Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Házi pizza lépésről lépésre: 2 alaprecept...
  2016-09-20 19:59:51, kedd
 
  Házi pizza lépésről lépésre: 2 alaprecept és 15 pompás variáció

Mindenki nagy kedvence a ropogós pizza, ízletes feltétekkel. Íme, néhány kipróbált recept és praktikus ötlet, ezek alapján bárki elkészítheti az olasz ínyencség valamelyik változatát! A kiindulópont az alaptészta, utána már nincs is más tennivalónk, mint kiválasztani egyet a 15 különféle feltét közül.

Az alaptészta

Hozzávalók (egy 39x30 cm nagyságú tepsiben megsütött vagy két 30 cm átmérőjű, kör alakú pizzához):

300 g finomliszt + a nyújtáshoz
1 teáskanál só
fél teáskanál kristálycukor
1 csomag szárított élesztő
175 ml langyos víz
2 evőkanál olívaolaj





ó minőségi alapanyagokkal dolgozzunk

Elkészítése:

1. Az átszitált lisztet, a sót és a cukrot alaposan keverjük össze, adjuk hozzá a langyos vizet, az olajat, majd dogozzuk sima tésztává. Készítsünk belőle egy nagy gombócot, takarjuk le, majd meleg helyen 1 órán keresztül hagyjuk kelni.

2. A sütőt melegítsük elő 250 fokra. A tésztát tegyük egy belisztezett gyúródeszkára, nyújtsuk ki, és helyezzük egy kevés olajjal megkent tepsire, vagy osszuk el két részre, mindkét adagot nyújtsuk kör alakúra, és tegyük a kerek, olajjal kikent sütőformákba.

3. Ízlés szerint rakjuk meg a tésztát a kiválasztott feltéttel, majd a sütő alsó felében süssük kb. 15 percig.
A pizzasütéshez ideális az alacsony peremű, fekete lyukacsos tepsi, hiszen ennek a felületéhez nem tapad oda a tészta sütés közben.

Az alapmártás

Hozzávalók (az alaptésztához szükséges mennyiségben):

2 doboz darabolt paradicsom (konzerv)
1 kis doboz paradicsompüré (konzerv)
2 gerezd fokhagyma
negyed teáskanál oregánó, bazsalikom és majoránna

őrölt fekete bors

Elkészítési idő: 15 perc

Pizzaszósz házilag

Elkészítése:

1. A paradicsomkonzerveket a levükkel együtt öntsük egy fazékba, adjuk hozzá a pürét, majd fakanállal vagy villával nyomogassuk szét.

2. A fokhagymát hámozzuk meg, préseljük át, adjuk a paradicsomhoz. A keveréket forraljuk fel, és lassú tűzön főzzük 10 percig.

3. A mártást ízesítsük sóval, borssal és a zöld fűszerekkel, majd főzzük további 5 percig.






Pizza receptek

Feltétek





A sokféle feltét között mindenki találhat kedvére valót

1. Sonkás-gombás

Hozzávalók:

1 adag alapmártás
200 g sampinyongomba
120 g sonka
50 g zöld olívabogyó
200 g reszelt sajt

Elkészítése:

A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a reszelt sajt felével, tegyük rá a vékonyra szeletelt gombát, a sonkaszeleteket, az olívabogyót, majd a reszelt sajt másik felét, végül süssük ropogósra.

2. Ananászos-sonkás

Hozzávalók:

1 adag alapmártás
1 doboz ananászkonzerv
120 g sonka
300 g mozzarella sajt

Elkészítése:

A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a szeletelt sonkával és a lecsepegtetett ananászkockákkal. Ezen osszuk el a felszeletelt mozzarellát, majd süssük ropogósra.

3. Szalámis-erős paprikás

Hozzávalók:

200 g mozzarella sajt
1 fej lila hagyma
120 g szeletelt szalámi
2-3 db kisebb csilipaprika vagy peperoni
100 g reszelt edami sajt

Elkészítése:

A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a reszelt edami sajttal, osszuk el a tetején a felszeletelt mozzarellát, a hagymakarikákat, a szalámiszeleteket és a csili- vagy peperonikarikákat, majd süssük ropogósra.

