd ez a vonal egyre vastagabbá válik, olyannyira, hogy a fejbőr is jól láthatóvá válik. A maszkulin, vagy a férfias típusú kopaszodásnál elsősorban a homloki részen és környékén lesz egyre ritkább a haj.

A kóros mértékű hajhullásnak genetikai oka is lehet. Hiszen ha felmenőink között a nők általában vékony szálú, ritkuló hajjal rendelkeztek, nem valószínű, hogy pont nekünk lesz majd dús, fenékig érő hajkoronánk. Ez általában örökletes, persze kivételek azért mindig akadnak.

A hajhullásnak, hajritkulásnak meglehetősen sok oka van. Az egyik ilyen ok hormonális eredetű. Amikor a női szervezetben megemelkedik a tesztoszteronszint, vagy a női hormonok szintje alacsonnyá válik, akkor ez generálhat nagymértékű hajhullást, amely akár még kopaszodáshoz is vezethet.

Évszakhoz köthetően is megjelenhet a hajvesztés problémája, főként tavasszal, hiszen a téli hónapokban kimerülnek vitamin- és ásványianyag-raktáraink, amelyek újbóli feltöltésével a hajhullás csak egy rövid ideig tartó rémálomnak tűnhet.

Az áldott állapot is okozhat túlzott mértékű hajvesztést. Az első trimeszterben először megemelkedik a női nemi hormonok szintje, ezért ez még javíthat is a haj állapotán, majd a hormonszint csökkenésével a hajvesztés is elkezdődik. Azonban mivel itt nem betegségről van szó, nem alakul ki kopaszodás, hiszen az elvesztett hajszálakkal egy időben az új hajszálak is növekedésnek indulnak.

A menopauza szintén nagy csata elé állítja a nőket. Ha csak a változókorral együtt járó egyetlen tünetet vesszük, ami ez esetben a jelentős mennyiségű haj elvesztése, már ezzel szembenézni is egy embert próbáló feladat. A változókor ideje alatt a női szervezetben lecsökken az ösztrogén- és a progeszteronszint, viszont az androgén, vagyis a férfi nemi hormonok szintje megemelkedik, amely a hajhagymák elsorvadását idézheti elő, ez pedig a hajmennyiség megcsappanását okozza.

Egyes betegségek is okozhatnak hajvesztést, mint például a petefészek- vagy a foggyökérciszta, az epehólyag- vagy a mandulagyulladás. De egyes gyógyszerek is okozhatnak hasonló problémát.

A mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás és a drasztikus fogyókúra miatt is megcsappanhat hajunk mennyisége. Hiszen ezekben az esetekben sem jutunk mindig elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz, márpedig az erős és egészséges hajzuhataghoz elengedhetetlen a cink, a vas, a folsav, a biotin és a B12-vitamin.

Mint említettem, a menopauza egyik velejárója lehet a hajritkulás és a haj minőségének megváltozása. Sajnos, ahogy öregszünk, úgy változik negatív irányba hajunk állapota. Köszönhető ez annak, hogy a férfi nemi hormonok szintje megemelkedik, de egyes betegségek is okozhatnak hajhullást. Az öregedési folyamatokat azonban lehet lassítani, ezért a hajvesztés sem feltétlenül válik rendellenessé, ha elegendő folyadékot fogyasztunk, egészségesen táplálkozunk, naponta sétálunk egy keveset a friss levegőn, sokat mozgunk és nem élünk semmiféle káros szenvedéllyel. Idősebb korban egyébként is fokozottabban ügyelni kellene a megfelelő tápanyag-ellátottságra, hiszen a vitaminok és ásványi anyagok meghosszabbíthatják a hajszálak élettartamát. Ha pedig még elsajátítjuk a helyes stresszkezelési technikákat, akkor kevésbé kell attól rettegnünk, hogy hamar búcsút kell inthetünk a hajkoronánknak. Márpedig a stressz megakadályozza, hogy a szőrtüszők és a hajhagymák tápanyaghoz és oxigénhez jussanak, ami ismét csak ritkuló hajzatot eredményezhet.

Természetesen a hajhullásnak ezernyi más oka is lehet. A legfontosabb amit tehetünk, hogy figyeljük testünk jelzéseit és próbáljuk meg a szükségleteinket kielégíteni, ha betegek vagyunk, azt nem félvállról venni. Ha szeretnénk, hogy hajkoronánk minél hosszabb ideig egészséges maradjon, akkor változtassunk az életmódunkon. Nyilván vannak esetek, amikor szinte semmit sem tehetünk, hogy megmentsük hajszálainkat. Ilyen esetekben egy jól megválasztott frizura sokat segíthet. Egy rövid haj is lehet szép és azt is lehet elegánsan, emelt fővel viselni.
Forrás : Link

Megjegyzés : sokszor igen hatásos tud lenni a Medea ( sárga vagy zöld) hajsampon, Gerovitál hajsampon és a Helia D készítméníek ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 6168
  • e Hónap: 26030
  • e Év: 201905
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.