Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Hogyan vezet az Úr?
  2016-09-19 12:01:33, hétfő
 
  Hogyan vezet az Úr?



Hogyan tudhatom meg egy adott helyzetben Isten akaratát az életemben? Isten komoly, odaszánt gyermekei gyakran találják szembe magukat ezzel az életbevágóan fontos kérdéssel. Lelki békéjük függ attól, hogy vajon az Úr vezeti-e őket? Ez a bizonytalanság elveszi belső békességüket, és félelemmel tölti el a szívüket. Erre a kérdésre a következőkben találhatunk útmutatást.
Mindenekelőtt alapvető és elengedhetetlenül fontos, hogy életünket odaszenteljük Isten dicsőségére, és engedjük, hogy az Úr Jézus legyen az úr az életünkben. Isten vezetni akar minket az Ő nagy nevéért, de nem tud vezetni, ha ellenállunk akaratának. A pásztor sem tudja terelni a makacs báránykát.
Ahelyett, hogy elvárnánk Istentől, hogy segítsen kigondolt útjainkban - és ilyen módon próbálnánk őt kihasználni -, rendeljük magunkat örömmel az Ő szolgálatába, és hagyjuk, hogy Ő munkálkodjon rajtunk keresztül az Ő céljaiért. Ha elköteleztük magunkat Istennek, és szívünk szándéka neki engedelmeskedni, akkor valóban elvárhatjuk az Ő vezetését. Számtalan helyen tanítja ezt a Szentírás, nekünk csak el kell hinnünk.

Az Úr vezetésére vonatkozó négy alapelv:

1. Vannak dolgok, amelyekre az Úr konkrétan megmondta, hogy ,,nem"; vagy ,,ne tedd!" A Szentírás világosan meghatározza, hogy mi az, amit az Úr gyermeke nem tehet. Amikor felszólít a bűnbánatra, ugyanakkor utasít is: ,,Fordulj el a gonosztól, és cselekedj jót!" (1Pt 3,11) Ezt jól jegyezzük meg, mint az első, csalhatatlan szabályt! Soha ne keressük az Úr vezetését olyan dolgokban, amelyek Isten Igéjében világosan tiltva vannak!
2. Vannak dolgok, amelyekre kimondta az Ő Igéjében, hogy ,,igen"; vagy ,,tedd!"A próféták, a zsoltárírók, az apostolok és Urunk, Jézus Krisztus is, mindannyian utasítanak minket feltétlen engedelmességre. ,,Mert az én igám boldogító, és az én terhem könnyű" (Mt 11,30). Ez tehát a második szabály. Soha ne keressük az Úr vezetését olyan dolgokban, amelyeket Ő az Igéjében világosan parancsol.
3. Vannak dolgok, amelyekben Isten választási lehetőséget ad az Ő újjászületett és megszentelt életű gyermekeinek. Miközben aggódva keressük egy-egy dologban Isten akaratát, gyakran nem vesszük tudomásul, hogy legtöbb olyan kérdésben, amely földi életünkre vonatkozik, az Úr ránk hagyta a döntést. Szabadságot adott saját gondolatainkat követni, de fontos, hogy az Úr Jézus és az egymás iránti szeretetünk indítson bennünket.
Amikor ésszerű és magától értetődő döntést hozunk, akkor talán nem látszunk olyan ,,lelki beállítottságúnak", mintha az Úr vezetéséért imádkoznánk. De ez nem így van. Ha Isten ad valakinek egy órát, akarja-e, hogy az tőle kérdezze az időt? Ha van valakinek iránytűje, akkor örömet szerez Istennek, ha kétségbeesetten könyörög útmutatásért? Nem azt kívánja-e, hogy úgy kormányozzunk, ahogy az iránytű megkívánja? Tehát az olyan esetek kivételével, amikor az Úr kifejezetten megtiltott vagy megparancsolt valamit, ránk bízta a döntést. És örül, ha mi is örülünk ennek. Azt akarja, hogy szabadon, szorongás nélkül szárnyaljunk, mint a madár, és énekeljük a mi Teremtőnk dicséretét. Isten átadott életű gyermeke nem tud rossz döntést hozni, mert Ővele közössége van.
4.Vannak kivételes és ritkán előforduló esetek, amikor nincs elég adatunk a helyes döntéshez, és nagy tét forog kockán, de nem találunk igei útmutatást. Ez megköveteli, hogy speciális útmutatást kapjunk az Úrtól, nehogy súlyos tévedésbe essünk. Az ilyen esetre ott van számunkra Isten hűséges ígérete: ,,Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem" (Zsolt 32,8). ,,Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad... De hittel kérje, semmit sem kételkedve..." (Jak 1,5- 6) ,,Én, az Úr vagyok a te Istened, arra tanítalak, ami javadra válik, azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell" (Ézs 48,17).

* Vidd problémádat az Úr elé!

* Emlékeztesd ígéreteire!

* Azután indulj, és cselekedd azt, ami a legjobbnak látszik számodra, és az Úr nem fogja megengedni, hogy elhibázd a döntést!