4. Tonhalas-kapribogyós

Hozzávalók:

2 doboz tonhalkonzerv
1 fej hagyma
100 g zöld olívabogyó
50 g kapribogyó
250 g szeletelt sajt (mozzarella, edami, parmezán)

Elkészítése:

A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, egyenletesen osszuk el rajta a tonhalat, a hagymakarikákat, az olíva- és a kapribogyót, végül szórjuk meg a kedvenc sajtunkkal, majd süssük ropogósra.

5. Spenótos-camembert sajtos

Hozzávalók:

350 g mirelit vagy friss spenót
só, őrölt fekete bors
csipetnyi szerecsendió
fél db citrom reszelt héja
2 fej hagyma
100 g szeletelt edami sajt
150 g camembert sajt





Spenótos-camembert sajtos

Elkészítése:

1. A mirelit spenótot olvasszuk ki (vagy pároljuk meg a friss spenótot), nyomkodjuk ki belőle a fölösleges vizet, majd ízesítsük sóval, borssal, citromhéjjal és szerecsendióval.

2. A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, halmozzuk rá a spenótot, szórjuk meg a reszelt edami sajttal, rakjuk meg hagymakarikákkal, majd süssük 10 percig.

3. A tetején osszuk el a szeletelt camembert sajtot, majd süssük további 5 percig.

6. Zöldséges-tojásos

Hozzávalók:

1 db kisebb cukkini
1 db kisebb padlizsán
2 db paradicsom
1 db paprika
1 fej hagyma
100 g konzervkukorica
2 evőkanál olaj

őrölt fekete bors
250 g reszelt ementáli sajt
3 db főtt tojás

Elkészítése:

1. A cukkinit és a padlizsánt karikázzuk fel, szórjuk meg sóval és borssal, majd forró olajban süssük meg.

2. A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a reszelt sajt felével, rakjuk meg a padlizsán- és a cukkinikarikákkal, a feldarabolt paradicsommal és paprikával, valamint a felkarikázott hagymával.

3. Szórjuk rá a leszűrt kukoricát, majd süssük 10 percig. Ekkor halmozzuk a tésztára a felkarikázott főtt tojást és a maradék sajtot is, majd süssük további 5 percig.

7. Extra húsos

Hozzávalók:

150 g sonka
100 g szalonna
2-3 kisebb szál kolbász
150 g reszelt trappista sajt
csilipaprika vagy peperoni (ízlés szerint)
2 db paradicsom

Elkészítése:

A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a reszelt sajttal, tegyünk rá a sonkaszeleteket, a csíkokra vágott szalonnát, a kolbászkarikákat, a felszeletelt erős paprikát és a paradicsomkarikákat, majd süssük ropogósra.






Akár kisebb pizzákat is süthetünk

8. Articsókás-szalámis

Hozzávalók:

2 fej hagyma
120 g szeletelt szalámi
1 doboz articsókakonzerv
100 g mozzarella sajt
100 g reszelt edami sajt

Elkészítése:

A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a reszelt sajttal, tegyünk rá a vékonyra szeletelt szalámit, a mozarellakarikákat, a leszűrt articsókadarabokat és a hagymakarikákat, majd süssük ropogósra.

9. Szalonnás-hagymás

Hozzávalók:

1 fej vörös- és 2 fej lilahagyma
1 fej póréhagyma
2 evőkanál olaj
150 g baconszalonna
1 db kisebb csilipaprika
250 g reszelt trappista sajt

Elkészítése:

1. A háromféle hagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel, majd forró olajban pirítsuk meg. Aki szereti, az csilipaprikát is adhat hozzá.

2. A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a hagymakeverékkel és a reszelt sajttal, majd süssük 10 percig.

3. Fektessük rá a baconszeleteket, és süssük újabb 5 percig.

10. Darált húsos

Hozzávalók:

400 g darált marhahús
2 fej hagyma
2 evőkanál olívaolaj
100 g reszelt sárgarépa
120 g reszelt edami sajt





Darált húsos pizza

Elkészítése:

1. A hagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, majd forró olajban pirítsuk meg.

2. Adjuk hozzá a darált húst, pároljuk puhára, majd vegyítsük össze néhány kanálnyi alapmártással és a reszelt sárgarépával.

