Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Körtéim
  2016-09-23 22:40:46, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Koriander falafel tahinikrémmel
  2016-09-23 22:38:45, péntek
 
  Koriander falafel tahinikrémmel

Hozzávalók

A falafelhez:
6 dkg (1/2 csésze) napraforgómag
6 dkg (1/3 csésze) tökmag
2 evőkanál korianderlevél
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt koriander
6 db beáztatott és feldarabolt szárított paradicsom
1 gerezd összesajtolt fokhagyma
1 fej finomra vágott mogyoróhagyma
6 dkg (1/2 csésze) zöld vagy fekete olívabogyó
1 csipetnyi füstölt paprika
1/2 teáskanál tengeri só
A tálaláshoz:
vegyes zöldsaláta
A tahinikrémhez:
3 evőkanál tahini
2 teáskanál nyírfacukor
2 evőkanál citromlé
1 csipetnyi tengeri só


Elkészítés

A falafelhez szükséges összes alapanyagot konyhai robotgépbe tesszük, és összedolgozzuk, amíg teljesen el nem elegyedik. Dió nagyságú gombócokká gyúrjuk, és egy sütőlemezre helyezzük. 45 fokra előmelegített sütő legalacsonyabb polcára tesszük, és nyitott ajtónál, 8 órán vagy egy éjszakán át hagyjuk aszalódni, amíg meg nem keményedik.
A tahini elkészítéséhez turmixban lágyra és krémesre dolgozzuk 2 evőkanál vízzel az összes alapanyagot. Tálaláshoz tányérra helyezzük a zöldeket, rájuk tesszük a falafelt, és a krémmel dúsítjuk. Nagy adag vegyes zöldséggel vagy tortillába, esetleg cukkinitekercsbe csomagolva kínáljuk.





Recept és fotó: Nyers ételekkel az egészségért, Bioenergetic Kiadó, 2013.

Megjegyzés

Forrás: Christine Bailey: Nyers ételekkel az egészségért, Bioenergetic Kiadó, 2013.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Hagyományos tökös-mákos rétes
  2016-09-23 22:35:02, péntek
 
  Hagyományos tökös-mákos rétes

Hozzávalók

50 dkg gyalult tök

20 dkg kristálycukor
10 dkg tejföl
1 db tojás
15 dkg darált mák
1/2 teáskanál vaníliás cukor
1/2 db biocitrom
5 dkg mazsola
1 csomag konyhakész réteslap
0,5 dl olaj + a tepsihez
porcukor a szóráshoz


Elkészítés

A megtisztított tököt félbe vágjuk, eltávolítjuk a magjait, majd a húsát legyaluljuk, és összekeverjük 1 csipet sóval és 5 dkg cukorral.15 percig pihentetjük, azután kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet.
Kikeverjük a tejfölt a tojással. A darált mákot összeforgatjuk a megmaradt kristály- és a vaníliás cukorral, a citrom lereszelt héjával, a tökkel, a tojásos tejföl felével, továbbá a megmosott, lecsepegtetett mazsolával.
3-4 db réteslapot meglocsolunk az olaj felével, és egymásra helyezzük őket. A tésztát óvatosan egy tiszta konyharuhára tesszük, és az egyik hosszabbik oldalára halmozzuk a tökös töltelék 1/2-ét, majd a textília segítségével szorosan feltekerjük. Ugyanígy készítünk még egy rétest a megmaradt alapanyagokból.
A süteményeket egy kiolajozott tepsibe rakjuk, megkenjük meg a tetejüket a maradék tojásos tejföllel, és 30 perc alatt aranyszínűre sütjük őket a 150 fokra előmelegített sütőben. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Még ropogósabbak lesznek a rétesek, ha a sütési idő lejárta után kinyitja a sütő ajtaját, és a készülékben pihenteti a süteményeket 10 percig.

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Klasszikus sertésborda Budapest módra
  2016-09-23 22:31:26, péntek
 
  Klasszikus sertésborda Budapest módra

Hozzávalók

8 szelet sertésborda (csont nélkül)

bors
0,5 dl olaj
A raguhoz:
10 dkg csirkemáj
1/2 fej vöröshagyma /
10 dkg gomba
10 dkg paprika
10 dkg paradicsom
8 dkg zöldborsó (fagyasztott)
1/2 tk édes-nemes paprika


Elkészítés

A raguhoz a májat gondosan megtisztítjuk, felkockázzuk, majd a forrásban lévő vízbe dobjuk. Az újraforrás után kiszedjük szűrőlapáttal. A meghámozott hagymát felaprítjuk. A megtisztított gombafejeket felkockázzuk a megmosott, kimagozott paprikával és a paradicsommal együtt. A zöldborsót puhára főzzük forrásban lévő, sós vízben.
Száraz serpenyőben ropogósra sütjük a felkockázott szalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, és megfonnyasztjuk.Beleforgatjuk a paprikát, a gombát, a paradicsomot, továbbá a májat, sózzuk, borsozzuk, és pirítjuk 2 percig. Azután meghintjük pirospaprikával,hozzá öntjünk 30 ml vizet, és hozzákeverjük a leszűrt borsót.
A hússzeleteket megmossuk,szárazra töröljük, és kiklopfoljuk.Megsózzuk, megborsozzuk, majd oldalanként 1 percig sütjük őket a felhevített olajon. Raguvaltálaljuk. Vegyes köret illik hozzá. Ízlés szerint megszórhatjuk egy kevés, felaprított petrezselyemmel.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Ha a ragu hozzávalói a párolás során túl sok levet engednek, nagy lángon forraljuk el a felesleges folyadékot. Akkor lesz finom, ha szinte ,,pereg".

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Hajdinás vargányaleves
  2016-09-23 22:27:45, péntek
 
  Hajdinás vargányaleves

Hozzávalók

80 dkg hajdina
5 dl olaj
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg zeller
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

1/2 teáskanál édes-nemes paprika
1 db babérlevél
1 db t. v. paprika
20 dkg vargánya
1 ág tárkony
1/2 csokor petrezselyem
1 ág zellerzöld


Elkészítés

Az átöblített hajdinát hideg vízben 3-4 órán keresztül áztatjuk.
Felorrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a megtisztított, falatnyi darabokra vágott gyökérzöldségeket. Hozzáadjuk a meghámozott, felaprított vörös- és fokhagymát, majd pirítsuk együtt további néhány percig. Megsózzuk a keveréket, azután lehúzzuk meghintjük pirospaprikával, és elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáadunk 5 dl vizet, továbbá a babérlevelet, és pirítjuk-pároljuk a zöldséges keveréket addig, amíg az összes folyadék el nem párolog.
Felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paprikát, a megtisztított, felszeletelt gombafejekkel együtt, felforraljuk, azután közepes lángon 5 percig főzzük.
A leveshez keverjük a leszűrt hajdinát, és további 15 percig főzzük. A zöldfűszerek lecsipkedett, felaprított leveleivel megszórva tálaljuk.





FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

Ha nem azonnal fogyasztod el a levest, akkor a hajdinát külön főzd meg sós vízben, és csak tálaláskor forgasd a levesbe.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 223 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1682
  • e Hét: 6196
  • e Hónap: 11234
  • e Év: 140941
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.