A. W. Tozer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A színfalak mögött
  2016-09-19 08:13:40, hétfő
 
  A SZÍNFALAK MÖGÖTT * HABAKUK 1-3

KÖZPONTI IGERÉSZ: HABAKUK 1 ÉS 3

ÖSSZEFOGLALÁS * Habakuk könyve nem is annyira a próféta prédikációinak, mint inkább a próféta problémáinak a gyűjteménye. Szétnézve szülőföldjén, Habakuk csak erőszakot és jogtalanságot lát mindenfelé, s ez arra indítja őt, hogy zavarba ejtő kérdéseket intézzen Istenéhez: ,,Miért virul néped körében a gonosz, Uram? Miért nyomják el az igazat? Miért nem teszel valamit a társadalmi igazságtalanságokkal szemben?" Isten válasza azonban még Júda állapotánál is megdöbbentőbb. ,,Nagyon is teszek, Habakuk. Azon vagyok, hogy egy Júdánál is romlottabb néppel, a káldeusokkal tisztítsam meg romlott népemet." Habakuk döbbent hitetlenkedéssel reagál: ,,Szent Istenként mégis hogyan tehetsz ilyet?" Amikor Isten türelmesen válaszol a próféta kérdésére, Habakuk olyan hittel teljes imádsággal és dicsérettel reagál, amely azóta is újra és újra felhangzik a századokon át.

NAPI ÚTRAVALÓ * Nehéz kérdéseiddel ne félj Istenhez fordulni! De készülj fel a sokkra, ha Isten válaszol, illetve arra az eshetőségre is, hogy egyáltalán nem kapsz választ!
Emberi szempontból Isten mennyei dolgai nem mindig értelmezhetőek. Ha Habakuk akarata érvényesül, Isten ítélete pusztító viharként söpör végig Júdán - méghozzá azonnal. De Isten ütemezése szerint az igazságtalanság folytatódott (és rosszabbodott) mindaddig, míg végül Babilónia elfoglalta Jeruzsálemet. Az Úr nem tartotta szükségesnek, hogy Habakuk választ kapjon az ütemezés hátterében álló összes kérdésre, egyszerűen csak azt akarta, hogy szolgája csendesen bízzon az ő hatalmában, és járjon hitben!
Válassz egy Habakuk-szerű helyzetet, amellyel mostanában szembenézel, és sorold fel az össze ,,miértet", amelyre választ szeretnél kapni Istentől. A lap tetejére írd fel a 2,4b és a 3,19 szavait. Legyenek ezek a szavak az Istenbe vetett bizalmad kifejeződései, hiszen nála van az összes válasz!

BETEKINTÉS * EGY IDÉZHETŐ IDÉZET - A Habakuk 2,4 második fele akkora jelentőséggel bír, hogy az Újszövetség háromszor is idézi (Róma 1,17; Galata 3,11; Zsidók 10,38). Ugye te is úgy látod, hogy ez egy ismétlésre méltó gondolat?

Habakuk sírással kezdi, de dicsőítéssel végzi.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Bárcsak félnéd az Urat
  2016-09-19 07:31:53, hétfő
 
  ,,Oh, csak félnők az Urat." (Jeremiás 5:24)




Az elmúlt napok önvizsgálata után, hogy kegyelem által féljük-e az Urat, még egy dologra szeretnék figyelmeztetni: Ha nem féled az Urat, akkor ne halaszd azt tovább. Vannak, akik észreveszik ugyan, hogy hiányzik náluk az istenfélelem, azonban a bennük lakozó bűn hatalmával elutasítják a megtérésre való felhívást, ahogy azt textusunkban olvassuk: ,,De ennek a népnek szilaj és dacos szíve van; elhajlottak és elmentek; és még szívükben sem mondják: ,,Oh, csak félnők az Urat, a mi Istenünket."
Látják, hogy körülveszik őket Isten ítéletei, de ez nem indítja őket arra, hogy így szóljanak: ,,Oh, csak félnők az Urat." Továbbra is el akarják maguktól hárítani az Isten félelmét.
És hogy van ez a te életedben?
Bűnös, a te szíved még mindig elhidegült, úgy hogy nem mondod: ,,Oh, csak félnők az Urat"? Az Úr észrevette elhidegülésedet és lázadásodat. Félelmetes ítéletet készít. Erről olvasunk ugyanebben a részben: ,,Hát ezeket ne büntessem-é meg, ezt mondja az Úr; az ilyen nemzeten, mint ez, avagy ne álljon bosszút az én lelkem?" (29.v).
Bűnös, miért akarod ezt a haragot magadra zúdítani? Könyörgök, ne tedd tovább. Miért akarsz a saját hóhérod lenni? Térdelj le, emeld fel szívedet és kezedet az Úr felé, és kiálts: ,,Mutasd meg nékem a te utadat, hogy járhassak a te igazságodban, és teljes szívvel féljem nevedet" (Zsolt 86:11).
Az Úr munkálkodjék úgy a szívedben, hogy ez lehessen a te hited is: ,,Oh, bárcsak félnők az Urat, a mi Istenünket."

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 518 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 533
  • e Hét: 23177
  • e Hónap: 52489
  • e Év: 240291
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.