3. Kenjük a pizzatésztára, bőven szórjuk meg reszelt sajttal, majd süssük meg.





Négysajtos pizza

11. Négysajtos

Hozzávalók:

2 evőkanál bazsalikomos pesto
130 g mozzarella sajt
150 reszelt edami sajt
120 g camembert sajt
80 g füstölt sajt
2 evőkanál apróra vágott dió

Elkészítése:

1. A pizzatésztát vékonyan kenjük meg az alapmártással, majd a bazsalikomos pestóval.

2. Halmozzuk rá a felszeletelt sajtokat, szórjuk meg a dióval és a reszelt edami sajttal, végül süssük ropogósra.

12. Szardellás-olívabogyós

Hozzávalók:

200 g koktélparadicsom
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál szárított kakukkfű

bors
12 db szardellafilé
100 g fekete olívabogyó
150 g reszelt edami sajt

Elkészítése:

1. A hagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel, majd a felszeletelt paradicsommal együtt forró olajban pirítsuk meg. Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel.

2. Az elkészített hagymás keveréket kenjük a pizzatésztára, majd szórjuk meg a reszelt sajttal, az olívabogyóval és a szeletelt szardellával. 15 perc alatt süssük meg.


13. Paprikás-feta sajtos

Hozzávalók:

1-1 db sárga, zöld és piros színű paprika
100 g csípős szalámi
1 fej hagyma
100 g fekete olívabogyó
200 g feta sajt

Elkészítése:

A pizzatésztát vékonyan kenjük meg az alapmártással, majd tegyük rá a vékonyra szeletelt csípősszalámi-karikákat és a sajtszeleteket. Rakjuk a tetejére a felkarikázott hagymát, a felcsíkozott paprikát és az olívabogyókat. Süssük ropogósra.





Ahány feltét, annyiféle pizza

14. Almás-sonkás

Hozzávalók:

2 evőkanál olaj
3-4 db alma
2 fej lila hagyma
8 szelet pulykasonka
100 g rukkola
250 g füstölt sajt

Elkészítése:

A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a lereszelt füstölt sajttal, tegyük rá a sonka- és almaszeleteket, a hagymakarikákat, majd süssük ropogósra. Tipp: Tálalás előtt szórjuk meg a rukkolával.

15. Csirkehúsos-brokkolis

Hozzávalók:

300 g brokkoli
300 g csirkemellfilé
200 g reszelt füstölt sajt
2 evőkanál olaj
1 teáskanál pizza-fűszerkeverék


Elkészítése:

1. A brokkolit sós vízben főzzük meg úgy, hogy ropogós maradjon, majd szűrjük le. A csirkehúst csíkozzuk fel, majd keverjük össze az olajjal és a fűszerkeverékkel.

2. Hagyjuk 1 órán keresztül pácolódni, majd teflonserpenyőben süssük meg.
3. A pizzatésztát kenjük meg az alapmártással, szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, tegyünk rá a brokkolirózsákat és a csirkehúst, majd süssük meg.

A pizzasütéshez ideális az alacsony peremű, fekete lyukacsos tepsi, hiszen ennek a felületéhez nem tapad oda a tészta sütés közben.

DÖMÖTÖR VIOLA Tésztaféle

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Paradicsomos-mozzarellás pizza
  2016-09-20 19:39:10, kedd
 
  Paradicsomos-mozzarellás pizza

Hozzávalók

alaptészta
3 szál bazsalikom
12 dkg paradicsompüré
1 ek zöld pesto

fél kg koktélparadicsom
40 dkg mozzarellagolyó

Elkészítés

Belisztezett deszkán 10 részre osztjuk a kétfelé lisztből készült tésztát, majd a tésztadarabokat lepény formájúra nyújtjuk. Leöblítjük a bazsalikomot, néhány levelet félrerakunk, a többit felaprítjuk.
A paradicsompüréhez keverjük a zöld pestót, a bazsalikomot, némi sót, és megkenjük vele a lepényeket, majd sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre.
A pizzákon elosztjuk a koktélparadicsomot, valamint a mozzarellagolyót, és még néhány percig sütjük. A félretett bazsalikomlevelekkel díszítve kínáljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Nugáttal töltött grízgombóc
  2016-09-20 19:36:27, kedd
 
  Nugáttal töltött grízgombóc

Hozzávalók

1 l tej
1 db narancs
10 dkg porcukor

20 dkg búzadara
2 db tojássárgája
10 dkg zsemlemorzsa
10 dkg vaj
20 dkg nugát
darált mogyoró
keserű kakaópor
sózatlan pisztácia
darált mák
kukoricapehely
kókuszreszelék
A tejkaramellhez:
20 dkg kristálycukor
3 dl tej

Elkészítés

A tejet felforraljuk a narancs lereszelt héjával, a porcukorral és 1 csipet sóval. Beleszórjuk a búzadarát, kis lángon kb. 8 percig főzzük, majd lehúzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
Azután beledolgozzuk a tojássárgájákat, a zsemlemorzsát és a puha vajat. Az így kapott masszát egy darab alufóliára kanalazzuk, 5 cm átmérőjű rudat formázunk belőle, becsomagoljuk, és 15 percig pihentetjük.
Az alufólia eltávolítása után 2-3 cm vastag szeletekre vágjuk a rudat. Egy-egy kocka nugátot rakunk azok közepére, mindből gombócot formázunk, és forrásban lévő vízben 3 percig főzzük azokat. Végül leszűrjük.
A gombócokat megforgatjuk egy kevés darált mogyoróban, kakaóporban, felaprított pisztáciában, darált mákban, durvára tört kukoricapehelyben vagy kókuszreszelékben.
A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a tejjel, és kb. 20 perc alatt sűrűre főzzük. Ezzel kínáljuk a grízgombócokat.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Kecskesajtos céklaravioli kaviáros tejfölhabbal
  2016-09-20 19:33:13, kedd
 
  Kecskesajtos céklaravioli kaviáros tejfölhabbal

Hozzávalók

1 db nagy cékla
20 dkg kecskesajtkrém
2 dl tejföl
1 csokor petrezselyemzöld
1 doboz kaviár

bors


Elkészítés

A céklát megmossuk, majd bedörzsöljük sóval és borssal. Alufóliába csomagoljuk, és 180 fokos sütőben 40 percig sütjük. A kecskesajtot tálba tesszük, megsózzuk és megborsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet.
A céklát hagyjuk kissé kihűlni, majd meghámozzuk és vékonyan felkarikázzuk. Pogácsaszaggatóval kisebb és nagyobb korongokat szúrunk ki a céklaszeletekből. A kisebbekre halmozzuk a tölteléket egy kiskanál vagy habzsák segítségével, majd a nagyobbakkal befedjük. Adagonként 3 darabot teszünk egy tányérba. Tejföllel és kaviárral tálaljuk.





FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

Díszítsük a raviolikat kevés céklapürével elkevert tejföllel!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Narancssaláta (Insalata di arance)
  2016-09-20 19:28:33, kedd
 
  Narancssaláta (Insalata di arance)

Hozzávalók

4 db vérnarancs
1 fej hagyma
1 kávéskanál petrezselyem (apróra vágva)
2 ek kimagozott fekete olajbogyó
4 ek extra szűz olívaolaj

bors


Elkészítés

A narancsot megmossuk és meghámozzuk, majd kifilézzük és úgy távolítjuk el a hártyákat, hogy a gerezdek megőrizzék formájukat. A gerezdeket egyben hagyjuk vagy tetszés szerint félbevágjuk.
Az öntethez a hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk, és egy tálkába tesszük. Hozzáadjuk a petrezselymet és a feldarabolt olajbogyót, majd összeforgatjuk az olajjal, és sóval, borssal ízesítjük.
Az öntetet a narancsdarabokra öntjük, és 10 percig állni hagyjuk. Szoba hőmérsékleten tálaljuk.





FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

A szicíliai receptben szereplő vérnarancs helyett érett narancs is megfelel. Egyes régiókban vadon termett édesköményt tesznek bele.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 223 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1474
  • e Hét: 5988
  • e Hónap: 11026
  • e Év: 140733
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.